ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «νέα»... «πολύ παλιά» ΕΡΤ

Οταν τον περασμένο Απρίλη, η κυβέρνηση έφερνε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες και κορόνες περί «ανεξάρτητης δημοκρατικής, πλουραλιστικής ΕΡΤ», το ΚΚΕ, που είχε στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα των χιλιάδων απολυμένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ούτε είχε μασήσει τα λόγια του, ούτε, πολύ περισσότερο, έτρεφε αυταπάτες για το ρόλο που θα έπαιζε και η νέα ΕΡΤ.

Τότε ξεκάθαρα είχε πει ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού, αλλά αντίθετα διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης απ' την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει σοβαρά εσκεμμένα κενά και ελλείψεις στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ (...) και η νέα ΕΡΤ θα λειτουργεί στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς των ΜΜΕ ως ιδεολογικός μηχανισμός του αστικού κράτους και αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής».

Είναι άλλο πράγμα, βέβαια, ότι ο λαός έχει δικαίωμα κι οφείλει να διεκδικεί, έστω και σ' αυτές τις συνθήκες, το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται ισότιμα οι θέσεις των κομμάτων, να προβάλλεται η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Δεν πέρασαν ούτε 6 μήνες, για να επιβεβαιωθούν πανηγυρικά όσα έλεγε το ΚΚΕ. Η αποκατάσταση των εργαζομένων είναι πιο πίσω ακόμα κι από την - ούτως ή άλλως - λειψή που προέβλεπε το νομοσχέδιο.

Στο ζήτημα της ενημέρωσης δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα που θέτει κι αυτή ακόμη η απαράδεκτη «αναλογική» εκπροσώπηση των κομμάτων, η οποία αναπαράγει την ανισότητα στην προβολή. Η διαφήμιση κι ο εξωραϊσμός του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου βγάζουν μάτι, σε σημείο που - ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις - να νομίζει κανείς ότι ζει σε άλλη χώρα.

Οσο δε για την προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ, το πράγμα έχει ξεφύγει. Και για να μην πει κανείς ότι είμαστε υπερβολικοί, «ιδού» μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα:

-- Στις ενημερωτικές εκπομπές - και η τηλεοπτική ΕΡΤ έχει μπόλικες - το ΚΚΕ κατά κανόνα εκπροσωπείται μία με δύο φορές τη βδομάδα και μάλιστα προς το τέλος (Πέμπτη - Παρασκευή - Σαββατοκύριακα), όταν η επικαιρότητα έχει ήδη διαμορφωθεί κι όταν ακόμη και κόμματα, με χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από αυτό του ΚΚΕ, βγαίνουν κατά κόρον από τη Δευτέρα. Προτιμώνται, δηλαδή, οι «εύκολοι» αντίπαλοι για την κυβέρνηση.

-- Υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, στις οποίες το ΚΚΕ εκπροσωπείται σπάνια ή και καθόλου. Για παράδειγμα η εκπομπή «Europe», που προβάλλεται κάθε Σάββατο, για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, έχει μόνιμους καλεσμένους ευρωβουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, ακόμη και ευρωβουλευτές που είναι πλέον ανεξάρτητοι, ενώ δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Προφανώς η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ απαγορεύεται να ακούγεται...

-- Στην ΕΡΑ (ραδιόφωνο της ΕΡΤ) είναι ζήτημα αν, από τις εκλογές του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ έχει προσκληθεί 4 - 5 φορές... Και πάντα σε μία μόνο εκπομπή.

-- Εχει γίνει μόνιμο φαινόμενο σχόλια ή παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή να «ξεχνιούνται» να μπουν στα δελτία, ενώ άλλα, όλως τυχαίως, «διαστρεβλώνονται» από «λάθη» δημοσιογράφων, για να χρησιμοποιήσουμε τις δικαιολογίες των υπευθύνων στις διαμαρτυρίες του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Οπως έγινε προχτές, με την ανακοίνωση του Κόμματος για το ΔΝΤ, όπου στο μεν δελτίο των 6 δεν αναφέρθηκε καν, στο δε δελτίο των 9 απομονώθηκε ένα μικρό απόσπασμα, που δεν απέδιδε την ουσία της ανακοίνωσης.

-- Το αποκορύφωμα ήταν η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, που ενώ μαγνητοσκοπήθηκε από συνεργείο της ΕΡΤ, το υλικό «ξεχάστηκε» να μοιραστεί στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια από την ΕΡΤ που ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Να μη ρωτήσουμε, βέβαια, αν έχει ποτέ ξεχαστεί να μοιραστεί υλικό κάλυψης άλλων πολιτικών αρχηγών ή του ίδιου του πρωθυπουργού. Για να μη θυμηθούμε τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα το βράδυ των εκλογών, που η ΕΡΤ έδωσε χωρίς ήχο στα υπόλοιπα κανάλια, με αποτέλεσμα να μεταδοθούν με μεγάλη καθυστέρηση.

-- Και πολλά άλλα... τα οποία παραείναι πολλά και σοβαρά, για να σκεφτούμε ότι όλα αυτά είναι «λάθη» και «συμπτώσεις». Και επειδή δεν είμαστε μικρά παιδιά, ούτε πιπιλάμε το δάχτυλό μας, η κατάσταση αυτή έχει υπεύθυνους, με ονοματεπώνυμο: Είναι η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για την ΕΡΤ, το ΔΣ της ΕΡΤ και φυσικά όσοι υπεύθυνοι ανέχονται αυτήν την κατάσταση.

Εμείς, πάντως, δεν μπορούμε να την ανεχόμαστε άλλο. Οπως θεωρούμε ότι δεν πρέπει να την ανεχτούν οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν τίμια να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά κι ο λαός που, όταν αγωνίστηκε ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, σίγουρα δεν είχε αυτό το «πράγμα» στο μυαλό του.


Γ.

Πατριδογνωμόνιο
Τραμπουκοβαβούρες και Ομοψυχία...

Η κουβέντα, διάχυτη τουλάχιστον από το 2012, περί Ελλάδας - χώρας πειραματόζωο, που όμως δεν έγινε ποτέ στο απαιτούμενο βάθος αντίστοιχο με τις κορόνες περί παγκοσμιοποίησης και νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζει πλέον να υλοποιείται δραματικά σε πραγματικότητα. Το τίμημα βαρύτατο υλικό και ιδεολογικό, δυστυχώς δε και πολιτισμικό. Το καταβάλλουν βογκώντας εκατομμύρια εργαζόμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες απ' το Φαρμακονήσι ως την Ειδομένη. Ετσι η πατρίδα επιζεί στις παρυφές ενός καινούργιου «χάρτη» που διαμορφώνεται στην ήπειρό μας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, ανάμεσα σε δυο σφιγκτήρες, το Μάαστριχτ στο οικονομικό - δημοσιονομικό επίπεδο και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, σε επίπεδο γεωπολιτικών - συνοριακών ανακατατάξεων και ακροβολισμών συμφερόντων.

Είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στον πυρήνα της ΕΕ και του ευρώ, που την καθιστά ευάλωτη, χειραγωγήσιμη, έρμαιο στα χέρια της παρακμιακής και νεόπλουτης συνάμα, μετεμφυλιακής της αστικής τάξης. Αυτής που λαφυραγώγησε τον πραγματικό και αγωνιστικό πλούτο της εργατικής πλειονότητας, παρ' όλο που απ' τη χούντα και μετά, αυτό «πουλήθηκε» στην εκλογική πελατεία ως «μάτι του τυφώνα», οπότε οι κραδασμοί θα ήταν ανεπαίσθητοι.

Στον εκβιασμό της βίαιης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις και τέλος θεαματικά και θριαμβικά, η πρώτη αριστερή κυβέρνηση που δεν υπάρχει χωρίς την εθνικίζουσα δεξιά της απόφυση, έπαιξαν το παιχνίδι των αλλότριων συμφερόντων. Υπηρετώντας στο ακέραιο τα σχέδια των μεγάλων παικτών, προκειμένου να μείνουν στο τραπέζι, με ξενηστικωμένο το λαό και τη χώόώνα περί εκχώρησης και των ύστατων κυριαρχικών δικαιωμάτων, δηλαδή της διατήρησης των συνόρων, πρέπει να εκλαμβάνεται ως ύποπτο πλέον πυροτέχνημα. Αφού την εκστομίζουν όσοι ψήφισαν τη διέλευση ένοπλων στρατευμάτων από την επικράτεια, κόντρα στο ίδιο τους το Σύνταγμα και κατόπιν τόσα μνημόνια όσα και οι διαμαρτυρίες, εκ του πονηρού, για το ΔΝΤ κ.λπ. κ.λπ.

Τα μεν περί τέχνης του εφικτού στην πολιτική απ' τη μια και τα περί επιδέξιων οπισθίων και μεταξωτών βρακιών από την άλλη, είναι πλέον ξεπερασμένα για να καλμάρουν την παραλυτική αγωνία ενός πληθυσμού εγκλωβισμένου στην ελεγχόμενη φτώχεια, με τον πήχη κατεβασμένο ως απειλή στην εξαθλίωση. Και καπάκι ένα δυο εκατομμύρια εξανδραποδισμένους, σπρωγμένους να πακτωθούν στην περιορισμένης κυριαρχίας ζώνη Ελλάδα. Δύσκολα πια μπορεί να πεισθεί ακόμη και η τάξη των βολεμένων μικροαστών ότι θα μας... σώσει η δύναμη πυρός της ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας, η νατοϊκή έγκριση των συμβολαίων περί ΑΟΖ με τους στρατοκράτες στην Αίγυπτο. `Η και δυο τρεις υπάλληλοι και δαχτυλοδειχτούμενοι - όπως η διατυμπανιζόμενη ιερόδουλη κι ο αστρολόγος - κρυφοπλούσιοι, κάτι χοντρές λίστες που μας στέλνουν οι δανειστές. Αντε και ένας εσμός από παχυλές ΜΚΟ, που κάνουν ευκολότερα τη βρωμοδουλειά τους στην πλάτη της υπέροχης αλληλεγγύης ενός λαού σαν τον δικό μας, απότοκο και των γερών ριζών του ΚΚΕ στο αίμα των αγώνων του.

Ηδη ολοένα και περισσότεροι βλέπουν και συνειδητοποιούν πως η ενσωματωμένη αριστερά αρχίζει να κυβερνάει κυνικά και απροκάλυπτα τον τόπο ωσάν ανώνυμη εταιρεία. Με μεικτά διοικητικά συμβούλια, και ηρωικές διατηρήσεις «μετοχών» του «δημοσίου», ώστε να ξεπουλάει τα φιλέτα του πλούτου και να αναδιανέμει τη φτώχεια έχοντας σύμμαχο τους πάντες πλην ΚΚΕ, μέσα σε τραμπουκοβαβούρες που αρχίζουν απ' τα τερατώδη φασιστικά κατορθώματα στη δίκη της ΧΑ και τελειώνουν στο στυλ Πολάκη και στη σκούπα που μάζεψε τους δημοσιογράφους στον κόμβο σύγκρουσης κοντέινερ με πρόσφυγες...

Σε μια τολμηρή αντιστοιχία εκτίμησης των κινδύνων, η χώρα μοιάζει με τη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ συμφωνιών Ντέητον και Ραμπουγιέ. Δεν είναι μεν, αλλά και δεν ομολογείται πως ως μπαμπούλας, επισείεται κάθε φορά που χρειάζεται να υπενθυμιστεί στην πρωτοφορεμένη αριστερά της ταχέως εκφασιζόμενης Ευρώπης, ότι της επιτρέπεται να κυβερνά, ακριβώς επειδή δεν είναι τέτοια. Η παγίδα για το λαό, που δεν αντέδρασε ούτε μετά το δημοψήφισμα, είναι να δώσει και τα ρέστα του. Τα έχουν και ονοματίσει και κοστολογήσει. Τα λένε Ομοψυχία! Συναίνεση στην επιλεκτική ταξική σφαγή. Σαν να χρηματοδοτείς δηλαδή με το κόψιμο της επικουρικής σου την κύρια σύνταξή σου αλλά και το αφεντικό σου, με την αποδοχή συλλογικής σύμβασης απληρωσιάς και μηδενικής συνδικαλιστικής αντίδρασης... Οποιος τη χορηγεί πάντως, να ξέρει ότι θα την βρει στις επωμίδες και τα γαλόνια των δήμιων που τους πέρασε για σωτήρες...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Προσφορές

-- Ο Β. Μ. προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 2.000 ευρώ ως πρώτη δόση.

-- Μέλη και φίλοι του Εργατικού Συνδέσμου «ΑΤΛΑΣ» από το Σίδνεϊ Αυστραλίας προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών, 9.000 δολάρια Αυστραλίας. «Είναι ολοφάνερο - επισημαίνεται - σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και γενικά των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΔΝΤ και ΕΕ, που έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι απαραίτητη για να μπορεί το Κόμμα να εκδίδει το προπαγανδιστικό υλικό που χρειάζεται για να δυναμώνει ο ταξικός αγώνας».

-- Στη μνήμη του ανιψιού μου ΜΑΡΙΟΥ ΠΑΠΠΑ και της νύφης μου ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΠΑΠΠΑ, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γέρακα.

Ο θείος και κουνιάδος Παππάς Απόστολος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ