ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες οι δυνατότητες των ΕΑΣ, προϋπόθεση αξιοποίησής τους μια άλλη οικονομία

Τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στον Υμηττό, επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τη συνάντηση με τη Διοίκηση
Από τη συνάντηση με τη Διοίκηση
Τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στον Υμηττό επισκέφθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετείχαν οι: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Πέτρος Αλέπης, μέλη της ΚΕ, και ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και μέλος της Επιτροπής της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με το ΔΣ των ΕΑΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Ροΐδη, ο οποίος πρόσφερε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναμνηστικά δώρα και την ενημέρωσε για τα προβλήματα της εταιρείας.

Οπως είπε, η επίσκεψη στο εργοστάσιο «γίνεται σε μια πολύ άσχημη στιγμή της εταιρείας, αφού λόγω μη ύπαρξης οικονομικής ρευστότητας οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί, το δε εργοστάσιο του Υμηττού υπολειτουργεί λόγω σοβαρής βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης, η οποία οφείλεται σε βλάβη του, ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών και ασυντήρητου για κάποια χρόνια, μη δυνάμενου να συντηρηθεί στον ενδιάμεσο υποσταθμό διανομής». Επικαλέστηκε όμως τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2019 για να εκφράσει «συγκρατημένη αισιοδοξία».

Με το ΔΣ του Σωματείου
Με το ΔΣ του Σωματείου
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται, κάτι που εκφράζεται και με την έλλειψη προσωπικού, το οποίο δεν επαρκεί για την εκτέλεση των παραγγελιών, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Αμέσως μετά έγινε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΑΣ, ο πρόεδρος του οποίου, Παναγιώτης Δούκας, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για την κατάσταση στην εταιρεία σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ ακολούθησε και περιοδεία στους χώρους δουλειάς του εργοστασίου.

Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 494 εργαζόμενους, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, και έτσι καταφεύγει σε ενοικίαση εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι αναμένουν νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας την οποία αποδεδειγμένα επιτελούν. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπογράφτηκε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, ωστόσο η κυβέρνηση δεν την έκανε αποδεκτή, ούτε λόγος δε για ειδικό μισθολόγιο που αιτούνται λόγω της φύσης της δουλειάς τους. Οι αμοιβές τους με το ενιαίο μισθολόγιο είναι «ψαλιδισμένες» και καθυστερούν, λόγω της γενικότερης κατάστασης της εταιρείας.

Για τις καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα, ο Γ. Ροΐδης επικαλέστηκε «τυπικά γραφειοκρατικά προβλήματα» στην είσπραξη 3,5 εκατ. ευρώ από τις Ενοπλες Δυνάμεις, για παραγγελίες που έχουν παραδοθεί, αλλά και τη μη εκταμίευση από το υπουργείο Οικονομικών ποσού 2,1 εκατ. ευρώ που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στο μνημείο των εκτελεσθέντων
Στο μνημείο των εκτελεσθέντων
Για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, ο πρόεδρος των ΕΑΣ είπε ότι η «εθελούσια έξοδος» την εποχή της διάσπασης «δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο παραγωγικό έργο και κατ' επέκταση στον κύκλο εργασιών», ενώ οι εισηγήσεις για προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν γίνει δεκτές από την κυβέρνηση.

Είπε ακόμα ότι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, όπως και η απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, έχουν συνέπεια να αδυνατεί η εταιρεία να ανταποκριθεί στην υλοποίηση παραγγελιών, κάτι που ανατροφοδοτεί την οικονομική ασφυξία.

Να σημειωθεί ότι η προστασία από αναγκαστικά μέτρα ισχύει έως τις 20 Δεκέμβρη και ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή τροπολογία παράτασης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Η πρόσδεση σε ΝΑΤΟ και ΕΕ υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες

Ο Δ. Κουτσούμπας, τόσο κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση, όσο και με τους εργαζόμενους, υπογράμμισε πως για την πορεία συρρίκνωσης της επιχείρησης ευθύνη έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, τις δεσμεύσεις απέναντι στον δολοφονικό οργανισμό του ΝΑΤΟ. Σημείωσε ακόμη πως η Πολεμική Βιομηχανία είναι ένας ακόμη τομέας όπου φανερώνονται οι καταστροφικές επιπτώσεις της πρόσδεσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟικό και ευρωενωσιακό άρμα, αφού στον τομέα αυτό απεικονίζονται οι πιέσεις για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ, των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, της αύξησης των κερδών συγκεκριμένων εταιρειών και μερικών ακόμα μεγαλοεισαγωγέων και εμπόρων όπλων.

Από την περιοδεία στους χώρους δουλειάς
Από την περιοδεία στους χώρους δουλειάς
Κατά τη συζήτηση με τα ΔΣ των σωματείων, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους και σημείωσε πως σήμερα τους εργάτες δεν τους χωρίζουν η ψήφος ούτε οι «γεωγραφικοί διαχωρισμοί» στο πολιτικό σύστημα τύπου «αριστερά - δεξιά», αφού «τι είναι ο καθένας φαίνεται στην πράξη και απ' το αν αγωνίζεται». Οπως τόνισε, «εμείς επιμένουμε σ' αυτό, ο πραγματικός διαχωρισμός είναι ταξικός. (...) εργάτες υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες άνθρωποι του μόχθου (...) κι απ' την άλλη μια τάξη η οποία έχει τον πλούτο στα χέρια τους και που δεν χρειάζεται πλέον για να υπάρχει παραγωγή, γιατί υπάρχει και το διευθυντικό επιστημονικό προσωπικό και το τεχνικό δυναμικό και ο εργάτης είναι και έμπειρος και μορφωμένος πλέον στον 21ο αιώνα, με την τεχνογνωσία που έχει, που δεν χρειάζεται το αφεντικό (...) αλλά αυτό θέλει άλλη εξουσία, άλλη κυβέρνηση, θέλει τον εργάτη και τον λαό να συμμετέχει σε όλα αυτά, είναι μια διαφορετική κοινωνική οργάνωση την οποία εμείς την έχουμε ως σχέδιο και την προτείνουμε (...) είναι ρεαλιστική ως πρόταση, άλλο αν δεν έχει ωριμάσει μέσα στη συνείδηση του εργαζόμενου. Με βάση αυτά παλεύουμε και τα καθημερινά (...) ο μισθός, το επίδομα, η ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο δουλειάς, η σύνταξη (...) επειδή έχουμε έναν στόχο άλλο, μπορούμε να τα παλεύουμε με μεγαλύτερη συνέπεια, γιατί καταλαβαίνουμε τι σημαίνει, γιατί θέλουμε οι εργαζόμενοι να πάρουν την εξουσία».

Ειδικότερα δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα φέρει ως τροπολογία στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που εκκρεμεί για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, έτσι ώστε «να πάρει ο καθένας την ευθύνη του, γιατί δεν μπορεί να σας λένε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, άλλα κόμματα, ότι ναι συμφωνούμε να πάρετε το επίδομα και να μην ψηφίζουν την τροπολογία, άρα θα την καταθέσουμε στη Βουλή και να σηκώσουν το χεράκι τους να την ψηφίσουν».

Γενικότερα για τα ΕΑΣ υπογράμμισε ότι «ξέρετε τη συνολική άποψή μας, ότι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, ότι μπορεί πραγματικά να στηρίξει και την άμυνα της χώρας η εταιρεία αυτή. Σε αυτές τις συνθήκες σήμερα δεν το βλέπουμε ρεαλιστικό, διότι δεν θέλουν, δεν έχουν στρατηγική επιλογή οι κυβερνήσεις και αυτοί που έχουν την εξουσία, η επιλογή τους είναι διαφορετική, δεν είναι δηλαδή λόγω άγνοιας ή ανικανότητας που δεν υλοποιούν όλα αυτά που λέτε εσείς, που προτείνετε. Είναι γιατί έχουν επιλογή τη συρρίκνωση της εταιρείας, την απαξίωσή της, το να χάνει συνεχώς την τεχνογνωσία ώστε να μπορεί καλύτερα να δοθεί σε ξένους μονοπωλιακούς ομίλους».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι τα ΕΑΣ θα μπορούσαν στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου φορέα να παράγουν όχι μόνο αμυντικά συστήματα, αλλά και άλλα προϊόντα, π.χ. καυστήρες, λέβητες όπως παλιότερα, ή να δραστηριοποιηθούν στη ναυπηγική βιομηχανία, στις μεταφορές. «Ολα αυτά προϋποθέτουν ένα κεντρικά επιστημονικό σχέδιο στην οικονομία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορούν να το κάνουν άλλες χώρες που δεν έχουν ενταχθεί σε συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ, «που τάχα μας χαρίζουν ασφάλεια και σταθερότητα και τη μια μπουκάρουν στην Κύπρο, την άλλη αμφισβητούν το Αιγαίο, την άλλη στα Βαλκάνια κ.λπ. τα γνωρίζουμε όλοι, τάχα σταθερότητα και όλο μπλεκόμαστε και περισσότερο και όλο χάνουμε απ' αυτό που είναι δικό μας και πρέπει να το διεκδικήσουμε: Και το δίκιο μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα όπως και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όλα αυτά μαζί πάνε».

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα αιτήματα των εργαζομένων

Μετά το πέρας της περιοδείας του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίσκεψή μας σήμερα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα είναι η καλύτερη απόδειξη - κι αυτό το είδαμε μέσα από την ενημέρωση, τις συναντήσεις και την επίσκεψή μας στους χώρους - ότι υπάρχουν αντικειμενικά οι ρεαλιστικές δυνατότητες για να αναπτυχθεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, φυσικά με άλλες προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων διαχρονικά και της σημερινής, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη συρρίκνωση, λόγω κυρίως και του προσανατολισμού της χώρας στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παράδοσης, στην ουσία, των οπλικών αμυντικών συστημάτων σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Ανταγωνίζονται εδώ, όπως ξέρετε, αμερικανικά, γαλλικά, γερμανικά μεγάλα συμφέροντα και αυτό οδηγεί ταυτόχρονα και σε συρρίκνωση της παραγωγικής δύναμης του εργατικού δυναμικού, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενώ αντίθετα χρειάζονται νέες προσλήψεις, σταθερή μόνιμη δουλειά, χρειάζεται ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων εδώ στο χώρο, με εργασιακά δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και όλα όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι, χωρίς να μένουν απλήρωτοι, μιας και πλησιάζουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το ΚΚΕ θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, για να μην υπάρξει καμιά παραπέρα συρρίκνωσή της ούτε ιδιωτικοποίηση. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα απαιτήσουμε ακόμη και με τροπολογία, δηλαδή με νομοθετική ρύθμιση, να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους, που εκκρεμεί από το 2017. Ταυτόχρονα και με άλλες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει σήμερα στοιχειώδης ανακούφιση και κυρίως να ανοίξει ο δρόμος για να μπορέσουμε κάποτε να κερδίσουμε αυτό που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος και οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας. Δηλαδή ενιαίο, δημόσιο φορέα Αμυντικής Βιομηχανίας με πλούσιες παραγωγικές δραστηριότητες».

Μια ηρωική σελίδα της Αντίστασης

Ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε επίσης στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο χώρο του εργοστασίου.

Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε εργάτες που εκτελέστηκαν απ' τους ναζί κατακτητές όταν αυτοί αντιλήφθηκαν το συστηματικό σαμποτάρισμα σε κινητήρες αεροσκαφών που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο (Ελληνικό Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο ΕΠΚ - Μαλτσινιώτη, μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ), το οποίο είχαν επιτάξει και λειτουργούσαν για τις ανάγκες του κατοχικού στρατού. Συγκεκριμένα, επισκεύαζαν τους κινητήρες των πολεμικών τους αεροσκαφών και στη συνέχεια τους έστελναν στα μέτωπα της Λιβύης και του Ελ Αλαμέιν.

Για δύο σχεδόν χρόνια, μια ομάδα από ΕΑΜίτες εργάτες κατέστρεφαν τους κινητήρες με έναν ευρηματικό τρόπο που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να αντιληφθούν. Υστερα από την επισκευή και δοκιμή των κινητήρων κατάφερναν να τοποθετήσουν σε αυτούς παξιμάδια ή κατ' άλλους ρινίσματα σιδήρου (γρέζια) και όταν αυτοί αργότερα τίθονταν σε λειτουργία, έπειτα από μισή περίπου ώρα καταστρέφονταν και το αεροσκάφος έπεφτε. Με τον τρόπο αυτόν καταστράφηκαν 65 αεροπλάνα.

Τον Φλεβάρη του 1943, οι ναζί έπειτα από ένα τυχαίο γεγονός αντιλήφθηκαν τι συμβαίνει και προχώρησαν σε συλλήψεις. Η δίκη των εργατών έγινε μέσα στο εργοστάσιο, παρουσία των συναδέλφων τους για λόγους τρομοκράτησης των υπολοίπων. Στις 6 του Φλεβάρη εκτελέστηκαν οι αγωνιστές, ορισμένοι μέλη του ΚΚΕ, Ηλίας Αλεβιζάκης 21 χρόνων, Αυρήλιος Βαρκάδος 26 χρόνων, Βασίλης Ιωαννίδης 21 χρόνων, Δ. Οικονομίδης 20 χρόνων και ο μόλις 15 ετών Μ. Κουτρουλάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ