ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

INTIME NEWS

Η συζήτηση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού, που - παρά την κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να τον παρουσιάσει ως τον «πρώτο φιλολαϊκό προϋπολογισμό» - σηματοδοτεί την κλιμάκωση της αντεργατικής, αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, ξεκίνησε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πραγματικά νέο είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει

Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συζήτηση, ο γενικός εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι θα τεθούν στη διάρκεια της συζήτησης πολλά διλήμματα στους εργαζόμενους που θα συσκοτίζουν τις αιτίες που η νέα γενιά ζει χειρότερα από την προηγούμενη, καταργούνται μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις αντί να διευρύνονται, όπως ορίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας και τις επιστήμης. Οπως σημείωσε, αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας, αλλά επικρατεί σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι το καπιταλιστικό σύστημα σαπίζει και θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το πραγματικά νέο, τόνισε, είναι να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει, αξιοποιώντας ακριβώς τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης, τις αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που θα εξασφαλίζουν συνολικά ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο η λαϊκή εξουσία που θα στείλει την καπιταλιστική ζούγκλα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα σχεδιάζει κεντρικά την οικονομία με στόχο τη λαϊκή ευημερία.

Από την άποψη αυτή, σημείωσε, γίνεται ολοφάνερο ότι τα περί νέας εποχής και σελίδας που διαλαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «κενό γράμμα» και αυτό αποδεικνύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό της για το 2019, που είναι ένας ακόμα ταξικός προϋπολογισμός, ο οποίος οδηγεί στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οπως σημείωσε, συνεχίζεται η φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού με 1 δισ. παραπάνω μέτρα, ενώ το κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο πληρώνοντας - αν πληρώσει - περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν την παραπέρα μείωση στις συντάξεις, στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης επειδή από τις πάνω από 30 περικοπές δεν έκανε τη μία, όταν η μείωση της χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία είναι 935 εκατ. ευρώ, έχει αποφασιστεί το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022 και έφερε το νόμο - λαιμητόμο Κατρούγκαλου, που εφάρμοσε στην ουσία το πρόγραμμα Πινοσέτ.

Ενώ, από την άλλη, η κυβέρνηση, για να βγάλει τα σπασμένα από την αναβολή μιας ακόμα περικοπής, προχωρά στην κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών παρεμβάσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν σχολικά γεύματα, δομές παιδικών σταθμών, επιδότηση ενοικίου, τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Ο προϋπολογισμός, σημείωσε, είναι «περιοριστικός για τα λαϊκά στρώματα, αλλά επεκτατικός για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή που φέρνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, επιδοτεί από τις θυσίες του και τα ματωμένα πλεονάσματα το κεφάλαιο, με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, μείωση από το 15% στο 10% του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων, όταν ο φόρος σε βάρος των εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 22%.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις δημιούργησαν το υπόβαθρο στο οποίο χτίζει τώρα η σημερινή κυβέρνηση, ενώ εκτός των άλλων όλοι μαζί συμφωνούν και με τη μετατροπή της χώρας σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα για να εξυπηρετηθεί η ανάγκη της αστικής τάξης για αναβάθμισή της στην περιοχή.

Κάλεσε το λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ, γιατί είναι εγγύηση για πιο δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα που διασφαλίζει το καπιταλιστικό κέρδος, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές.

Μετά την ομιλία του Ν. Καραθανασόπουλου πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να υποστηρίξει ότι το ασφαλιστικό Πινοσέτ είναι διαφορετικό από αυτό του ν. Κατρούγκαλου και πως αυξήθηκαν τάχα οι δαπάνες για τα νοσοκομεία. Απαντώντας ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το ασφαλιστικό Πινοσέτ είχε τρεις άξονες, που ήταν η ανταποδοτικότητα, τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση και πως αυτόν τον πυρήνα έχει και ο νόμος Κατρούγκαλου. Για τα νοσοκομεία επανέλαβε ότι η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται και επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, με το «καλημέρα» της συζήτησης, επιδόθηκαν στους γνωστούς σκυλοκαβγάδες, εστιάζοντας πάντως άπαντες στο πώς θα υπηρετηθούν καλύτερα οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Τα περί «μεταμνημονιακής» εποχής επανέλαβε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, ανακυκλώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής στο λαό και μιλώντας για «επεκτατικό προϋπολογισμό που δίνει, δεν παίρνει», «δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, περικοπές δαπανών» κ.λπ. και αυτά «γιατί η χώρα έχει γυρίσει αμετάκλητα σελίδα». Αναφέρθηκε στα εφάπαξ ψίχουλα που πέταξε η κυβέρνηση στην ακραία φτώχεια, ενώ φτάνοντας στο διά ταύτα, είπε για τη ΝΔ ότι νιώθει αμήχανα επειδή κυβερνούσε 40 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσε να καταφέρει τα επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την «προστασία και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης». Ως απόδειξη έφερε τα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τη μείωση κατά 5 μονάδες της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων κ.ά.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή δήθεν «έχει αλλεργία στις ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζοντας ότι η χώρα δεν επέστρεψε στην κανονικότητα, αφού «μειώνεται η ανταγωνιστικότητα, καταρρέουν οι επενδύσεις» κ.λπ. «Είστε ανίκανοι να πετύχετε υψηλή και σταθερή ανάπτυξη», είπε στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε και στους «θεσμούς», «που αποδέχονται επί μακρόν αυτόν τον οικονομικό παραλογισμό με αποτέλεσμα η οικονομία να μεγεθύνεται με αναιμικούς ρυθμούς». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «πανστρατιά επενδύσεων» με τη ΝΔ, που θα δημιουργήσει ένα «σταθερό και φιλικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις», παρουσιάζοντας τις γνωστές προτάσεις της ΝΔ για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις κ.ο.κ.

Από το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ο γενικός εισηγητής Κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «γαλαντόμο σε παροχές που δεν αποπνέουν καμία αναπτυξιακή πνοή, σε εποχή που η χώρα έχει ανάγκη για να επιβιώσει» και πως έξοδος από την κρίση σημαίνει «ασφαλή βήματα στις αγορές», δημιουργία προϋποθέσεων για ανάπτυξη «με καίριες και άμεσες μεταρρυθμίσεις».

Ο δε γενικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος διαμαρτυρήθηκε εκ νέου για την υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις, λέγοντας πως «για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να έχουμε επενδύσεις», όμως «οι δείκτες ανάπτυξης πέφτουν, υπάρχει αποεπένδυση, εταιρείες που μπορούν φεύγουν, αλλάζουν έδρα σε ευνοϊκότερα φορολογικά συστήματα ή κλείνουν».

Στο πώς θα διαμορφωθεί πιο ευνοϊκό κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων στάθηκαν και οι εισηγητές των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ