ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΕΣΒΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις επικίνδυνες αποφάσεις για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Εξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 10 π.μ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που προβαίνει σε επιτάξεις εκτάσεων για να χτίσει κλειστά κέντρα για τους ξεριζωμένους, θα πραγματοποιήσουν, σήμερα Πέμπτη, Σύλλογοι Λέσβιων της Αττικής. Συνολικά 13 Σύλλογοι έχουν καλέσει σε διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 10 το πρωί στη Βασ. Σοφίας. Στη συγκέντρωση θα πάρει μέρος και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.

Οι σύλλογοι καλούν τους συντοπίτες τους να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στη διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων, που βρίσκονται σε αντίθεση με τη θέληση και τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν οι δήμοι Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Λέσβου, Χίου και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Ενα από τα κλειστά κέντρα θα κατασκευαστεί στον Μανταμάδο. Με σχετική του απόφαση ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης» (συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση) «συμπαρατάσσεται με τη δημοτική κοινότητα Μανταμάδου και τους υπόλοιπους φορείς του χωριού ενάντια στη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών, κλειστής ή ανοιχτής, σε περιοχή του Μανταμάδου και σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού και αγωνίζεται για τον μαζικό απεγκλωβισμό εδώ και τώρα προσφύγων και μεταναστών από το νησί, με κλείσιμο του "στρατοπέδου συγκέντρωσης" hot spot της Μόριας».

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, «στον Μανταμάδο επί τόσα χρόνια υπήρξε πλατύ κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, που κατά χιλιάδες πέρασαν και από τον Μανταμάδο όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε σε αυτούς.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις όποιες ακραίες ρατσιστικές φωνές που επιδιώκουν να στρέψουν την αντίδραση των κατοίκων της Λέσβου απέναντι στα θύματα, τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους και ζητάμε τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από το νησί και από τη χώρα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

Απαιτούμε λοιπόν: Να μη γίνει κανένα νέο hot spot ούτε στο χωριό μας ούτε πουθενά αλλού στο νησί. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να πιεστεί η ΕΕ, ώστε να δεχτεί τους πρόσφυγες - μετανάστες. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή από τη Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού».

Εξάλλου, σε σχετικό ψήφισμα 12 ΔΣ Λεσβιακών Συλλόγων της Αττικής, οι οποίοι συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «To Προσφυγικό - Μεταναστευτικό συνεχίζει να ταλανίζει τα χωριά και το νησί μας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και αυξάνονται. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερεύει και για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και για αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι: Σύλλογος των Απανταχού Αγριτών Λέσβου, Μορφωτικός Σύλλογος Ανεμωτισίων Λέσβου, Σύλλογος Βρισαγωτών, Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος», Σύλλογος Καλλονιατών Λέσβου, Σύλλογος Νεοχωριτών Λέσβου «Ο ΜΠΟΥΡΟΣ», Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης Αθηνών, Σύλλογος Παφλιωτών Αθήνας (Πάμφιλα, Μόρια, Παναγιούδα, Αφάλωνας, Θερμή), Σύνδεσμος Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Σιγριανών «Το Σίγρι», Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληνιών Αμαρουσίου και Ομορων Δήμων «Νόστος 2006», Παλλεσβιακός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου.

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που επιτάσσει το στρατόπεδο Λαζαρή στο Πυλί, ώστε να γίνει κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κω.

Λαϊκή Συνέλευση στον Μανταμάδο

Λαϊκή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε χτες στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, ενάντια στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, όπου πήραν μέρος πολλοί κάτοικοι και φορείς του νησιού. Μιλώντας στους κατοίκους, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι προκλητική και απαράδεκτη, που αντί να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων, παίρνει μια τέτοια απόφαση να μονιμοποιήσει, ουσιαστικά, τον εγκλωβισμό και να μετατρέψει το νησί σε μια μεγάλη φυλακή, όπου με ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες θα παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά. Πρόσθεσε ότι εχθρική προς τον λαό των νησιών του Αιγαίου είναι η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση - που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση - η οποία υλοποιεί, ουσιαστικά, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που είναι αυτή που μετέτρεψε το νησί σε αποθήκη κατατρεγμένων ανθρώπων και αυτή που έδωσε και στην Τουρκία τον ρόλο του ρυθμιστή των προσφυγικών ροών.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση - σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων Μαθητών του δήμου Ιωαννίνων, με θέμα «Κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».

Το κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης ανέδειξαν με τις εισηγήσεις τους ο Τάσος Τόκας, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων, ο Δημήτρης Καλύβας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, επιστημονικός υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «Διάπλους» και εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ο Γιάννης Παπαχρήστου, υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, ενώ εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων μίλησε ο Γρηγόρης Μακρής.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η παρέμβαση των φορέων τις επόμενες μέρες στο δήμο, στην Περιφέρεια και στο Πολυδύναμο Ιατρείο του Νοσοκομείου Χατζηκώστα. Οι διεκδικήσεις, όπως κατέληξαν στη σύσκεψη, αφορούν:

  • Προγράμματα συστηματικής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης - εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε σχολεία, σχολές και χώρους εργασίας.
  • Αύξηση των κέντρων πρόληψης και των «στεγνών» προγραμμάτων στην περιοχή, ως κύριο μοντέλο θεραπείας. Κέντρο πρόληψης στο ΑΕΙ.
  • Διασφάλιση της σταθερής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, ολοκληρωμένης λειτουργίας της Πολυδύναμης Μονάδας Εξαρτήσεων του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, με αύξηση της χρηματοδότησης, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και πρόσληψη του επιπλέον αναγκαίου προσωπικού.
  • Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ενιαίου φορέα Πρόληψης - Θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής.
  • Δωρεάν υποδομές και προγράμματα άθλησης στα σχολεία, στο Πανεπιστήμιο, στην πόλη και στην ύπαιθρο του νομού.
  • Εισαγωγή μαθημάτων σχετικών με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών, στην Ιατρική, στις Παιδαγωγικές Σχολές.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στον τομέα της πρόληψης και της απεξάρτησης.
ΠΑΤΡΑ
Συγκέντρωση σήμερα έξω από τα Δικαστήρια για την προστασία του πάρκου

Συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια πραγματοποιούν σήμερα, στις 9 το πρωί, μαζικοί φορείς, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων, για την προστασία του πάρκου του Κόκκινου Μύλου που δημιούργησε ο δήμος για το λαό της περιοχής. Σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πατρών η προσφυγή του δήμου κατά της απόφασης της προηγούμενης Διεύθυνσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που απαίτησε να κατεδαφιστεί, δηλαδή να καταστραφεί, το πάρκο του Κόκκινου Μύλου.

Στο μεταξύ, να σταθούν στο πλευρό του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση καλούν τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Υπαλλήλων και το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών του δήμου Πατρέων.

Στις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι στηρίζουν τον δήμαρχο, γιατί στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ανάπλασης όλης της παραλιακής ζώνης, δίνει σάρκα και οστά στο όραμα της πόλης. Ταυτόχρονα καταδικάζουν τις διώξεις του δημάρχου από δημόσιες υπηρεσίες και καλούν την κυβέρνηση να πάψει να θέτει εμπόδια στο έργο του. Στο κάλεσμά τους προς τους εργαζόμενους τονίζουν την ανάγκη να αντισταθούν στα όποια σχέδια ιδιωτικοποίησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Το ζητούμενο είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός των ξεριζωμένων

«Η κυβέρνηση με την απόφασή της να επιτάξει εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών καταυλισμών αποδεικνύει πως δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις των κατοίκων και φορέων για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού».

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αντί να ελαφρύνει τα νησιά, έρχεται να τα μετατρέψει σε απέραντες φυλακές, διαμορφώνοντας μάλιστα πιο εκρηκτικές καταστάσεις και συνθήκες και για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για τους κατοίκους.

Το ζητούμενο είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων ξεριζωμένων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους, υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα, σημειώνοντας πως η κύρια αιτία είναι η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Βαγγέλης Κρομμύδας

Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της Κεντρικής Μακεδονίας με βαθύ πόνο αποχαιρετά τον σύντροφο Βαγγέλη Κρομμύδα, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, χτες το μεσημέρι, ύστερα από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο σ. Βαγγέλης γεννήθηκε στο Σπήλαιο Εβρου το 1957. Αποφοίτησε από το τμήμα Πληροφορικής του Πολυτεχνείου του Δυτικού Βερολίνου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας στην προώθηση νοσοκομειακού λογισμικού και προϊόντων ιατρικής πληροφορικής στη Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 2001 εργαζόταν ως εκπαιδευτικός και δίδασκε Πληροφορική στο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς. Ηταν μέλος του ΔΣ της ΕΔΥΕΘ και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ενώ για πολλά χρόνια έως και τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Καλαμαριά.

Πνεύμα ανήσυχο και άνθρωπος που εμπνεόταν από τα ιδανικά του ΚΚΕ, πάλευε αταλάντευτα για αυτά. Ως μέλος του Κόμματος που διακρινόταν από συνέπεια αλλά και έγνοια για τη νέα γενιά, αλλά και ως εκπαιδευτικός που πάλευε σταθερά για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, έβαλε το δικό του λιθαράκι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Φαρμακεία και από μη φαρμακοποιούς...

Φαρμακεία θα ανοίγουν και φυσικά πρόσωπα, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μία σειρά αποφάσεών της (201-208/2020), με τις οποίες απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.λπ.

Πάντως, ένα μέλος του ΣτΕ μειοψήφησε και διατύπωσε τη γνώμη ότι η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται μόνο εφόσον η άδεια ίδρυσης φαρμακείων επιφυλάσσεται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς, οι οποίοι παρέχουν τις εγγυήσεις για τη δέουσα άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, η επίμαχη εξουσιοδοτική διάταξη, η οποία προβλέπει τη χορήγηση άδειας και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, αντίκειται στο Σύνταγμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org