ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Καθημερινές διαδηλώσεις του Παλαιστινιακού λαού

Από τις διαδηλώσεις στην πολιορκημένη Γάζα

Copyright 2017 The Associated

Από τις διαδηλώσεις στην πολιορκημένη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις δεκάδων ατόμων. Η οργή ξεχειλίζει μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Χτες το απόγευμα, πάνοπλες κατοχικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση τοξικών δακρυγόνων και όπλων, εισέβαλαν στο Παλαιστινιακό Πολυτεχνείο της πόλης Αλ Αρούμπ, βόρεια της Χεβρώνας. Παράλληλα, τραυματισμοί νεαρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά καταγράφηκαν και χτες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Ενώ το ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ», επικαλούμενο στελέχη της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», μετέδωσε πως η οργάνωση αποφάσισε το ξεκίνημα τρίτης Ιντιφάντας (ξεσηκωμού).

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις αραβικών και μουσουλμανικών χωρών απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ. Διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΣ) πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν θα επιχειρηθεί η υιοθέτηση ενιαίας στάσης απέναντι στα σχέδια των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό και την ευρύτερη περιοχή, με την πιθανή υπογραφή της «Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης», που αναμένεται να αποδοκιμάσει την πολιτική των ΗΠΑ.

Στην Αγκυρα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 22 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, και του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ενώ αναμένονται και οι υπουργοί Εξωτερικών άλλων 25 χωρών, μεταξύ των οποίων της Αιγύπτου, της Σαουδική Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός ότι ο Τραμπ δέχεται την ίδια ώρα σκληρή κριτική από σημαντική μερίδα του αστικού Τύπου («Washington Post», «The Atlantic» κ.ο.κ.), υπό την έννοια ότι τόσο αυτός όσο και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, «επέτρεψαν», ο καθένας με τον τρόπο του, στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να βρει πρόσφορο έδαφος στη Μέση Ανατολή και να γίνει ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» σε μία ευαίσθητη και σημαντική (για τα αμερικανικά γεωπολιτικά και μονοπωλιακά συμφέροντα) περιοχή.

ΣΥΡΙΑ
Δύσκολο παζάρι στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ.--

Με δυσκολία συνεχίζονται οι ενδοσυριακές διαβουλεύσεις στη Γενεύη. Η συριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη Μπασάρ Τζααφάρι, πάντως, και χτες συναντήθηκε με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, δίχως να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Ο Γιαχία Αρίντι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την αντίστοιχη της συριακής κυβέρνησης ότι αρνείται να πραγματοποιήσουν άμεσες συνομιλίες στο πλαίσιο διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία επιδιώκει τη συζήτηση αποκλειστικά θεμάτων που αφορούν την τρομοκρατία. Αλλο στέλεχος της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Συρίας «αρνείται» να συζητήσει τα τρία από τα τέσσερα βασικά θέματα της ατζέντας των διαβουλεύσεων: Την κατάρτιση νέου Συντάγματος, τη διακυβέρνηση της χώρας, τις εκλογές, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Χτες, το Ιράκ υπέβαλε επίσημα αίτημα στη ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει στον 8ο γύρο διαπραγμάτευσης των διαβουλεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν για τη Συρία. Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Ιρακινό πρέσβη στη Ρωσία, Χάνταρ Μανσούρ Χάντι, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

Επίσης χτες, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε πως η χώρα του θα διατηρήσει στη Συρία ναυτική στρατιωτική βάση για να εξαπολύει «επιθέσεις κατά τρομοκρατών όποτε χρειαστεί», μετά την απόφαση για μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο NTV πως η χώρα του υποστηρίζει τη συμμετοχή Κούρδων σε διαβουλεύσεις για το μέλλον της Συρίας εκτός από τους μαχητές των κουρδικών «Λαϊκών Δυνάμεων Προστασίας» (YPG), που τις θεωρεί «τρομοκρατικές» και «παρακλάδι» του ΡΚΚ. Επανέλαβε επίσης τις απειλές για νέα επέμβαση του τουρκικού στρατού στη συριακή περιοχή Αφρίν, που είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, λέγοντας πως οι δυνάμεις του στρατού θα μπορούσαν «να εισέλθουν» στην περιοχή εάν αντιμετωπίσουν «οποιαδήποτε ένοπλη κλιμάκωση, ανεξαρτήτως προέλευσης».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα συνάντηση των δύο προέδρων

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών συναντήθηκαν για 8η φορά φέτος, στο πλαίσιο περιοδείας Πούτιν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε προχτές το βράδυ νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο δεύτερος επέστρεφε από μίνι περιοδεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που περιελάμβανε επίσκεψη στην Αίγυπτο, αλλά και μια σύντομη στάση στη Συρία.

Ηταν η 8η φορά φέτος που οι δύο ηγέτες είχαν τετ-α-τετ, στο φόντο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών σε Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Εκτός από τις εξελίξεις σε Παλαιστίνη και Συρία - Ιράκ, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, με ειδικό ενδιαφέρον σε κοινές μεγάλες επενδύσεις που προχωρούν, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας από τον ρωσικό κολοσσό «Rosatom». Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η προσεχής τουρκική αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους - αέρος «S-400», για την οποία την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «αυτός ο στενός διάλογος δείχνει τη συνεργασία μας που προχωρά όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις (αλλά) και τα περιφερειακά ζητήματα. Η ρωσοτουρκική συνεργασία δυναμώνει κάθε μέρα. Σε πολιτικό επίπεδο, αλληλεπιδρούμε μέσα σε ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας».

Ο Πούτιν από τη μεριά του σημείωσε ότι «η συνεργασία ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα προοδεύει με επιτυχία σε πολλούς τομείς», ενώ και οι δύο στάθηκαν ιδιαίτερα στους σημαντικούς ρυθμούς με τους οποίους αυξάνεται το διμερές εμπόριο. Οπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2017 ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτασε τα 15 δισ. δολάρια (αυξημένες κατά 36%), ενώ όλο το 2016 ήταν 15,8 δισ.

Αναφερόμενος στο Ακουγιού, ο Πούτιν δεν παρέλειψε να συνδέσει την ολοκλήρωσή του με τη «βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας» αλλά και τη «διαφοροποίηση της προμήθειας ρωσικού αερίου σε άλλες χώρες».

Η νέα συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν έγινε ενώ οι δύο πλευρές δυναμώνουν το συντονισμό τους σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως αυτό της Συρίας, μέσα από το «σχήμα της Αστάνα» (για τη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία), μαζί με το Ιράν, και ενώ γίνονται πιο περίπλοκες οι σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σκληρότερα τα επόμενα παζάρια για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το μακρύ δρόμο των επόμενων σκληρών παζαριών ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ υπέδειξε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποιώντας ότι θα είναι «μία λυσσαλέα μάχη με το χρόνο» η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Τουσκ κάλεσε τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις, ενώ απευθυνόμενους στους ηγέτες των χωρών - μελών ενόψει της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ζήτησε την έγκρισή τους προκειμένου να προχωρήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία. Αξιολόγησε την πρόοδο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων ως «μέτρια», τονίζοντας ότι απομένουν «μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο». «Η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit», τόνισε ο Τουσκ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, υποστήριξε χτες ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις τους πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μάρτη του 2019.

Ερωτηθείς για τις φήμες στο Λονδίνο ότι μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να είναι έτοιμη προς υπογραφή σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά το «διαζύγιο», ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι πως μόνο μια «πολιτική διακήρυξη» που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη την περίοδο που θα αποχωρεί η Βρετανία.

Να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή

Στη συζήτηση για την απόφαση των ΗΠΑ σχετικά με την «αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ έχει ανάψει μια ακόμα φωτιά στην εύφλεκτη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την ισραηλινή κατοχή, το διαρκές έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με δολοφονίες, φυλακίσεις, τείχη, εποικισμούς. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδέεται με γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή για αλλαγή συνόρων, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Οι ανταγωνισμοί αυτοί υπαγορεύουν και τις διαφοροποιήσεις Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας. Μεγάλη είναι η ευθύνη της ΕΕ, που αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ταυτίζει τον θύτη με το θύμα και αναγορεύει σε "τρομοκρατία" τη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εξωραΐζει ως "διαβολικά...καλή" την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, μη προχωρώντας στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό για άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ