ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Απανωτές διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για τις προθέσεις του

Με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να «καυγαδίζουν» για το ποιος προκαλεί φόβο στις αγορές, πλήττει την οικονομία και προκαλεί αστάθεια, συνεχίστηκε χτες ο διαγωνισμός για τον τίτλο του εγγυητή της αντιλαϊκής σταθερότητας που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για την επίτευξη των στόχων του.

Ταυτόχρονα, ρίχνοντας νερό στο μύλο της αποπροσανατολιστικής για το λαό σεναριολογίας γύρω απ' την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κύκλοι της Κουμουνδούρου «έριχναν» το σενάριο περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με άλλο πρωθυπουργό, που θα ορίσει εκλογές εντός του 2015, προκειμένου να πειστούν βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να παρέχει με όποιο τρόπο μπορεί διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για τις προθέσεις της. Ετσι, χτες «διέρρευσαν» αποδοκιμασίες δηλώσεων του γραμματέα του κόμματος, Δ. Βίτσα, που σε μια έξαρση ψηφοθηρικής δημαγωγίας ισχυρίστηκε ότι έχει ληφθεί απόφαση να μην τηρηθεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η δίμηνη παράταση του μνημονίου που αποφασίστηκε από το Γιούρογκρουπ.

«Δε θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία», ήταν η ακριβής δήλωση του Δ. Βίτσα, που ανάγκασε τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίζουν δεξιά και αριστερά τη μόνη ειλημμένη απόφασή τους για μη μονομερείς ενέργειες.

Ο Αλ. Μητρόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά: «Δεν υπάρχει μονομερής κίνηση, ούτε plan b ... Δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο μονομερών πολιτικών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις ... Με τους δανειστές μας plan b δεν υπάρχει...»

Το σχέδιο που υπάρχει το ανέλυσε ο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο «Sofokleousin.gr». Εκεί, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι άμεσος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαπραγμάτευση «με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για το βέλτιστο τεχνικό τρόπο απομείωσης του χρέους» και η πρόκληση ενός «αναπτυξιακού σοκ», προσθέτοντας ότι «και αυτό θα κάνουμε ενισχύοντας στοχευμένα κλάδους και παραγωγικά συμπλέγματα που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτού του «σοκ», δεσμεύτηκε για διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων, την «ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, ώστε να παρακαμφθεί η πιστωτική ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στην αγορά», μέτρα ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας και νέο αναπτυξιακό νόμο. Κατά προτεραιότητα -δήλωσε ο Γ. Σταθάκης- θα ενισχυθούν κλάδοι που σχετίζονται με τα αγροτικά προϊόντα, με τη μεταποίηση, τις ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας, το φάρμακο και το καλλυντικό, τον τουρισμό, τις υποδομές για τις νέες τεχνολογίες, τις μεταφορές, την Ενέργεια. Ακόμα, εξαγωγικοί κλάδοι, όπως ο αγροτοδιατροφικός, των δομικών υλικών, των νέων τεχνολογιών.

Διαζύγιο από την Ιστορία

Μιλώντας τη νύχτα της Τρίτης στο κανάλι στο κανάλι «ACTION», η κ. Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ (και ενδεχομένως μελλοντική υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ) έδωσε ένα δείγμα αντιεπιστημονικής -και άρα αντιδραστικής- προσέγγισης μεγάλων γεγονότων, που τώρα πια ανήκουν στην Ιστορία. Αλίμονο στα νέα παιδιά που έχουν τέτοιους δασκάλους. Και, δυστυχώς, τέτοιους διαθέτουν κατά τη μεγάλη πλειοψηφία τους τα ΑΕΙ και όχι μόνο αυτά.

Είπε, λοιπόν, η κ. Ρεπούση ότι ο σοσιαλισμός κατέρρευσε γιατί δεν ήταν δημοκρατικό σύστημα. Αποδείχτηκε, είπε στη συνέχεια, ότι «καλώς ή κακώς η καλύτερη δημοκρατία είναι αυτή που υπάρχει, η κοινοβουλευτική. Και, αφού δεν υπάρχει καλύτερη, στόχος πρέπει να είναι το πώς θα κάνουμε την υπάρχουσα όλο και καλύτερη». Τόσο απλά...

Ομως τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα δεν καταρρέουν. Με χυλό δε χτίζονται πυραμίδες. Τα κοινωνικά συστήματα μόνο ανατρέπονται. Προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε πρόοδο. Στη δεύτερη, πισωγύρισμα. Αν τα κοινωνικά συστήματα κατέρρεαν λόγω έλλειψης δημοκρατίας, ο καπιταλισμός θα είχε εξαφανιστεί από προσώπου Γης εδώ και πολλές δεκαετίες, αφού έχει διαπράξει (και διαπράττει) ανείπωτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το σοσιαλιστικό σύστημα, λοιπόν, δεν κατέρρευσε. Ανατράπηκε. Στην αντεπανάσταση ηγήθηκαν τα ΚΚ που είχαν εκφυλιστεί και έγιναν σαν το κόμμα που ανήκει η κ. Ρεπούση. Ανατράπηκαν επειδή επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με συνταγές του καπιταλισμού.

Δεν είναι εδώ ο χώρος για να αναλυθεί το θέμα. Αν η κ. Ρεπούση διαβάσει τις εκτιμήσεις του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, θα βρει σχετική ανάλυση - προσέγγιση. Ας αντικρούσει το ΚΚΕ με τη διαφωνία της στο 18ο Συνέδριο, δηλαδή με ουσία και όχι με πομφόλυγες.

Η Οκτωβριανή σοσιαλιστική Επανάσταση και όσες επαναστάσεις την ακολούθησαν δεν αποτέλεσαν κάποιο λάθος της Ιστορίας, που ίσως έτσι φαντάζεται και διδάσκει η κ. Ρεπούση. Προέκυψαν ως «ώριμα τέκνα της ανάγκης και ώριμα τέκνα της οργής».

Ασκώντας η κ. Ρεπούση πολεμική στο σοσιαλισμό του 20ού αιώνα για έλλειψη δημοκρατίας, οδηγεί να αντιληφθούμε ότι ασκεί πολεμική επειδή ο σοσιαλισμός δεν ήταν καπιταλισμός. Η κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας -που τόσο υπερασπίζει η ίδια και το κόμμα της- και η διεύθυνση της παραγωγής και ο εργατικός έλεγχος από την εργατική τάξη αποτελούν ό,τι πιο προοδευτικό, πιο υψηλό, έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα στην πορεία της. Αν αυτά ατόνησαν και τυποποιήθηκαν σε μια πορεία, οφείλεται σε άλλους λόγους, από τους οποίους βγαίνουν συμπεράσματα που θα καταστήσουν το σοσιαλισμό του μέλλοντος ανεπίστρεπτο.

Στην πραγματικότητα -είτε το καταλαβαίνει είτε δεν το καταλαβαίνει- η κ. Ρεπούση έκανε λόγο για το «τέλος της Ιστορίας». Και συμβαίνει αυτό επειδή η Ιστορία δεν προχωρεί μπροστά κάνοντας οι λαοί μακιγιάζ σε ένα σάπιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα, όπως είναι ο καπιταλισμός και η δημοκρατία του. Η Ιστορία προχωρεί μπροστά με άλματα, μόνο με τις επαναστάσεις που ανατρέπουν το ιστορικά παρωχημένο και εγκαθιδρύουν το καινούργιο. Ετσι έγινε και με τις αστικές επαναστάσεις, που ανέτρεψαν τη φεουδαρχία.

Το σοσιαλιστικό σύστημα ανατράπηκε και «έπεσαν τα τείχη». Ομως νέα τείχη προστέθηκαν στα παλιά του καπιταλισμού. Μπορεί πολλοί να μην «άκουσαν κρότον κτιστών ή ήχον» αλλά αυτό συμβαίνει. Η τελευταία καπιταλιστική κρίση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, που ήδη διεξάγονται, είναι ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία.

Στην κ. Ρεπούση επιτέθηκαν ο Γ. Καρατζαφέρης, η Χρυσή Αυγή και άλλοι για απόψεις που έχει διατυπώσει για γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας. Ας είναι σίγουρη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κανένας από αυτούς δε θα της επιτεθεί. Συμφωνούν απόλυτα με την επιχειρηματολογία της για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Και ο λόγος είναι απλός. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι, παρά τις διαφορές που τους χωρίζουν από τις απόψεις της κ. Ρεπούση και του κόμματός της, κινούνται όλοι στην ίδια κατεύθυνση, αυτήν της υπεράσπισης του καπιταλισμού. Απλώς βαδίζουν σε διαφορετικές λωρίδες του ίδιου δρόμου.


Μ.

ΔΗΜΑΡ
«Ψήνεται» η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Να διαλύσει τη σεναριολογία ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της ΔΗΜΑΡ επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας. Την ώρα που όλα δείχνουν ότι η Αγίου Κωνσταντίνου έρχεται όλο και κοντύτερα στην Κουμουνδούρου, σε δήλωσή του ο Χρ. Μαχαίρας υποστηρίζει: «Το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν μόλις δύο μήνες, αποφάσισε ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Συνεπώς, την όποια εκλογική τακτική μας θα την προσδιορίσουμε όταν έρθει η ώρα από θέση αυτονομίας, δηλαδή ως αυτοτελής πολιτικός οργανισμός».

Η δήλωση αυτή φυσικά επιτείνει τη σεναριολογία αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το συνέδριο που πήρε την απόφαση, αύριο να την ακυρώσει αντικαθιστώντας την με κάποια διαφορετική.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του συνεδρίου δεν αποκλείει τη συμμετοχή στελεχών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Ετσι και ο ΣΥΡΙΖΑ αν έρθει πρώτος κερδίζει το μπόνους των 50 εδρών και η ΔΗΜΑΡ εκλέγει ίσως βουλευτές, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί στην περίπτωση που συμμετάσχει αυτόνομα στις εκλογές.

Η βουλευτής του κόμματος Νίκη Φούντα, μιλώντας προχτές στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανέφερε: «Ειπώθηκε ότι ουσιαστικά θα εξασφαλιστεί η αυτοτέλεια η οργανωτική και η λειτουργική. Δεν ειπώθηκε ότι θα κατέβει αυτόνομα». Πρόσθεσε δε ότι κατά την προσωπική της άποψη αυτόνομη κάθοδος «δεν είναι δυνατόν να γίνει, γιατί ξέρουμε όλοι ότι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα είναι πενιχρά οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό και για τον χώρο».

Χτες, η ίδια μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» διευκρίνισε ότι αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί η ίδια δεν θα είναι υποψήφια, ενώ μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τους «Μεταρρυθμιστές» και τον Σπ. Λυκούδη.

Πληροφορίες που διαρρέουν από κύκλους των δύο κομμάτων λένε ότι είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, που περιλαμβάνει τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τον ορισμό 25 στελεχών της ΔΗΜΑΡ που θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια. Το σενάριο δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, ενώ εξακολουθεί να «κυκλοφορεί» κι εκείνο που εμπλέκει το όνομα του Φ. Κουβέλη στην προεδρική εκλογή.

ΠΟΤΑΜΙ
Ψηλά τις «σημαίες» του κεφαλαίου

Υπέρ της συνεννόησης των αστικών πολιτικών δυνάμεων τοποθετήθηκε ξανά ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης. «Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο τα "εθνικά"», ανέφερε σε ομιλία του, στηλιτεύοντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση που, ενώ συναινετικά αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής, δεν κάνουν το ίδιο και με τα ζητήματα της οικονομίας.

«Δεν κατανοώ πώς υπάρχουν αρχηγοί που δε συζητούν για το εθνικό θέμα της οικονομίας αλλά λένε "είμαστε ενωμένοι στα εθνικά"», είπε ο Στ. Θεοδωράκης, ομολογώντας μια αντίφαση στη στάση των δυνάμεων της διαχείρισης που, ενώ στρατηγικά συμπλέουν, ανάγουν τη διαφωνία τους για το μείγμα διαχείρισης σε μείζονα. Φυσικά το «παιχνίδι» αυτό έχει τη χρησιμότητά του για το σύστημα, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση του δίπολου, άρα και συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος και στη χειραγώγηση του λαού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφερόμενος στα ζητήματα της μετανάστευσης, επανέλαβε γνωστές αντιδραστικές του απόψεις, ενώ δήλωσε αφοσίωση στις αντιμεταναστευτικές κατευθύνσεις της ΕΕ. «Να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από πολιτικές και άλλες δυνάμεις, που τους πουλάνε κάλπικες ελπίδες για διαβατήρια και μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κάτι τέτοιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας και δε το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο, υποστήριξε τις κολεγιές με άλλα καπιταλιστικά κράτη εφόσον τα συμφέροντα των αστικών τάξεων το επιτάσσουν. Μιλώντας για την Κύπρο, προέτρεψε «να εκμεταλλευτούμε τη σύγκλιση συμφερόντων μας με τις γειτονικές χώρες, εν προκειμένω, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και να καταστήσουμε την Κύπρο δύναμη σταθερότητας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ