ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο τα σχέδια ενίσχυσης της δράσης της λυκοσυμμαχίας

«Συνέχεια του κράτους» και με τη νέα κυβέρνηση στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου της λυκοσυμμαχίας το ΝΑΤΟικό NRDC-GR / Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την επίσκεψη του διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσσοβο)

ΓΕΣ

Συνδιοργανωτής του Συνεδρίου της λυκοσυμμαχίας το ΝΑΤΟικό NRDC-GR / Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη (φωτ. από την επίσκεψη του διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης στο Κόσσοβο)
Συνεχίζονται αδιαλείπτως, και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πάσης φύσεως δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στη χώρα, με βασικό άξονα την παραπέρα προετοιμασία της λυκοσυμμαχίας, μέσα από συνεχείς διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, για να προασπίσει τα ευρωατλαντικά μονοπωλιακά συμφέροντα, και με στρατιωτικά μέσα και επιχειρήσεις παντού στον πλανήτη, στον ανταγωνισμό τους με τα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Επικίνδυνοι για το λαό σχεδιασμοί, όπου θέλει να συμμετάσχει και η ντόπια αστική τάξη, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτή τη βάση, την ερχόμενη βδομάδα, από 16 έως 19 Φλεβάρη, μια σειρά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για τη διενέργεια του ΝΑΤΟικού Συνεδρίου Συγχρονισμένης Εκπαίδευσης (Training Synchronisation Conference, TSC).

Αλλωστε, πιστή καθώς είναι και η νέα κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη έναντι του ευρωατλαντικού άξονα, η Ελλάδα είναι «φιλοξενούσα» και «συνδιοργανώτρια χώρα» (όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές), μέσω του Γ' Σώματος Στρατού, συνδιοργανώτρια με το ACT (Allied Command Transformation), μηχανισμό του ΝΑΤΟ που επιβλέπει σειρά διαδικασιών για τη μετεξέλιξη και προσαρμογή των ΝΑΤΟικών δομών, δυνάμεων, ικανοτήτων και δόγματός του στις σύγχρονες συνθήκες των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Σε ό,τι αφορά το ρόλο που παίζει στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, υπενθυμίζουμε ότι το Γ' ΣΣ είναι χαρακτηρισμένο και αναβαθμισμένο σε «NATO Rapid Deployable Corps - GR» (ΝRDC-GR), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων.

Η ατζέντα του ΝΑΤΟικού συνεδρίου

Στα του Συνεδρίου, όπως τονίζεται στα σχετικά ΝΑΤΟικά έγγραφα, «το TSC έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό φόρουμ για να φέρει σε επαφή τους ειδικούς Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τα στρατηγεία της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NCS) και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (NFS), μαζί με ειδικούς από κράτη συμμάχους και εταίρους, να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε όλο το φάσμα της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Στις εργασίες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται θεματικές όπως η «Στρατηγική συζήτηση για το παρόν καθεστώς των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, τα μελλοντικά πλάνα και προσδοκίες». Επίσης, σε ειδική συνεδρία θα αναζητηθούν τρόποι «αμοιβαίας συνεργασίας για την προώθηση των αρχικών στόχων και τομέων πρακτικήςστρατιωτικής συνεργασίας», θα γίνει δε συζήτηση επί του ΝΑΤΟικού Προγράμματος Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (MTEP) 2016 - 2020.

Σχέδια και για την «Αιχμή του Δόρατος» κόντρα στη Ρωσία

Αναμένεται δε να γίνει συζήτηση και για το πρόγραμμα ασκήσεων της Υψηλής Ετοιμότητας Κοινής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

Σημειωτέον επ' αυτού, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη Πέμπτη, υπό την προεδρία του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, αποφασίστηκε η παραπέρα ενίσχυση της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force) ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000 (απολαμβάνοντας πλέον καθεστώς ΝΑΤΟικής μεραρχίας).

Από αυτούς, 5.000 θα αποτελούν τη Δύναμη «Αιχμή του Δόρατος» («Spearhead Force») - αυτή είναι βασικά η VJTF - η σύσταση της οποίας αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη του 2014, προκειμένου να παραταχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία. Οπως σημειώνεται στην Κοινή Δήλωση των υπουργών, η «Αιχμή του Δόρατος» θα αναδειχτεί σε πολυεθνική ταξιαρχία με έως και πέντε τάγματα, μονάδες της οποίας να μπορούν να κινητοποιηθούν μέσα σε 2 έως 3 μέρες.


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Τα «ανοίγματα» στη Μόσχα σκοντάφτουν μπρος στο ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προκειμένου να «ανταλλάξουν απόψεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μινσκ σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για τη συμφωνία εκεχειρίας που αποφασίστηκε». Η επικοινωνία ήρθε μια μέρα μετά το ταξίδι του Ν. Κοτζιά στη Μόσχα και τις εκεί συνομιλίες με τον Λαβρόφ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι ασκεί «πολυεπίπεδη, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Βέβαια, η προσπάθεια της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να πατήσει σε περισσότερες ...ιμπεριαλιστικές βάρκες για να εξυπηρετήσει σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης περί γεωστρατηγικής της αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή, σκοντάφτει ακριβώς στα όρια που χαράσσουν οι δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική αστική τάξη έναντι ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε αυτή τη βάση, κυβερνητικοί παράγοντες με αρμοδιότητα την Αμυνα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα να στηρίξει με υποδομές και μέσα μια ενδεχόμενη «κίνηση» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αφήνουν, δηλαδή, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση εμπλοκή σε μια πιθανή ανοιχτή ένταση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σε κινήσεις που αντικειμενικά θα στρέφονται όχι μόνο κατά των ρωσικών σχεδίων, αλλά κυρίως ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι «δεν μας έχει ζητηθεί καμία συμβολή. Αν μας ζητηθεί, κριτήριο για τη στάση μας θα είναι αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας» (λες και υπάρχει περίπτωση να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του ελληνικού ή οποιουδήποτε άλλου λαού από την εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις). Το ίδιο επιχείρημα, άλλωστε, έχουν επικαλεστεί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να στηρίξουν τα στρατιωτικά - πολεμικά σχέδια των διακρατικών ενώσεων του κεφαλαίου, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι η όποια ελληνική συνδρομή στα ΝΑΤΟικά σχέδια θα είναι «ανθρωπιστική, κατά κύριο λόγο. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί η σωματική ακεραιότητα και η περιουσία 100.000 Ελλήνων στη Μαριούπολη και ευρύτερα, και να συνδράμουμε και να στηρίζουμε την όποια προσπάθεια στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, προκειμένου να λάβει τέλος η στρατιωτική βία σε αυτή την περιοχή», επικαλούμενοι ταυτόχρονα και τη «διεθνή νομιμότητα».

Οι κυβερνώντες και ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπούν ότι το πολυδιαφημισμένο «διεθνές δίκαιο» διαμορφώνεται και εφαρμόζεται στη βάση των αντικρουόμενων συμφερόντων των μονοπωλίων, της εξισορρόπησης των μεταξύ τους αντιθέσεων, με κοινή τους βάση το γεγονός ότι κοινός αντίπαλός τους είναι οι λαοί και τα δικαιώματά τους. Εξ ου και στο όνομα του «διεθνούς δικαίου» έχουν γίνει πλείστα όσα εγκλήματα σε βάρος των λαών. Σε αυτή τη βάση συγκροτούνται και κινούνται μηχανισμοί όπως και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), για τον οποίο κάνουν λόγο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ