ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

 • Συνταξιούχοι: Προετοιμάζουν ογκώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διεκδικώντας αταλάντευτα ό,τι τους έχει αφαιρεθεί
 • Αρθογραφία για τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2019:

- Νέες περικοπές και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία - Πρόνοια, πάνω στην ήδη εκρηκτική κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς

- Η πραγματικότητα για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα περί «στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας»

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για το πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα

Συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Κορυφώνοντας έναν «μαραθώνιο» κινητοποιήσεων από την αρχή του χρόνου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ οδεύουν δυναμικά για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, το Σάββατο 15/12 στην Αθήνα.

Χτες συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και εξέτασε τα τελευταία μέτρα για την επιτυχία και την οργάνωση του συλλαλητηρίου.

Με την πανελλαδική συγκέντρωση το Σάββατο στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 μ.μ. και την πορεία στο Μαξίμου που θα ακολουθήσει, με σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!», οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ταυτόχρονα, με τον αγώνα τους δίνουν απάντηση στους ελιγμούς της κυβέρνησης, η οποία προβάλλει τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την ίδια στιγμή που κρατά ατόφιες όλες τις προηγούμενες περικοπές καθώς και τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, με τις τεράστιες μειώσεις που επιφέρει στους νέους συνταξιούχους.

Συνολικά, οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, τοπικές, περιφερειακές και στην Αθήνα, που από την αρχή του χρόνου φτάνουν τις 150, με οργανωτές τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, έδωσαν ώθηση στις διεκδικήσεις και στα δίκαια αιτήματα των απόμαχων της δουλειάς, άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση, έφεραν στο επίκεντρο το αίτημα για συνολική κατάργηση του νόμου - λαιμητόμου του Κατρούγκαλου, για αυξήσεις στις συντάξεις, στάθηκαν απέναντι στην προσπάθεια ορισμένων «αετονύχηδων» να μετατρέψουν τους συνταξιούχους σε πελάτες των δικηγορικών γραφείων, όπως επιχειρήθηκε και με το ζήτημα των αναδρομικών.

Κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο απευθύνουν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Ετοιμασία καθόδου από κάθε γωνιά της χώρας!

Ενδεικτική της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλαν και καταβάλλουν μέχρι την τελευταία στιγμή τα σωματεία των συνταξιούχων και γι' αυτήν την κινητοποίηση είναι η προετοιμασία για την κάθοδο συνταξιούχων στην Αθήνα ακόμα και από τον μακρινό Εβρο.

Οπως μας λέει η Φανή Τρέλλη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Εβρου,«το 'χουμε βάλει πείσμα. Θα κατέβουμε παρά τη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσουμε!». Η προετοιμασία στον ακριτικό νομό συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή με περιοδείες και εξορμήσεις, ενώ προηγήθηκε σύσκεψη στην Ορεστιάδα με μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα, το Σωματείο Συνταξιούχων οργάνωσε προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στην Αλεξανδρούπολη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ (ΠΕΔΥ), απαιτώντας να καλυφθούν οι ελλείψεις σε γιατρούς. Οπως σημειώνει η πρόεδρος, στο Ακτινολογικό δεν υπάρχει ακτινολόγος γιατρός και οι εξετάσεις στέλνονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο (!), ενώ λήγει και η σύμβαση του ορθοπεδικού, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει πρόβλεψη για να καλυφθεί η θέση.

Κάλεσμα στους συνταξιούχους της περιοχής να πάρουν μαζικά μέρος στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα απηύθυναν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Λάρισας. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 6.30 π.μ., από την οδό Τάκη Τσιόγκα (δίπλα στο ποτάμι, όπου γίνεται η λαϊκή της Τετάρτης).

Τα αιτήματα των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν:

 • Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.
 • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
 • Αμεση απόδοση των Δώρων.
 • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων.
 • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
 • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση - απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.
 • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
 • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.
Διεκδικούμε στο ακέραιο όσα μας άρπαξαν, όσα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας

Δήλωση του Π. Τάτση, προέδρου της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Ενόψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 15 Δεκέμβρη, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:

«Το πανελλαδικό πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα είναι η κορύφωση του "μαραθώνιου" των κινητοποιήσεων απ' την αρχή του 2018. Είναι η 153η διαμαρτυρία για την επιστροφή όλων των αιματηρών περικοπών στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Δηλαδή κάθε 2,5 μέρες η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των εννιά συνεργαζόμενων πανελλαδικά συνταξιουχικών οργανώσεων είχε και μια περιφερειακή ή κεντρική δράση για την κατάργηση ολόκληρου του άθλιου αντιασφαλιστικού πλαισίου, τη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: Και πέρυσι - και πρόπερσι που σας συνάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - είσαστε στο Σύνταγμα. Ε, και τι βγήκε, εκτός απ' τα χημικά που έφαγαν οι συνταξιούχοι;

Αυτό το αδιάκοπο δρομολόι των συνταξιούχων στο "ιερό" πεζοδρόμιο των αγώνων υποχρέωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες να ασχολούνται καθημερινά με τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο για τη μη κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" και τα ξεροκόμματα των "κοινωνικών μερισμάτων", όπως έλεγε παλιότερα ο Τσίπρας για τον Σαμαρά, δεν είναι παρά σταγόνες απ' την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων. Η γενιά μας, που έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα και θεμελίωσε την Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρωσε με αίμα και ιδρώτα για ικανοποιητικές συντάξεις, κύριες και επικουρικές με τα δώρα τους και τα ΕΚΑΣ, και όχι για τα φραγκοδίφραγκα των "κοινωνικών μερισμάτων". Πλήρωσε, και με το παραπάνω, για αξιοπρεπείς παροχές στην Υγεία και στα Φάρμακα. Οι κοινωνικές παροχές δεν είναι δώρο και χάρισμα καμιάς κυβέρνησης. Δεν τα χρωστάμε σε κανέναν δανειστή, ντόπιο ή ξένο. Είναι πληρωμένα από εμάς σε όλη μας τη ζωή.

Είναι κάλπικη η προπαγάνδα της κυβέρνησης για δήθεν "δίκαιη ανάπτυξη". Και είναι ψεύτικη η αντιπαράθεσή της με τη ΝΔ και τα κόμματα που μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Ολο αυτό το "πολιτικό τόξο" αφήνει στο απυρόβλητο το μνημονιακό τοπίο των 700 και πλέον νόμων, με το οποίο σακάτεψαν τις συντάξεις μας και τα μεροκάματα των παιδιών μας.

Γι' αυτό και το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα αποτελέσει και την αφετηρία για νέους αγώνες των συνταξιούχων μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Διεκδικούμε στο ακέραιο όσα κατακτήσαμε με τον αγώνα και τη δουλειά μας και μας άρπαξαν με τη βία σε όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Να δοθούν οι συντάξεις στους χρεωμένους συναδέλφους μας

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν και 2.500 συνάδελφοι που ενώ συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας, δεν παίρνουν ούτε 1 ευρώ σύνταξη, λόγω εκτίναξης των χρεών τους προς τον ασφαλιστικό φορέα, κυρίως την περίοδο της κρίσης. Οι ηλικιωμένοι και χωρίς σύνταξη οφειλέτες σε όλα τα Ταμεία υπολογίζονται σε 80.000. Το περασμένο καλοκαίρι δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο για την ένταξη αυτών των οφειλετών στους δικαιούχους του "Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης" των 360 ευρώ, όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος. Επιχειρούν, δηλαδή, να αντικαταστήσουν τις συντάξεις με επίδομα Πρόνοιας.

Η ΠΟΣ ΟΑΕΕ διεκδικεί, ανεξάρτητα απ' τα χρόνια Ασφάλισης, να χορηγηθούν συντάξεις ανάλογες με τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν οι οφειλέτες και να διαγραφούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Ομως συνεχίζεται ο παραλογισμός να μη γίνεται καμιά ρύθμιση, παρότι οι συνάδελφοι δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχουν ζαλιστεί το τελευταίο διάστημα απ' τη φιλολογία και την παραφιλολογία για τη δικαστική διεκδίκηση των περικοπών στις συντάξεις. Ξεκίνησε και η διαδικασία με την ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων.

Η... καλύτερη "πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων" είναι η συσπείρωση στα σωματεία και το "ιερό" πεζοδρόμιο. Φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στη μεγαλύτερη αγωνιστική "πλατφόρμα" των συνταξιούχων για πολιτική λύση στο θέμα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org