ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Χιλιάδες στόματα, μια φωνή: «Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο!»

Με μια ανάσα και με μια φωνή, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με εργατοϋπαλλήλους της Αττικής, αυτοαπασχολούμενους, νεολαία και γυναίκες, απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντιασφαλιστικό της σχέδιο, να ξεσφίξει τη θηλιά της φορολογίας που πνίγει την αγροτική οικογένεια, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του κόστους της παραγωγής και των χρεών στις τράπεζες. Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουν για περισσότερα από 20 μερόνυχτα οι αγρότες στα μπλόκα, μεταφέρθηκε χτες στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, στο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο που έγινε με κάλεσμα 68 μπλόκων και τη συμμετοχή πολλών ακόμα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε ως το επόμενο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη σύσκεψη που έγινε πριν από μια βδομάδα στη Νίκαια της Λάρισας, όπου δόθηκε επίσης η κατεύθυνση να παραμείνουν και να ενισχυθούν τα μπλόκα, να πυκνώσει η κατά τόπους δράση τους, να απορριφτεί κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό διαλόγου για να χειραγωγήσει τον αγροτικό αγώνα, χωρίς να πάρει πίσω κανένα από τα μέτρα που ξεκληρίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Το χτεσινό παναγροτικό συλλαλητήριο απέσπασε στήριξη και αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αθήνας. Με τη συμμετοχή τους, τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας με τη μικρομεσαία αγροτιά, να ενισχυθεί η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης. Η επιτυχία του χτεσινού συλλαλητηρίου, σε συνδυασμό με την πετυχημένη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης, με αίτημα αιχμής να αποσύρει η κυβέρνηση το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, να μη διανοηθεί καν να το φέρει στη Βουλή. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζουν την πανελλαδική τους διαδήλωση στο Σύνταγμα, ενώ στις 11 π.μ. συνδικάτα της Αττικής και κλαδικές Ομοσπονδίες, μαζί με άλλους φορείς του κινήματος, καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα.

Μεγάλη λαϊκή διαδήλωση με ζωντάνια και παλμό

Βήμα για παραπέρα κλιμάκωση η επιτυχία του χτεσινού παναγροτικού συλλαλητηρίου

Με αναμμένα φώτα, τα τρακτέρ ξεχωρίζουν ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου
Με αναμμένα φώτα, τα τρακτέρ ξεχωρίζουν ανάμεσα σε χιλιάδες κόσμου
Από κάθε γωνιά της Ελλάδας και με κάθε μέσο ταξίδεψαν χτες χιλιάδες αγρότες, για να διαδηλώσουν το απόγευμα στην Αθήνα. Δεν τους πτόησαν τα εμπόδια που προσπάθησαν να τους βάλουν η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής, έκλεισαν τ' αυτιά τους στη συκοφαντία και τις βρομιές που εκτόξευσαν σε βάρος της πανελλαδικής κινητοποίησης η κυβέρνηση, άλλα κόμματα και δυνάμεις μέσα σε ορισμένα μπλόκα, δεν τους εμπόδισε ούτε η βροχή που έπεφτε από μια ώρα και μετά στην Αθήνα.

Ετσι, χτες το απόγευμα, από το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με τα τρακτέρ, τα πανό και τα συνθήματά τους, με τους εργατοϋπαλλήλους στο πλευρό τους, έδωσαν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα.

Σημείο συνάντησης για το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών, που κινήθηκαν συγκροτημένα απ' όλη τη χώρα, με τα πούλμαν των μπλόκων, των Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων, ήταν η πλατεία Ομόνοιας. Από εκεί, με αγωνιστική διάθεση και παλμό, πορεύτηκαν μέχρι το Σύνταγμα, όπου συνέρρεαν αγρότες από άλλες περιοχές και μπλόκα. Επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης τέθηκαν τα τρακτέρ που ταξίδεψαν για ώρες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι από άλλα μπλόκα και εκ μέρους των σωματείων των εργατοϋπαλλήλων ο Μανώλης Καραντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Ακολούθησε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι, με καλή μουσική και ζεστό φαγητό.

Μεγάλη σε όγκο η χτεσινή διαδήλωση
Μεγάλη σε όγκο η χτεσινή διαδήλωση
Το πρωί της Παρασκευής και μέχρι να ξεκινήσει το απογευματινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα στήθηκε και οργανώθηκε ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές, που φιλοξένησε χτες τους αγρότες από εκείνα τα μπλόκα που καθορίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή να διανυκτερεύσουν στο χώρο. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε η τελευταία σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, για παραμονή στην Αθήνα και διατήρηση ταυτόχρονα των μπλόκων, προκειμένου να μεγαλώσει η πίεση στην κυβέρνηση.

Η μαζική πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Η μαζική πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα

Eurokinissi

Είμαστε αποφασισμένοι. Με άδεια χέρια δεν φεύγουμε!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Ρίζου Μαρούδα και τους χαιρετισμούς εκπροσώπων από τα μπλόκα

Ο Ρίζος Μαρούδας
Ο Ρίζος Μαρούδας
Μιλώντας στο συλλαλητήριο, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, χαιρέτισε τους αγωνιζόμενους αγρότες και ιδιαίτερα αυτούς που από το πρωί καβάλησαν τα τρακτέρ για να τα οδηγήσουν στην Αθήνα.

Από το βήμα της μεγάλης συγκέντρωσης κατήγγειλε την καταστολή και το γεγονός ότι παγιδεύτηκαν αγρότες από την Αστυνομία και εμποδίστηκαν να φτάσουν στο συλλαλητήριο. «Τέσσερις βδομάδες είμαστε στα μπλόκα του αγώνα και της οργής, είμαστε βιοπαλαιστές, δεν είμαστε λαμόγια, όπως μας λένε οι διάφοροι και δεν θα φύγουμε με άδεια χέρια», ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, και ανέπτυξε όλο το πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο κατέληξαν τα 68 μπλόκα που καλούσαν στο παναγροτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο.

«Παλεύουμε για να μη μας πάρουν τα χωράφια μας», συμπλήρωσε και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «η μικρομεσαία αγροτιά δεν θέλει συμπόνια, αλλά συγκεκριμένες απαντήσεις». «Δεν θα πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή», ήταν το μήνυμα που έστειλε με την ομιλία του, και προειδοποίησε ότι «κανένας δεν μπορεί να αδειάσει αυτόν τον αγώνα από τον Εβρο έως την Κρήτη».

«Μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα είμαστε και αύριο (σ.σ. σήμερα) εδώ. Κάθε μέρα στο δρόμο, συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Ψηλά το κεφάλι!», κατέληξε, μεταξύ άλλων, ο Ρίζος Μαρούδας.

Ο Γιάννης Τουρτούρας, από το μπλόκο του Προμαχώνα, αφού χαιρέτισε κι αυτός τον μαζικό αγώνα, κατήγγειλε ότι «όλες αυτές τις μέρες που είμαστε στα σύνορα, στο τελωνείο, γινόμαστε μάρτυρες αθρόων και ανεξέλεγκτων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων. Είμαστε εδώ και μάλιστα με έξι πούλμαν! Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι δεν θα έρθουμε. Φεύγοντας από τα χωριά μας, οι αγρότες μάς είπαν "καμιά συμμετοχή στο διάλογο"».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Γιάννης Βάγγος, από το μπλόκο του Κάστρου, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποσχέσεις που έδωσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση και δεν τις τήρησε ως κυβέρνηση. «Οι μέρες που θα έρθουν για την αγροτιά θα είναι δύσκολες», είπε, και συνέχισε: «Χρειάζεται ενότητα και ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να βάλουμε εμπόδια σ' αυτήν την πολιτική. Με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που προσπαθεί να σηκώσει το δίκιο μας ψηλά, να συνεχίσουμε την πάλη μας, να αντιμετωπίσουμε και τις τρικλοποδιές που πάνε να μας βάλουν».

Ο Κώστας Ανεστίδης, από το μπλόκο των Μαλγάρων, κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν συγκεκριμένη θέση απέναντι στα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και έστειλε μήνυμα σε όσους ετοιμάζονται πίσω από την πλάτη των αγροτών να πάνε σε διάλογο και να υπονομεύσουν τον αγώνα.

Ο Μανώλης Σταυριανουδάκης, από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων, χαιρέτισε τον αγώνα της αγροτιάς και ανάμεσα σε άλλα είπε: «35 χρόνια στην ΕΕ μας φέρανε εδώ, τώρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μπλόκα του αγώνα». Ευχαρίστησε επίσης την εργατική τάξη για τη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Τέλος, ο Δημήτρης Δημητριάδης, από το μπλόκο της Μάνης, κατήγγειλε τα απαράδεκτα εμπόδια που έβαλε η Αστυνομία στους αγρότες της Πελοποννήσου για να έρθουν στην Αθήνα και την πολύωρη ταλαιπωρία τους.

Ενθουσιώδης υποδοχή στα τρακτέρ

Απ' όπου περνούσαν τα τρακτέρ, προκαλούν τον ενθουσιασμό του κόσμου
Απ' όπου περνούσαν τα τρακτέρ, προκαλούν τον ενθουσιασμό του κόσμου
Με κορναρίσματα και επευφημίες πέρασαν αργά χτες το μεσημέρι τα διόδια των Αφιδνών περίπου 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας, που ταξίδευαν από τα χαράματα, για να τεθούν επικεφαλής του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου, να συμβολίσουν τη μάχη που δίνει μερόνυχτα τώρα στα μπλόκα η μικρομεσαία αγροτιά. Τα τρακτέρ υποδέχτηκαν αγρότες από τη Θεσσαλία που προπορεύονταν με τα πούλμαν, καθώς και κάτοικοι των γύρω περιοχών που βρέθηκαν στα διόδια. Μαζί τους ήταν και οι ανθοπώλες τις Αττικής που έχουν στήσει μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο. Με τις σημαίες των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και λάβαρα με τη μορφή του Μαρίνου Αντύπα, τα τρακτέρ ανταποκρίθηκαν με παρατεταμένα κορναρίσματα στα χειροκροτήματα και τις επευφημίες του κόσμου και κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα. Σε όλη τη διαδρομή κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού, αλλά και μετά, στους δρόμους της Αθήνας, απ' όπου περνούσαν τα τρακτέρ προκαλούσαν χειροκροτήματα και εκδηλώσεις ενθουσιασμού, μέχρι που να φτάσουν στην Ομόνοια και να τεθούν επικεφαλής της μεγάλης πορείας. Το αποκορύφωμα ήταν η είσοδός τους στην πλατεία Συντάγματος, με ξέφρενα κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, με τους ήδη συγκεντρωμένους αγρότες να απαντούν με συνθήματα και παρατεταμένο χειροκρότημα, όση ώρα τα αγροτικά μηχανήματα έπαιρναν τη θέση τους πάνω στη λεωφόρο Αμαλίας.

«Μας παίρνουν τη σοδειά φθηνά»...

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διαδήλωσης ξεσήκωσε τους αγρότες και γρήγορα στήθηκαν χοροί
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διαδήλωσης ξεσήκωσε τους αγρότες και γρήγορα στήθηκαν χοροί
«Μας παίρνουν τη σοδειά φθηνά»... Μόλις ολοκληρώθηκαν οι χαιρετισμοί, θέση στην εξέδρα πήραν μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου για να συντροφέψουν με τραγούδια τον αγώνα των αγροτών. Πριν αρχίσει η συναυλία χαιρετισμό απηύθυνε ο συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος, ο οποίος από το 1975 τραγουδά τους αγώνες της αγροτιάς. Ανάμεσα στα άλλα, ευχήθηκε «καλό αγώνα» και τόνισε ότι όταν ο λαός αισθάνεται την αδικία στο πετσί του κινητοποιείται. «Και εμείς έχουμε την υποχρέωση να είμαστε κοντά. Σας μιλώ από το μπλόκο των μουσικών. Και μεις δεν είμαστε καλύτερα. 95% ανεργία...». Ξεχωριστή στιγμή, όταν μετά από την προτροπή των συγκεντρωμένων τραγούδησε, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, τον «Γερο-αγρότη», σκορπώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό. Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια των Θωμά Μπακαλάκου και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία ερμήνευσαν οι Γιώργος Υδραίος, Εύα Κυριαζοπούλου και Γιάννης Λάρδης. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης.

Ζεστό φαΐ - έκφραση της αλληλεγγύης

Με ζεστή φασολάδα και φακές, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής ετοίμασε το δείπνο των αγροτών και κτηνοτρόφων που πέρασαν χτες την πρώτη τους βραδιά στο Σύνταγμα. Ανάμεσα στις σκηνές που έστησαν από το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες στην πλατεία, το Συνδικάτο έστησε τις κατσαρόλες και τα τσουκάλια του, εκφράζοντας με την κίνηση αυτή έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δίκαια τα αιτήματα των αγροτών, είμαστε στο πλευρό τους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Ο αγώνας των Ελλήνων αγροτών είναι δίκαιος. Είμαστε στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει επιτέλους να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα, τους Ελληνες αγρότες. Παλεύουν και αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια, για να μείνουν στα χωράφια τους, να μείνουν στα χωριά τους. Να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να παράγουν για να έχει τη διατροφή την απαραίτητη ο ελληνικός λαός. Η πρωτογενής παραγωγή, η αγροτική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα.

Πρέπει η κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, δεν τροποποιείται. Εάν τελικά το φέρει στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστεί. Δεν πρέπει να φέρει τα φορολογικά νομοσχέδια, που πλήττουν πάλι την ελληνική αγροτιά, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Θα πρέπει, αντίθετα, να καταργήσει φορολογικούς νόμους - λαιμητόμους, να καταργήσει όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους, να δώσει πετρέλαιο έτσι όπως είναι δωρεάν, όπως δίνει στους εφοπλιστές, να έχει φθηνό ρεύμα ο Ελληνας αγρότης για να μπορεί να παράγει, για να μπορεί να θρέφει τον ελληνικό λαό, για να μπορεί να καλύπτει το κόστος παραγωγής στα προϊόντα του, για να μπορεί να ζει την οικογένειά του αξιοπρεπώς, με περηφάνια στα ελληνικά χωριά, στην ελληνική ύπαιθρο.

Είμαστε μαζί τους οι εργάτες, οι άνεργοι, όλοι οι υπόλοιποι αγρότες από όλη την Ελλάδα που δε βρίσκονται σήμερα εδώ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες».

  • Σήμερα, Σάββατο, στις 11 π.μ., ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ