ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Βαθιά αντιλαϊκός και ο προϋπολογισμός του 1998

Ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την πορεία της οικονομίας

"Ο νέος προϋπολογισμός, όπως και ο προϋπολογισμός των προηγούμενων χρόνων λειτουργεί αναδιανεμητικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός που καταρτίστηκε με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού και της χώρας μας και ο οποίος κινείται σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση". Τα παραπάνω τόνισε για τον προϋπολογισμό του 1998 ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) με θέμα "Η πορεία της ελληνικής οικονομίας - Γενικός προϋπολογισμός του Κράτους 1998". Ας σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ημερίδα, δημοσιοποιήθηκε ουσιαστικά η διαφωνία του ΟΕΕ με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως προέκυψε από την εισήγηση του προέδρου του ΟΕΕ, Π. Αλεξόπουλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του έκανε εκτενή ανάλυση και σχολιασμό στις κυβερνητικές εκτιμήσεις και αναφορές για τη δήθεν θετική πορεία μιας σειράς οικονομικών δεικτών. "Ολες αυτές οι αναφορές",τόνισε, "έχουν έναν προφανή σκοπό. Να παρουσιάσουν σαν επιτυχημένη και αποτελεσματική την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που θα πρέπει να συνεχιστεί στην ίδια κατεύθυνση, ίσως με πιο γρήγορους ρυθμούς, στην κατεύθυνση που επιβάλλει το πρόγραμμα σύγκλισης και η πολιτική της ΕΕ".Σε σχέση μ' αυτό σχολίασε τις κυβερνητικές αναφορές στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% το 1997, έναντι 2,6% το 1996, παρατηρώντας ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ, παρότι αποτελεί έναν μακροοικονομικό δείκτη της πορείας της οικονομικής δραστηριότητας, εντούτοις δεν αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. "Απουσιάζουν", πρόσθεσε, "τα μεγέθη εκείνα που δείχνουν την πραγματική κατάσταση του λαού, όπως η κατανομή του εισοδήματος και η πορεία της ανεργίας, το επίπεδο διαβίωσης του λαού και η ποιότητα ζωής του, που καθορίζονται και από μια σειρά άλλα στοιχεία. Απουσιάζουν τα μεγέθη εκείνα που δείχνουν την κατάσταση στον τομέα της υγείας, της παιδείας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον κλπ". Για να συμπληρώσει ότι οι δείκτες εκείνοι που σε ένα βαθμό δείχνουν την πορεία της οικονομίας, κάθε άλλο παρά δικαιολογούν την αισιόδοξη εικόνα που επιδιώκει να προβάλλει η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο δευτερογενής τομέας, ο οποίος κατά γενική ομολογία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, όπως επίσης και ο πρωτογενής τομέας, βρίσκονται σε μια διαρκή συρρίκνωση. Η πορεία αυτή με τη διαρκή συρρίκνωση του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της παραγωγής, εκφράζεται και στη συνεχή διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. "Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις,διαπιστώνει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, δείχνουν ότι με την πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, βαθαίνουν και οξύνονται τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας μας, με τη συρρίκνωση της παραγωγικής της βάσης. Σπρώχνουν τη χώρα μας στο περιθώριο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα εξάρτησης, υπονομεύοντας το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας".

Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η αποκλιμάκωσή του "κάθε άλλο παρά σαν επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί, όταν στηρίζεται στην αφαίμαξη του εισοδήματος των εργαζόμενων, μέσα από μια μακροχρόνια πολιτική λιτότητας", ενώ παράλληλα "τα δημοσιονομικά προβλήματα αντί να αμβλύνονται, οξύνονται, με κύρια αιχμή το δημόσιο χρέος που το 1997 έφτασε τα 39,3 τρισ. δρχ. από 36,2 που ήταν το 1995".

Συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για ανάπτυξη, "εκτός κι αν κριτήριο για την ανάπτυξη θεωρηθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζών",τόνισε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, θυμίζοντας ότι τα καθαρά κέρδη της ελληνικής βιομηχανίας το 1995 αυξήθηκαν κατά 43,24%, ενώ την ίδια χρονιά αυξήθηκαν κατά 39,5% τα κέρδη των εμπορικών επιχειρήσεων και κατά 57,9% τα κέρδη των τραπεζών.

"Το ΚΚΕ έχει τη γνώμη ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής" κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος, για να προσθέσει ότι "το κύριο ζήτημα που δίνει τη δυνατότητα χάραξης μιας εθνικής πολιτικής είναι ο απεγκλωβισμός από τις κοινοτικές δεσμεύσεις στα γνωστά πλαίσια της ΟΝΕ, που αποτελούν τμήμα ενός συνόλου της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης τα στοιχεία για τη σημερινή διάρθρωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), όπως τα παρουσίασε κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Π. Αλεξόπουλος.Οπως ανέφερε, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ, "εκείνο που κατά τη δική μας κρίση, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η σύνθεση του ΑΕΠ". Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μεταποιητικού τομέα της βιομηχανίας, όπου η ποσοστιαία συμμετοχή του στο σύνολο του ΑΕΠ έπεσε το 1995 στο 13,93%,έναντι 16,39% το 1990. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στον πρωτογενή τομέα, με το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 14,24% το 1995, έναντι 18,36% το 1982. "Είναι φανερό", τόνισε, "ότι η εξέλιξη αυτή αναφορικά με τη σύνθεση του ΑΕΠ συνδέεται ευθέως και με τα διαχρονικά προβλήματα στο επίπεδο της παραγωγής".

Στην ίδια ημερίδα χαιρέτισε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο οποίος σε μία δημαγωγικού χαρακτήρα ομιλία ανέφερε ότι "η κυβέρνηση εκτός από την προοπτική της συμμετοχής της στην ΟΝΕ έχει θέσει και στόχους κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιάρθρωσης των οικονομικών πραγμάτων της χώρας", ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει τις κυβερνητικές προθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Τέλος, στη χτεσινή ημερίδα μίλησε ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος,ο βουλευτής του Συνασπισμού Γ. Δραγασάκης και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα όρια για τα βιβλία Γ' κατηγορίας

Αναπροσαρμόζονται από 1η Γενάρη 1998 τα όρια τήρησης βιβλίων Γ κατηγορίας, βιβλίου αποθήκης κλπ. του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με διάταξη που έχει περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, τα όρια αναπροσαρμόζονται από 1.1.1998 (σύμφωνα με τα ακαθάριστα έσοδα χρήσης 1997) ως ακολούθως:

  • Το όριο τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας αυξάνεται από 180 εκατ. δρχ. σε 250 εκατ. δρχ.
  • Τα όρια τήρησης βιβλίου αποθήκης αυξάνονται ως εξής:

α) Επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης: από 370 εκατ. δρχ. σε 500 εκατ. δρχ.β) Επιχειρήσεις λιανικής πώλησης: Οριο εισαγωγής από 550 εκατ. δρχ. σε 700 εκατ. δρχ. Οριο εξαγωγής από 650 εκατ. δρχ. σε 800 εκατ. δρχ.

γ) Βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις: από 370 εκατ. δρχ. σε 500 εκατ. δρχ.

δ) Εξαγωγικές επιχειρήσεις (εξαγωγές άνω του 80%): από 650 εκατ. δρχ. σε 900 εκατ. δρχ.

  • Το όριο, που τίθεται προϋπόθεση, για την υπογραφή ισολογισμού αυξάνεται από 180 εκατ. δρχ. σε 250 εκατ. δρχ. λόγω της αύξησης του ορίου τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας.
Νέο ομολογιακό δάνειο στις 15 - 16 Δεκέμβρη

Ομόλογα ετήσιας διάρκειας συνδεδεμένα με ECU (θα εξοφληθούν δηλαδή στην ισοτιμία δραχμής - ECU, που θα υπάρχει κατά τη λήξη τους, εκδίδει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να καλύψει τις πολύ μεγάλες δανειακές ανάγκες του Δεκέμβρη, ύψους 1,7 τρισ. δραχμών. Οπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Οικονομιών, στην προσπάθειά του να καλοπιάσει τις τράπεζες το "δωράκι", που θα τους προσφέρει, είναι και πάλι αυξημένο.

Η νέα έκδοση θα γίνει με άνοιγμα της έκδοσης ομολόγων μετατρέψιμων σε ECU που είχε γίνει στις 12 Νοέμβρη του 1997. Οι όροι έκδοσης των ομολόγων προβλέπουν, επίσης, επιτόκιο 4,6%, η αξία του τοκομεριδίου θα καταβληθεί στη λήξη της με παρακράτηση του αναλογούντος φόρου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκδοση ομολόγων στις 12 Νοέμβρη ήταν κάτω των προσδοκιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η προσέλευση αγοραστών ήταν περιορισμένη. Δυσκολίες υπήρξαν, επίσης, και κατά την τελευταία δημοπρασία Εντοκων Γραμματίων στις 8 Δεκέμβρη καθώς, ενώ το υπουργείο είχε δημοπρατήσει 320 δισ. δραχμές, εισέπραξε τελικά 305 δισ. δραχμές, ενώ αυξήθηκε και το μέσο σταθμικό ετήσιο επιτόκιο από 11,2% σε 11,3%.

Οι υψηλές δανειακές ανάγκες, η πλήρης υποταγή στις "δυνάμεις της αγοράς", οι οποίες απομυζούν τεράστια ποσά από τη "διαχείριση" του δημόσιου χρέους, η αναγόρευσή τους τελευταία σε επίσημους διαχειριστές και οι στυγνοί εκβιασμοί των τελευταίων για αύξηση των προμηθειών και του επιτοκίου, έχουν φέρει το υπουργείο Οικονομικών σε δεινή θέση. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι ότι τα σπασμένα τα πληρώνει τελικά ο ελληνικός λαός, μέσω της αύξησης της φορολογίας και της συρρίκνωσης των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών.

ΔΕΗ
Οπως - όπως προγραμματικές 100 δισ.

Στο παραπέντε και όπως - όπως υπογράφονται προγραμματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δραχμών, γεγονός που ερμηνεύει και ως ένα βαθμό τους λόγους για τους οποίους ο εν λόγω θεσμός υπονομεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια. Χτες το ΔΣ της ΔΕΗ με συνοπτικές διαδικασίες σε έκτακτη συνεδρίασή του ενέκρινε 26 προγραμματικές συμφωνίες, ύψους πάνω των 100 δισ. δρχ. για την 5ετία 1997-2001. Οι συμφωνίες αφορούν διάφορα υλικά, όπως ταινιοδρόμους, ιμάντες, καλώδια, καθαρισμό, επισκευαστικές εργασίες και συντηρήσεις και άλλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει εγκρίνει από το καλοκαίρι και μετά άλλες 30 προγραμματικές συμφωνίες, ύψους 160 δισ. δρχ. για την ίδια 5ετία, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό στα 260 δισ. δρχ. και τις προγραμματικές συμφωνίες σε 56.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ