ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες δηλώσεις «ξεπλύματος» της εγκληματικής Χρυσής Αυγής

Μετά τα χαριεντίσματα των κυβερνητικών βουλευτών με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο και τη Ρω, με μια συνέντευξη αυτή τη φορά, δόθηκε η συνέχεια στο «ξέπλυμα» της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από τους βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στη «Βραδινή της Κυριακής», ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση με τη ΧΑ και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους «θεσμούς της Δημοκρατίας»...

Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη, όμως, πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης, δηλαδή ο εκδημοκρατισμός, και να ακολουθήσουν οι εικόνες (συνύπαρξης στο Καστελόριζο κ.λπ.)».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επέλθει η σύγκλιση με τη ΧΑ, απαντά: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα». Μάλιστα, σε ερώτηση αν «τον τελευταίο καιρό η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να εκδημοκρατίζεται», ο Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε: «Ετσι γενικευμένα δεν θα το έλεγα. Μάλλον, όμως, έχουμε λιγότερη βία απ' όσο είχαμε πριν από τρία χρόνια», «ξεχνώντας» βέβαια ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της ΧΑ, όπου σειρά μαρτύρων έχουν αναδείξει με τις καταθέσεις τους το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της, αλλά και τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων της ναζιστικής οργάνωσης σε νησιά και σε περιοχές που υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, αλλά και την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να «κρατήσουν αποστάσεις», επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, όπου επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα αρχικά λεγόμενά του, μιλώντας μεταξύ άλλων για το ότι «κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση» και «η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται». Ουσιαστικά, δηλαδή, κάνοντας πλάτη στη μόνιμη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να συγκαλύψει το ναζιστικό χαρακτήρα της.

Ελπίδα για το λαό η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Στη συνεστίαση της ΚΟ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας

Στη συνεστίαση που διοργάνωσε η ΚΟ Θήβας - Οινοφύτων την Κυριακή 11/12, στο κέντρο «Τζάκι», παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο χαιρετισμό του τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «η απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους σε καμιά περίπτωση δεν μεταφράζεται σε ελάφρυνση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σε αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, σε μείωση της άγριας φορολογίας και σε αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Το αντίθετο!».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κρύβει προκλητικά «ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του. Θα είναι αβέβαιη, αφού οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία είναι δυσοίωνες.

Η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν θα φέρει ραγδαία μείωση της ανεργίας, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν μέσα στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα, την οποία η κυβέρνηση με τη δεύτερη "αξιολόγηση" μονιμοποιεί και επεκτείνει, θα είναι χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες περιπλάνησης, εντατικοποίησης, τρομοκρατίας στους τόπους δουλειάς. Δείτε τι γίνεται για παράδειγμα στο "δυναμικό" κλάδο του τουρισμού. Μεγάλη κερδοφορία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους.

Αλλωστε, η καπιταλιστική ανάκαμψη στηρίζεται και θα στηριχθεί πρώτα απ' όλα στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Ο λαός τώρα χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανάκτηση των απωλειών του και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργους, η TΟ Αργολίδας παρουσιάζει το βιβλίο: «Η εμφάνιση της Εργατικής Τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ».

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις - Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην περιοχή - Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Πέμπτη 15/12

-- Στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εγνατία», της Αλεξανδρούπολης, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ανάγκη για λαϊκή επαγρύπνηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.

-- Στις 7 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η ΚΟΒ Τοπικής Διοίκησης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για τα 30 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στους δήμους (8 - 18/12 του 1986). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο με το χρονικό της απεργίας.

Το Σάββατο 17/12

-- Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 2ου Γυμνασίου Γέρακα (Ανακρέοντος & Αριστογείτονα), οι ΚΟ Παλλήνης - Γέρακα καλούν στη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Δεκέμβρης 44 - κρίσιμη ταξική σύγκρουση». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου της ΚΟΑ του ΚΚΕ και το Παράρτημα Εξαρχείων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν ιστορικό περίπατο, με αφορμή την 72η επέτειο από το Δεκέμβρη του 1944. Το ραντεβού είναι στις 11.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων.

-- Στις 9 μ.μ., η ΤΟ Νοτίων Συνοικιών Αθήνας διοργανώνει γλέντι στο κλειστό Γήπεδο του Κρόνου στον Αγιο Δημήτριο (Ελευθερωτών 25).

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Κέντρο Καψαλές (Σπήλι). Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Εισβολή χρυσαυγιτών σε εκδήλωση με συνδιοργανωτή το DEB

Στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), στην οδό Ακαδημίας, εισέβαλαν νωρίς χτες το μεσημέρι βουλευτές και μέλη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Στόχο είχαν να διακόψουν συζήτηση της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» - «Ελληνική Ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων» με θέμα: «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών», με αφορμή την «παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το εθνικιστικό «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB), που δραστηριοποιείται στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους και οι βουλευτές Παναγιώτης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Βαγγέλης Καρακώστας, Νίκος Μίχος και Κώστας Μπαρμπαρούσης, συγκεντρώθηκαν πρώτα έξω από το κτίριο, όπου φώναξαν συνθήματα. Κατόπιν έφτασαν στον τρίτο όροφο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση. Εκεί φώναξαν υβριστικά συνθήματα, προπηλάκισαν, έβρισαν, απείλησαν και αποχώρησαν με στρατιωτικό παράγγελμα.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με σχετική του ανακοίνωση, κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας ανάμεσα σε άλλα λόγο για «προκλητική και βίαιη εισβολή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική κατευνασμού και ανοχής απέναντι στο ναζισμό ιστορικά συνέβαλε στο δυνάμωμά του

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Ν. Παρασκευόπουλου:

«Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη ΧA και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους "θεσμούς της δημοκρατίας". Η ευθύνη γι' αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της ΧΑ βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που - αν μη τι άλλο - δεν έχουν διδαχθεί κι απ' το γεγονός ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού και ανοχής απέναντι στο ναζισμό συνέβαλε στο δυνάμωμά του».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org