ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
10 ΦΛΕΒΑΡΗ - ΜΕΡΑ ΟΛΟΗΜΕΡΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ηχηρό μήνυμα για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη

Η απεργία στις 23 Φλεβάρη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ποιοτικό βήμα μπροστά, στην υπόθεση της παλλαϊκής αντίστασης και όξυνσης της πάλης απέναντι στην άγρια αντεργατική πολιτική. Αυτό το ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι ταξικές δυνάμεις με τη δράση που ξεδίπλωσαν την περασμένη Πέμπτη, 10 Φλεβάρη, στο πλαίσιο της ολοήμερης κινητοποίησης, που είχαν κηρύξει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Από τα χαράματα, εκείνης της μέρας, οι ταξικές δυνάμεις, συναντήθηκαν με χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, σε όλη τη χώρα. Μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, στα γιαπιά, στις επιχειρήσεις, στις τράπεζες, συζήτησαν με εργάτες και υπαλλήλους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με συμβασιούχους, με εργαζόμενους που τα δικαιώματά τους χτυπιούνται σε κάθε τομέα της ζωής τους. Εγιναν παρεμβάσεις στο ΜΕΤΡΟ και τον ΟΑΕΔ, σε δημαρχεία. Πολύμορφες δράσεις μέσα και έξω από τις σχολές των πανεπιστημίων με το ΜΑΣ, ανέδειξαν τη στάση που πρέπει να έχουν οι φοιτητές μπροστά στην απεργία. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, την ίδια μέρα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με τη μαζική τους συγκέντρωση και πορεία. Αργότερα, το απόγευμα, σε δεκάδες δήμους σε όλη τη χώρα, έγιναν συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια από τις ταξικές δυνάμεις, μεταφέροντας πλατιά το απεργιακό μήνυμα.

Μέσα από αυτή την εξόρμηση στο λαό, αναδείχθηκε η πλατιά ανταπόκριση και απήχηση των λαϊκών στρωμάτων στις δράσεις των ταξικών δυνάμεων. Πλατύτερες μάζες, συνειδητοποιούν την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης και πάλης, διατυπώνουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Αναγνωρίζουν στο ΠΑΜΕ, τον πρωτοπόρο ρόλο του στην οργάνωση των εργαζομένων.

Σήμερα, ο «Ρ», παρουσιάζει ορισμένες στιγμές από αυτή την πλατιά, παλλαϊκή εξόρμηση.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μήνυμα απειθαρχίας

Εξω από το ΓΕΝΕ
Εξω από το ΓΕΝΕ
Με διαδηλώσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, οι ταξικές δυνάμεις σε Αθήνα και Πειραιά έστειλαν μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής. Στην Αθήνα, οι δράσεις ήταν πολύμορφες. Το ΜΑΣ το πρωί πραγματοποίησε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, καθώς και στη λεωφορειακή γραμμή «608», προβάλλοντας την ανάγκη για δωρεάν μετακινήσεις. Ταυτόχρονα, οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συμβολικούς αποκλεισμούς των Δημαρχείων Αμαρουσίου, Αγίων Αναργύρων, Μεταμόρφωσης και Ηλιούπολης. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα καταστήματα του «εμπορικού τριγώνου».

Στα καταστήματα, ιδιαίτερα στην Αιόλου και την Αγ. Μάρκου, οι μαγαζάτορες και οι εμποροϋπάλληλοι «έπιαναν» κουβέντα με τους συγκεντρωμένους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο», ήταν τα λόγια μιας γυναίκας στην Αιόλου, απαντώντας στο κάλεσμα για να συμμετέχει στην απεργία. Και λίγο παρακάτω μια άλλη επαγγελματίας έλεγε: «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσουμε, για το καλό μας. Αλλιώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν». Ολοι όσοι συζητούσαν με τους συγκεντρωμένους, έβγαζαν οργή και αγανάκτηση, για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στον Πειραιά, από το πρωί, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες δράσεις. Συμβολικές καταλήψεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε Κερατσίνι, Νίκαια και Πειραιά. Παρέμβαση του ΜΑΣ στη λεωφορειακή γραμμή «040», αποκλείοντας τα ακυρωτικά μηχανήματα. Σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων, όπου ανακοινώθηκε ότι τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία. Μαζική παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Τέλος, το απόγευμα μαζικό συλλαλητήριο, στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά.

Στα μαγαζιά της Αθήνας
Στα μαγαζιά της Αθήνας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το απεργιακό κάλεσμα ακούστηκε πλατιά

Στιγμιότυπο από τον αποκλεισμό των ταμείων του ΙΚΑ στην Κομοτηνή
Στιγμιότυπο από τον αποκλεισμό των ταμείων του ΙΚΑ στην Κομοτηνή
Πλατιά ακούστηκε το απεργιακό κάλεσμα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, αναπτύχθηκε πλούσια δραστηριότητα. Από τις 7 το πρωί ξεκίνησαν εξορμήσεις στους ΟΑΕΔ της Δωδεκανήσου και Νεάπολης, σε σχολές μαθητείας, σε νοσοκομεία και μια σειρά χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια, στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε κοινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχα, από το πρωί και για δύο ώρες, οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν τα ταμεία των νοσοκομείων και των ιατρείων του ΙΚΑ σε Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, καθώς και στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εργαζομένων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες έγιναν στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης (Κατερίνη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Δράμα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, κ.ά.). Ιδιαίτερα στις Σέρρες ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της ΠΑΣΥ, και έγινε αναφορά στις διώξεις των αγροτών.

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών και συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από την κινητοποίηση εκπαιδευτικών και συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Βγήκαν στα μπαλκόνια...

Στο Περιστέρι, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, ξεκίνησε από το ΙΚΑ της Ν. Ζωής, πέρασε μέσα από τις λαϊκές γειτονιές και το εμπορικό κέντρο με κατεύθυνση το δημαρχείο.

Καταστηματάρχες, περαστικοί, κάτοικοι από τις εργατικές λαϊκές γειτονιές της περιοχής αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για γενικό ξεσηκωμό μπροστά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Από τα μπαλκόνια, τα παράθυρα, τις αυλές, τις καφετέριες, τα καταστήματα, τους δρόμους - παντού - κάτοικοι του Περιστερίου έπιασαν κουβέντα με τους διαδηλωτές και έπαιρναν τις ανακοινώσεις, που μοίραζαν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιδοκίμασαν και τα συνθήματα των διαδηλωτών, όπως, «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς τ' αφεντικά».

«Με 300 ευρώ σύνταξη ποιος μπορεί να πληρώσει γιατρούς;»

Δυνατό μήνυμα ανυπακοής και αντίστασης στην αντεργατική πολιτική έστειλαν και οι συνταξιούχοι με την πορεία τους από το Σύνταγμα ως το Μέγαρο Μαξίμου, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να τους δώσει πίσω όσα με αίμα και θυσίες κατέκτησαν. «Είμαστε στους δρόμους και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Οσο η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, πίσω δεν θα κάνουμε κι εμείς. Μια ολάκερη ζωή παλέψαμε για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, δε θα μας τα πάρουν πίσω» ανέφεραν χαρακτηριστικά στις συζητήσεις τους οι συνταξιούχοι. «Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία» έλεγαν και ξαναέλεγαν, «με 300 ευρώ σύνταξη, ποιος μπορεί να πληρώσει γιατρούς και φάρμακα;», ρωτούσαν...

Ακόμα κι όταν αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν το δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου για παραπάνω από δύο ώρες, οι συνταξιούχοι παρέμειναν πεισματικά μέχρι να πάρουν εντολή και ο δρόμος να ανοίξει. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει! Δεν φεύγουμε από εδώ ούτε αύριο! Ο δρόμος θα ανοίξει, θα περάσουμε! Θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε το θέλουν, είτε όχι!» φώναζαν διαρκώς. Ενώ άλλοι συνταξιούχοι εμφανώς οργισμένοι από τη στάση της κυβέρνησης έλεγαν: «Γιατί κλείνουν το δρόμο; Τι φοβάται η κυβέρνηση;».

Συμμετέχουν στην απεργία

Το επόμενο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 23 Φλεβάρη μαζί με όλους τους άλλους κλάδους της εργατικής τάξης, αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση στις 10 Φλεβάρη (φωτό) οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση η οποία έρχεται να αναδείξει τη σημαντική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ενιαίου ανυποχώρητου ταξικού αγώνα κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις

Το πανό των ταξικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Το πανό των ταξικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Σε όλη τη χώρα, έγιναν μαχητικές και δυναμικές αγωνιστικές παρεμβάσεις. Στη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκαν συμβολικές κινητοποιήσεις σε νοσοκομεία και χώρους Υγείας. Στη Λάρισα έγινε κατάληψη του καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας και ανάρτησαν μεγάλο πανό του ΠΑΜΕ στην πρόσοψη του κτιρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες δραστηριότητες. Στην Πάτρα, συγκεντρώσεις στις εργατογειτονιές της πόλης και κινητοποίηση στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» και παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην Καλαμάτα, έγινε μηχανοκίνητη πορεία και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σχολείων και η αύξηση δημοτικών τελών. Στην Κεφαλονιά, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και η Ενωση Γονέων, κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα, έγιναν επίσης σημαντικές κινητοποιήσεις. Στα Γιάννενα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκίνησε συμβολική κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Στη συνέχεια υγειονομικοί, μαζί με άλλους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, αλλά και φοιτητές, πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια: Στη Χαλκίδα, από νωρίς το πρωί έγιναν εξορμήσεις από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καθώς και στο Εμπορικό Κέντρο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ περιόδευσε σε ΚΑΠΗ και στο Παράρτημα του ΙΚΑ. Παρέμβαση έγινε και στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Στη Λαμία, έγινε περιοδεία στο Νοσοκομείο, στο ΙΚΑ και στο Κέντρο Υγείας Στυλίδας, ενώ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε εξόρμηση σε μαγαζιά.

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα για την Υγεία
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα για την Υγεία
Στην Κρήτη, τέλος, είχαμε επίσης πολύμορφες κινητοποιήσεις. Στο Ηράκλειο, οι ταξικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Περιφέρειας. Στο Ρέθυμνο, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο της πόλης. Η Επιτροπή Ανέργων του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου και του ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση στο ΙΚΑ, για να σφραγιστούν βιβλιάρια ανέργων. Στο Νομό Λασιθίου οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. Εργαζόμενοι και δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο του ΙΚΑ στη Σητεία.

Κινητοποιήσεις με αιχμή την Υγεία, πραγματοποίησαν οι ταξικές δυνάμεις σε Ικαρία, Σάμο και Κω.

Μεγάλη ανταπόκριση της εξόρμησης

Η μεγάλη και θετική ανταπόκριση των εργαζομένων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της περιοδείας των ταξικών δυνάμεων στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Η πλειοψηφία των εργαζομένων έσπευσε να ακούσει τις θέσεις του κλιμακίου του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής αλλά και να πουν και οι ίδιοι τους προβληματισμούς τους. «Πλέον οι εργαζόμενοι σας ακούν», ήταν η «ατάκα» ενός εργαζόμενου που σε λίγες μέρες βγαίνει στη σύνταξη.

Οι συζητήσεις περιστράφηκαν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, στην κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και στο τι πρέπει να γίνει. Εγινε κουβέντα για το καθεστώς «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που στην Εθνική είναι ιδιαίτερα έντονο αφού εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους χίλιους!

Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που διαπίστωναν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε τίποτα για να οργανωθεί ο αγώνας τους και η αντίστασή τους στην επίθεση που δέχονται, επιρρίπτοντας ευθύνες στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, του οποίου ο ρόλος «αναγνωρίζεται». Το κλιμάκιο του Σωματείου επεσήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τη δράση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και να τις βάλουν στο περιθώριο. Οτι οι ίδιοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να στήσουν σωματειακές επιτροπές που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ