ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Αρχίζει σήμερα, ανεβάζοντας σε νέο επίπεδο την εμπλοκή

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει σήμερα το «μενού» (φωτ. από την τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ)
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ περιλαμβάνει σήμερα το «μενού» (φωτ. από την τελευταία Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ)
Σήμερα Πέμπτη αρχίζει στην Ουάσιγκτον ο «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Ελλάδας, που σηματοδοτεί την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή 14 Δεκέμβρη. Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ακόμα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Γιαννακίδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Eυ. Αποστολάκης, γενικοί γραμματείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμύνης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, καθώς και από τον «φορέα εξωστρέφειας» «Enterprise Greece». Το διευρυμένο της αντιπροσωπείας επιβεβαιώνει ότι η «κολιγιά» βαθαίνει και επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.

Εξάλλου, όπως σημειώνει σε άρθρο του στο αμερικανικό περιοδικό «Defense News» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Ρήγας, οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ «έχουν περάσει σε μια άλλη φάση πολύπλευρης συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, βγαίνοντας από τη μονοκαλλιέργεια της στρατιωτικής συνεργασίας. Προτεραιότητα στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι η συνεργασία τους να καλύψει ένα διευρυμένο πεδίο σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Η Ελλάδα», εξηγεί ο Π. Ρήγας, «αποτελεί πύλη και εφαλτήριο για οικονομικές δραστηριότητας σε μια μεγάλη περιοχή, που αγγίζει τρεις ηπείρους και περιλαμβάνει τη Βαλκανική, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Επενδύοντας λοιπόν κάποιος στη χώρα μας, ανοίγει τις πύλες μιας περιοχής που βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα είναι ο πολλαπλασιαστής και το έμψυχο δυναμικό της, με το υψηλό επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης που το διακρίνει, το συγκριτικό της πλεονέκτημα».

Η εμπλοκή της κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης σε όλα τα επίπεδα στο σχεδιασμό των ΗΠΑ για την περιοχή, εξάλλου, επιβεβαιώνεται και από τις θεματικές του «στρατηγικού διαλόγου» που ορίζονται επισήμως ως εξής: «Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Αμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο - Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών». Σε γενικές γραμμές στο επίκεντρο θα βρεθούν η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, η αξιοποίηση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ο πιο ενεργός ρόλος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εκτεταμένες ζώνες περιπολιών και αστυνόμευσης κρίσιμων θαλάσσιων διαύλων, και συνολικά οι «ρόλοι» στο πλαίσιο της επιθετικής αμερικανοΝΑΤΟικής διάταξης στην περιοχή. Ακόμα, τα αμερικανικά σχέδια στην Ενέργεια, στρατηγικές για τις ΗΠΑ υποδομές όπως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.ά. Επιπλέον, οι δυο πλευρές αναμένεται να εστιάσουν και στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως προς την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στο φόντο και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, όσο και στην «αναβάθμιση» των σχημάτων ευρωατλαντικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» που στήνει η κυβέρνηση από κοινού με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου σε εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του «στρατηγικού διαλόγου», σήμερα το πρωί - τοπική ώρα - ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Τζ. Μπόλτον, αργότερα το απόγευμα θα υπογραφεί κοινή δήλωση των δύο μερών και ακολούθως ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.

Αύριο Παρασκευή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με «φορείς της επιχειρηματικότητας», με αντικείμενο συζήτησης «την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως η Ενέργεια, η ψηφιακή τεχνολογία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΞ.

Χτες, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ, καθώς και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς.

Προβληματισμός για την απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες ομογενών

Προβληματισμό προκαλεί στην ελληνική κυβέρνηση η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας «να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών».

Το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία».

«Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, διατυπώνοντας έμμεση απειλή για τη στάση της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Στο θέμα - και στο ίδιο πάντα «πνεύμα» περί επίλυσης τέτοιων ζητημάτων στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπως η ΕΕ - επανήλθε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο» ανέφερε πως «εμείς θέλουμε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να είναι καλές και να λύνουμε τα μεταξύ μας προβλήματα και είμαστε θετικοί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά με μια προϋπόθεση. Να σέβεται τη γειτονική χώρα και τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής και προφανώς να σέβεται και τα δικαιώματα της μειονότητάς μας.

Αυτό που έγινε, δηλαδή μια επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ανθρώπων μας, των ανθρώπων της μειονότητάς μας στην Αλβανία, είναι κάτι που δεν μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση. Δόθηκε εγκαίρως και νομίζω και με τον τρόπο που έπρεπε από το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προφανώς δεν θα μείνουμε στις δηλώσεις. Προσδοκούμε ότι θα γίνουν τα αναγκαία βήματα ούτως ώστε και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων της μειονότητας και προφανώς να μην προχωρήσει η γειτονική χώρα σε ένα βήμα που είναι αντίθετο στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και ΝΑΤΟ εγγυώνται μόνο πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Ουκρανία αναγκάζεται να ψελλίσει για αφόρητη φτώχεια του λαού της, για βία και τρομοκρατία από εγκληματικές ναζιστικές και εθνικιστικές ομάδες. Κανείς όμως δεν ξεχνά:

Ευρωπαϊκή Ενωση, ΝΑΤΟ και Αμερικανοί οργάνωσαν πραξικόπημα για την επιβολή της σημερινής κυβέρνησης με συμμετοχή φασιστών, την ενισχύουν παντοιοτρόπως όλο και περισσότερο. Απόδειξη η ανοιχτή υποστήριξη της επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, V. Jurova, στην απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας σε απάντηση Ερώτησης του ΚΚΕ.

Η Ουκρανία και άλλες χώρες, πεδία βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και άγριου αντικομμουνισμού, αποτελούν προκεχωρημένα φυλάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας, στο πλαίσιο οξύτατων ανταγωνισμών μαζί της. Απόδειξη και τα γεγονότα της Αζοφικής Θάλασσας όπου ΕΕ και ΝΑΤΟ επιδιώκουν ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία, δηλαδή ένα ακόμα φιτίλι γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης με ανείπωτες συνέπειες.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ δεν εγγυώνται ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, αλλά μόνο πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και δυστυχία. Οι λαοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτήν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Στο στόχαστρο οι λαοί με την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Εξάλλου, την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ με την PESCO, τη Μόνιμη Στρατιωτική Συνεργασία της ΕΕ και τη στρατιωτική κινητικότητα, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την «Εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας». Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής:

«Η ταχύτατη υλοποίηση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ προμηνύει τον κίνδυνο γενικευμένης αναμέτρησης, με θύμα τους λαούς, για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Μετά την PESCO, τη Μόνιμη Στρατιωτική Συνεργασία της ΕΕ, προωθείτε τώρα τη στρατιωτική κινητικότητα, τη Στρατιωτική Σένγκεν, για άμεσες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με κράτη - μέλη να γίνονται ξέφραγο αμπέλι των ευρωΝΑΤΟικών στρατευμάτων, για πολεμικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτοτελώς σε ανταγωνισμό ή και σε συνεργασία με άλλους ιμπεριαλιστές, για να αυξήσει τη λεία των δικών της μονοπωλίων.

Στόχος να παραμεριστεί κάθε εμπόδιο: Με κατάργηση ομοφωνίας στην εξωτερική πολιτική, με μηχανισμούς βιομηχανίας όπλων και χρηματοδότησής της που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κι αναβαθμίζονται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημαιοφόρος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, πρωτοστατεί στους πολεμικούς σχεδιασμούς, με βάσεις - ορμητήρια, βάζοντας στο στόχαστρο τον ελληνικό λαό και τη χώρα.

Οι λαοί μπορούν παλεύοντας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να εμποδίσουν τα αιματοβαμμένα σχέδια ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνοντας πράξη το σύνθημα "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».

Σήμερα η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά

Σήμερα Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Δήμου Πειραιά διοργανώνει στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21) εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α. ΠΝ και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη απόφαση, αποδεικνύει ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες σταθερότητας

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Αλβανία σχετικά με την ελληνική μειονότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η προκλητική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, σε βάρος της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιών αυτών των ανθρώπων, όχι μόνο είναι απαράδεκτη και πρέπει να ανακληθεί, αλλά αποδεικνύει και πόσο ψεύτικο είναι το επιχείρημα ότι δήθεν η ένταξη χωρών σε συμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org