ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατασταλτική αντιμετώπιση της πορνείας...

Εσοδα 2,4 τρισεκατομμυρίων δραχμών είχαν τα τελευταία δέκα χρόνια τα κυκλώματα που δρουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και προωθούν γυναίκες και ανηλίκους στην πορνεία. Πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν προωθηθεί με τη βια ή την απάτη στην πορνική αγορά. Μόνο στη χώρα μας υπολογίζονται σε 80 χιλιάδες οι γυναίκες και οι ανήλικοι που εντάχθηκαν στην πορνεία, από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα.

Την κατάσταση αυτή αποφάσισε να... αντιμετωπίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με σχέδιο νόμου, που ανακοινώθηκε χτες, για την καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και την αρωγή στα θύματα των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Το «φάρμακο», για άλλη μια φορά, είναι η καταστολή με την ένταξή του αδικήματος της σωματεμπορίας στο νόμο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Φυσικά, ο τελευταίος, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά αίτια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ούτε το ελληνικό κράτος έχει τη βούληση να εφαρμόσει άλλες κοινωνικές πολιτικές που θα χτυπησουν το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό, έλαβε υπόψη του ότι το δίκαιο των χωρών - μελών της ΕΕ θα ομογενοποιηθεί.

Ανακοινώθηκε, ακόμα, ότι θα παρέχεται προστασία στα θύματα των κυκλωμάτων της σεξουαλικής εκμεταλλευσης, τη στιγμή που η χώρα μας έχει ανύπαρκτη υποδομή για αυτά τα θέματα. Πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει, σε έξι μήνες, προεδρικό διάταγμα, που θα... καθορίσει τις λεπτομέρειες της κρατικής αρωγής.

Με το σχέδιο νόμου η σωματεμπορία εντάσσεται στον κατάλογο του οργανωμένου εγκλήματος, γεγονός που, κατά τον υπουργό, εξασφαλίζει την προστασία μαρτύρων, κυρώσεις κατά νομικών προσώπων που αποκομίζουν κέρδη από αυτή και τη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων, όπως αυτές προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Η σωματεμπορία προστίθεται στον κατάλογο των εγκλημάτων που περιλαμβάνονται στο νόμο για το ξέπλυμα χρήματος. Προβλέπεται, δε, η τιμωρία στη χώρα μας των εγκλημάτων της σωματεμπορίας και της ασέλγειας ανηλίκων ακόμη και όταν αυτά τελούνται στην αλλοδαπή και ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου τέλεσής τους. Ακόμα ότι στην ασέλγεια κατά ανηλίκων με αμοιβή, θα τιμωρείται ο πελάτης, όπως στις περιπτώσεις αποπλάνησης.

Οσον αφορά την αρωγή των θυμάτων το σχέδιο νόμου προβλέπει την κοινωνική υποστήριξή τους με την παροχή στέγης, διατροφής και περίθαλψης. Για τους ανηλίκους προβλέπει και την ένταξή τους σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δε διευκρίνισε πώς θα γίνουν όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες στην Ελλάδα. Παρέπεμψε στην έκδοση ΠΔ που θα γίνει μετά από έξι μήνες.

Απαντώντας σχετικά με το φαινόμενο των ροζ αγγελιών, είπε ότι θα ανοιχτεί... συζήτηση για το θέμα των δημοσιεύσεων παρόμοιων αγγελιών και παρέπεμψε στις διατάξεις του νόμου. Οσον αφορά το θέμα του επαναπατρισμού των θυμάτων της σεξουαλικής εκμεταλλευσης, το νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτό το θέμα της απέλασης που επικρέμεται σαν «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των θυμάτων, που επειδή ζουν κάτω από καθεστώς βιας και φόβου δεν τολμούν να καταγγείλουν όσους τα εκμεταλλεύονται.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φ. Νασσιάκος δήλωσε ότι από το 1999 που έχει ιδρυθεί η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εξετάστηκαν 103 υποθέσεις που σχετίζονται με εμπορία ανθρώπων και εμπλοκή αστυνομικών σε αυτές. Σχηματίστηκαν 14 δικογραφίες και έχουν κατηγορηθεί 19 αστυνομικοί.

Δεύτερο κύμα ταλαιπωρίας των μεταναστών

Δεύτερο κύμα ταλαιπωρίας βιώνουν οι περίπου 350.000 οικονομικοί μετανάστες, που κατάφεραν να λάβουν την προσωρινή εξάμηνη άδεια παραμονής και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να την ανανεώσουν. Δεν είναι μόνον η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται, είναι και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να οργανώσει επαρκώς τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε να μην ταλαιπωρούνται. Μια ακόμα αντίδραση σ' αυτήν την ταλαιπωρία, που για πολλούς ισοδυναμεί με χάσιμο του μεροκάματου, έγινε χθες από μεταναστευτικές οργανώσεις που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Διεύθυνση Εργασίας της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Βούλγαρη 5, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ουρές που αντιμετωπίζουν.

Μόλις 15 μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των αιτήσεων ανανέωσης της άδειας παραμονής και έκδοσης της άδειας εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την κατανομή των περίπου 350 υπαλλήλων που θα απασχοληθούν στις νομαρχίες για το σκοπό αυτό, καθώς επίσης και την καταβολή σε αυτές, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του ποσού των 2,7 δισ. δραχμών. Από τους 350 υπαλλήλους, οι 80 θα διατεθούν στη Νομαρχία Αθηνών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε τρία γραφεία που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό: Ενα στο Μεταξουργείο, ένα στο Νέο Κόσμο και ένα στη συμβολή των οδών Χαρ. Τρικούπη και Βατατζή.

Σύμφωνα με την αντινομάρχη Αθήνας, κ. Αδαμοπούλου, τα γραφεία αυτά δε λειτούργησαν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ κατήγγειλε κυκλώματα δικηγόρων, τα οποία αναλαμβάνουν, έναντι αμοιβής 30 έως 40.000 δραχμών, να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις αδειών εργασίας και παραμονής. Θυμίζουμε ότι το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί στην πρώτη φάση νομιμοποίησης των αλλοδαπών, ενώ ο πρώτος «ληστής» των μεταναστών ήταν το κράτος, ζητώντας τους μαζί με κάθε αίτηση να καταβάλλουν και παράβολο, ύψους 50.000 δραχμών.

Η Νομαρχία Αθηνών ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να παραταθεί για επιπλέον τρεις μήνες η ισχύς της προσωρινής εξάμηνης άδειας παραμονής. Σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συμφωνήθηκε να μην απελαύνονται όσοι αλλοδαποί υποβάλουν αιτήσεις και έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που ισοδυναμεί με άτυπη παράταση. Από την πλευρά της, η νομάρχης, Ελ. Μπεσμπέα, με επιστολή της προς τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, απείλησε ότι θα κατεβάσει ρολά στη Διεύθυνση Εργασίας.

Τέλος, τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας συμφώνησαν οι μετανάστες να υποβάλλονται μόνο σε μια ιατρική εξέταση (ακτινογραφία) και να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα στα δημόσια νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Λάρισας, Κορίνθου και Ηρακλείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με απέλαση απειλείται Κούρδος αγωνιστής

Με απέλαση κινδυνεύει ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Βάχοζ Μπόρα, που διαμένει στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβρη του 1995 και παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του δεν του έχει χορηγηθεί ακόμη πολιτικό άσυλο.

Στο πλευρό του, τάσσονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι φορείς των εργαζομένων και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης και καλούν την κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα, ώστε να μην απελαθεί στην Τουρκία όπου κινδυνεύει με μοιραίες συνέπειες για τη ζωή του.

Ο Βάχοζ Μπόρα ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 1995, οπότε έκανε αίτηση πολιτικού ασύλου (αρ. 9135/26107). Είναι μέλος του Απελευθερωτικού Κόμματος Κουρδιστάν και εξαιτίας της πολιτικής του δράσης το όνομά του συμπεριλαμβάνεται σε κατηγορητήριο που έχει ετοιμάσει το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας του Ντιαρμπακίρ εναντίον του αδελφού του το Μάη του 1999.

Ο Β. Μπόρα έκανε ξανά αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στις 6 Ιούνη του 2001, αλλά δεν έχει πάρει ακόμη καμία απάντηση. Είναι δραστήριο μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και συμμετέχει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και σε κοινωνικές δραστηριότητες στην πόλη.

Παράλληλα, το ακαδημαϊκό έτος 1997 - 1998 σπούδασε στο Σχολείο Νεοελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ και το 1998 γράφτηκε με υπουργική απόφαση στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ. Επειδή, όμως, δε γνωρίζει αγγλικά, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτού του τμήματος και έχει ζητήσει με διαδοχικές αιτήσεις τη μεταγραφή του σε άλλο τμήμα του πανεπιστημίου, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η άδεια παραμονής του και, φυσικά, να κινδυνεύει με απέλαση.

Την αλληλεγγύη τους στον πολιτικό πρόσφυγα Βάχοζ Μπόρα εκφράζουν με αποφάσεις τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Εργατικά Σωματεία, όπως το Σωματείο «Παγκαπνεργατικό», των Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων κλπ., αλλά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων, Ιστορικού, Γεωπονίας, Δασολογίας, Κτηνιατρικής, Νομικής, Οικονομικού, Πολιτικού, Φυσικού κλπ.

«Θεωρούμε στοιχειώδη υποχρέωση του ελληνικού κράτους την παραχώρηση πολιτικού ασύλου σε έναν άνθρωπο που διώκεται για την καταγωγή, τις ιδέες και την πολιτική του δραστηριότητα και, παράλληλα, ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει τη μεταγραφή του σε άλλο τμήμα του ΑΠΘ, κάτι για το οποίο υπάρχουν θετικές αποφάσεις τμημάτων του πανεπιστημίου», αναφέρεται. Ενώ καταγγέλλεται ως αδιανόητη η στάση της κυβέρνησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ