ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντιθέσεις και σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ για τον πλούτο Αφρικής και Μέσης Ανατολής

Ο ευρωστρατός, η «συλλογική άμυνα» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, η δράση στην υποσαχάρια ζώνη και σε Συρία και Ιράκ

Αποψη από το διεθνές συμπόσιο των ΝΑΤΟϊκών στην Αθήνα

Eurokinissi

Αποψη από το διεθνές συμπόσιο των ΝΑΤΟϊκών στην Αθήνα
Μια ιδέα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή, αλλά και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, δόθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφαλείας για την Ευρώπη, την Μεσόγειο και την Ελλάδα. ΝΑΤΟ και EΕ», που διοργάνωσε, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, η Ελληνική Ενωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία.

Συγκεκριμένα, στην ειδική συνεδρία με θέμα τη «συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ», η Δέσποινα - Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, είπε μεταξύ άλλων ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ έχουν μεν διακριτούς ρόλους και διαφορετικές αποστολές, αλλά από τη στιγμή που οι προκλήσεις είναι κοινές δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαφοροποιήσεων...

Και μαζί και με διαφοροποίηση

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, τ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ και νυν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, σημείωσε πως ζούμε σε μεταβατική περίοδο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο γεωπολιτικών αλλαγών και αμφισβήτησης από μια σειρά μέρη της τάξης πραγμάτων που διαμορφώθηκε με το τέλος του λεγόμενου ψυχρού πολέμου. Αναφέροντας ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ απαρτίζονται από 28 κράτη κάθε οργανισμός, 22 από τα οποία είναι κοινά, έσπευσε να συμπληρώσει ότι δρουν συμπληρωματικά. Αλλά από τη στιγμή που η ΕΕ αποφάσισε να αναπτύξει και δική της Πολιτική Ασφάλειας, μένει να δούμε - όπως είπε - πώς αυτό θα προχωρήσει.

Χαρακτήρισε το 2016 έτος σταθμό, λόγω γεγονότων που, όπως είπε, θα επηρεάσουν την ασφάλεια της ΕΕ στο μέλλον. Στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσίαση της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, μέσα και από την «προστασία των πολιτών της».

Εσπευσε να πει ότι η ΕΕ δεν διεκδικεί το έργο της «συλλογικής άμυνας» που έχει ανατεθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά να προστατέψει τους πολίτες της ΕΕ εντός συνόρων της, με αντιτρομοκρατία κ.λπ. «Δεν διεκδικεί η ΕΕ σε καμία περίπτωση τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να έχει τον ηγετικό ρόλο στην Αμυνα», πρόσθεσε. Βέβαια, το θέμα δείχνει αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες, όπως Γερμανία και Γαλλία, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα, ενώ άλλοι, όπως οι Βρετανοί, αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού», επισείοντας τον κίνδυνο «αλληλεπικάλυψης». Ετσι, εκτός από τους ενδοευρωενωσιακούς ανταγωνισμούς φαίνονται και ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία, σε ορισμένες περιπτώσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γαλλία, δείχνοντας και την επιδίωξη της προώθησης των ιδιαίτερων συμφερόντων των μονοπωλίων κάθε κράτους. Δείχνει επίσης την τάση της Γερμανίας, ή του γαλλογερμανικού άξονα να «τραβά» την ΕΕ σε δράση με αυτοτέλεια σε όφελός τους.

Το περίγραμμα του ευρωστρατού

Ο ίδιος ο Κωσταράκος μίλησε για συνολικά «εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία» όσον αφορά την ανάπτυξη ξεχωριστών δυνατοτήτων της ΕΕ, και «καχυποψία» σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά μόνο του ΝΑΤΟ, ή που είναι και στους δύο οργανισμούς, ότι η ΕΕ πάει να υποκαταστήσει το ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό», έσπευσε να διαβεβαιώσει, «δε θέλουμε να ντουμπλάρουμε το ΝΑΤΟ, δε θέλουμε να γίνουμε ΝΑΤΟ, ούτε ΝΑΤΟ light, απλά να οργανώσουμε καλύτερα ό,τι έχουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, εξήγησε για τον περιλάλητο «ευρωστρατό» ότι δεν χρειάζεται να στηθεί ως ξεχωριστό σώμα: «Η ΕΕ, ως κράτη - μέλη, έχει αυτή τη στιγμή ενάμισι εκατομμύριο στρατιώτες, δεν χρειάζεται να φτιάξει άλλο σώμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να αξιοποιούμε τους υπάρχοντες στρατιώτες, όποτε χρειαστεί, κάνοντας ένα κέντρο διοίκησης μικρό και αξιόπιστο, για να κατευθύνει τα στρατεύματα που θα του προσφέρονται ως διαθέσιμα από τα κράτη - μέλη». Παρέπεμψε, άλλωστε, στην τέτοια δομή και πείρα του ΝΑΤΟ: «Δεν υπάρχει ξεχωριστός ΝΑΤΟικός στρατός, μόνο δυνάμεις που του διατίθενται, κάτι ανάλογο θέλουμε να κάνουμε από πλευράς διοίκησης αλλά σε μικρότερο μέγεθος».

Παραπέρα, δείχνοντας πώς δένουν μεταξύ τους οι ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις για τον έλεγχο κρίσιμων ζωνών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είπε πως το ΝΑΤΟ θέλει τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, και ότι αν κάποια στιγμή ειρηνεύσει η κατάσταση στη Συρία και γενικά στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ θα στείλει και εκεί αποστολές να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, όπως την παρουσιάζουν, γιατί, όπως είπε ο ίδιος ο Κωσταράκος, είναι περιοχές με πλουτοπαραγωγικές πηγές, διαμάντια, πετρέλαιο, και αν «ειρηνεύσει» εκεί η κατάσταση θα πάνε «επενδυτές» να «επενδύσουν» και θα βοηθήσουν στην άνοδο του του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων...

ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η 7η Τριμερής Συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και τη στήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στη διάρκεια της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης, μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο, επισκέφθηκαν το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Βενιζέλου και πραγματοποίησαν κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Κατέθεσαν το κείμενο της Τριμερούς Συνάντησης και απαίτησαν να κλείσουν τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και οι βάσεις. Τέλος, επισκέφθηκαν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου σε άθλιες συνθήκες διαμένουν εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες. Εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών εξέφρασαν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες και τόνισαν ότι συνεχίζουν να απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες προορισμού τους.

Το πρωί της Κυριακής, οι εκπρόσωποι των Κινημάτων Ειρήνης παραβρέθηκαν στην εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Οι εργασίες της 7ης Τριμερούς κατέληξαν με την έκδοση του παρακάτω κειμένου:

«Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους!

Αμεση ακύρωση της απαγόρευσης λειτουργίας της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας!

Η 7η Τριμερής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Τα τρία Κινήματα Ειρήνης εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού στο έδαφος έντονων ανταγωνισμών, για τον έλεγχο των πηγών και δρόμων Ενέργειας και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή. Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την ανάσχεση της ροής των προσφύγων, όταν είναι καθαρό πως πραγματικός στόχος είναι η βαθύτερη στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ και η επίσπευση της υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία δημιουργούν θανάσιμους κίνδυνους για τον ελληνικό, τον κυπριακό, τον τουρκικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Ο κίνδυνος γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι υπαρκτός και επιβάλλεται οι λαοί να αντιδράσουν αποφασιστικά, να οργανωθούν, να εντείνουν την πάλη τους και να μη δώσουν τη ζωή τους για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.

Η 7η Τριμερής Συνάντηση καταγγέλλει έντονα την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσει τη λειτουργία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, ενός ιστορικού και με κύρος μέλους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Εκτελεστικής του Επιτροπής, που πρόσφατα επανεκλέχτηκε σε αυτή στο Συνέδριο του ΠΣΕ στη Βραζιλία (Νοέμβρης 2016). Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε καμιά κυβέρνηση να αναμειγνύεται και να αποφασίζει σχετικά με τη νόμιμη δράση του Κινήματος Ειρήνης, ειδικά κάτω από κατασκευασμένες κατηγορίες στο πλαίσιο των λεγόμενων "αντιτρομοκρατικών" νόμων. Απαιτούμε την άμεση, συνολική και άνευ όρων ακύρωση της παραπάνω απόφασης και δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας.

Οι τρεις οργανώσεις μας αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στενότερη συνεργασία, σαν απάντηση και στις κινήσεις των κυβερνήσεων των χωρών μας, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη των κινημάτων και των λαών μας, αναλαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες κατά του ιμπεριαλισμού, στον κοινό μας αγώνα για να ζήσουν ειρηνικά οι λαοί.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν η 8η Τριμερής Συνάντηση να πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Τουρκία».

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τον καλλιτέχνη αγωνιστή Δ. Φάμπα

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον καλλιτέχνη αγωνιστή της Ειρήνης Δημήτρη Φάμπα, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3).

Παίρνουν μέρος: Κουαρτέτο κιθάρας με σολίστες τους Εύα Φάμπα, Αγγελο Αγκυρόπουλο, Κώστα Τσερεγκώφ, Θανάση Γεωργιάδη και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο Libro Coro σε διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Επίκεντρο του προγράμματος: Το έργο «Ωδή στην Ειρήνη», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική Δημήτρη Φάμπα. Θα ακουστούν επίσης έργα των Handel, Boccherini, Pachebelt, Tchaikovsky και τραγούδια της Εύας Φάμπα (ποίηση Γιώργου Μπίμη) και του Γιάννη Μαρκόπουλου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Αποφάσεις παραπέρα διείσδυσης σε ζώνες και αγορές

Την παράταση αποστολών της ΕΕ σε Σομαλία και Γεωργία αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δείγμα της πρεμούρας του ιμπεριαλιστικού κέντρου να «παίξει» πιο ενεργά σε ζώνες όπου επιχειρούν βαθύτερη διείσδυση τα μονοπώλιά της σε κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο αποφάσισε παράταση ως τις 21/12/2018 των αποστολών της ΕΕ EUCAP και EUTM στη Σομαλία. Η πρώτη αφορά στην εκπαίδευση στελεχών σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας», καθώς το λεγόμενο Κέρας της Αφρικής θεωρείται σημαντικός θαλάσσιος δίαυλος για τα μονοπώλια. Η δεύτερη είναι στρατιωτική αποστολή και αφορά εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, πάνω στα πρότυπα λειτουργίας και προτάγματα της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο επέκτεινε έως τις 14/12/2018 την παραμονή της ευρωενωσιακής αποστολής EUMM στη Γεωργία, 200 στελέχη της ΕΕ που επιχειρούν εκεί, στην Τιφλίδα και άλλες πόλεις της χώρας, με στόχο - επισήμως - τη «σταθεροποίηση» της χώρας μετά την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Γεωργίας - Ρωσίας το 2008.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ