ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ: Ρεπορτάζ από τη χτεσινή νέα απεργιακή κινητοποίηση

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη

-- Αυτοαπασχολούμενοι - Μικροί ΕΒΕ: Απέναντι στο νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα

-- Εργαζόμενοι Ανακύκλωσης Ηρακλείου: Συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με απεργιακή ορμή απαντούν στην κατάπτυστη τροπολογία
  • Καθολική συμμετοχή και στη χτεσινή, δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία
  • Με πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του Μαρτίνου

Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού
Από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού
H καθολική συμμετοχή των εργατών της ΛΑΡΚΟ στη χτεσινή δεύτερη συνεχόμενη 24ωρη απεργία τους, η νέα μαζική απεργιακή συγκέντρωσή τους, με την οποία έκλεισαν τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο Μαρτίνο, όπως και η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε μια ακόμα κινητοποίηση, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες: Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, μαζί με το λαό και τη νεολαία της περιοχής, έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους, να αντισταθούν και αχρηστεύσουν στην πράξη την κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης για την εκποίηση ή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

«Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, το δίκιο της θα βρει με ενότητα και πάλη»

Για μια ακόμα μέρα, οι εργάτες απεργοί δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν μαζί τους τις οικογένειές τους, είχαν τα παιδιά τους, τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της περιοχής που είχαν μαζική παρουσία, με δικό τους πανό και μπλοκ. Δίπλα τους ξανά αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής. Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ενώ από την Αθήνα, για άλλη μια μέρα, έδωσαν το «παρών» αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και συνδικάτα άλλων κλάδων (από ΟΤΑ, Οικοδόμους κ.ά.).


Τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά την κινητοποίηση ήταν «Με αίμα και ιδρώτα δένουμε το ατσάλι, θα τους σταματήσουμε με ενότητα και πάλη» και «Η εργατιά της ΛΑΡΚΟ δεν σκύβει το κεφάλι, το δίκιο της θα βρει με ενότητα και πάλη».

Οι μαθητές βροντοφώναξαν ξανά: «Οι μαθητές στηρίζουν τους εργάτες και όχι τα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες».

Μαζί τους, όπως σε όλους τους αγώνες τους, το ΚΚΕ, κλιμάκιο του οποίου συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Σε κάθε μας βήμα να βροντάει ο τόπος

Ο Παναγιώτης Πολίτης, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, μιλώντας στη συγκέντρωση, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη που πηγάζουν από τη σθεναρή αγωνιστική στάση που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Αν πριν δύο μήνες λέγαμε ότι θα κάναμε δύο απανωτές συγκεντρώσεις με πάνω από 1.000 συγκεντρωμένους, θα μας λέγανε τρελούς. (...) Θα το ψηφίσουν στη Βουλή, δεν έχουμε αυταπάτες. Το αν θα εφαρμοστεί όμως θα κριθεί από την αντοχή που θα δείξουμε, από την αλληλεγγύη που πρέπει να δυναμώσει, από το μέτωπο που πρέπει να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους. Μπορούμε! Για αυτό μας βαράνε τα μεγάλα αστικά ΜΜΕ με χυδαίο τρόπο. Κάτι κάνουμε καλά! (...) Η κρατική χρηματοδότηση που ζητάμε είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, και να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση, για να συνεχίσει να λειτουργεί η ΛΑΡΚΟ. (...) Θέλει αντοχή. Αποφασιστικά, ήρεμα, κάθε βήμα που θα κάνουμε, συλλογικά, να βροντάει ο τόπος!».

Μαζική και χθες η συμπαράσταση των μαθητών
Μαζική και χθες η συμπαράσταση των μαθητών
Ακόμα στη συγκέντρωση μίλησε ο Α. Κορέτζελος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, ο οποίος ανακοίνωσε για τη συνέχεια ότι θα γίνει σύσκεψη του συντονιστικού σωματείων, στο οποίο συμμετέχουν τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ και το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.

Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και τόνισε μεταξύ άλλων: «Μπορούν και είναι στο χέρι των εργαζομένων και όλου του λαού να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα που εκφράστηκε η ταξική αλληλεγγύη (...) δείχνει το δρόμο της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Δείχνει το δρόμο και στη νέα γενιά, που συμπαραστέκεται, συμμετέχει και αγωνιά μαζί με τους πατεράδες της, ότι μπορεί ο αγώνας να φέρει αποτελέσματα. (...) Το ΚΚΕ θα καταθέσει όλες τις δυνάμεις ώστε αυτός ο αγώνας να έχει θετικά αποτελέσματα, για να ανοίξει το δρόμο για μια συνολικότερη λύση, την ανατροπή συνολικά της κατάστασης, που παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων δήμων Φθιώτιδας, καθώς και ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων.


Στην πρώτη γραμμή του αγώνα οι μαθητές της περιοχής

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μπαίνουν οι μαθητές σχολείων της Λοκρίδας, με μαζική παρουσία και στη χτεσινή νέα κινητοποίηση. Με την κατάληψη στο Γυμνάσιο - Λύκειο Μαρτίνου και στο Γυμνάσιο Λάρυμνας να συνεχίζεται χτες για δεύτερη μέρα, οι μαθητές σχημάτισαν το δικό τους μπλοκ και μπήκαν στην κεφαλή της πορείας, στάθηκαν πάνω στην Εθνική Οδό δίπλα στους γονείς τους, δίπλα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Ακούμε συνέχεια το τελευταίο διάστημα τους γονείς μας, τους γνωστούς μας να συζητάνε με αγωνία για το τι θα γίνει. Η συζήτηση αυτή έχει έρθει και στο σχολείο μας. Μιλάμε και μεις για πράγματα που μέχρι τώρα δεν τα είχαμε ξανακούσει. Μιλάμε για τροπολογίες, εκκαθαριστές, για διαγωνισμούς... Ακούμε να λένε ότι οι γονείς μας φταίνε, ότι ζημιώνουν το Δημόσιο και τη ΔΕΗ με τους μισθούς που παίρνουν. Εμείς όμως ξέρουμε ότι οι γονείς μας έρχονται στο σπίτι ξεθεωμένοι από τη δουλειά. Ξέρουμε ότι τα λεφτά δεν φτάνουν. Ξέρουμε ότι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και με στερήσεις καλύπτονται τα έξοδα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας, μαθητής στο Λύκειο Μαρτίνου, με τις λέξεις να βγαίνουν γρήγορα, λες και μαζί τους θέλει να διώξει την αγωνία και την αγανάκτηση που έχει ριζώσει μέσα του.

Στο πλευρό των μαθητών της περιοχής βρίσκονται και οι καθηγητές των σχολείων τους. «Καταλαβαίνουμε ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει και από τη στάση των καθηγητών μας. Δείχνουν κατανόηση και δεν αντιδρούν στην κατάληψη και την αποχή από τα μαθήματα, όπως κάνουν σε άλλες περιπτώσεις», σημειώνει ο Κώστας, μαθητής από το Μαρτίνο.

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των μαθητών τους βρέθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση και εκπαιδευτικοί. «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είμαι και εγώ σύζυγος εργαζόμενου», δηλώνει εκπαιδευτικός από το Γυμνάσιο της Λάρυμνας.«Τα μέτρα θα πλήξουν ολόκληρη την περιοχή», προσθέτει, «θα οδηγήσουν ακόμη και σε κλείσιμο σχολείων, όταν κάποιοι που θα χάσουν τις δουλειές τους αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή». Τονίζει επίσης ότι «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν επηρεάσει τα παιδιά στο σχολείο και την επίδοσή τους».

«Δούλεψα για πολλά χρόνια στη ΛΑΡΚΟ. Οι κυβερνήσεις παίζουν παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων. Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για σκοπιμότητες. Κάποιοι άλλοι κονόμησαν από τη ΛΑΡΚΟ, όχι εργάτες. Την απαξίωσαν για να την πουλήσουν. Το ίδιο έκαναν και αλλού», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσαμάτης, απόμαχος της δουλειάς στα καμίνια της ΛΑΡΚΟ.«Ημουν στη μεγάλη απεργία το 1977 αλλά και σε αυτές που γίνανε στη συνέχεια, όπου κερδίσαμε πολλά και μέσα από αυτούς τους αγώνες καταφέραμε να επιβιώσει η ΛΑΡΚΟ. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει δικαιώματα. Τίποτα δεν χαρίζεται!».

Με τον «Ριζοσπάστη» στήριγμα στον αγώνα

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και τα ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις και τις τελευταίες εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ επιδιώκουν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας, με την εφημερίδα να έχει μετατραπεί σε πραγματικό αποκούμπι για αυτούς.

Δεκάδες φύλλα διακινήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης.

«Εδώ ξέρουμε ότι θα διαβάσουμε αυτά που λέμε, όχι όπως σε άλλα Μέσα, όπως τα διάφορα κανάλια, που μας θυμήθηκαν τώρα και έρχονται να μας πάρουν δηλώσεις, τις οποίες τις "κόβουν" και τις "ράβουν" όπως θέλουν αυτοί», έλεγαν χαρακτηριστικά παίρνοντας στα χέρια τους τον «Ριζοσπάστη».

«Βαρεθήκαμε να ακούμε και να διαβάζουμε για υψηλούς μισθούς, επιδόματα, γαλοπούλες και αρνιά. Ας έρθουν μια μέρα στο εργοστάσιο να δούνε πώς βγαίνει το μεροκάματο. Ας έρθουν να δουν πώς ζούμε, ας έρθουν στα σπίτια των σκοτωμένων συναδέλφων μας», τονίζουν με αγανάκτηση.

Οι γυναίκες στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, αντιπροσωπεία της οποίας βρέθηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση.

«Πολλές από μας έχουν συζύγους, αδελφούς, πατεράδες, φίλους που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ. Αρκετές επίσης έχουμε στο συγγενικό ή κοντινό μας περιβάλλον κάποιο θύμα από τα δεκάδες εργατικά δυστυχήματα. Θεωρούμε καθήκον μας να είμαστε στο πλευρό των εργατών. Μας εμπνέουν οι αγώνες τους, όπως μας εμπνέει η ακλόνητη στάση των γυναικών στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση του 1977», δηλώνει χαρακτηριστικά η Χρυσάνθη Ζάρκα, μέλος της Ομάδας Λοκρών της ΟΓΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org