ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας διαρκείας για την παιδεία

Μεγάλες διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών χτες σε Αθήνα, Λάρισα και Γιάννενα. Συνέχεια με τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 18ης Δεκέμβρη, μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας

Αντήχησε χτες και πάλι στο κέντρο της Αθήνας η λέξη "αγώνας" από φοιτητές από την πλειοψηφία των σχολών της Αθήνας, μαθητές και σπουδαστές, που διαδήλωσαν την απόφαση τους να μην αφήσουν να γίνει πράξη το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου για την "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι, με κύριο αίτημα την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και την κατάργηση του νόμου 2525/97 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το σύνθημα για να ξεκινήσει η πορεία δόθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και η διαδήλωση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα δυναμική και μαζική. Με το σύνθημα "Εσείς που μιλάτε για μια μειοψηφία, κοιτάξτε την πορεία", οι διαδηλωτές απαντούσαν σε όλους εκείνους που βλέπουν μειοψηφίες και "συμφέροντα" πίσω από τις αντιδράσεις στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές", "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας", "Φοιτητές - μαθητές ενωμένοι αγωνιστές", "Δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" κ. ά.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέσω Πανεπιστημίου, Ομόνοιας και Σταδίου. Φτάνοντας στο ύψος των Χαυτείων φώναζαν το σύνθημα "Εδώ τα ΜΑΤ χτύπησαν φοιτητές, να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές", καταγγέλλοντας την επίθεση που δέχτηκε η πορεία φοιτητών την περασμένη Παρασκευή.

Καθώς η πορεία διέσχιζε την οδό Σταδίου, ομάδα "αγνώστων", που είχαν παρεισφρήσει στην πορεία, επιχείρησε να δημιουργήσει επεισόδια. Απομονώθηκε όμως από τους ίδιους τους φοιτητές, οι οποίοι έδειξαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το σκηνικό των "στημένων" επεισοδίων να επαναληφθεί και από όλα τα μπλοκ φώναζαν το σύνθημα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη". Οι "άγνωστοι" επιτέθηκαν με μολότοφ στην Εγνατία Τράπεζα στην πλατεία Κλαυθμώνος και με πέτρες στην "Εθνική Στεγαστική" στη Σταδίου, ενώ προηγουμένως επιχείρησαν να κάψουν ένα αυτοκίνητο τηλεοπτικού συνεργείου, που ήταν σταθμευμένο στην Πεσματζόγλου, και ένα άλλο κρατικό αυτοκίνητο στην Ομόνοια.

Συνέχεια στις 18 Δεκέμβρη

Το αίτημα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου κυριαρχούσε στα πανό των φοιτητών και των μαθητών, ενώ οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αθήνας δήλωναν ότι δε θα μείνουν απαθείς, με το σύνθημα "Δε γυρίζουμε τις πλάτες στο μέλλον". "Μέτωπο παιδείας - ολική απόσυρση του νόμου" έγραφε το πανό των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου. "Κάτω τα χέρια από την επετηρίδα, να καταργηθεί ο Νόμος", το πανό της Φιλοσοφικής, ενώ μέσα από πανό προωθούσαν οι φοιτητές τη δημιουργία πανεκπαιδευτικού μετώπου.

Καθώς η πορεία έφτανε στο υπουργείο Παιδείας, η οδός Μητροπόλεως σείστηκε από το σύνθημα "Αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας". Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος όπως ήταν φυσικό δήλωσε αναρμόδιος να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα και είπε απλώς ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Φοιτητές, μαθητές και σπουδαστές δίνουν τώρα ραντεβού στα πανεργατικά συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη (ήδη το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι έχουν πάρει σχετική απόφαση με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια), ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται 6 σχολές του ΕΜΠ, η Αρχιτεκτονική, το Οικονομικό και το Νομικό του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στη Λάρισα

Με ένα συλλαλητήριο μεγαλειώδες σε όγκο και παλμό, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο και οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρισας, οι οποίοι απαίτησαν αναβάθμιση της ενιαίας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, δηλώνοντας συγχρόνως την άρνησή τους να συναινέσουν στην παράδοση της δημόσιας παιδείας στους βάρβαρους νόμους του ανταγωνισμού και της "επιχειρηματικής" λογικής.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η πορεία των μαθητών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στη Νομαρχία Λάρισας. Οι μαθητές κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα διατράνωσαν, με τη νεανική ορμή τους, την απόφαση να παλέψουν για να εξασφαλίσουν μόρφωση και δουλιά.

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Ηλ. Σκυλλάκος,εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των μαθητών, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις που έχει στους μαθητές και γενικότερα στη δημόσια παιδεία ο αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το λύκειο μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, ενισχύεται η παραπαιδεία, προωθείται το κομματικό ρουσφέτι, αποσυνδέεται το πτυχίο από την επαγγελματική αποκατάσταση κ. ά.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα αιτήματα των μαθητών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόνισε ότι ζητούν την άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο σχολείο, 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς και επαναφορά της επετηρίδας των εκπαιδευτικών, καθιέρωση ολοήμερου δημοτικού και νηπιαγωγείου χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση των γονιών, ενιαίο πολυτεχνικό λύκειο, εξαίρεση της παιδείας από το νομοθετικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. ά.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισε ο Δ. Πιτσιάβας,εκπρόσωπος του Συλλόγου Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και παραβρέθηκε ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νόμου.

Στα Γιάννενα

Συλλαλητήριο ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι φοιτητές στα Γιάννενα, με απόφαση των Συλλόγων Φοιτητών Αρχαιολογικού - Ιστορικού και Φυσικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη Δόμπολη και στη συνέχεια με μια δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης κατέληξαν στη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο νομάρχη.

Στη Λήμνο

Καθιστική διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και την κατάργηση της επετηρίδας πραγματοποίησε προχτές Πέμπτη ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Λήμνου,στο κέντρο της αγοράς της Μύρινας Λήμνου.

Στη δυναμική αυτή και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Λήμνου διαδήλωση συμμετείχαν και συμπαραστάθηκαν η ΕΛΜΕ Λήμνου, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λήμνου, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανδρωνίου, ο ΜΕΑΣ Λήμνος, η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Κάσπακα και η Οργάνωση Λήμνου της ΚΝΕ.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Αυταρχισμός πίσω από τις ιλουστρασιόν εικόνες

Κρούσματα τρομοκρατίας στην ΑΚΤΟ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

Την αυταρχική επίθεση που δέχτηκαν την περασμένη Τετάρτη μέλη του από εντεταλμένο όργανο της διεύθυνσης της ιδιωτικής σχολής ΑΚΤΟ, καθώς και τη χτεσινή επίθεση από μπράβο της σχολής, την ώρα που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για τη γενική συνέλευσή τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

Οι σπουδαστές δηλώνουν ότι τέτοιου είδους τρομοκρατικές ενέργειες, που θυμίζουν πρακτικές άλλων εποχών, δεν πρόκειται να περάσουν, τονίζοντας: "Γνωρίζουμε ότι ενοχλεί όταν βγάζουμε στην επιφάνεια την πραγματική κατάσταση των ιδιωτικών σχολών. Οταν μάλιστα αυτή η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την ιλουστρασιόν ψευδαίσθηση που μας πλασάρουν".

"Γνωρίζουμε καλά, συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι δε θέλουν - και κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτό - να ακουστούν οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, τα επιπλέον χρήματα που δίνουν οι σπουδαστές για διάφορα σεμινάρια και φωτοτυπίες, η έλλειψη στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης ιδεών. Γνωρίζουμε καλά ότι δε θέλουν να φανεί η προοπτική της ανεργίας των αποφοίτων των ιδιωτικών σχολών, της κατάρρευσης της θεωρίας των πιο ικανών".

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών επισημαίνει ότι θα απαντήσει δυναμικά, επιδιώκοντας τη μαζικοποίηση του Συλλόγου και την ένταση της πάλης ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και της μιας χρήσης κατάρτιση, σημειώνοντας: "Η ενωμένη πάλη μπορεί να ανοίξει δρόμους και να φέρει αποτελέσματα".

Δεν τους βγήκε...

Οσο και να προσπάθησαν και χτες οι δυο - τρεις δεκάδες νεαροί και όσοι τους καθοδηγούν να προκαλέσουν επεισόδια στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησης των φοιτητών και των μαθητών, τελικά δεν τους βγήκε... Με ψυχραιμία και ωριμότητα οι διαδηλωτές περιφρούρησαν την κινητοποίησή τους και απομόνωσαν αυτούς που, σε διατεταγμένη υπηρεσία, δρουν προβοκατόρικα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και τους λίγους ακόμη νέους που τους ακολουθούν.

Ο}ι μεμονωμένες ενέργειες που σημειώθηκαν, σε καμία περίπτωση δε στάθηκαν ικανές να αμαυρώσουν την αγωνιστική κινητοποίηση, ούτε να σταθούν πρόσχημα για επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Ούτε βέβαια πρόσφεραν έδαφος στα τηλεοπτικά κανάλια της παραπληροφόρησης και της καλλιέργειας ψεύτικων εντυπώσεων. Παρ' όλο που το επιχείρησαν προς στιγμήν στα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων, όπου οι ρεπόρτερ προσπαθούσαν - όπως έπρεπε, για να είναι εντάξει απέναντι στα αφεντικά τους - να δώσουν την εικόνα μαχών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του "μεγάλου" καναλιού, όπου η παρουσιάστρια των ειδήσεων καλούσε τον ρεπόρτερ "να επαναλάβει πώς έγιναν τα επεισόδια", ενώ η κάμερα ζουμάριζε συνεχώς σε ένα σπασμένο τζάμι και στο αυτοκίνητο που έκαψαν στην Ομόνοια.

Βέβαια, είναι ηλίου φαεινότερο ποιοι ωφελούνται και άρα επιδιώκουν αυτού του είδους τις προβοκάτσιες. Ο διαρκής και συνεχώς εντεινόμενος αγώνας μαθητών και φοιτητών, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, ενοχλεί την άρχουσα τάξη, γιατί δεν πρόκειται για μια κινητοποίηση που έχει κάποιους μεμονωμένους στόχους. Χτυπά κατ' ευθεία στην καρδιά της πολιτικής που επιδιώκει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης και τη μετατροπή της σε ένα "συνονθύλευμα", οι απόφοιτοι του οποίου δε θα έχουν κανένα δικαίωμα στην εργασία, αλλά "δεξιότητες" που θα τις παζαρεύουν στις μεσαιωνικού τύπου ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις απασχόλησης.

Το φαινόμενο με τους "υπεραγωνιστές - προβοκάτορες" δεν είναι καινούριο, ιδιαίτερα στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας. Από τις "υπερεπαναστατικές" Συσπειρώσεις, το 1979 - εποχή των μεγάλων αγώνων ενάντια στο νόμο 815 - που χρηματοδοτούσε ο τότε υπουργός Παιδείας, Ανδρ. Ανδριανόπουλος, μέχρι τα "Βλασοπουλάκια" που έδρασαν στο Πολυτεχνείο πρόπερσι και αυτούς που δρουν το τελευταίο διάστημα, πολλοί έχουν περάσει από αυτόν το ρόλο. Και βέβαια αναφερόμαστε σε αυτούς που συνειδητά παίζουν τέτοιο ρόλο και χρησιμοποιούν όσους "εξεγείρονται" και "τα σπάνε" είτε στη διαδήλωση, είτε στο γήπεδο.

Π. Σ.

Η νεολαία θα εντείνει τον αγώνα της

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τη σημερινή (χτεσινή) μαζική κινητοποίηση των φοιτητών της Αθήνας, που, σαν συνέχεια των προχτεσινών επίσης μαζικών κινητοποιήσεων των μαθητών της Αθήνας και των άλλων πόλεων, έρχεται για να αποδείξει σε όλους ότι η πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο της εκπαίδευσης δεν έχει τη συναίνεση της νεολαίας.

Η πολιτική της έντασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της παιδείας βρίσκει τους μαθητές, τους φοιτητές και όλο το λαό αντίθετους. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, η νεολαία θα εντείνει τον αγώνα της, μαζί με το λαό για να μείνει ο νόμος 2525/97 στα χαρτιά, για τη διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για μια παιδεία υποταγμένη στις λαϊκές ανάγκες, ανανεώνοντας το ραντεβού της για την επόμενη βδομάδα, στις 18 Δεκέμβρη, μαζί με το εργατικό κίνημα.

Τέλος, η απομόνωση από τους διαδηλωτές τόσο σήμερα (χτες), όσο και στις 10/12 των γνωστών συμμοριών, που δρουν προβοκατόρικα για το κίνημα της νεολαίας, αφήνει έκθετους όλους αυτούς που τους τοποθετούν σε διατεταγμένη υπηρεσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ