ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
Προϋπολογισμός πολέμου και φτώχειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολέμους και φτώχεια υπόσχεται στους Αμερικανούς (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο) η κυβέρνηση Μπους, με τον προϋπολογισμό του 2006, που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα. Τα στοιχεία μιλούν μόνα τους, αφού οι δαπάνες θα μειωθούν για:

  • τον αγροτικό τομέα κατά 9,6%,
  • την προστασία του περιβάλλοντος κατά 5,6%,
  • την οικιστική και αστική ανάπτυξη (προγράμματα που ευνοούν τη στέγαση των φτωχών Αμερικανών) κατά 6,7% και
  • τις μεταφορές κατά 11,5%.

Παράλληλα περικόπτονται 45 δισ. δολάρια από το πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φτωχών «Medicaid» και κατά 1% οι δαπάνες για την Παιδεία.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τις πολεμικές δαπάνες, αφού οι δαπάνες του υπουργείου Αμυνας, όπως και οι δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, εξαιρούνται των περικοπών. Ειδικά, για τις δαπάνες του Πενταγώνου η κυβέρνηση ζητάει αύξησή τους κατά 4,8% στα 419,3 δισ. δολάρια. Ομως το τελικό ύψος των πολεμικών δαπανών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί στα παραπάνω κονδύλια δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τη συντήρηση των κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Για το λόγο αυτό, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση Μπους θα ζητήσει σύντομα από το Κογκρέσο την έγκριση έκτακτης δαπάνης ύψους 80 δισ. δολαρίων. Ετσι, οι συνολικές πολεμικές δαπάνες θα φθάσουν τα 500 δισ. δολάρια.

Ο προϋπολογισμός για το 2006 αποκαλύπτει τον σαφέστατο προσανατολισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις. Η «στρατιωτικοποίηση» της αμερικανικής οικονομίας ενισχύεται, αν ληφθεί υπόψη ότι οι καθαρά πολεμικές δαπάνες αποτελούν το 20% των συνολικών δαπανών των ΗΠΑ!

Εξίσου αποκαλυπτικός είναι ο προϋπολογισμός για τις άγριες προθέσεις της κυβέρνησης Μπους κατά των λαϊκών στρωμάτων και ειδικότερα κατά των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων του πληθυσμού, που οδηγούνται κυριολεκτικά σε εξόντωση.

Οι περικοπές που προβλέπονται για τις κοινωνικές δαπάνες καταργούν, ουσιαστικά, το «δίχτυ ασφαλείας» για τους φτωχότερους Αμερικανούς που πολλαπλασιάζονται.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κυβερνητικών υπηρεσιών κάθε μέρα στις ΗΠΑ:

85.444 εργαζόμενοι χάνουν τη δουλιά τους, 45 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καμία ασφάλεια υγείας, 4.227 άνθρωποι προστίθενται στον αριθμό αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 11 εκατομμύρια παιδιά στερούνται το δικαίωμα της μόρφωσης σε στοιχειωδώς ικανοποιητικές συνθήκες.

Στην ίδια επίθεση εντάσσεται και η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Μπους του τέλους του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Με την ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος, την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, προειδοποίησε τους Αμερικανούς εργαζόμενους ότι θα πρέπει να πάψουν να υπολογίζουν σε συνταξιοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κάλεσε όσους είναι κάτω των 55 ετών να στραφούν στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις, γιατί το ισχύον σύστημα οδηγήθηκε σε χρεοκοπία!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ζητάει και τα ... ρέστα

Αφού επί δεκαετίες, με τα προγράμματά του, λεηλάτησε τη Λατινική Αμερική και οδήγησε τους λαούς της στην απόλυτη εξαθλίωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητάει και τα ...ρέστα.

Στην έκθεση για την πορεία των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής, το μήνυμα του ΔΝΤ είναι σαφές: «Προσπαθήστε περισσότερο»!

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η δεκαετία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης στη Λατινική Αμερική οφείλεται στην αποτυχία των χωρών της περιοχής να προχωρήσουν στην απελευθέρωση των οικονομιών τους και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το εργατικό δυναμικό.

Μάλιστα, το ΔΝΤ φθάνει στο σημείο να εγκαλεί τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών για διαφθορά, την ώρα που είναι γνωστό ότι το ίδιο πρωτοστάτησε στην εγκαθίδρυση των δικτατορικών, φασιστικών καθεστώτων, με την ενίσχυση πραξικοπημάτων, ανατροπών, κλπ.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Ουρουγουάη, Περού, κ.ά.) εφαρμόστηκαν κατά γράμμα τα προγράμματα του ΔΝΤ, το οποίο έρχεται τώρα να ελέγξει τις κυβερνήσεις για την οικονομική πολιτική τους.

Παρ' όλα αυτά, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1998 και 2003, το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 0,1% στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της φτώχειας διατηρήθηκε πάνω από το 40%.

Προφανώς, το ΔΝΤ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς διαπιστώνει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μεγαλώνει και σε αρκετές χώρες (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα) εμφανίζονται σημεία ριζοσπαστικοποίησης, τα οποία εκφράζονται και σε πλειοψηφικά ρεύματα. Ανεξαρτήτως του πώς χειρίζονται τη λαϊκή εντολή οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών, δεν παύει η εκλογή τους να ενοχλεί τους θεματοφύλακες των συμφερόντων των πολυεθνικών και των τραπεζιτών, σε μια περιοχή ιδιαιτέρως ευαίσθητη και κρίσιμη για τα αμερικανικά συμφέροντα.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Ανοδική ήταν η τιμή του πετρελαίου την περασμένη βδομάδα, μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν πτώση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία ανέμενε σημαντική μείωση και εξασθένηση της ζήτησης, λόγω ήπιων για το χειμώνα καιρικών συνθηκών στο βόρειο ημισφαίριο. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια παραδόσεως του Μάρτη σημείωσε άνοδο κατά 70 σεντς, στα 46,10 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημείωσε άνοδο για τα συμβόλαια του Μάρτη κατά 68 σεντς, στα 43,75 δολάρια το βαρέλι. H άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας, σύμφωνα με την οποία τα εγχώρια αποθέματα παρουσιάζουν πτώση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, στα 294,3 εκατομμύρια βαρέλια, τη στιγμή κατά την οποία η αγορά ανέμενε αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια.

FIAT- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ H ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat σχεδιάζει να θέσει εκτός εργασίας επί μία βδομάδα, στα μέσα του Μάρτη, άλλους 9.500 εργαζομένους στο πλαίσιο της ευθυγραμμίσεως της παραγωγής της με τη ζήτηση για αυτοκίνητα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως στο Μιλάνο. H απόφασή της αυτή θα επηρεάσει 5.000 εργαζομένους στο εργοστάσιό της στο Μέλφι της νότιας Ιταλίας, όπου κατασκευάζεται το μοντέλο Fiat Punto και το παράγωγο της Lancia, το μοντέλο Ypsilon. Οι υπόλοιποι 4.500 εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας απασχολούνται στο εργοστάσιό της στο Πομιλιάνο, όπου κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα Alga Romeo.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ