ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αναδεικνύονται δυνατότητες για την οργάνωση της εργατικής νεολαίας

Πανελλαδική μέρα δράσης για την ανεργία η 15η Φλεβάρη

Η πεντάμηνη καμπάνια της ΚΝΕ για την οργάνωση της νεολαίας, της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης, για την οργάνωσή της σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με το καπιταλιστικό σύστημα, έχει ήδη απλωθεί σε όλη τη χώρα με μια πολυμορφία δράσεων και εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας, η ερχόμενη Τρίτη, 15 Φλεβάρη, θα είναι Πανελλαδική Μέρα Δράσης της ΚΝΕ για την ανεργία. Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, θα βρεθούν από το πρωί έξω από γραφεία και σχολές του ΟΑΕΔ και το απόγευμα θα συνεχίσουν με εξορμήσεις σε γειτονιές και στέκια νεολαίας, επιχειρώντας να απευθυνθούν ιδιαίτερα στους νέους ανέργους, στους νέους και τις νέες που αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, στους ημιαπασχολούμενους.

Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στους νέους... «θερίζει»! Στην ηλικιακή ομάδα 15 - 29 ετών η ανεργία ήταν στο 3ο τρίμηνο του 2009 στο 18,5% και ένα χρόνο μετά, στο τρίτο τρίμηνο του 2010 σκαρφάλωσε στο 24,2%. Στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 ετών, τον Οκτώβρη του 2009 ήταν 27,5% και τον Οκτώβρη του 2010 έφτασε στο 34,6%. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα (15 - 24 ετών), το Νοέμβρη του 2009 ήταν 27,8% και το Νοέμβρη του 2010 έφτασε στο 35,6%! Δηλαδή, πάνω από ένας στους τρεις νέους μέχρι 24 χρονών καταγράφεται επισήμως ως άνεργος (ποσοστό που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού και μόνο για λίγες ώρες περιστασιακά να έχει δουλέψει κάποιος στα εξεταζόμενα διαστήματα, δεν προσμετράται στους ανέργους).

Στην προκήρυξή της για την Πανελλαδική μέρα δράσης για την ανεργία, η ΚΝΕ εξηγεί στους νέους ότι «την ανεργία, όπως και την κρίση, τη γεννά το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, όπου όλα λειτουργούν για τα κέρδη των λίγων:

  • Γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις κλείνουν τις μικρότερες.
  • Γιατί ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού των επιχειρήσεων γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των εργατών που παράγουν τον πλούτο, επειδή λειτουργούν για το κέρδος των καπιταλιστών. Οσο αυξάνει η παραγωγικότητα, δηλαδή αυτά που παράγει ο εργάτης στο χρόνο που δουλεύει, αντί να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να αυξηθούν οι μισθοί, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτοί απολύουν εργάτες για να αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη τους».

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα του καπιταλισμού, που σε καιρούς κρίσης γίνεται ακόμα πιο εφιαλτική και αγκαλιάζει μάζες νεολαίας, η ΚΝΕ καλεί τους νέους να διεκδικήσουν οργανωμένα και να επιβάλουν μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους:

  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλη την περίοδο της ανεργίας, για όλες τις κατηγορίες ανέργων, με πλήρη και δωρεάν υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κανένα σπίτι ανέργου να μη βγει σε πλειστηριασμό, να παγώσουν τα δάνεια. Σε κανένα σπίτι ανέργου να μην κοπεί ηλεκτρικό, νερό, τηλεφωνία.
  • Δωρεάν μετακίνηση.

«Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ να δώσεις τη μάχη για την ανασύνταξη του κινήματος, να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή συμμαχία που θα αμφισβητήσει και θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, που θα εξαλείψει την αιτία της ανεργίας, την καπιταλιστική εκμετάλλευση», καλεί η ΚΝΕ τους νέους ανέργους, απολυμένους, ημιαπασχολούμενους.

Θεσσαλία: Πλούσια εμπειρία από εξορμήσεις σε βιομηχανικούς κλάδους

Ο σταθμός της 15ης Φλεβάρη, θα είναι μια ακόμα σελίδα αγωνιστικής δράσης της ΚΝΕ στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της που ήδη έχει να επιδείξει πολλές μορφές δράσης, έχει απλωθεί σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους δουλειάς και κατάρτισης και έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Στο πλαίσιο της καμπάνιας καταγράφεται εμπειρία για την ίδια την ΚΝΕ, για τους τρόπους δράσης της και προσέγγισης της νεολαίας, αλλά και για τους ίδιους τους νέους που δεν έχουν έρθει ενδεχομένως σε επαφή με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ή που κυριαρχούνται από φόβους και δισταγμούς για την οργανωμένη πάλη, γνωρίζουν όμως από την ίδια τους την εμπειρία τι θα πει εκμετάλλευση.

Το παράδειγμα της Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΚΝΕ, που μεθοδικά και με σχέδιο «όργωσε» το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της καμπάνιας εργασιακούς χώρους σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους κυρίως σε Λάρισα και Βόλο, όπως τα εργοστάσια EXALCO, «Βιοκαρπέτ», «Κιολεΐδης», «Χαλυβουργία», αλλά και χώρους επισιτισμού - τουρισμού, σχολές κατάρτισης κλπ. Το πρώτο που συναντούσαν οι νέοι της ΚΝΕ σ' αυτή τους την εξόρμηση ήταν ο σεβασμός και η αποδοχή πολλών νέων εργαζομένων για το κύρος του ΚΚΕ. Οι συζητήσεις που ανοίγονταν δεν κυριαρχούνταν από την περιγραφή της κατάστασης. Αυτή είναι γνωστή στους νέους εργαζόμενους, τη ζουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Αντίθετα, κυριαρχούνταν από τη διάθεση δράσης. Εμπαινε πολύ γρήγορα το ερώτημα «τι μπορούμε να κάνουμε;», που έδινε τη δυνατότητα στους νέους της ΚΝΕ να αναπτύξουν το κάλεσμά τους, το κάλεσμα οργάνωσης της νεολαίας, που εκφράζεται και με συσπείρωση των νέων εργαζομένων στο ταξικό κίνημα. Εξάλλου, από τις εξορμήσεις και τις περιοδείες της ΚΝΕ αναδείχθηκε ότι είναι διαδεδομένη η αναγνώριση που χαίρει το ΠΑΜΕ ανάμεσα στους εργάτες.

Οι αιτήσεις εγγραφής σε σωματεία ήταν ένα από τα αποτελέσματα που είχε αυτή η πλατιά επαφή της ΚΝΕ με τους νέους εργαζόμενους στη Θεσσαλία. Παραπέρα, υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις δραστηριοποίησης νέων εργαζομένων όπως ένας νέος (σε εργασιακό χώρο που δεν είχε μέχρι τώρα εκπροσώπηση το ΠΑΜΕ), ο οποίος αποφάσισε να μπει πρωτοπόρος και να κατεβάσει ψηφοδέλτιο στις επικείμενες εκλογές του σωματείου του αναγνωρίζοντας από την πείρα του ότι οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν μπορούν να δώσουν καμιά λύση. Αλλος νέος εργαζόμενος στο χώρο του τουρισμού, μέσα από αυτή την επαφή του με τους νέους κομμουνιστές, έδειξε τη διάθεση να δραστηριοποιηθεί παραπάνω και μπήκε και υποψήφιος για τις εκλογές στο σωματείο του.

Δεν έλειψαν οι περιπτώσεις νέων εργαζομένων που άμεσα εξέφραζαν τη διάθεση να ξαναβρεθούν και να ξανασυζητήσουν με τους νέους της ΚΝΕ, ένας νέος εργαζόμενος μάλιστα οργάνωσε μόνος του σχετική σύσκεψη και κάλεσε συναδέλφους του. Γενικότερα, η εμπειρία της Οργάνωσης Θεσσαλίας της ΚΝΕ δείχνει ότι οι συσκέψεις είναι μια πρόσφορη μορφή σταθεροποίησης των επαφών και των δεσμών της με τους νέους εργαζόμενους. Εξάλλου, όπως σημειώνουν στελέχη της Οργάνωσης, τα παραπάνω λίγα παραδείγματα δείχνουν πως οι δυνατότητες να απευθυνθεί η ΚΝΕ πλατιά στην εργαζόμενη νεολαία είναι μεγάλες και μπορούν πραγματικά να υπάρχουν αποτελέσματα, φτάνει να υπάρχει επίμονη δουλειά και σχεδιασμός, να έχει συνέχεια και διάρκεια αυτή η δράση, να αγκαλιάσει κι άλλους, νέους εργασιακούς χώρους... απάτητους μέχρι τώρα για την Οργάνωση.


Γ.Σ.

Εκδήλωση για εργαζόμενους φοιτητές

Εκδήλωση - συζήτηση για εργαζόμενους φοιτητές με θέμα: «Οργανώσου για την αντεπίθεση και τη λαϊκή συμμαχία, για το Σοσιαλισμό», διοργανώνει η ΚΝΕ σήμερα Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου).

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ