ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διήμερο αγωνιστικής και απεργιακής δράσης στις 16 και 17 Δεκέμβρη

Απεργία στον κλάδο την Κυριακή - Παρεμβάσεις έξω από καταστήματα της «Market In» το Σάββατο

Διήμερο δράσης με αγωνιστικές και απεργιακές παρεμβάσεις οργανώνει στις 16 και 17 Δεκέμβρη η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Την Κυριακή 17/12, μέρα που έχει αποφασιστεί πανελλαδική απεργία στον κλάδο, καλεί τα συνδικάτα σε απεργιακές παρεμβάσεις σε όλες τις πόλεις.

Μια μέρα πριν, το Σάββατο 16/12, καλεί τα σωματεία ενιαία σε κάθε πόλη να διαδηλώσουν έξω από τα καταστήματα της «Market In», ενημερώνοντας για τις άθλιες μεθόδους της εργοδοσίας, αλλά και για το χέρι βοηθείας που της δίνει η κυβέρνηση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τα συνδικάτα του κλάδου να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να εκφραστεί μαζικά η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, αλλά και στην απεργία στις 17/12 που αποφάσισε η Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ). «Είναι απεργίες που πρέπει να πάρουν πάνω τους οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις, καθώς ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΟΙΥΕ, βρίσκονται στην απέναντι όχθη των εργατικών συμφερόντων, των αγωνιών και των διεκδικήσεών μας», επισημαίνει.

«Κομμένα» ρεπό, δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία περιγράφει τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας στον κλάδο, που επιδεινώνονται αυτές τις μέρες: «Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα δέχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες που αφορούν την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η οποία κορυφώνεται κατά την περίοδο των εορτών. Η εντατικοποίηση στον κλάδο του Εμπορίου χτυπάει "κόκκινο" με καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου, με κομμένα ρεπό, με πλήρη εφαρμογή της ελαστικοποίησης, με απλήρωτη εργασία, με ασταμάτητη εργασία, χωρίς αργίες και ξεκούραση.

Με προμετωπίδα τα μεγάλα "εκπτωτικά χωριά", τις διαφορετικές εργοδοσίες, μικρές και μεγάλες, που αναπτύσσονται μέσα σε αυτά, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αλλά και λύκους που έως σήμερα κρύβονταν πίσω από την ψεύτικη σημαία του "καλού εργοδότη", επιχειρείται ενιαία το χτύπημα της Κυριακής αργίας, το συνολικό ξεζούμισμα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Στα "εκπτωτικά χωριά" οι εργοδοσίες των "ΜcArthurGlen" και "Smart Park", μαζί με τις πάνω από 150 επιχειρήσεις εμπορίου και επισιτισμού που βρίσκονται στους χώρους τους, δυναμώνουν την επίθεσή τους, προχωρώντας σε άνοιγμα των καταστημάτων, στις 26 Δεκέμβρη, στις 2 Γενάρη αλλά και στα Θεοφάνεια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέσα από πρωτοβάθμια Σωματεία Εμπορίου και Επισιτισμού, καθώς και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, έδωσαν ήδη μια πρώτη απάντηση με μαζική εξόρμηση - παρέμβαση στο εκπτωτικό χωριό, δίνοντας θάρρος και κλίμα ανάτασης στους εργαζόμενους.

Ιδια είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα. Οι εμπορικές αλυσίδες σε κάθε υποκλάδο του εμπορίου ξεσαλώνουν. Από τα καταστήματα στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους έως και τις συνοικίες, η εξάντληση και η εργοδοτική ασυδοσία κυριαρχούν. Δίπλα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που ανοίγουν τις Κυριακές, βρίσκεται πλέον και ο "Σκλαβενίτης", στοιχείο που εκθέτει από όλες τις μπάντες τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εμποροϋπαλλήλους «να μη φοβηθούν να καταγγείλουν στα σωματεία τους την εργοδοτική τρομοκρατία, να μην υποκύψουν σε αυτήν. Να οργανωθούν μαζικά στα σωματεία τους, να μπαίνουν και οι ίδιοι μπροστά σε ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους».

Η εργοδοσία στα «Market In» και η κυβέρνηση θα πάρουν απάντηση

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης», που βρίσκονται σε πολύμηνες κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία, και τις προηγούμενες μέρες αντιμετώπισαν στα Γιάννενα την κρατική καταστολή ύστερα από εντολή της διαδόχου εταιρείας «Μarket In».

«Συνάδελφοί μας εμποροϋπάλληλοι δέχτηκαν χημικά, πήγαν στο νοσοκομείο και μέσω αυτόφωρης διαδικασίας βρέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια. Αποτελεί σαφές δείγμα για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τους αγώνες των εργαζομένων και το απεργιακό δικαίωμα, μπροστά στους σχεδιασμούς που έχει για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης», τονίζει η Γραμματεία. «Η στάση της εργοδοσίας της "Market In" δεν μπορεί να περάσει έτσι! Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το Σάββατο 16/12, ενιαία σε κάθε πόλη, να διαδηλώσουν έξω από τα καταστήματα της "Μarket Ιn"».

«Η υπεράσπιση της ζωής μας, της Κυριακής αργίας, δεν είναι αγώνας που κρίθηκε αλλά διαρκής πάλη που βρίσκεται σταθερά μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο. Είναι το πλαίσιο διεκδικήσεων που βάζει συνολικά το ΠΑΜΕ μπροστά στην απεργία στις 14/12», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να οργανώσουν την άνοδο των εργατικών αγώνων για την αντεπίθεση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
6 στις 10 συμβάσεις με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση

Πάνω από 200.000 (209.040) μισθωτοί έχασαν την εργασία τους το Νοέμβρη του 2017, διαμορφώνοντας αρνητικό ισοζύγιο 39.221 θέσεων εργασίας στις ροές απασχόλησης τον προτελευταίο μήνα του έτους, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Την ίδια στιγμή, η «ευελιξία» και η προσωρινότητα στην εργασία έχουν παγιωθεί στην αγορά εργασίας, με τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να είναι μόλις στο 42%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Νοέμβρη έγιναν 209.040 απολύσεις και 169.819 προσλήψεις. Ομως, από τις προσλήψεις αυτές μόνο οι 71.255 (41,96%) ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Οι 73.897 (43,51%) ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 24.667 (14,53%) ήταν με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Ακόμα, 5.181 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, διαμορφώνοντας το συνολικό ποσοστό υποαπασχόλησης στο 60%!

Το αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης του προηγούμενου μήνα ήταν το μεγαλύτερο από το 2011, όταν τον ίδιο μήνα είχε καταγραφεί αρνητικό ισοζύγιο 55.855 θέσεων εργασίας.

Στη διάρκεια του 11μηνου (Γενάρης - Νοέμβρης), για το οποίο η κυβέρνηση «διαφημίζει» το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 128.230 θέσεις εργασίας, μόνο το 45,33% των προσλήψεων ήταν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης ανέρχονται στο 40,83% και η εκ περιτροπής εργασία στο 13,84%.

Ταυτόχρονα, το σύστημα «Εργάνη» αποτυπώνει μια τεράστια κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και την ευκολία με την οποία οι επιχειρήσεις απολύουν μισθωτούς, είτε καταγγέλλοντας τις συμβάσεις αορίστου χρόνου είτε με τη λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ετσι, το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη αποχώρησαν από την εργασία τους 2.100.104 μισθωτοί, αριθμός που ξεπερνά ακόμα και τον απόλυτο αριθμό μισθωτών που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ υπολογίζεται στα 1,850 εκατ. άτομα!

ΞΑΝΘΗ
Προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης της ΚΝΕ για την απεργία

Την προσπάθεια παρεμπόδισης εξόρμησης της ΚΝΕ για την πανεργατική απεργία, στο 4ο Λύκειο Ξάνθης, καταγγέλλουν οι Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οπως αναφέρουν, χτες, την ώρα που μέλη της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το Λύκειο, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έσπευσαν έξω από την πύλη του σχολείου για να την διακόψουν. Ελαβαν άμεσα απάντηση, καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές αποδοκίμασαν την παρουσία της αστυνομίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ και το ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ σημειώνουν: «Ποιος και γιατί ενοχλείται να συζητάνε οι νέοι ότι η κυβέρνηση τούς φέρνει ένα βάρβαρο μέλλον, ότι καταργούν κάθε δικαίωμα στην απεργία, ότι δεν είναι για το συμφέρον τους η δημιουργία ΝΑΤΟικού λιμανιού στην περιοχή μας, ότι το Λύκειό τους δεν λειτουργεί με "κανονικότητα" όπως λέει ο υπουργός, όταν ειδικά στο 4ο Λύκειο χρόνια τώρα δεν έχουν κτίριο! Το συμβάν αυτό είναι μία ακόμα επιβεβαίωση πως τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε χέρι χέρι με την καταστολή και την τρομοκρατία. Διόλου τυχαία, η κυβέρνηση έχει στείλει εντολή για τον έλεγχο των εισόδων των σχολείων κατά την έναρξη και λήξη των μαθημάτων σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση. (...) Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν! (...) Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και τις συνελεύσεις των μαθητών, τα 15μελή και 5μελή, να καταδικάσουν το συμβάν αυτό και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο κατεβαίνουν την Παρασκευή 15/12 στο Σύνταγμα στις 5 μ.μ. οι συνταξιούχοι, δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ επί θύραις βρίσκονται το νέο «τσεκούρι» στο ΕΚΑΣ και ο κρατικός προϋπολογισμός με τις νέες περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων καλούν τους συνταξιούχους σε γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό, να μη δώσουν καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν: Αμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων. Αμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν. Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4387/16. Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Κατάργηση των παρακρατήσεων Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών - αντεργατικών νόμων και απόδοση όσων έχουν αφαιρεθεί.

Παράλληλα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να στηρίξουν τις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα

Την υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής: «Το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ, των κυβερνήσεών της. Αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου, νόμοι ουσιαστικής υπονόμευσης και στην πράξη κατάργησής του σε χώρες όπως Βέλγιο, Βρετανία, Ιταλία, στρώνουν το έδαφος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στον ίδιο δρόμο, με ράμματα στη γούνα της αμέτρητες δικαστικές αποφάσεις περί "παράνομων και καταχρηστικών" απεργιών, που έχει σε ισχύ πολιτικές επιστρατεύσεις, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις απεργών, στηρίζει κι ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία, την αντεργατική επίθεση που φουντώνει και με τη στήριξη των εργατοπατέρων. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου δείχνει το φόβο της απέναντι σε κάθε οργανωμένη κινητοποίηση των εργατών. Οι εργαζόμενοι, το ταξικό τους κίνημα υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να παλεύουν για το βιος και τις ανάγκες τους. Στις 14 Δεκέμβρη υπερασπιζόμαστε το απεργιακό δικαίωμα με απεργία έχοντας τη στήριξη κι αλληλεγγύη δεκάδων ταξικών συνδικάτων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα δεν θα περάσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ