ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» ΔΔΕ Α' ΑΘΗΝΑΣ
Να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δομές στην Ειδική Αγωγή

Ανακοίνωση για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Να μη μείνει κανένα παιδί που χρήζει Ειδικής Αγωγής εκτός σχολείου, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες δομές και υποδομές και να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση του νέου σχολείου στη Λάμψα, ζητά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας.

Η ΑΣΕ αναφέρεται στη συζήτηση, στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη, της πρότασης για ίδρυση «ΕΕΕΕΚ Αθήνας, το όποιο είναι δυνατόν να στεγαστεί προσωρινά στο κτίριο επί της οδού Λιοσίων 42, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι πρότινος το 42ο ΓΕΛ Αθήνας». Οπως επισημαίνει η ΑΣΕ, «η πρόταση για ίδρυση του ΕΕΕΕΚ έγινε μετά τις διαρκείς πιέσεις που άσκησαν εκπαιδευτικοί και γονείς, αποκαλύπτοντας πως πάνω από 150 μαθητές και μαθήτριες της ΔΔΕ Α' Αθήνας (που έχουν αιτηθεί εγγραφή σε ειδικά σχολεία) αποκλείστηκαν φέτος από την εκπαιδευτική διαδικασία, λόγω αδυναμίας των υπαρχουσών δομών τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό». Ωστόσο, τονίζει ότι η πρόταση για λειτουργία του σχολείου σε ένα χώρο που στεγάζει ήδη δύο δημοτικά και δύο νηπιαγωγεία και είναι παντελώς ακατάλληλος για μαθητές με ειδικές ανάγκες, «τη μετατρέπει σε προεκλογικό πυροτέχνημα, την ακυρώνει και αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή ως "παρία" της Εκπαίδευσης».

Σε ό,τι αφορά την απόφαση υπέρ της εισήγησης, επισημαίνει πως λήφθηκε με 17 ψήφους υπέρ από την πλειοψηφία, «μέσα σε ένα πλαίσιο εκβιασμών του τύπου "ή θα ιδρυθεί το σχολείο με έδρα τη Λιοσίων και αργότερα θα μεταφερθεί στους Αμπελόκηπους στην οδό Λάμψα όταν φτιαχτεί εκεί νέο σύγχρονο συγκρότημα ή δεν θα ιδρυθεί καθόλου"!». Επισημαίνει επίσης τη στάση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που «όταν διαπίστωσε πως αποκαλύπτεται η στόχευση, σταμάτησε να δίνει το λόγο σε όσους φορείς είχαν αιτηθεί να μιλήσουν και κάλεσε την ασφάλεια του χώρου να τους απομακρύνει από την αίθουσα της συνεδρίασης», ενώ «αντί να συζητήσει την πρόταση που κατατέθηκε εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να ιδρυθεί το ΕΕΕΕΚ Αθήνας με άλλη έδρα, να αναζητηθεί άλλος κατάλληλος χώρος και να γίνει αυτοψία από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στο χώρο της Λιοσίων, πήγε εσπευσμένα σε ψηφοφορία, προκειμένου να προκαταβάλει την απόφαση».

Η ΑΣΕ καταγγέλλει επίσης ότι με τους όρους που επέβαλε η δημοτική αρχή της Αθήνας να γίνει η συζήτηση, «κρύφτηκαν κάτω από το χαλί» η συνολικά απαράδεκτη κατάσταση στην Ειδική Αγωγή και η ανάγκη άμεσης δημιουργίας όλων των αναγκαίων δομών και υποδομών γι' αυτήν.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε εγκατάλειψη η σχολική στέγη στον Βόλο

Από την πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας τον περασμένο Οκτώβρη
Από την πτώση σοβάδων στο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας τον περασμένο Οκτώβρη
Σε εγκατάλειψη είναι η σχολική στέγη στον Βόλο, όπως καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, που επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Βόλου για το θέμα και δίνει χαρακτηριστικά στοιχεία για σχολικά κτίρια της πόλης.

Οπως σημειώνει η ΤΕ Βόλου, «τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται: Στο 5ο Γυμνάσιο Βόλου, όπου, παρά το γεγονός ότι παραχωρήθηκε οικόπεδο για την ανέγερση των απαραίτητων αιθουσών, οι μαθητές αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο γειτονικό σχολικό συγκρότημα. Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Νέας Ιωνίας, όπου οι μαθητές με αναπηρία είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους, διανύοντας μια απόσταση ακόμη και 100 μέτρων. Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου, όπου χρειάζεται νέα πτέρυγα διδακτηρίου 13 αιθουσών, καθώς οι υπάρχουσες αίθουσες είναι τύπου προκάτ, με ανεπαρκή θερμομόνωση και ηχομόνωση. Σε 7 σχολικές μονάδες της πόλης οι ανάγκες καλύπτονται από ακατάλληλες προκατασκευασμένες αίθουσες, που τοποθετήθηκαν εδώ και χρόνια και για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Στο Δημοτικό Σχολείο Αλυκών δεν έχει προχωρήσει η ανέγερση διδακτηρίου, ενώ το σχολείο παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, που η δημοτική αρχή σκέφτεται να λύσει με την τοποθέτηση ακόμη μιας προκατασκευασμένης αίθουσας! Ακόμη, για το 3ο - 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, ενώ επί χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης, δεν έχει δρομολογηθεί καμία λύση. Στην Προσχολική Αγωγή, 10 νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης στεγάζονται σε απαράδεκτα νοικιασμένα κτίρια.

Συνολικά για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Βόλο, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας, εκτός από την κατασκευή νέων διδακτηρίων απαιτείται η προσθήκη περίπου 35 νέων αιθουσών σε μια σειρά σχολεία: Μουσικό Σχολείο Βόλου 4 αίθουσες, 3ο ΓΕΛ - Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου 4 αίθουσες, 4ο ΓΕΛ Βόλου 3 αίθουσες, 10ο Γυμνάσιο Βόλου 3 αίθουσες, 1ο Γυμνάσιο - 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας 2 αίθουσες, 9ο Γυμνασίου - 6ο ΓΕΛ Βόλου 11 αίθουσες, Γυμνάσιο - ΓΕΛ Ν. Αγχιάλου 1 αίθουσα, 5ο ΓΕΛ Βόλου 3 αίθουσες, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας 3 αίθουσες, ΕΕΕΕΚ Βόλου και 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας 2 αίθουσες.

Την εγκατάλειψη των σχολικών διδακτηρίων στην τύχη τους συμπληρώνουν οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, η έλλειψη συντήρησής τους, η μη κάλυψη των αναγκών τους σε απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία εργαστηρίων, αθλητισμού και ειδικοτήτων και κυρίως η ανυπαρξία των απαραίτητων στατικών και αντισεισμικών ελέγχων.

Η παραπάνω κατάσταση δεν οφείλεται απλά στην αδιαφορία ή την "ανικανότητα" της δημοτικής αρχής Βόλου. Βασίζεται σε πολιτική της επιλογή. Εργα για τη σχολική στέγη και για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι "επιλέξιμα" για τη δημοτική αρχή Βόλου. Υλοποιεί κατά γράμμα τον σχεδιασμό κυβέρνησης - ΕΕ, όπως και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην ανάκαμψη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων, σε έργα που ευνοούν την κερδοφορία τους. Εκατομμύρια ευρώ από το ΠΔΕ και από ιδίους πόρους κατευθύνονται, με υπερβολικό ζήλο, στον εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται μεγάλες τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, αφήνοντας στο περιθώριο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.

Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" Βόλου καλούν τους εργαζόμενους στον Βόλο να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - δημοτικής αρχής και να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, μεταξύ των οποίων και το δικαίωμα των παιδιών να μορφώνονται σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους», καταλήγει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Πρόταση για κινητοποιήσεις για τους διορισμούς

Πρόταση για κινητοποίηση στις 20 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, καταθέτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) στα ΔΣ ΕΛΜΕ και Συλλόγων Δασκάλων - Νηπιαγωγών, με αφορμή τις διαρροές στον Τύπο ότι το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει στις 19 Δεκέμβρη τον τρόπο διορισμού εκπαιδευτικών.

Η ΑΣΕ σημειώνει ότι η συζήτηση για τα λεγόμενα κριτήρια διορισμών είναι παγίδα και ότι «τα όποια κριτήρια ανακοινωθούν (ακαδημαϊκά, κοινωνικά, ταβάνι στην προϋπηρεσία) θα είναι λαιμητόμος των δικαιωμάτων, της προϋπηρεσίας και των πτυχίων μας. Θα οδηγήσουν σε απολύσεις συνάδελφων και σε ανακύκλωση της ανεργίας. Καμία αυταπάτη - καμία αναμονή! Δεν αντέχουμε άλλη κοροϊδία και άλλο εμπαιγμό! Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών», είναι η απαίτηση που προβάλλει η ΑΣΕ, που σχολιάζει επίσης και την ημερομηνία που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση γι' αυτές τις ανακοινώσεις, που είναι δυο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές, μέρες που όπως λέει η ΑΣΕ, «οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας θα διασχίζουν και πάλι τη χώρα, επιστρέφοντας στον τόπο καταγωγής τους, για να περάσουν λίγες μέρες με τους δικούς τους, μετά από πολύμηνη διάλυση των οικογενειών τους για πολλοστή χρονιά».

Η ΑΣΕ καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών σε αγωνιστική ετοιμότητα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και επίσης καλεί τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να συνεδριάσουν έκτακτα και να συζητήσουν το ζήτημα της 24ωρης απεργιακής απάντησης του κλάδου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Εκδήλωση για την Προσχολική Αγωγή

Η πρόταση του ΚΚΕ για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων παρουσιάζεται σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του Κόμματος αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταδικάζει τη διαγραφή γονέα από το ΔΣ Συλλόγου Γονέων

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια που γίνεται από 5 μέλη του Συλλόγου Γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, που παράνομα αποφάσισαν να διαγράψουν εκλεγμένη γονέα στο ΔΣ του Συλλόγου επειδή διαφωνούν με τη δράση που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι δεν αναγνωρίζει καμία διαγραφή της συναδέλφου και καλεί τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου να μην αναγνωρίσουν καμία διαδικασία που δεν θα αποφασιστεί μέσα από τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης. Καλεί τους υπόλοιπους Συλλόγους Γονέων του δήμου, στο βαθμό που δεν υπάρχει Ενωση Γονέων, να συνδράμουν στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για την ενημέρωση και των άλλων Συλλόγων και να καταδικάσουν την προσπάθεια που έγινε να ενοχοποιηθούν οι δράσεις του Συλλόγου του 6ου που έγιναν στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, οι Σύλλογοι να υιοθετήσουν τέτοιες δράσεις που σκοπό θα έχουν να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα στο σχολείο που βιώνουν κάθε μέρα γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, ώστε να εδραιωθεί και στους υπόλοιπους γονείς ο ουσιαστικός ρόλος που θα έχει ο Σύλλογος Γονέων μέσα σε αυτό.

Καλεί όλα τα μέλη του Συλλόγου και το ΔΣ να συγκαλέσουν άμεσα Γενική Συνέλευση ώστε όλοι οι γονείς να ενημερωθούν για τις παράνομες διαδικασίες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org