ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Σεμινάριο

Θέμα της εκδήλωσης τα 100 χρόνια από την έκδοση του έργου του Λένιν «Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης»

Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Αποψη από τις εργασίες του Σεμιναρίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Ενας αιώνας από την έκδοση του έργου του Β. Ι. Λένιν "Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης"», που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ολομέλειας των Κομμάτων της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας».

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε η εισηγητική ομιλία από τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος (ολόκληρη η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα και αποσπάσματα της παρέμβασης του Κ. Παπαδάκη θα δημοσιευτούν στο φύλλο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» στις 18/12/16).

Στο Σεμινάριο, με κεντρικό τίτλο «Η ΕΕ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις - Στα 100 χρόνια από έργο του Λένιν "Για το σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" - Η πάλη των κομμουνιστών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για το σοσιαλισμό», αναδείχτηκαν, από τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν στη συζήτηση που έγινε, ο αντιδραστικός χαρακτήρας των διάφορων διακρατικών ενώσεων που συγκροτούνται σε καπιταλιστική βάση και η επιβεβαίωση της πρόβλεψης του Λένιν, ότι οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή του κόσμου, στο έδαφος του καπιταλισμού, δεν μπορεί παρά να είναι ή αντιδραστικές ή απραγματοποίητες. Αυτό ακριβώς δείχνουν οι διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που χαρακτηρίζονται από το σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες συμμαχίες, αλλά και στο εσωτερικό τους, λόγω της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες, όπως το βλέπουμε ανάγλυφα στην ΕΕ με τις φυγόκεντρες δυνάμεις ή την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση που συγκροτεί η Ρωσία με χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ή τις ενώσεις στη Λατινική Αμερική.

Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας και στο προεδρείο από δεξιά προς τα αριστερά οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, και Ελ. Βαγενάς, Κ. Παπαδάκης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο βήμα ο Δ. Κουτσούμπας και στο προεδρείο από δεξιά προς τα αριστερά οι Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, και Ελ. Βαγενάς, Κ. Παπαδάκης, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ
Επίσης, σημειώθηκε με έμφαση ότι οι κομμουνιστές πρέπει να διαπαιδαγωγούν το λαό και να προσανατολίζουν το εργατικό κίνημα σε κάθε χώρα, ώστε να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη, σε καμιά αστική κυβέρνηση, καμιά αστική τάξη, καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία. Μόνο τότε μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και να ανταποκριθούν σε συνθήκες απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης, έως την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Εκτός από το ΚΚΕ, στο Σεμινάριο συμμετείχαν και τα εξής 19 κόμματα: Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, ΚΚ Βενεζουέλας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ στη Δανία, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας, Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, ΚΚ Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, ΚΚ Μεξικού, ΚΚ Νορβηγίας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας (σημεία από τις παρεμβάσεις των κομμάτων θα δημοσιευτούν σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας).

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία

Ζητούμενο των επαφών είναι η εύρεση τρόπων «εκσυγχρονισμού» της ασφάλειας στην Κύπρο, τονίζει ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφότερων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο», επισήμανε μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση που θα γίνει στην Ελβετία 9-11 Γενάρη και ειδικά τη «Διάσκεψη για την Ασφάλεια» που ξεκινά στις 12 Γενάρη.

Αναφερόμενος στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας στην πορεία προετοιμασίας των επαφών, δήλωσε ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά» για να καταλήξουν σε συμφωνία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλληλεπιδρούν και με άλλες πλευρές του ελληνοτουρκικού παζαρέματος: «Και στις δύο χώρες ένιωσα να υπάρχει μία θετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά προσπαθούμε επίσης να ξεπεράσουμε μία σύγκρουση που υφίσταται επί μισό αιώνα και δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι τέτοιο να είναι εύκολο. Μοιάζει αξιόπιστο όταν μου λένε ότι αν η Κύπρος μπει σε μια σταθερή κατάσταση θα βοηθήσει όταν κοιτάζουν άλλα ζητήματα που έχουν (σ.σ. Ελλάδα - Τουρκία)».

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών είναι και οι επισημάνσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αφενός ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη στιγμή της λύσης, αφετέρου ότι ούτε η θέση για καμία αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να είναι λύση, αφού αυτό δεν το δέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να επανεξεταστεί π.χ. μετά από 15 χρόνια, αφού έχει πρώτα διαπιστωθεί ότι το νέο σύστημα λειτουργεί ομαλά.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν οι διαφωνίες για τη σύνθεση της Διάσκεψης που ξεκινά στις 12 Γενάρη. Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι εκτός των δύο «κοινοτήτων» και των τριών εγγυητριών δυνάμεων θα μπορούσε να παραβρεθεί εκπρόσωπος της ΕΕ που «θα είναι εκεί γύρω».

Δεν είναι αναγκαίο να εμπλακούν περισσότεροι, αφού όσοι περισσότεροι θα συμμετάσχουν, τόσο περισσότερο θα δυσκολεύουν τα πράγματα. Είπε, ακόμα, πως άλυτα παραμένουν λιγότερα από δέκα θέματα που μπορούν να διευθετηθούν σε ένα «πάρε - δώσε», το οποίο είναι αναγκαίο για να υπάρξει λύση.

Κυπριακά ΜΜΕ επικαλούνταν «αξιόπιστες πηγές», σύμφωνα με τις οποίες οι ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ελλάδας Μ. Τσαβούσογλου και Ν. Κοτζιάς συμφώνησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους πως θα ξεκινήσουν διμερείς επαφές σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων, ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν που αναμένεται πριν τις επαφές στην Ελβετία.

Αύριο, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Επίσης, σήμερα το απόγευμα, Αναστασιάδης - Ακιντζί θα έχουν νέα συνάντηση.

«Παρούσα» και η Γαλλία

Για τη σύνθεση της Διάσκεψης φαίνεται ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο. Ορισμένα κυπριακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ΟΗΕ και δυνάμεις όπως η Βρετανία δεν θέλουν πολύ διευρυμένη συνάντηση. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις όπως η Γαλλία έχουν διαφορετική γνώμη. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψης που έκανε στην Κύπρο την Παρασκευή, ευχαρίστησε τις «διευκολύνσεις» που η Κύπρος προσφέρει σε γαλλικά αεροπλάνα που συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς στη Συρία και πρόσθεσε ότι θα υπογραφεί «συμφωνία άμυνας τους επόμενους μήνες μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου». Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα στις επαφές της Γενεύης, αλλά και ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη «να παίξει ένα χρήσιμο ρόλο» στο θέμα της παρουσίας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρίσκονται πάντα λύσεις σε δυσκολίες και κρίσεις. Χρειάζεται δέσμευση βεβαίως και γι' αυτό και η Γαλλία ήταν παρούσα στη διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Φυσικά, ο Ολάντ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί και τα συμφέροντα του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού TOTAL, που έχει μπει στη διεκδίκηση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου, όπου ανταγωνίζεται με άλλα μονοπώλια από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ.

  • Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία την επόμενη Κυριακή 18 Δεκέμβρη, με πολλά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η αποχή θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Νέες προκλήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Κεντρικό θέμα στην εσωτερική επικαιρότητα και την ενδοαστική «κόντρα» της Τουρκίας αποτελούν πλέον οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας και έτσι πόσο δυναμώνει η προκλητικότητα της τουρκικής πλουτοκρατίας, στο φόντο των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, ο βουλευτής του (αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού) CHP Τανζού Οζτζάν δήλωσε στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΑΚΡ: «Δώσατε στους Ελληνες 18 νησιά. Θα πάω με ορισμένους ανθρώπους που σκέφτονται σαν κι εμένα εκεί, που είναι άλλωστε πολύ κοντά, με σκάφος και θα υψώσουμε την τουρκική σημαία και θα στείλουμε με μεταφορική την ελληνική σημαία στην ελληνική κυβέρνηση».

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η παρέμβαση που έκανε στο CNN Turk το ιστορικό στέλεχος του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ: «Με την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, έφυγαν τα νησιά... Τα μέρη που ήταν στο χέρι μας και έπρεπε να διαπραγματευθούμε την κυριαρχία τους με ισότιμους όρους, τα μέρη αυτά έφυγαν, τα παραδώσαμε».

Από τη μεριά του (κυβερνώντος) ΑΚΡ, ο βουλευτής Χακάν Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι: «Τα νησιά του Αιγαίου δεν δόθηκαν με τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923. Τα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1947, επί διακυβέρνησης του CHP».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Διαρκείς συνεννοήσεις με τις ΗΠΑ

Αλλος ένα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος εμφανίστηκε στην Αθήνα για επαφές με τη στρατιωτική ηγεσία, στο πλαίσιο των συνεχών τέτοιων συνεννοήσεων και υπηρεσιών που παράσχει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωατλαντικό άξονα.

Σε αυτή τη βάση, χτες επισκέφτηκε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR), αρχιστράτηγος Μ. Σβαρτζ, για να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Κατά τη συνάντηση με τον Α/ΓΕΕΘΑ, o Σβαρτζ συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τ. Πάιατ, σε άλλη μια από τις πολλές επισκέψεις του στο υπουργείο Αμυνας.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας και συνομιλίες με τον αν. υπουργό Δ. Βίτσα, της Αμερικανίδας πρέσβη Σούζαν Ελλιοτ, πολιτικής συμβούλου διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM), η οποία, επίσης, συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρέσβη Πάιατ. Η Ελλιοτ βρέθηκε στην Ελλάδα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της EUCOM, η οποία διεξήγαγε επιτελικές συνομιλίες με το ΓΕΕΘΑ στην Κρήτη στις 8/12, στο πλαίσιο της «διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας».

Τέλος, στον Πειραιά ελλιμενίστηκε την Παρασκευή και για τρεις μέρες το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS MAHAN», το οποίο, όπως διέρρευσε, έχει αναλάβει περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ