ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Κινητοποιήσεις ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις και την απληρωσιά

Από την πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή
Από την πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή
Την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε σχεδιασμό αμφισβήτησης κεκτημένων που κερδήθηκαν με αίμα, όπως και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα, διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στη Βουλή.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, πάνω από 14.000 εργαζόμενοι με διάφορες ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία πρόκειται να απολυθούν μέχρι το τέλος του 2018, αφήνοντας πίσω τους τεράστια κενά ζωτικής σημασίας. Επιβεβαιώνονται ότι αυτές οι εργασιακές σχέσεις, που μειώνουν το «κόστος» για το αστικό κράτος, αποτελούν πλήγμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τα δικαιώματα των ασθενών.

«Επικουρικοί, "μπλοκάκια", συνεργεία, έκαναν γαλέρες τα νοσοκομεία», είναι το σύνθημα που κυριάρχησε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», απ' όπου ξεκίνησε και η πορεία στη Βουλή.

Αποφάσεις συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση είχαν πάρει εργαζόμενοι που πρόσφατα απολύθηκαν από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα Σωματεία των Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Ελπίς», «Σωτηρία», «Αγιος Σάββας», «Ελενα», ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», Ασκληπιείου Βούλας, το Σωματείο Κέντρου Προστασίας Παιδιών «Η Μητέρα» και Παιδουπόλεων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Κατασκηνώσεων Αγίου Ανδρέα, Επιτροπές Αγώνα (Νοσοκομείου Νίκαιας, «Μεταξά», μονάδων και ιδρυμάτων Ειδικής Αγωγής), καθώς επίσης η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ.

«Η κατάσταση είναι τραγική για όσους δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν σταμάτησαν στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με αυταπάρνηση! Οι υπηρεσίες αυτές είναι άκρως αναγκαίες, υποχρεωτικές και διαρκείς για να λειτουργούν οι χώροι αυτοί σε μόνιμη βάση και με ασφάλεια. Αρα, μόνιμη πρέπει να είναι και η εργασιακή τους σχέση. Μέχρι το 2020 στόχος είναι η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς οικονομικά μονάδες", δηλαδή το κράτος θα διαθέτει όλο και λιγότερα κονδύλια και ο λαός θα πληρώνει δυο και τρεις φορές για την υγεία του», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι ελάχιστες κι αυτές που έχουν γίνει ακόμη λιγότερες.

Φτάνοντας στη Βουλή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων (πλην της ναζιστικής ΧΑ), επιδίδοντας το υπόμνημα της κινητοποίησης και απαιτώντας: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Καμιά απόλυση. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χωρίς καμιά εξαίρεση και καθυστέρηση.

Την αμέριστη συμπαράσταση στα παραπάνω αιτήματα εξέφρασε μόνο το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στον ...υπουργό, ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμπαράταξη επιχείρησαν να κάνουν «ντρίμπλα», επικαλούμενοι τα περί αναγκαιότητας των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Νωρίτερα είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας επικουρικών γιατρών στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κατά τη διάρκεια συνάντησης μελών του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκφράστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών. Το κλιμάκιο δεσμεύτηκε ότι πιθανότατα σήμερα θα βγει η απόφαση.

Επισημαίνει ότι είναι σημαντικό η απόφαση να είναι θετική, ώστε να πληρωθούν οι επικουρικοί πριν τις γιορτές, ωστόσο αυτό δε θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Η ισχύς της όποιας θετικής απόφασης δε θα έχει διάρκεια, αλλά θα αφορά μόνο τις μέχρι τώρα οφειλές δεδουλευμένων.

Στο μεταξύ, τον διοικητή του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ για την απόφαση την οποία εξέδωσε χτες για το θέμα των επικουρικών γιατρών του νοσοκομείου του, πιέζοντάς τους να μη συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας την οποία είχε εξαγγείλει η Ενωση.

Κινητοποίηση και στη Λευκάδα

Με μηνύσεις απείλησε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Νοσοκομείου Λευκάδας τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ισχυριζόμενη ότι «διαδίδει ψέματα στους ασθενείς» όταν λέει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει νέο τσεκούρι κατά 363 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία! Τα παραπάνω έγιναν στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που είχε προγραμματίσει ο Σύλλογος ενάντια στην απόλυση δύο εργαζομένων που δουλεύουν εδώ και 14 χρόνια στην καθαριότητα με ατομικές εργολαβικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι δύο εργαζόμενες μάλιστα παραμένουν απλήρωτες από το Μάη και τους χρωστούν το μεγαλύτερο μέρος της άδειάς τους. «Δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού», ήταν η «εξήγηση» της διοίκησης...

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι 44, δηλαδή το 25% του συνόλου των εργαζομένων. Εδώ και ένα χρόνο δουλεύουν 13 εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα απολυθούν μέσα στο 2018, όπως και οι συνολικά 2.870 ΟΑΕΔίτες σε όλα τα νοσοκομεία.

Η τοπική διοίκηση του ΟΑΕΔ ήταν ο δεύτερος σταθμός των κινητοποιήσεων του Συλλόγου, η οποία τους παρέπεμψε στα ...κεντρικά!

«Ολη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία είναι προαπαιτούμενο για τη "δίκαιη ανάπτυξη" που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού που τη βιώνουν στο πετσί τους!», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΑ
Κινητοποιήσεις απέναντι στις επικείμενες απολύσεις και τον εμπαιγμό

Δυναμική κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε δήμους. Ιδιαίτερα μαζική - και με 24ωρη απεργία - ήταν η συμμετοχή από εργαζόμενους σε δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης συμβασιούχοι από δήμους της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας.

Οι συμβασιούχοι αντιδρούν στους όρους του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίοι τους πετάνε στο δρόμο, ενώ η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ως πανάκεια το διαγωνισμό αυτό, προσπαθώντας να απαντήσει στις πολυήμερες κινητοποιήσεις τους στις αρχές του καλοκαιριού.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από τον Χρ. Καρανίκα, απολυμένο από το δήμο Αρριανών Κομοτηνής, τον Χρ. Σκούρα, συμβασιούχο από το δήμο Βόλου, τη Σ. Εξαδακτύλου, από την Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων δήμου Θεσσαλονίκης, τον Β. Βασιλάκο, συμβασιούχο από τον Ωρωπό, και τον Μ. Τσελέντη, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Αντιπροσωπείες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, σωματεία δήμων και συμβασιούχους συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, και με τον γγ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρ. Θεοδωράκη. Από τις συναντήσεις αναδείχθηκε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των συμβασιούχων. Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ισχυρίστηκε ότι... δεν είναι αρμόδιο για τη διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού και ότι δήθεν θα παρέμβει στο υπουργείο Εσωτερικών για να διορθωθούν τυχόν «λάθη»! Και τα δύο υπουργεία χαρακτήρισαν ξανά αντισυνταγματικό το αίτημα των εργαζομένων για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Επιχείρημα που ήδη είχε απαντηθεί στις ομιλίες της συγκέντρωσης, με την επισήμανση πως οτιδήποτε αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι αντισυνταγματικό, ενώ είναι συνταγματικό κάθε αντεργατικό - αντιλαϊκό μέτρο που βολεύει το κεφάλαιο.

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει μια εικόνα ότι το όλο θέμα «λύθηκε» με τους ελιγμούς που έκανε το καλοκαίρι, οι συμβασιούχοι και τα ταξικά συνδικάτα έστειλαν μήνυμα έντασης του αγώνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμμετοχής στην αυριανή πανεργατική απεργία.

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη

Στάση εργασίας (1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη 1.30 μ.μ., αποφάσισε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή προγραμματισμένη παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος καλεί στην κινητοποίηση τους συμβασιούχους και όλους τους εργαζόμενους στους δήμους της Θεσσαλονίκης, για να απαιτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, υπογραφή νέας ΣΣΕ για τους αορίστου και ορισμένου χρόνου εργαζόμενους, επέκταση των ΒΑΕ και του επιδόματος και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων, άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να πουν όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών. Να απαιτήσουν απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και τις προκλήσεις της κυβέρνησης

Σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου», αντιδρώντας στην άδικη και προκλητική επίθεση που εξαπέλυσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και ο διοικητής του νοσοκομείου.

Αφορμή στάθηκε η διαμαρτυρία εργαζομένων του νοσοκομείου για την έλλειψη σεντονιών, με τον διοικητή του νοσοκομείου να αρνείται ότι υπάρχει έλλειψη και να προχωρά στην προσωρινή παύση του προϊσταμένου τμήματος, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να κατηγορεί από το διαδίκτυο τους εργαζόμενους του «Σισμανόγλειου» «ως παρακράτος με χιλιάδες πλοκάμια».

«Από το καλοκαίρι περιμένουμε 2.000 σεντόνια γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Οι εργαζόμενοι δίνουμε καθημερινά τη μάχη σε όλες τις βάρδιες, για το σεντόνι, την μαξιλαροθήκη, το κρεμοσάπουνο, το χαρτί υγείας, τις χειροπετσέτες», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Παπαχρήστος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, δίνοντας ένα ακόμη δείγμα για τα αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. «Οι αναρτήσεις της κυβέρνησης περί "παρακράτους με χιλιάδες πλοκάμια" επιχειρούν να συγκαλύψουν τα χιλιάδες προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια Υγεία. Η ηγεσία του υπουργείου κατασκευάζει "προβοκάτορες" για να αποπροσανατολίσει το λαό από τα υπαρκτά προβλήματα. Η ανάρτηση του Π. Πολάκη είναι προκλητική και απαράδεκτη. Οι εργαζόμενοι είμαστε θεματοφύλακες της δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλο το λαό, πολύ περισσότερο στα χρόνια της κρίσης δίνουμε μάχες ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στα χνάρια των προκατόχων της», συνεχίζει ο Κ. Παπαχρήστος.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο καταγγέλλει ότι στο νοσοκομείο παραμένουν 5 αίθουσες κλειστές στα χειρουργεία, 6 κρεβάτια κλειστά στη ΜΕΘ, 80 κρεβάτια κλειστά στο νοσοκομείο, έχουν αποχωρήσει 300 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόλις 11, κι αυτοί με ημερομηνία λήξης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ