ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ... όπως πέρσι;

Στον «απόηχο» του περσινού «πογκρόμ» εναντίον δεκάδων κομμένων Ελλήνων σκηνοθετών, προγραμματίζεται το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα (13-22/3).

«Χρόνο με το χρόνο οι "συνοδοιπόροι" του φεστιβάλ πληθαίνουν, γεγονός που αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης και την επιτυχία της διοργάνωσης, που κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως μια από τις σημαντικότερες του χώρου», επαίρεται το Φεστιβάλ. Αυτό μένει να αποδειχθεί, αφού στην περσινή κοινή τους ανακοίνωση, 39 κομμένοι σκηνοθέτες διαπίστωναν «υποτίμηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ», καθώς «το Φεστιβάλ υιοθετεί απόλυτα επιθετικό ρόλο απέναντί» του.

Αναμένοντας, λοιπόν, τη φετινή στάση των διοργανωτών έναντι του ελληνικού ντοκιμαντέρ... πάμε στη σύγχρονη παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης της Αφρικής, που είναι το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ. Ολες οι ταινίες που θα προβληθούν είναι Αφρικανών σκηνοθετών, ως συνέχεια της θεματικής ενότητας του 8ου Φεστιβάλ με τίτλο «Αφρική: Αλυτα ζητήματα». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και ημερίδα, με συμμετοχή δημιουργών ντοκιμαντέρ και ειδικών. Θα γίνουν επίσης αφιερώματα στους Φώτο Λαμπρινό (σκηνοθέτη - ερευνητή, που από το 1964 μέχρι σήμερα γύρισε δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης) και τον Ελβετό Stefan Schwietert (σημαντικός, διεθνώς, δημιουργός ντοκιμαντέρ για τη μουσική). Θα γίνουν, επίσης, αφιερώματα στο σύγχρονο αυστριακό και μεξικάνικο ντοκιμαντέρ.

Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή

Από τα εργαστήρια συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου
Από τα εργαστήρια συντήρησης του Βυζαντινού Μουσείου
Μετά την παρουσίαση του πρώτου τμήματος της νέας του μόνιμης έκθεσης, το Βυζαντινό Μουσείο ολοκληρώνει φέτος την άνοιξη τη μεταμόρφωσή του. Την περίοδο από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι και το νέο ελληνικό κράτος καλύπτει η έκθεση «Από το Βυζάντιο στη νεότερη εποχή», η οποία περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος της συλλογής του. Σε νέο χώρο 1.400 τ.μ. εκτίθενται 750 αντικείμενα - τα περισσότερα για πρώτη φορά. Ανάμεσά τους, 243 εικόνες, 30 τοιχογραφίες, 24 γλυπτά και ένας θησαυρός 1.000 νομισμάτων.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτριος Κωνστάντιος, «η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από τον 15ο έως και τον 19ο αιώνα και αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη από Μουσείο έκθεση για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρόκειται για συλλογική δουλειά 25 επιστημόνων, όλων των ειδικοτήτων. Τα εκθέματα αναδεικνύονται με βάση το κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής».

Η έκθεση του δεύτερου μέρους των μεταβυζαντινών συλλογών συγκροτείται από έντεκα ενότητες, που αναπτύσσονται σε έξι άξονες: «Η ενετική κυριαρχία και οι Γραικοί», όπου παρουσιάζονται όψεις του πολιτισμού σε βενετοκρατούμενες περιοχές (Κρήτη, Επτάνησα). «Από το ανθίβολο στην εικόνα». Τα ανθίβολα - σχέδια εργασίας των ζωγράφων - αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη διάδοση της ζωγραφικής σε όλες τις περιοχές και εποχές. Στην «Οθωμανική κατάκτηση και το Γένος» παρουσιάζονται όψεις της κοινωνίας και της τέχνης στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ το τμήμα «Το έντυπο και ο νέος ελληνισμός» αναφέρεται στα ελληνικά και ξένα τυπογραφεία της εποχής. Η έκθεση κλείνει με τη «Θρησκευτική ζωγραφική στο νεοελληνικό κράτος».

Η «Ζιζέλ» επιστρέφει...

Η «Ζιζέλ» το αριστουργηματικό μπαλέτο του Αντόλφ Αντάμ, ανεβαίναι σήμερα (8 μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής. Πρόκειται για επανάληψη της επιτυχημένης περσινής παραγωγής της ΕΛΣ, σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στον Μαριύς Πετιπά, κατά τον Ζαν Κοραλί και Ζυλ Περρό. Ο υπερφυσικός κόσμος των ξωτικών χαρακτηρίζει το γνωστό ρομαντικό μπαλέτο, στο οποίο ο έρωτας της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον κόμη Αλμπρεχτ υπερβαίνει ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Οι Τεοφίλ Γκοτιέ και Ζυλ-Ανρί Βερνουά ντε Σαιν-Ζορζ εμπνεύστηκαν την υπόθεση του δίπρακτου μπαλέτου από δοκίμιο του ποιητή Χάινριχ Χάινε που αναφέρεται σε μύθο σλαβικής καταγωγής.

Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Ανδρέα Τσελίκα. Τα σκηνικά - κοστούμια των Τσαρλς Κιούζικ Σμιθ, Φίλιπ Ρ. Ντάνιελς. Ερμηνεύουν εκ περιτροπής οι: Νατάσα Σιούτα, Ευρυδίκη Ισαακίδου (Ζιζέλ), Αλεξάντερ Νέσκωφ, Ντανίλο Ζέκα (Κόμης Αλμπρεχτ / «Λόυς»), Στράτος Παπανούσης, Αγάπιος Αγαπιάδης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Μύρτα Βανέσα Κουρκούλου , Ολγα Ζουρμπινά, Βάσια Μπιζιντή. Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το μπαλέτο θα παρουσιαστεί επίσης, στις 14 και 15/2 (8 μ.μ.), ενώ λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον παραστάσεις, στις 17 και 18/2. Εισιτήρια από 20 - 48 ευρώ (φοιτητικό 15). Προπωλούνται στο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59 - 61, τηλ. 210 3612.461, 210 3643.725). Οσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια για τις παραστάσεις που αναβλήθηκαν, μπορούν να επικοινωνούν με το ταμείο της ΕΛΣ, στα ίδια τηλέφωνα, για μετατροπή της ημερομηνίας του εισιτηρίου ή την εξαργύρωσή του.

Δίσκος και συναυλία

«Μπαλαρίνες επιτρέπονται» τιτλοφορείται το καινούριο άλμπουμ του Φίλιππου Πλιάτσικα, ως συνέχεια του προηγούμενου εξαιρετικού δίσκου του, «Omnia» (πλατινένιος). Τραγούδια που αναβλύζουν από συναισθήματα και «μιλούν» για τη καθημερινότητά μας, συνθέτουν το νέο δίσκο, όπου συμμετέχουν οι MC Yinka και Milko Vic. Το CD παρουσιάστηκε προχτές στο studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με κοινή συνέντευξη του Φ. Πλιάτσικα στο «Δεύτερο Πρόγραμμα» και τον «Μελωδία», ενώ ακολούθησε η πλατινένια απονομή για το «Omnia».

Στις 12 Ιουνίου, ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα είναι ο οικοδεσπότης μιας πολλά υποσχόμενης συναυλίας, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με την οποία θα ξεκινήσει την καλοκαιρινή του περιοδεία. Θα υποδεχτεί τη μοναδικής φωνής ερμηνεύτρια Σινέντ Ο' Κόνορ, και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Η συναυλία θα ξεκινήσει με τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του. Θ' ακολουθήσει η Σινέντ Ο' Κόνορ, ενώ ο Φ. Πλιάτσικας θα βρεθεί στη σκηνή, παρέα με τον τραγουδιστή - κιθαρίστα των «Violent Femmes» Γκόρντον Γκάνο, τον Μύρωνα Στρατή και τον MC Yinka.

Μουσικές «συνομιλίες»

Ο ταλαντούχος τραγουδοποιός, ερμηνευτής και μουσικός Γιάννης Χαρούλης ξεκινά σήμερα,στο «Σταυρό του Νότου», με μια μουσική παράσταση όπου συναντιούνται ο «ηλεκτρισμός» με το λαούτο, καινούργια με παλιότερα τραγούδια. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα παρουσιάζει τα καινούργια τραγούδια, που έγραψε για εκείνον ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και κομμάτια που έχει αγαπήσει.

  • Σ' ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη ως τη Μικρασία, από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια, προσκαλούν οι «Χαϊνηδες», σήμερα και αύριο, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210 3474074). Πλούσια, εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος, μεράκι και τραγούδια - γέφυρες ανάμεσα στο χτες και το σήμερα.
  • Τσαμπουνοσύναξη, σήμερα και αύριο (10 μ.μ.), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210 9270628). Δεκαπέντε τσαμπουνιέρηδες από τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, την Αθήνα θα προσφέρουν δύο νύχτες, πλημμυρισμένες από το διονυσιακό ηχόχρωμα της τσαμπούνας. Κι επειδή η τσαμπούνα έχει ταυτιστεί με τις Απόκριες, όποιος θέλει μπορεί να είναι μασκαρεμένος.
Εικαστικοί «μύθοι»

Από τις 17/2 - 6/3 η αίθουσα «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου), θα παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Καλλιρρόης Σπυρίδωνος, με τίτλο «Μύθοι. Ιχνη στο χρώμα». Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα μεικτής τεχνικής (κολάζ με κινέζικα χαρτιά, ακρυλικά χρώματα, ακουαρέλα), που πολλά σχηματίζουν δίπτυχα ή τρίπτυχα. Εκπληξη αποτελούν οι 92 χαλκοσυρμάτινοι πεταλουδάνθρωποι που μπαίνουν από το παράθυρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ