ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλατύ κάλεσμα στη νεολαία για τη συγκέντρωση του Σαββάτου

Από τη χτεσινή εξόρμηση στον ΟΑΕΔ
Από τη χτεσινή εξόρμηση στον ΟΑΕΔ
Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στις γειτονιές, παντού, η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ δίνει τη μάχη για την επιτυχία της συγκέντρωσης που οργανώνει το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στην εργασιακή σκλαβιά που διαμορφώνουν για τους νέους, κυβέρνηση - ΕΕ και τα δήθεν προγράμματα καταπολέμηση της ανεργίας.

Χτες, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έκαναν μαζικές εξορμήσεις και κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε Καλαμαριά, Παπαναστασίου, Πύλη Αξιού και Δωδεκανήσου. Με τα πανό και τα συνθήματά τους δημιούργησαν μαχητικό κλίμα, ενώ ταυτόχρονα μοίρασαν το έντυπο υλικό - προσκλητήριο για τη συγκέντρωση, με τίτλο «με ευκαιρίες απασχόλησης δε γεμίζουν στομάχια» και συζήτησαν με πολλούς νέους ανέργους.

Τα μέλη της ΚΝΕ μετέφεραν το κάλεσμα αντίστασης και οργάνωσης του αγώνα απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος της νεολαίας, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Από τις συζητήσεις αναδείχτηκε ο προβληματισμός για το πώς μπορεί να οργανωθεί ο αγώνας των ανέργων, μέσα από τα Σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, τα αποτελέσματα που υπάρχουν από τις μαζικές παρεμβάσεις στον ΟΑΣΘ για τη διαγραφή προστίμων, η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων.

Σήμερα, περιοδείες προγραμματίζονται στο εργοστάσιο «Μύθος», στα «Todaylicious» του κέντρου, στο συνοικισμό Ρουμανικά στη Νεάπολη.

Αύριο Παρασκευή, στο εργοστάσιο «Ελληνική Ζύμη - Αραμπατζής», στην OTS, στα «Mikel» του κέντρου και στον ΟΤΕ.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους

Αμεση επαρκή κρατική χρηματοδότηση ώστε να διασφαλίζεται η δωρεάν ποιοτική σίτιση για κάθε φοιτητή και να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Λέσχη απαιτούν με ψηφίσματά τους 16 φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι σύλλογοι φοιτητών Ηλεκτρολόγων / Μηχανολόγων Μηχανικών, Ιατρικής, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Γερμανικού, Ιταλικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Θεολογίας, Ποιμαντικής, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Χημικού και Φυσικού καταγγέλλουν το ρόλο των πρυτανικών αρχών που παρέδωσαν τη λειτουργία της Λέσχης σε ιδιώτη με την υπογραφή σύμβασης που προβλέπει αντίτιμο για τη σίτιση των φοιτητών και έχει επιβάλει έλεγχο ώστε να αποκλείει από το δικαίωμα της σίτισης τους φοιτητές που για ποικίλους λόγους δεν έχουν πάρει κάρτα σίτισης.

Υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα του ΜΑΣ, οι σύλλογοι μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «η ιδιωτικοποίηση της Λέσχης με τα ανάλογα αποτελέσματα που έχει για τη ζωή των φοιτητών, που στενάζουν κάτω από τα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής και δυσκολεύονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την πολιτική της κυβέρνησης, με σκοπό να εξασφαλίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια, να έρθει η Ανώτατη Εκπαίδευση συνολικά στα μέτρα των μονοπωλίων. Εξέλιξη όμως που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Το πρόβλημα της λέσχης δεν το δημιουργούν οι φοιτητές που σιτίζονται χωρίς κάρτα σίτισης. Μετά τη συνειδητή υποβάθμιση της ποιότητας της Λέσχης, προβάλλεται η ιδιωτικοποίηση ως "αναγκαίο κακό". Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε εταιρεία, έτσι και η ανάδοχος της σίτισης, έχει ως μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών της, πράγμα που εξασφαλίζεται μόνο με την επιβολή αντιτίμου, τον περιορισμό των δικαιούχων κ.λπ.

Καταδικάζουμε την προσπάθεια των πρυτανικών αρχών και του ΔΣ της Λέσχης να στρέψει ένα κομμάτι των φοιτητών απέναντι σε άλλο, προκειμένου να εξασφαλίσει το δικαίωμα του κάθε επιχειρηματία να κερδίζει, επενδύοντας σε παροχές απέναντι στους φοιτητές».

Αντιδράσεις για την καταγραφή των σχολείων που επιχειρεί η ΓΑΔΑ

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρωτοβουλία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής να καλέσει τα αστυνομικά τμήματα να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές - συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιοχής τους για να καταγράψουν προβλήματα και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) θέτει μια σειρά ερωτήματα για το θέμα, όπως: «Από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα αστυνομικά τμήματα; Τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν είναι πολλά και οφείλονται πάντα σε κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν αφορούν την αστυνομία», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ κάνοντας λόγο για άκρως επικίνδυνη τακτική της κυβέρνησης που θυμίζει παλιότερες εποχές.

Η ΑΣΓΜΕ θυμίζει ότι «έχουμε δεκάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα όπου ανήλικοι μαθητές σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε καταλήψεις (π.χ. Κερατσίνι) και άλλες φορές καταδικάζονται απουσία συνηγόρου και χωρίς δικαίωμα έφεσης (π.χ. Λαμία)».

Και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, μια κοινωνία που παίρνει τους παιδαγωγούς από τα σχολεία και βάζει αστυνομικούς έχει αποτύχει!

Καλούμε τόσο τη σχολική κοινότητα όσο και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν το γεγονός, να αρνηθούν την όποια εμπλοκή και να πάρουν μέτρα προστασίας ιδίως για τους μαθητές.

Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η εντολή της ΓΑΔΑ, να αποσυρθούν οι καταγγελίες των μαθητοδικείων», απαιτεί η ΑΣΓΜΕ.

Κινητοποίηση για τον τυφλό μαθητή στο ΑΠΘ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή τον αποκλεισμό τυφλού μαθητή από το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Πρύτανη Γ. Μυλόπουλο και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σήμερα να μένουν εκτός πανεπιστημίου άνθρωποι λόγω του ότι χρειάζονται ειδική φροντίδα, όπως ο εν λόγω μαθητής. Ζήτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο 18χρονος μαθητής να μπορέσει να φοιτήσει κανονικά. Ο Πρύτανης ανέφερε ότι δε συμφωνεί με τον αποκλεισμό και δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες ν' αντιμετωπιστεί το θέμα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους ΣΕΑΑΝ και ΜΑΣ τονίζουν ότι «έχουμε ανάγκη από μια ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, που θα μας μορφώνει επιστημονικά, όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, από επιστήμη και έρευνα που θα υπηρετεί το λαό και τη φιλολαϊκή ανάπτυξη και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Ξεκαθαρίζουν ότι δε θα ανεχτούν αυτήν τη βάρβαρη ταξική συμπεριφορά απέναντι στα ΑμΕΑ, και μεταξύ άλλων διεκδικούν:

-- Κανένα αποκλεισμό ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντα από το δικαίωμα στη μόρφωση.

-- Ιδρυση Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

-- Κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ Τηλεφωνικής και δικαίωμα εισαγωγής σε όλους τους ικανούς προς εργασία τυφλούς, ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει το Λύκειο.

-- Ιδρυση νέων σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν ειδικών επαγγελματικών σχολών για τυφλούς. Με ευθύνη του κράτους να διορίζονται όλοι μετά την αποφοίτησή τους.

-- Μαζικές προσλήψεις τυφλών, αναπήρων, χρονίως πασχόντων και γονιών και κηδεμόνων ΑμΕΑ, με μόνιμη, σταθερή δουλειά, με ευθύνη του κράτους.

-- Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για την εκπαίδευση, την αποκατάσταση και την καθημερινή ζωή του αναπήρου.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση

Εκδήλωση με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για την κρίση» διοργανώνει το Λαϊκό Φροντιστήριο Ηλιούπολης την Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης, (δίπλα από το Αλσος Κιντής). Τη συζήτηση θ' ανοίξει ο κοινωνιολόγος Kυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Εκδηλωση στη Δράμα

Εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην εκπαίδευση: Νέο Νηπιαγωγείο - Νέο Σχολείο - Νέο Λύκειο - Αξιολόγηση», διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας, την Κυριακή 16 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Ζορμπάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ