ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Λαϊκό μέτωπο ενάντια στο φορολογικό κυκλώνα

Ανακοίνωση - παρέμβαση για το φορολογικό

Με το σύνθημα «Κάτω οι φόροι» ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε δυνάμωμα του κοινού αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου και να οργανώσουν ένα ορμητικό ποτάμι αντίστασης απέναντι στο φορολογικό κυκλώνα, υπερασπίζοντας τη ζωή των οικογενειών τους.

Στην κοινή του ανακοίνωση για τη νέα φορολογική επιδρομή τονίζουν:

«ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ - ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ να πληρώνουμε για φόρους και χαράτσια

Απέναντι στη φορολογική επέλαση που εξαπλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση και διαλύει τα λαϊκά εισοδήματα σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι-μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες θα πρέπει να βροντοφωνάξουν "ΚΑΤΩ ΟΙ ΦΟΡΟΙ".

Να δημιουργηθεί στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές, στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων ένα οργανωμένο ορμητικό ποτάμι αντίθεσης, αντίστασης απέναντι στο φορολογικό κυκλώνα. Να υπερασπιστούμε τις ζωές των οικογενειών μας.

Την ιδία ώρα που η λαϊκή οικογένεια χτυπημένη στο δικαίωμα στην εργασία, με τσακισμένο μεροκάματο και μισθό και μαθημένη στην απληρωσιά προσπαθεί να διακανονίσει φόρους και χαράτσια του 2011 χωρίς ακόμα να μπορεί να ασχοληθεί με αυτούς του 2012, έρχονται σε λίγους μήνες νέοι φόροι, ένα ασήκωτο βάρος χρεών και οφειλών. Ενα ασήκωτο βάρος με τσακισμένα μεροκάματα, αλλεπάλληλους φόρους και κύμα ακρίβειας (ΔΕΗ, εισιτήρια στις μεταφορές κλπ.) που θεριεύει.

Με το νέο φορολογικό η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) εντείνει τη φτωχοποίηση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για όλους, με αυξημένους συντελεστές, με κατάργηση και μειώσεις φοροεκπτώσεων. Μαζεύουν λεφτά, για να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές κ.λπ., που θα υλοποιήσουν την περιβόητη ανάπτυξη.

Οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

Κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.

Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών.

Κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).

Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ και 40% για τα επιπλέον ποσά.

Την ίδια στιγμή φέρνουν νέες τρανταχτές φορο-ελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια, και για μεγαλοεισοδηματίες. Μειώνουν τη φορολογία στα κέρδη από το 40% στο 33,6%. Χρόνια τώρα πληρώνουν «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται. Διατηρούν άθικτα τα προνόμια και τις απαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οχι στην υποταγή και στην εξαθλίωση

Τσακίζουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, χτυπούνε ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ, όσο και με την αύξηση του περιβόητου τέλους επιτηδεύματος, σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολογήτου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κλπ). Διαμορφώνουν συνθήκες για μαζικά λουκέτα, προκειμένου να διευκολύνουν τους ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις στην απόσπαση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων και ασφάλιστρα ζωής. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 10% θα είναι τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το χαράτσι της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015. Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21%, από 10% πέρυσι. Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.

'Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των μονοπωλίων.

Για τους φτωχομεσαίους αγρότες τα νέα μέτρα κινούνται με κατεύθυνση το γενικευμένο αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», τους οποίους και εξομοιώνουν με τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα για το 2013 κλιμακώνεται και με προηγούμενους νόμους, όπως με τη διόγκωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, την καρατόμηση των προβλεπόμενων επιστροφών ΦΠΑ, το κόστος τήρησης βιβλίων, το χαράτσι τέλους επιτηδεύματος, στοχεύοντας στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε επιχειρηματίες.

Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβληθεί σε κάθε σπιθαμή γης αφού θα αφορά τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.

ΠΟΛΕΜΑ ΤΑΞΙΚΑ, ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΣΩΣΤΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Είναι πρόκληση και κοροϊδία το να μιλάει η κυβέρνηση για ελαφρύνσεις. Τα νέα φορολογικά μέτρα μαζί με όλα τα προηγούμενα που έχουν παρθεί και σε συνδυασμό με τη συνολική επίθεση που ήδη έχει δεχθεί το λαϊκό εισόδημα, από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία κτλ. διαμορφώνουν συνθήκες μαζικής και απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης για το σύνολο του λαού.

Οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, οι άνεργες, το μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών, εμπόρων, επιστημόνων, οι μικροί επιχειρηματίες και αγρότες πρέπει να συσπειρωθούν σε κοινή γραμμή διεκδίκησης και πάλης με δύο βασικούς άξονες:

Να πληρώσει το μεγάλο κεφαλαίο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι. Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και να υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΠΑΣΕΒΕ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καλούν σε δυνάμωμα του κοινού αγωνιστικού μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου!

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να μη μείνει κανείς μόνος του!».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Προς επικύρωση η πρόσκαιρη συμφωνία. Διαπιστώνουν αποκλίσεις από το στόχο για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους

Με ατού τα πακέτα με τα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, την ψήφιση και ολοκλήρωση των προηγούμενων «προαπαιτούμενων δράσεων» προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ) ο εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Αποφάσεις αναμένονται σχετικά με την τμηματική εκταμίευση από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) στη βάση της εκπλήρωσης του στόχου τους για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους σε «θεωρητικά» βιώσιμα επίπεδα, τέτοια που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων για τις ερχόμενες δεκαετίες. Η μεταξύ τους πρόσκαιρη συμφωνία και με την πλευρά του ΔΝΤ, αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο και για νέο μελλοντικό «κούρεμα», εξέλιξη που οξύνει τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό της χασούρας. Νέες κόντρες διαφαίνονται ξανά στο προσκήνιο μετά και από την πρόταση για νέο πρόγραμμα επαναφοράς κρατικού χρέους, αυτή τη φορά για τα ομόλογα που δε συμμετείχαν στο «κούρεμα» του περασμένου Μάρτη, όπως δηλαδή αυτά που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κοιναγορίτη Επιτρόπου Οικονομίας Ο. Ρεν, που όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας «επαναγοράς». «Θετική σε γενικές γραμμές» χαρακτηρίζει την έκβαση του προγράμματος επαναγοράς, έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που διοχετεύτηκε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αυτό παρά το γεγονός ότι το υπολογίζουν στο 126,6% του ΑΕΠ που θα παραχτεί το 2020 έναντι 124% σύμφωνα με τον επίσημο στόχο. Από τώρα γίνεται λόγος για αποκλίσεις αρκετών δισ. ευρώ από το συμφωνημένο στόχο του και στρώνεται το έδαφος για τα επόμενα συμπληρωματικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ καλές τις προοπτικές για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης».

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Γιούρογκρουπ η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης ύψους 43,7 δισ. ευρώ θα αποδοθεί τμηματικά. Συγκεκριμένα τα 34,4 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν το Δεκέμβρη (από τα οποία 23,8 δισ. ευρώ θα πάνε απευθείας στους τραπεζίτες για την «ανακεφαλαιοποίηση»). Τα υπόλοιπα (9,3 δισ. ευρώ) θα καταβληθούν σε 3 δόσεις μέσα στο α' τρίμηνο του 2013 και θα σχετίζονται με την εφαρμογή της χρονοκλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων.

Η δημοπρασία «επαναγοράς»

Κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 31,9 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,8% της ονομαστικής αξίας. Με την προϋπόθεση ότι το σημερινό Γιούρογκρουπ θα εγκρίνει την αύξηση των δανείων για την αποπληρωμή τους στα 11,29 δισ. ευρώ (από 10 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει αποδεκτές το σύνολο των «προσφορών». Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία θα δοθούν ποσά ύψους 11,29 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποσυρθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες καθολική ήταν η συμμετοχή των ντόπιων τραπεζών που διέθεσαν σχεδόν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Συγκεκριμένα, περί τα 14,5 δισ. ευρώ (σε όρους ονομαστικής αξίας) και έναντι περίπου 15 δισ. ευρώ που εμφάνιζαν πριν από το πρόγραμμα της «επαναγοράς».

Τραπεζική ενοποίηση

Οξυμένες κόντρες και αντιθέσεις ανάμεσα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ξεσπάσει και γύρω από το σχέδιο για την «τραπεζική ενοποίηση», το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του και στο βαθμό που αυτή γίνει αποδεκτή θα σημάνει τη διαμόρφωση κοινού οργάνου εποπτείας σε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες της ΕΕ.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο χτεσινό συμβούλιο Εκοφίν, των υπουργών Οικονομίας των 27 κρατών της λυκοσυμμαχίας. Κατηγορηματικά αντίθετες στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, και για την προστασία των τραπεζιτών που στηρίζουν και εκπροσωπούν, φέρονται να αντιδρούν κυβερνήσεις, όπως αυτή της Γερμανίας, που επιδιώκει την κοινή εποπτεία μόνο για τις πολύ μεγάλου μεγέθους λεγόμενες συστημικές τράπεζες. Αντίθετα, η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται υπέρμαχη της πλήρους εφαρμογής του σχεδίου. Αντιθέσεις έχουν ξεσπάσει και γύρω από τη μοιρασιά των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον υπό διαμόρφωση «κοινό» εποπτικό φορέα. Σε εξέλιξη είναι τα παζάρια για την επίτευξη κάποιου συμβιβασμού, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τα επόμενα βήματα στην αντιδραστική οικονομική και νομισματική ενοποίηση της ΕΕ, με βασική προτεραιότητα τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, θα συζητήσει η πολιτική ηγεσία της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «σκοπός της συνάντησής μας είναι να χαράξουμε ένα συγκεκριμένο οδικό άξονα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης».

Κινητοποίηση στη Λάρισα

«Η φυσική βαρυχειμωνιά που ενέσκηψε αυτές τις μέρες, ωχριά μπροστά σ' αυτήν που φέρνει σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, με το νέο βάρβαρο φορολογικό νομοσχέδιο που πάει να ψηφίσει στη Βουλή».

Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ), στο συλλαλητήριο ενάντια στο φορολογικό, που οργάνωσε, χτες βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης το ΕΚΛ.

Και σημείωσε: «Εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, που υποφέρουν από την τεράστια ανεργία, τις άγριες περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας, από τα βάρβαρα χαράτσια, από την απλήρωτη εργασία και την ακρίβεια, που δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο, τη ΔΕΗ, τη θέρμανση, το φροντιστήριο, τα φάρμακα, να συνεχίσουν τις σπουδές των παιδιών, θα "κοκαλώσουν" από τους νέους δυσβάσταχτους φόρους και χαράτσια 3 και πάνω δισ. ευρώ, που φέρνει το νέο φορονομοσχέδιο - λαιμητόμος, και από τις αυξήσεις - σοκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά, όχι για να σώσουν τη χώρα, όπως ψευδώς υποστηρίζουν, αλλά τα κέρδη και την εξουσία των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματιών».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα φορομπηχτικά μέτρα που προωθούνται, (κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και καθιέρωση φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών και των περισσότερων «ελαφρύνσεων» που ίσχυαν για τις στοιχειώδεις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, διπλασιασμός του χαρατσιού για όσους δε συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων, απογείωση της φοροληστείας για τους μικρούς ΕΒΕ και τους μικρομεσαίους αγρότες κ.ά.), επισημαίνοντας ότι η μεν κυβέρνηση, για να κάμψει τη λαϊκή οργή, ισχυρίζεται, ψευδώς, ότι «επέρχεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μισθωτούς και συνταξιούχους», ο δε ΣΥΡΙΖΑ «όσο κι αν σκούζει κατά της κυβέρνησης, οι συνταγές διαχείρισης του φορολογικού συστήματος που προτείνει, από τα κιτάπια του κεφαλαίου είναι βγαλμένες».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Η μοναδική λύση για τους εργάτες, τους μικροΕΒΕ και μικροαγρότες, είναι η οργάνωση της πάλης από κοινού και κόντρα στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργάνων, για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, η ρήξη και η ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους... Ο λαός πρέπει να αποτινάξει τις αυταπάτες. Με τα μονοπώλια να αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής καμία «φιλολαϊκή» διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αύριο καταθέτουν το έκτρωμα

Μπαράζ από νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια προαναγγέλλει το νέο φορολογικό

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, οι διατάξεις του οποίου συζητούνται στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Απάτη ολκής αποδείχνεται και το «επίδομα» που διαφήμιζαν ότι θα δώσουν στα πολύτεκνα φτωχά νοικοκυριά και για την αναπλήρωση ενός μικρού μέρους από τη ληστεία που συντελείται σε όλα τα επίπεδα.

Οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

  • Κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.
  • Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).
  • Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, με 36% για το εισόδημα 25.000 - 40.000 ευρώ και 40% για τα επιπλέον ποσά, ή με 45% σύμφωνα με τελευταία διακινούμενα σενάρια.

-- Για τους αυτοαπασχολούμενους, προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Στάχτη στα μάτια είναι η πρόταση για τη δήθεν εξαίρεση των μισθωτών που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το «μπλοκάκι».

-- Για τους φτωχομεσαίους αγρότες, προβλέπονται όλα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων». Από το 2014 βάζουν φόρο 21% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».

-- Για τα επιχειρηματικά κέρδη προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «επίκληση» της φοροδιαφυγής είναι το σαθρό άλλοθι για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με μπαράζ από νέους φόρους και χαράτσια.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρέπει και θα δικαιωθεί η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το φορολογικό:

«Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες εργατικά λαϊκά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες, στην εφορία, στη ΔΕΗ κ.α. η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μπαράζ αυξήσεων καταρχήν στο ρεύμα, στο νερό και βεβαίως ετοιμάζει ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι όχι δυσβάσταχτο, κυριολεκτικά αβάσταχτο.

Η κυβέρνηση μυαλά δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά πρέπει να σκεφτεί το εξής: Οτι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δε θα πληρώνουν ρεύμα και φόρους. Οχι μόνο γιατί θέλουν να ανοίξουν ένα μέτωπο πάλης απέναντι στη βάρβαρη πολιτική, όχι γιατί συνειδητοποιούν την ανάγκη της απειθαρχίας και της ανυπακοής, αλλά γιατί δεν μπορούν και δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται αυτοί φοροφυγάδες, να θεωρούνται μπαταχτσήδες και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να βγει τίποτα, γιατί είναι αδύνατο να κερδίσει τίποτα η κυβέρνηση, είναι αδύνατο να κερδίσουν τα μονοπώλια κάτι με το να κατάσχουν τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, τις ηλεκτροσυσκευές, τα σπίτια, τα δωμάτια, τα αγροτεμάχια κ.λπ.

Δηλαδή, πολύ σύντομα ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δε θα πληρώνουμε και γι' αυτή μας την επιλογή πρέπει να δικαιωθούμε. Και πρέπει να δικαιωθούμε ανατρέποντας τις επιλογές της κυβέρνησης μέσα σε μια πορεία διαρκών αναμετρήσεων και διεκδίκησης ανατροπών».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2010
Μισθωτοί - συνταξιούχοι πλήρωσαν το 55% των φόρων

Παρά την απίστευτη λεηλασία που δέχτηκαν τα λαϊκά εισοδήματα, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν και πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των φόρων

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους και υπερφορολογούνται υπέρ το δέον, τη στιγμή κατά την οποία η αστική τάξη της χώρας, με την ανοχή και την προστασία του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, φοροδιαφεύγει κατά προκλητικό τρόπο.

Τα στοιχεία για τη Φορολογία Εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (χρήση 2010) που έδωσε στη δημοσιότητα χτες το υπουργείο Οικονομικών, είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα ανήλθε στα 116,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή κατά την οποία το ΑΕΠ της χώρας ξεπέρασε κατά πολύ τα 200 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 81,8 δισ. ευρώ, ή το 70,22% του συνόλου, αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, τα 21,9 δισ. ευρώ (18,8%) προέρχονται από τους λοιπούς φορολογούμενους (επιχειρηματίες, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες), ενώ τα φορολογηθέντα κέρδη των Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) ανήλθαν στα 12,8 δισ. ευρώ (11%).

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και με τους φόρους, οι οποίοι συνολικά ανήλθαν στα 10,4 δισ. ευρώ. Από αυτούς τα 5,7 δισ. ευρώ (55,1% του συνόλου) πληρώθηκαν από μισθωτούς και συνταξιούχους, τα 1,6 δισ. ευρώ (15,4%) από τους λοιπούς φορολογούμενους και τα 3,1 δισ. ευρώ (29,5%) από τα Νομικά Πρόσωπα (επιχειρήσεις).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ