ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
"Πράσινο φως" από το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι τα ΝΑΤΟικά μαχητικά θα μπαίνουν όποτε θέλουν στο FIR Αθηνών

Αποκαλυπτική των αμερικανικών μεθοδεύσεων για αποχρωματισμό του Αιγαίου και μετατροπή του σε ΝΑΤΟική λίμνη, αλλά και του ποιος καθοδηγεί τις τουρκικές προκλήσεις, η προχτεσινοβραδινή δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Κεν Μπέικον, με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. "Τα FIR, είπε, έχουν δημιουργηθεί για τον έλεγχο των κινήσεων πολιτικών αεροσκαφών και όχι στρατιωτικών". Και συμπλήρωσε ακόμα πιο προκλητικά: "Γενικά, δεν καταθέτουμε σχέδια πτήσης για στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Και δεν πιστεύω ότι σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική".

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με τους κανονισμούς ασφαλείας των διεθνών οργανισμών, αφού δεν εξαιρούν καμία κατηγορία αεροσκαφών. Απαντώντας ο ίδιος σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι, "όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τουρκικά αεροσκάφη πετούν μαζί με αμερικανικά, ή αμερικανικά πετούν μαζί με ελληνικά, ή αεροσκάφη και από τις τρεις χώρες πετούν σε ασκήσεις, ακολουθούμε τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ για την ενημέρωση των αρχών εναέριου ελέγχου". Με τις δηλώσεις αυτές από το αμερικανικό Πεντάγωνο αμφισβητείται ανοιχτά η αρμοδιότητα της Ελλάδας να ελέγχει τις πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και κατ' επέκταση η αεράμυνα της περιοχής που καλύπτει και τα ελληνικά νησιά γίνεται του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται πλήρως οι τουρκικές προκλήσεις. Ολα αυτά αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση των όσων δρομολογούνται με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,σε χτεσινές του δηλώσεις απέδωσε τις τουρκικές παραβιάσεις, που όπως είπε έχουν "έναν προκλητικό χαρακτήρα", στις... δυσκολίες που έχει η Αγκυρα "να προσαρμοστεί στις πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".


Στήνεται το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Λάρισα

"Αμ' έπος, αμ' έργον". Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εντείνονται οι ετοιμασίες για τη λειτουργία του αεροπορικού υποστρατηγείου στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Τοπικής Εφημερίδας "Ημερήσιος Κήρυκας", με απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας κυρώθηκαν οι πίνακες των αποζημιώσεων σε 15 κτηνοτρόφους, για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή "Πλάτωμα Γουνίτσας" του Κουτσόχερου.

Σε μια έκταση 165,5 στρεμμάτων και σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια θα κατασκευαστεί το υπόγειο αεροπορικό υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ (CARS), όπου, στα πλαίσια της νέας δομής της Συμμαχίας, θα λειτουργήσει το "Κέντρο Συνδυασμένων (Μεικτών) Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC).

Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 25 δισ. δραχμών, αναμένεται ν' ξεκινήσει στις αρχές του νέου χρόνου και μέχρι την αποπεράτωσή του το CAOC θα λειτουργεί προσωρινά στις εγκαταστάσεις των Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Ως γνωστόν το χερσαίο υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στον Τύρναβο, όπου ήδη έχουν κατασκευαστεί κάποια έργα υποδομής.

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση είχε, προ πολλού, αποδεχτεί την εγκατάσταση και λειτουργία των στρατηγείων του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της νέας δομής της Συμμαχίας - τα έργα υποδομής και οι άλλες διαδικασίες που προηγήθηκαν αποδεικνύουν "του λόγου το ασφαλές" - κι απλώς η επισημοποίηση ήρθε με την υπογραφή του Α. Τσοχατζόπουλου στις Βρυξέλλες. Οι προετοιμασίες ήταν γνωστές και σε όσους τώρα φαίνονται να διαφοροποιούνται από την απόφαση των Βρυξελλών - αναφερόμαστε σε στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ - κι όμως κανείς δεν είχε αντιδράσει.

Αυτοί, βεβαίως, που αναμένεται ν' αντιδράσουν είναι οι πολίτες της Λάρισας και γενικότερα της Θεσσαλίας, που βλέπουν την περιοχή τους να μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, σε βάρος των χωρών και των λαών της περιοχής και να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την ειρηνική ζωή των Θεσσαλών και όλων των Ελλήνων.


Επικίνδυνη ΝΑΤΟική "ειρήνη"

Ο ηθικός αυτουργός της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης και της έντασης στο Αιγαίο αυτοαποκαλύπτεται, για μια ακόμη φορά. Το θολό τοπίο, που η κυβέρνηση κατασκεύασε γύρω από το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, για να συγκαλύψει την υποτέλειά της, ξεκαθαρίζει και φέρνει στην επιφάνεια μια ζοφερή πραγματικότητα. Μια δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, που, στην ουσία, μίλησε και εκ μέρους της Τουρκίας, ήταν αρκετή για να βάλει τα πράγματα στη ...θέση τους. "Δεν καταθέτουμε, είπε με ύφος επικυρίαρχου, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, σχέδια πτήσης για στρατιωτικά αεροσκάφη που εισέρχονται στο FIR Αθηνών. Και δεν πιστεύω ότι σκοπεύουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική".

Το FIR Αθηνών, λοιπόν, που καλύπτει όλο το Αιγαίο, νησιά, θάλασσα και αέρα, τίθεται, στην πράξη, εκτός ελληνικής αεράμυνας, αφού τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, θα πετάνε χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Αυτή, εξάλλου, ήταν η πάγια επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, προφανώς σε εφαρμογή των συμμαχικών κατευθύνσεων, που την προωθεί, μέσω της στρατηγικής των παραβιάσεων και παραβάσεων. Το FIR Αθηνών τίθεται εκτός ελληνικής αρμοδιότητας, η οποία περιορίζεται στις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Με βάση τη μορφολογία της περιοχής, με τα ελληνικά νησιά διάσπαρτα, ολόκληρο το Αιγαίο μετατρέπεται σε "γκρίζα ζώνη", σε μια ΝΑΤΟική λίμνη.

Το επιχείρημα που προβάλλει τις τελευταίες μέρες η κυβερνητική προπαγάνδα, στα πλαίσια της συζήτησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, ότι, δήθεν, η εφαρμογή της και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σ' αυτό δεν έρχονται σε αντίθεση με την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, κονιορτοποιείται από τα "συμμαχικά" αεροσκάφη. Για ποια, άραγε, άμυνα μπορεί να μιλάει κανείς, όταν αυτά θα πετάνε και παρά τη θέλησή της χώρας μας μέχρι την Εύβοια και τον Θερμαϊκό κόλπο; Οσο για την άλλη μορφή ...άμυνας, που ανακάλυψε η κυβέρνηση Σημίτη, το "βέτο" στα ΝΑΤΟικά όργανα, όποτε υποτίθεται πως θίγονται τα εθνικά συμφέροντα, αυτό πλήρως γελοιοποιείται. Πότε, άραγε, θα ασκείται το "βέτο", μήπως εκ των υστέρων, όταν τα αμερικανικά και τουρκικά μαχητικά θα πετάνε στο Σαρωνικό κόλπο, ελέω ΝΑΤΟ;

Η ουσία, όμως, όλων των παραπάνω βρίσκεται στο ότι αποκαλύπτεται, πέραν κάθε αμφιβολίας, το ποιος καθοδηγεί τις τουρκικές προκλήσεις και μαζί μ' αυτό φαίνεται πιο καθαρά το τι θ' ακολουθήσει. Αποκαλύπτεται ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, που δεν είναι άλλος παρά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και η πολιτική υποταγής σ' αυτά. Ταυτόχρονα, προδιαγράφεται και η πορεία των πραγμάτων. Οι καρποί του εκσυγχρονισμού, της εξάρτησης, της υποτέλειας και του πιο ασφυκτικού εγκλωβισμού της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχουν, ήδη, αρχίσει να φαίνονται. Η ΝΑΤΟική "ειρήνη" στο Αιγαίο είναι συνώνυμη των κρίσεων, της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, της έντασης του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται στο ΝΑΤΟ, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για νέες προστριβές, που πολύ πιο εύκολα μπορεί να οδηγήσουν και σε "θερμό επεισόδιο". Οι τουρκικές προκλήσεις παίρνουν πιστοποιητικά νομιμότητας από τις ΗΠΑ, οι οποίες πλέον, με κυνικό τρόπο, διεκδικούν την πατρότητα αυτών των ενεργειών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ