ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Αντιπαράθεση πάνω στον κοινό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης διαγκωνίστηκαν για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις υποθέσεις του κεφαλαίου

Οι αντεγκλήσεις κυβέρνησης - ΝΔ ήταν για το ποιος καλύτερα μπορεί να υπηρετήσει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Οι αντεγκλήσεις κυβέρνησης - ΝΔ ήταν για το ποιος καλύτερα μπορεί να υπηρετήσει το κεφάλαιο
Απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας συνιστούσε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ενώ ξεκάθαρος ήταν ο διαγκωνισμός με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τις υποθέσεις του κεφαλαίου από τη θέση της κυβέρνησης. Σ' αυτό το πνεύμα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αποτυγχάνει να συγχρονιστεί με τις ιστορικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος»...

Υπερασπιζόμενος αισχρά τις «παροχές» - κοροϊδία στο λαό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, τώρα ενεργοποιείται ο δότης» και παράλληλα διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι θα κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση» με τις σαρωτικές ανατροπές στα Εργασιακά.

Ανάμεσα στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που είναι η άλλη όψη των αντεργατικών ανατροπών και της φοροαφαίμαξης του λαού, ο Αλ. Τσίπρας απαρίθμησε την προώθηση από το κράτος «σημαντικών επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας και του διαμετακομιστικού εμπορίου», για «μετατροπή της χώρας σε κύριο ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», την ενεργοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης επενδύσεων, ώστε «μεσοπρόθεσμα να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία πάνω από δυο δισ. ευρώ», την ψήφιση «πριν από λίγους μήνες ενός πραγματικά φιλοεπενδυτικού αναπτυξιακού νόμου», την «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα» κ.ά.

Κι αν στις δεσμεύσεις του προς το κεφάλαιο ήταν ιδιαίτερα γαλαντόμος, στο λαό υποσχέθηκε «δίκαιη διανομή του παραγόμενου αγαθού, του παραγόμενου πλούτου» και λήψη μέτρων «που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό». Δηλαδή, κοροϊδία δίχως τέλος, όπως αυτή με τις εφάπαξ «παροχές» από την υπεραπόδοση της κλοπής του λαϊκού εισοδήματος και συμβιβασμός με τη φτώχεια, με προγράμματα διαχείρισης των πιο ακραίων μορφών της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη χάραξη «εθνικής γραμμής» για «βιώσιμη λύση», που στην τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης σημαίνει αναντίρρητη υπεράσπιση της διχοτομικής λύσης που «μαγειρεύουν» τα επιτελεία των ιμπεριαλιστών.

Ο εν αναμονή «καταλληλότερος»

Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ετοιμότητας του κόμματός του να αναλάβει τη διακυβέρνηση, λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνες» και ότι ο ίδιος δεν φοβάται «να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται». Σ' αυτό το πνεύμα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανικανότητα» στη διαπραγμάτευση, «έλλειψη σχεδίου διαχείρισης» και «άγνοια των αναγκών της οικονομίας».

Ως πειστήριο της ικανότητας της ΝΔ να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, αναφέρθηκε στα αντιλαϊκά επιτεύγματα προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και επανέλαβε ότι «η χώρα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή» και «μία αξιόπιστη κυβέρνηση», που θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «πάνω και πέρα από τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει» υπέρ «της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας».

Προχωρώντας σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο, είπε ότι στα πρώτα δύο χρόνια η ΝΔ ως κυβέρνηση θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στους επιχειρηματικούς ομίλους από το 29% στο 20%. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι θα έχει ως στόχο να δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για να αξιοποιηθούν πόροι για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, κάτι που εμφανίζει ως επιδίωξη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά το διάγγελμα Τσίπρα, θύμισε ότι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «πράξη ντροπής» και «πολιτικό ξεπεσμό» το επίδομα προς τους συνταξιούχους που έδωσε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιστρέφει ένα ποσό που θα το πάρει πίσω το επόμενο έτος.

Ο καημός όλων για την ανάκαμψη

Από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Φ. Γεννηματά άσκησε κριτική στον κρατικό προϋπολογισμό από τη σκοπιά της συμβολής του στην καπιταλιστική ανάπτυξη, λέγοντας ότι αυτός «αποτελεί τροχοπέδη και άλλο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».

Παίρνοντας θέση στο ανακάτεμα της τράπουλας σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές που αναζητά το κεφάλαιο στη διακυβέρνηση, επανέλαβε ότι «μια άλλη ισχυρή κυβέρνηση, εθνικής συνεννόησης, με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» και όχι «τη δεξιά παλινόρθωση», μπορεί να αποτελέσει λύση.

Η ίδια πρότεινε στην κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση «ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (προβλέπει ότι αν ένα κράτος δέχεται επίθεση, όλα τα κράτη - μέλη πρέπει να παράσχουν την υποστήριξή τους με όλα τα μέσα ακόμα και στρατιωτικά) ως απάντηση στην «προκλητικότητα της Τουρκίας».

Τη «μείωση των φόρων» των επιχειρήσεων, «την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών, αφού τα 430 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος για όλη την 5ετία δεν φτάνουν για μία σοβαρή μεγάλη επένδυση» και παραπέρα περικοπές στα όποια επιδόματα έχουν απομείνει, πρότεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, «ώστε να σηματοδοτήσουμε τη στροφή της πολιτείας υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ των επενδύσεων».

Οπως επισήμανε, «για τους επενδυτές το πρόβλημα της χώρας είναι προφανώς η φορολογία, προφανώς οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά αυτό το οποίο αποτρέπει τις επενδύσεις είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα», ζητώντας σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

«Απαράβατη προϋπόθεση για να έρθουν επενδύσεις, είναι να υπάρχει μία κυβέρνηση μεγάλη», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, ενώ ως αβάντα και όχι ως κριτική προς την κυβέρνηση πρέπει να θεωρηθεί η αναφορά του στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού προς τους συνταξιούχους, με αφορμή τις οποίες είπε: «Πρέπει η Ελλάδα να μην αυθαιρετεί. Δίνετε εικόνα στις Βρυξέλλες σύγκρουσης. Γιατί διαλέγουμε δρόμους σύγκρουσης με την Ευρώπη και όχι συνεννόησης;». Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή, ο αρχηγός της κατέφυγε στον προσφιλή αντικομμουνισμό, αποδίδοντας μάλιστα στην κυβέρνηση ιδιότητες που δεν έχει.

Προπαγανδιστές του «μικρότερου κακού»

Τέλος, από τις ομιλίες των υπουργών ξεχώρισε αυτή του Π. Καμμένου, ο οποίος επιστράτευσε τη λογική του «μικρότερου κακού», για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, στον προϋπολογισμό του 2017 «θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δισ. ευρώ, βασισμένα στο 4,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ, για το οποίο είχαν δεσμευτεί για τρία χρόνια, το 2017, το 2018 και το 2019». Συνέπεια αυτού, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, θα ήταν «οι συνταξιούχοι να μην απολαμβάνουν το προνόμιο της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης», δηλαδή τα 300 και κάτι ευρώ που τους δίνει τώρα η κυβέρνηση!

Κατά τ' άλλα, συνέδεσε την επιβίωση της αμυντικής βιομηχανίας με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ευρωΝΑΤΟικές δομές και τους σχεδιασμούς τους, για να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία και τη δράση της στην περιοχή. Συγκεκριμένα, μίλησε για τη «σύναψη διεθνών συμφωνιών» με εταιρείες χωρών «της Μ. Ανατολής, της Β. Αφρικής (...) που θα δώσουν ζωή στην αμυντική μας βιομηχανία στη δημόσια, την κρατική, αλλά και την ιδιωτική και φέρνουν επενδύσεις σε κλειστά εργοστάσια, όπως αυτό της ΕΛΒΟ».


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ταξικά σκληρός και απάνθρωπος προϋπολογισμός

Παίρνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε καθαρό ότι απέναντι στο μπλοκ κυβέρνησης, ΝΔ και των άλλων κομμάτων, το ΚΚΕ καθορίζει τις θέσεις του από άλλη αφετηρία: «Πρώτον, ποιος παράγει τον πλούτο; Ποιος τον παράγει, λοιπόν, οι εργαζόμενοι ή οι καπιταλιστές; Εμείς λέμε οι εργαζόμενοι. Εμείς λέμε ότι οι καπιταλιστές είναι παράσιτα. Αρα, ιδιοκτήτες αυτού του πλούτου πρέπει να είναι αυτοί που τον παράγουν. Ποιος άλλος το λέει αυτό; Κανένας. Δεύτερον, εμείς ξεκινάμε από τις ανάγκες των εργαζομένων που είναι όλο και περισσότερες, όλο και πιο διευρυμένες» και την ικανοποίησή τους «σήμερα, με βάση την τεχνολογική εξέλιξη, με βάση την παραγωγικότητα της εργασίας, με βάση τη μόρφωση που υπάρχει, με βάση τον πλούτο που παράγεται».

Από την άποψη αυτή, όπως είπε, ο προϋπολογισμός είναι «ταξικά σκληρός και απάνθρωπος» που αυξάνει την πιο βάρβαρη φορολογία, την έμμεση, σε βάρος του λαού, μειώνει κοινωνικές δαπάνες, αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ του κεφαλαίου». Ενώ, αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε η ΝΔ, έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα υπενθυμίζοντας τα δικά της άγρια αντιλαϊκά της μέτρα. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της βρώμικης δουλειάς που ανέλαβε, επιχειρεί ταυτόχρονα με το χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών των εργαζομένων να απενοχοποιήσει το καπιταλιστικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς του μηχανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. «Εγινε πλέον αμερικανοΝΑΤΟική αριστερά», σχολίασε.

Είπε, τέλος, ότι το ΚΚΕ είναι παρόν στην οργάνωση του αγώνα του λαού, για να σηκώσει κεφάλι και να αντιληφθεί ότι μπορεί να κατακτήσει τον πλούτο που παράγει. Είναι βέβαια απόν από τις φωτογραφίες με τον Ομπάμα και από το Καστελόριζο με τους χρυσαυγίτες, πρόσθεσε και κατέληξε, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Καλό σας ταξίδι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ