ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η απεργία του ΠΣΑΠ, η ΕΠΟ και η πραγματικότητα

Εκτός μιας ελίτ η πλειοψηφία των παικτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, υπογραμμίζει ο ΠΣΑΠ

Eurokinissi

Εκτός μιας ελίτ η πλειοψηφία των παικτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, υπογραμμίζει ο ΠΣΑΠ
Ιδιαίτερα κρίσιμη βδομάδα στα εσωτερικά ποδοσφαιρικά δρώμενα αναμένεται να είναι αυτή που αρχίζει σήμερα καθώς με νεότερη ανακοίνωσή του, προχτές, Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στην απεργία που εξήγγειλε τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, ο ΠΣΑΠ προχωρά στην κίνηση αυτή αρχής γενομένης από την 3η αγωνιστική του Κυπέλλου (15 - 17 Δεκέμβρη) αφού οι αρμόδιοι φορείς, ΕΠΟ, Super League, Football League, δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα καμία κίνηση για να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν υπάρξει για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους παίκτες. Το γεγονός ότι σε όλη τη βδομάδα που πέρασε δεν υπήρξε αντίδραση από τις Λίγκες των ομάδων στα αιτήματα του Συνδέσμου των παικτών, ενώ η ΕΠΟ επέλεξε ουσιαστικά τη γραμμή υπεράσπισης των ΠΑΕ, οδήγησε τον ΠΣΑΠ να εκδώσει τη νέα ανακοίνωση που κάνει λόγο για πραγματοποίηση της απεργίας.

Το όλο θέμα που αναδείχθηκε μέσω της απόφασης του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών και ασχέτως της κατάληξής του έχει πολλές διαστάσεις. Που έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το τι επικρατεί πίσω απ' τη βιτρίνα του. Μέσω των διαφόρων συμβάντων έρχονται στην επιφάνεια μια σειρά από σημαντικά ζητήματα. Οπως το ποιος τελικά πληρώνει το... μάρμαρο από τη μάχη συμφερόντων και τα επιχειρηματικά τερτίπια που ξετυλίγονται στο οικοδόμημα του επαγγελματικού αθλητισμού, το τι ενδιαφέρει πραγματικά τους αρμοδίους κ.ά.

Στις λογικές της εμπορευματοποίησης η αιτία των προβλημάτων

Ο ΠΣΑΠ πήρε την απόφαση για απεργία επειδή, όπως τονίζει, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έχει ξεπεράσει τα όρια. Οπως κατήγγειλε ο ΠΣΑΠ, μέχρι τώρα από πλευράς ΕΠΟ, Super League, Football League δεν έχουν τηρηθεί οι συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές για μια σειρά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ζητήματα που, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, αγγίζουν τους περισσότερους ποδοσφαιριστές, τους οποίους χαρακτηριστικά ονομάζει «επαγγελματίες των 491 ευρώ» και τους έχουν ωθήσει στα όριά τους. Ενα απ' αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι η αθέτηση από την ΕΠΟ και τις Λίγκες των ΠΑΕ της δημιουργίας ενός εγγυητικού ταμείου το οποίο θα χρησιμεύσει για τη μερική αποζημίωση των ποδοσφαιριστών των ομάδων που, για αγωνιστικούς ή οικονομικούς λόγους, πέφτουν από τα επαγγελματικά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, με συνέπεια να μένουν εκτεθειμένοι αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς χάνουν πλέον τα δεδουλευμένα χρήματα τα οποία προβλέπονται από τα συμβόλαιά τους». Ας σημειωθεί, μάλιστα, ότι το φαινόμενο διάλυσης ΠΑΕ με υποβιβασμό της σε ερασιτεχνική κατηγορία προκειμένου να διαγραφούν χρέη, τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί. Μάλιστα, ο ΠΣΑΠ καταγγέλλει ότι παρά το γεγονός ότι ΕΠΟ, Super League, Football League είχαν συμφωνήσει προ διετίας σε μνημόνιο κατανόησης, μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια.

Βέβαια, αυτό δεν είναι το μοναδικό ζήτημα καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές καταγγελίες παικτών είτε για μη καταβολή δεδουλευμένων είτε ακόμα και για απειλές εξώσεων από τα σπίτια τους, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας των επιχειρηματιών - ιδιοκτητών των ομάδων, που σκοπό έχουν μόνο το δικό τους κέρδος. Επίσης, αρκετά προβληματική είναι η κατάσταση στα ασφαλιστικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους παίκτες της β' κατηγορίας. Σε άλλες περιπτώσεις οι παίκτες έχουν μείνει στον... αέρα όταν ο επιχειρηματίας αποφασίζει να κάνει τη δική του... αποεπένδυση όταν τα προσδοκώμενα κέρδη δεν έρχονται και μάλιστα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων, χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια για τις υποχρεώσεις που αφήνει. Για τα προβλήματα η αιτία δεν είναι άλλη από τις λογικές της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου.

ΕΠΟ: Απεργοσπαστικές τακτικές για να προστατεύσει το «προϊόν»

Το ρόλο του ...Δούρειου Ιππου, και μάλιστα τη στιγμή που και η ίδια φέρει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί, φαίνεται να επέλεξε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέναντι στην απόφαση του Συνδέσμου ποδοσφαιριστών για απεργία από τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαρροές, προχτές, από κύκλους της ΕΠΟ, ο ορισμός των διαιτητών για τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής του Κυπέλλου, που ο ΠΣΑΠ είχε ορίσει ως έναρξη των κινητοποιήσεων, θα γίνει κανονικά και όσες ομάδες δεν προσέλθουν να αγωνιστούν θα υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα άρθρα 21 και 42. Αυτά προβλέπουν αυστηρές ποινές, που έχουν να κάνουν με το μηδενισμό της ομάδας που δεν κατέβηκε, αφαίρεση 3 βαθμών από το νυν πρωτάθλημα και άλλων 3 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, χρηματικό πρόστιμο κ.τ.λ.

Ουσιαστικά, η Ομοσπονδία λειτούργησε ως «απεργοσπαστικός» μηχανισμός προκειμένου να προστατεύσει το «προϊόν» της, όπως είναι το Κύπελλο (διοργανώτρια αρχή είναι η ΕΠΟ), θεσμός ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια δεν πουλάει, παρά τις όποιες καινοτομίες (βλ. δημιουργία φάσης ομίλων), ενώ έχει υποστεί και αρκετά πλήγματα που αγγίζουν και την ίδια την Ομοσπονδία (δικαστική διαμάχη με «Forthnet» για τηλεοπτικά δικαιώματα). Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι και το κριτήριο της Ομοσπονδίας: Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης για την τριετία 2016 - 2018 οδηγεί την ΕΠΟ να θεωρεί ότι έτσι το «προϊόν» δέχεται ένα νέο πλήγμα. Η Ομοσπονδία με τις αποφάσεις της έδειξε τη δυσαρέσκεια για την απεργία, ανοίγοντας το δρόμο στις ΠΑΕ της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας να εξασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους ποδοσφαιριστές εάν εφαρμόσουν την απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Η οποιαδήποτε συνέπεια υποστεί η ΠΑΕ είναι προφανές ότι με τον άλφα ή βήτα τρόπο από τον επιχειρηματία - ιδιοκτήτη θα μετακυληθεί στους παίκτες προκειμένου να πληρώσουν αυτοί τη χασούρα.

Από την άλλη, η ΕΠΟ δείχνει με τη στάση της να αφήνει στο περιθώριο τους ίδιους τους παίκτες, παρά το γεγονός ότι και η ίδια είναι έκθετη αφού πριν από 2 χρόνια είχε συμφωνήσει στη δημιουργία του εγγυητικού ταμείου.


Οι δυο όψεις του νομίσματος

Μετά την εφ' όρου ζωής συμφωνία με αμερικανική αθλητική πολυεθνική, ο παίκτης του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς είναι επόμενο να ...κοιτάει ψηλά

Associated Press

Μετά την εφ' όρου ζωής συμφωνία με αμερικανική αθλητική πολυεθνική, ο παίκτης του μπάσκετ Λεμπρόν Τζέιμς είναι επόμενο να ...κοιτάει ψηλά
Ολα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν παραδείγματα της ελληνικής πραγματικότητας, ωστόσο ούτε ξεκομμένα ούτε μεμονωμένα περιστατικά μπορούν να θεωρηθούν. Αλλωστε τα τελευταία χρόνια, αντίστοιχα περιστατικά με τους παίκτες να κατεβαίνουν σε απεργία υπάρχουν και αλλού. Πριν μερικά χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα, που θεωρείται από τα ακριβότερα της Ευρώπης (αποτελώντας μαζί με το αγγλικό τη βιτρίνα της εμπορευματοποίησης), η Ενωση των παικτών είχε προκηρύξει απεργία εξαιτίας της αδιαφορίας της Λίγκας των ομάδων να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση εργασίας. Κάτι ανάλογο συνέβη μετέπειτα και στην Ιταλία, με αφορμή ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη μείωση της ενίσχυσης από πλευράς ομάδων στο ταμείο αλληλεγγύης του συνδέσμου, ή την κατάσταση των παικτών που αναγκάζονται να προπονούνται μόνοι τους όταν «κόβονται» από τις ομάδες τους, ενώ έχουν συμβόλαιο. Απ' την άλλη, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, κάποιοι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια εφ' όρου ζωής με πολυεθνικές, τα έσοδα των οποίων τόσο από τέτοιου είδους συμφωνίες όσο και από συμβόλαια φτάνουν ποσά αστρονομικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν οι αθλητές που καταλαμβάνουν μια θέση στις περίφημες λίστες με τους πλουσιότερους του κόσμου, που κατά καιρούς δημοσιεύονται από επιχειρηματικά περιοδικά.

Ωστόσο και αυτή η αντίθεση δεν είναι τυχαία. Αντίθετα τα όσα συμβαίνουν είναι συνεπάκολουθα των όσων επιβάλλουν οι λογικές του οικοδομήματος του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, το οποίο ενταγμένο στις γενικότερες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής μέσα από το κυνήγι του κέρδους δημιουργεί τις δικές του ανισομετρίες. Ανεξάρτητα από συμφωνίες, προσωρινές ή πιο μόνιμες, ή την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, το σίγουρο είναι ότι στο οικοδόμημα αυτοί που θα χαίρονται τα οφέλη είναι τα... μεγάλα ψάρια της λίμνης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ