ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Απαντούν αγωνιστικά σε εργοδοτικούς εκβιασμούς και κυβερνητική κοροϊδία

«Συμπάθεια» από την κυβέρνηση για τα... «πολυσύνθετα προβλήματα των εργαζομένων», τα οποία η ίδια οξύνει με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») συνεχίζοντας τον αγώνα για πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Συσπειρωμένοι στην πλειοψηφία τους στο Πανελλαδικό Σωματείο τους, δίνουν τη μάχη κόντρα στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, που επιδιώκει να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους για να υπηρετηθούν τα επιχειρηματικά της σχέδια.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πιέζονται από την «Καρυπίδης» να συναινέσουν στο σχέδιο για ουσιαστική μεταβίβαση της επιχείρησης στη «MARKET IN» (τυπικά θα εξακολουθούν να έχουν εργοδότη την «Καρυπίδης ΑΒΕΕ»), χωρίς όμως διασφάλιση συνέχισης της εργασιακής τους σχέσης, διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, αλλά και των δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, εκβιάζονται να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο αποδέχονται «κούρεμα» των χρωστούμενων δεδουλευμένων κατά 50% και τροποποίηση των όρων σύμβασης (ατομικές συμβάσεις) με μείωση μισθού κατά τουλάχιστον 20%. Επίσης, καλούνται να αποδεχθούν μαζικές απολύσεις αφού στα σχέδια των εργοδοτών γίνεται αναφορά (χωρίς καμία δέσμευση) για διατήρηση περίπου 1.000 θέσεων εργασίας από τις 1.400 που είναι σήμερα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν και συναντήθηκαν με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για προγραμματισμένες συναντήσεις. Υπήρξε δέσμευση για νέα συνάντηση σήμερα με τον γγ του υπουργείου, ενώ ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου να καλέσει νέα τριμερή συνάντηση προς το τέλος της βδομάδας.

Από την πλευρά της, η Ε. Αχτσιόγλου περιορίστηκε σε μια... περιγραφή της κατάστασης, λες και δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που τη διατηρεί και την ενισχύει για λογαριασμό του κεφαλαίου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολυσύνθετα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μιας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης, και αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων», όταν η ίδια η κυβέρνηση προμοτάρει τα εν λόγω «διλήμματα» στο πλαίσιο των νέων αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύει μαζί με το κουαρτέτο!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και για το οποίο το υπουργείο έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό, και πάλι δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής του...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στα δικαστήρια Καβάλας

Σε συγκέντρωση που προγραμματίζεται σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., έξω από τα δικαστήρια Καβάλας, για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους στα «Λιπάσματα Καβάλας», καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους του νομού η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ. Σήμερα εκδικάζονται οι τακτικές αγωγές αναγνώρισης της ακυρότητας των απολύσεων που κατέθεσε το σωματείο εργαζομένων κατά της εργοδοσίας, που χρησιμοποιώντας ένα νόμο της δεκαετίας του 1920, έκανε μηνύσεις σε εργάτες και τους απόλυσε χωρίς αποζημίωση.

Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωποι του Σωματείου στα Λιπάσματα Καβάλας συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εισπράττοντας για άλλη μια φορά γενικόλογες «δεσμεύσεις» περί... προστασίας των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους, τόσο μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει, όσο και με όρους δημόσιας πολιτικής παρέμβασης».

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα. Οπως τονίζει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση «είναι υπεύθυνη για το ότι κανένα αντεργατικό - αντιλαϊκό νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) που χρησιμοποιεί η εργοδοσία ενάντια στους εργαζομένους δεν έχει καταργήσει, με αποτέλεσμα ο Λαυρεντιάδης να "παίζει μπάλα" με τις ζωές των εργαζομένων, εκβιάζοντας - τρομοκρατώντας - απολύοντας - αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, για να ενισχύσει την κερδοφορία του. (...) Είναι υπεύθυνη για το ότι με τους επόμενους νόμους που θα ψηφίσει, για τις ομαδικές απολύσεις, για τις ΣΣΕ, για τον καθορισμό του μισθού, για τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και απεργία, για το ότι δίνει το επίδομα ανεργίας στους εργοδότες, θα δώσει τη χαριστική βολή σε εργαζόμενους που αγωνίζονται».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Την Πέμπτη το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στην Αθήνα διαδηλώνουν την Πέμπτη 15/12 οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, για πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, Τρίτη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην αίθουσα του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11 - 15), ενώ με ανακοίνωσή τους την περασμένη βδομάδα τόνισαν ότι το συλλαλητήριο δίνει απάντηση και στις πρόσφατες εξαγγελίες - κοροϊδία της κυβέρνησης.

«Με ψίχουλα δεν μας κοροϊδεύετε», διαμηνύουν οι συνταξιούχοι, και απαιτούν: Την καταβολή των Δώρων, της 13ης και της 14ης σύνταξης. Την επαναφορά του ΕΚΑΣ σε όλους τους δικαιούχους. Την πλήρη αποκατάσταση των συντάξεων και όσων τους έχουν αφαιρεθεί.

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, προκειμένου να κατευνάσει την οργή των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια με μερικά ψίχουλα, όπως έκαναν και άλλες κυβερνήσεις, από αυτά που έχουν αφαιρεθεί διαχρονικά από τις λεηλατημένες συντάξεις μας».

Υπενθυμίζουν όσα έχουν αφαιρεθεί και τονίζουν πως η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ: «Επονται η περικοπή της "προσωπικής διαφοράς", η εξαφάνιση των επικουρικών και επιδομάτων προς χάριν της δεύτερης "αξιολόγησης", καθώς και η εφαρμογή νέων μέτρων με βάση τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα του 3,5%, που συζητούν την εφαρμογή τους πέραν του 2018. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι με ψίχουλα δεν ξεγελιόμαστε», καταλήγουν οι συνταξιούχοι.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για το πανελλαδικό συλλαλητήριο έχουν οριστεί, στις 4 μ.μ., οι εξής προσυγκεντρώσεις:

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω, Α. Λιοσίων, Ιλίου, Σαλαμίνας, Μαρουσίου, Μενιδίου, Ν. Ιωνίας, Περιστερίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Πειραιά, Νίκαιας, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων, ΠΕΣ-ΝΑΤ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΣΕ και Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας.

Σύνταγμα: Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγ. Παρασκευής, Αθήνας, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Λαυρίου, Αγ. Δημητρίου, Λούτσας, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΗ και Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Σωματεία Συνταξιούχων από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καρδίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Κατερίνη, Εδεσσα, Νάουσα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Αμφισσα, Λιβαδειά, Γιάννενα, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Αρτα, Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Λουτράκι, Πύργο, Πρέβεζα, Ζάκυνθο και Κρήτη.

  • Στο πλαίσιο της μετάβασης των συνταξιούχων στην Αθήνα δρομολογούνται πούλμαν από όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών, λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Καβάλα (6.30 π.μ., από Δημοτικό Κήπο), Καλαμάτα (12 μ., από πλατεία Υπαπαντής), Λάρισα (11 π.μ., από Ωδείο), Βόλο (12 μ., από Δημαρχείο).
Απόλυση εργαζόμενου

Τις απολύσεις στις οποίες συστηματικά προχωρά η εργοδοσία στην επιχείρηση «Κώστας Γεωργίου ΑΕ» (κατασκευάζει πλαστικές σακούλες) καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Την περασμένη Παρασκευή, στο στόχαστρο των απολύσεων βρέθηκε εργαζόμενος ο οποίος το προηγούμενο διάστημα διεκδίκησε τα ρεπό και την ασφάλισή του. Σε συνάντηση που έγινε χτες με εκπροσώπους του σωματείου, η εργοδοσία επέμεινε στην απόλυση.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο χώρο αλλά και σε όλο τον κλάδο να οργανωθούν και να διεκδικήσουν: Την άμεση ανάκληση της απόλυσης, να μπει «φρένο» σε νέες απολύσεις. Την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα επίπεδα του 2009. Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ενισχυμένη η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο

Ενισχυμένη σε ψήφους και έδρες βγήκε η ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, λαμβάνοντας 36 ψήφους και 3 έδρες στη διοίκηση (από 29 ψήφους και 2 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Η ΔΑΚΕ έλαβε 104 ψήφους (από 100) και 9 έδρες (όσες είχε), η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων (κοινό ψηφοδέλτιο από δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΠΑΣΟΚ) 40 ψήφους (από 49) και 3 έδρες (από 4).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, το αποτέλεσμα είναι θετικό, όμως ο συσχετισμός στο ΕΚΚ παραμένει αρνητικός, καθώς η αυτοδυναμία της ΔΑΚΕ μαζί με το άλλο κοινό ψηφοδέλτιο «διαμορφώνουν εχθρικό μπλοκ που θα συνεχίσει να δυσκολεύει την ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης. Με αυτό το συσχετισμό, το ΕΚ Καλαμάτας θα συνεχίσει να δρα προς όφελος των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της εργοδοσίας».

«Η ενίσχυση της ΔΑΣ», τονίζει, «μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα στην υπόθεση της ανασύνταξης του κινήματος, αν συνοδευτεί με μαχητικές πρωτοβουλίες οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω, από τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, αν οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι συναντηθούν σε ενιαίο αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org