ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης

Η Μέι στη χτεσινή συνεδρίαση
Η Μέι στη χτεσινή συνεδρίαση
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Κλιμακώνεται καθημερινά η αντιπαράθεση για τους όρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές τους σχέσεις, όπως έδειξε και η χτεσινή πρόταση μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές απέναντι στην επικεφαλής του κόμματός τους και πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε χτες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια σε επόμενες εκλογές. Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: 200 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της Μέι και 117 κατά.

Εχει ξεκαθαριστεί πάντως ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ (σήμερα και αύριο) δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αλλαγές στην υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές - υποστηρικτές του «Brexit» νωρίτερα είχαν στείλει 48 επιστολές (απαιτούνταν κατώτατο όριο 15% των 317 Συντηρητικών βουλευτών), στις οποίες δήλωναν μη εμπιστοσύνη στην Μέι και ζητούσαν την αντικατάστασή της στην ηγεσία του κόμματος, γι' αυτό και προκλήθηκε η πρόταση μομφής, που απαιτούσε τη στήριξη 158 βουλευτών.

Στην ουσία οι εν λόγω βουλευτές απορρίπτουν τη συμφωνία αποχώρησης μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, με τον ισχυρισμό ότι το δεύτερο παραμένει υπό τη στενή επιρροή και τον έλεγχο της ΕΕ, ιδιαίτερα όπως «διευθετήθηκε» το θέμα των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας, και κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος ότι δεν διαπραγματεύτηκε αρκετά «σκληρά» τη συμφωνία με την ΕΕ. Αυτή η αντιπαράθεση στο εσωτερικό των Συντηρητικών δεν εξασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο, και η προγραμματισμένη για την Τρίτη ψηφοφορία αναβλήθηκε επ' αόριστον.

«Το σχέδιο της Τερέζα Μέι θα ρίξει την κυβέρνηση αν προχωρήσει. Αλλά το κόμμα μας δεν θα το ανεχτεί. Οι Συντηρητικοί πρέπει τώρα να απαντήσουν αν θέλουν να φτάσουν σε εκλογές υπό την ηγεσία της κ. Μέι. Για το εθνικό συμφέρον, πρέπει να αποχωρήσει», αναφέρει η ανακοίνωση της «Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Ομάδας» (υπέρ του Brexit) του Συντηρητικού Κόμματος. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής των Συντηρητικών (Επιτροπή 1922), Γκρέιαμ Μπρέιντι, που ενεργοποίησε και διοργάνωσε την ψηφοφορία, δήλωσε πως η αποχώρηση της Μέι «είναι σαφώς προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος». Αλλοι Συντηρητικοί βουλευτές δήλωναν ότι το κόμμα και η χώρα χρειάζονται έναν ηγέτη που να «υποστηρίζει με ενθουσιασμό το Brexit» και όχι να το αντιμετωπίζει ως προσπάθεια «να περιοριστεί η ζημιά».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πάντως, επανέλαβε χτες στη γερμανική Βουλή - μια μέρα μετά τη «μίνι» περιοδεία της Μέι σε ευρωπαϊκές χώρες - ότι «δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε ξανά τη συμφωνία αποχώρησης. Αυτή είναι η συνολική θέση των 27 κρατών - μελών». «Εργαζόμαστε σκληρά για ένα συντεταγμένο Brexit», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.

Το «backstop» για Βόρεια Ιρλανδία - Ιρλανδία

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκεται το θέμα της διατήρησης των «χαλαρών» συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο), όπως προβλέπει η συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - Μ. Βρετανίας. Το «backstop» - μία νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας - διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Προβλέπει μια διετή μεταβατική περίοδο, με τις δύο πλευρές να ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν ένα περιεκτικό εμπορικό σύμφωνο μετά από αυτή. Ετσι, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ από το Δεκέμβρη του 2020 μέχρι να κλειστεί μία εμπορική συμφωνία. Οι υπέρμαχοι ενός πιο «καθαρού» Brexit υπογραμμίζουν τον κίνδυνο η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει για πάντα «αλυσοδεμένη» στην ΕΕ.

Προκειμένου να διασκεδάσει τις ενστάσεις των Βρετανών βουλευτών, το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωσε χτες πως το «backstop» είναι «ένα μέτρο έσχατης λύσης» που «δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί» αν οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου είναι όσο το δυνατόν στενότερες. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το «backstop» δεν τίθεται ξανά υπό διαπραγμάτευση.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε χτες την Μέι να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Λίαμ Φοξ, όμως, δήλωσε πως πιθανότατα το υπουργικό συμβούλιο δεν θα επιτρέψει να τεθεί η συμφωνία στο Κοινοβούλιο χωρίς αλλαγή στο «backstop».

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ζήτησε και πάλι χτες το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της Β. Ιρλανδίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, σημείωσε ότι είναι «καταστροφική και διασπαστική» η χρονική στιγμή που επέλεξε να υποβάλει αυτήν την πρόταση το Σιν Φέιν. «Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για δημοψηφίσματα των συνόρων», είπε ο Βαράντκαρ.


ΗΠΑ
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία

Ψηφίσματα κατά του αγωγού «Nord Stream 2» και της «ρωσικής επιθετικότητας» στον πορθμό Κερτς ενέκρινε το Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Ψηφίσματα κατά του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» και καταδίκης της «ρωσικής επιθετικότητας» απέναντι στην Ουκρανία στα στενά Κερτς ενέκρινε ομόφωνα προχτές η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) των ΗΠΑ.

Στο ψήφισμα για τον «Nord Stream 2», που θα καταλήγει μέσω της Βαλτικής στη Βόρεια Γερμανία, σημειώνεται ότι το έργο θα αυξήσει την επιρροή και τον έλεγχο της Ρωσίας στην Ευρώπη, θα μειώσει δραστικά τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ενώ αποτελεί κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Καλεί «τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίψουν το έργο» και τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Το ψήφισμα αναφέρεται και στη στήριξη των ΗΠΑ προς τον αγωγό «Southern Gas Corridor» (Νότιος Διάδρομος), που θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη.

Παρότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικών ομίλων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τον νέο ρωσικό αγωγό, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ στην κατασκευή του εμπλέκονται και ευρωπαϊκά μονοπώλια («Engie», «Uniper», OMV, «Shell» and «Wintershall»).

«Η συνεργασία για τον "Nord Stream 2" δεν συνάδει με τις κοινές διατλαντικές αξίες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Χαρακτήρισε τους αγωγούς «Nord Stream 2» και «Turkish Stream» «πολιτικά έργα», μέσω των οποίων η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στη Δύση και να απομακρύνει την Ουκρανία από την Ευρώπη. «Οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον τομέα των ρωσικών ενεργειακών εξαγωγών και των αγωγών δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που ενέχει σημαντικό ρίσκο κυρώσεων», προειδοποίησε.

Παράλληλα, φανερώνεται πως το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς (ενώνει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) αξιοποιείται πλήρως από τις ΗΠΑ για να οξύνουν την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε διάφορα μέτωπα και να αμφισβητήσουν το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί στην Κριμαία από το 2014.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για τα ψηφίσματα του Κογκρέσου: «Μια εντυπωσιακή μέρα υποστήριξης για την Ουκρανία στις ΗΠΑ».

Για «σταθερή γραμμή» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το ψήφισμα για τον «Nord Stream 2». Επανέλαβε τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ «προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή ενός καθαρά επιχειρηματικού έργου, το οποίο δεν ανταποκρίνεται μόνο στα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά και των καταναλωτών, πρώτα και κύρια της Γερμανίας ως χώρας της ΕΕ». Οσο για το επεισόδιο στο Κερτς, το χαρακτήρισε «σχεδιασμένη πρόκληση από την Ουκρανία και σοβαρή παραβίαση των ρωσικών συνόρων, που επέσυρε τις κατάλληλες συνέπειες για τους εισβολείς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ