ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στα πόστα τους με το κεφάλι ψηλά, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους
  • Με ευθύνη της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ η αναστολή της απεργίας
  • Βγαίνουμε αξιόμαχοι, σε πορεία οργάνωσης και ανατροπής, τονίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

«Με όλες τις δυνάμεις προετοιμαζόμαστε και σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους», αναφέρουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία
«Με όλες τις δυνάμεις προετοιμαζόμαστε και σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους», αναφέρουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία
Με το κεφάλι ψηλά επέστρεψαν οι ναυτεργάτες στα πόστα τους το Σάββατο το μεσημέρι, μετά τον 9ήμερο απεργιακό αγώνα τους, ο οποίος αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη συνολικότερα για το εργατικό κίνημα.

Με χαρακτηριστικά όπως η αυξημένη συμμετοχή στην οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, τα δίκαια αιτήματα που αφορούν όλη την εργατική τάξη και αναδεικνύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από άλλους κλάδους εργαζομένων, ο αγώνας αυτός φώτισε ακόμα περισσότερο το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου.

Παράλληλα, η απόφαση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ για αναστολή της απεργίας, το πρωί του Σαββάτου 10/12, και οι μεθοδεύσεις που προηγήθηκαν, έρχονται να αναδείξουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, την ανάγκη να πετάξει από το σβέρκο του τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Στις 9 μέρες της απεργίας, οι ναυτεργάτες έμειναν αταλάντευτα στους καταπέλτες, αγωνίστηκαν ενάντια στη φορολεηλασία των μισθών τους, στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στη δουλειά μέχρι εξάντλησης, στην υπονόμευση της προστασίας της ζωής επιβατών και πληρωμάτων στα καράβια.

Με την ταξική τους ενότητα και την ταξική αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από άλλους κλάδους εργαζομένων μετά το κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ, οι ναυτεργάτες απέκρουσαν τόσο την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος «κοινωνικού αυτοματισμού» όσο και τη δημαγωγία, στα οποία από την πρώτη στιγμή επιδόθηκε η κυβέρνηση, που κινούνταν σε συντονισμό με τους εφοπλιστές και τους μηχανισμούς τους για να ανακόψουν την απεργία.

Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, προσπαθούσε να πείσει ότι η απεργία είναι χωρίς περιεχόμενο και ισχυριζόταν ότι «χτυπάει την ελληνική κοινωνία», ενώ οι εφοπλιστές μιλούσαν για «καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν όλα τα αστικά κόμματα (π.χ. ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης ήταν ο πρώτος που βγήκε και έκανε λόγο για δρομολόγηση απεργοσπαστικού «πλοίου ασφαλείας»), ενώ από τα «πρώτα βιολιά» υπονόμευσης του αγώνα ήταν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης...

Με αποφασιστικότητα έως την τελευταία στιγμή

Χαρακτηριστικά είναι και τα στιγμιότυπα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της 9ήμερης μάχης των ναυτεργατών. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η στάση που κράτησε το πλήρωμα του πλοίου «BLUE ORIZON», τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής, απέναντι σε ομάδα «αγανακτισμένων» παραγωγών στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα αυτή μετέτρεψε το λιμάνι σε πεδίο μάχης, πετώντας μέχρι και φωτοβολίδες μέσα στο καράβι, το πλήρωμα άντεξε και η απεργία δεν έσπασε.

Η θέληση για συνέχιση του αγώνα έγινε καθαρή και το πρωί του Σαββάτου, μόλις «κυκλοφόρησε» ανάμεσα στα πληρώματα η είδηση ότι οι εργοδοτικές δυνάμεις στην ΠΝΟ «μαγειρεύουν» αναστολή της απεργίας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Αμέσως ναυτεργάτες κατέκλυσαν τα γραφεία της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Στις 9 το πρωί του Σαββάτου, με 4 ψήφους υπέρ της συνέχισης της απεργίας και 9 κατά, η απεργία αναστάλθηκε, αλλά δεν ανακόπηκε η αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών.

Ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που ψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα, και η ΠΕΣ/ΝΑΤ, με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν τους ναυτεργάτες για τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα και τονίζουν ότι η απεργία «είναι παρακαταθήκη για τους ναυτεργάτες και το εργατικό κίνημα. Αναδείχθηκαν για άλλη μία φορά οι φίλοι και οι εχθροί, αυτοί που μισούν την οργάνωση των ναυτεργατών και της εργατικής τάξης». Αναδείχθηκε «η ανάγκη οικοδόμησης κοινωνικής συμμαχίας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στα μονοπώλια και το πολιτικό - συνδικαλιστικό τους προσωπικό».

Τονίζουν ότι η συνέχιση του αγώνα για 9 μέρες ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της «αποφασιστικής και πρωτοφανούς συμμετοχής των ναυτεργατών στους χώρους δουλειάς και στις συνεδριάσεις της ΕΕ της ΠΝΟ».

Επισημαίνουν ότι «οι ναυτεργάτες μέσα από τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα δοκιμάστηκαν, απέκτησαν πείρα, αντιμετώπισαν αποφασιστικά τις δυνάμεις του "κοινωνικού αυτοματισμού", τη φαιά προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που ελέγχονται από το κεφάλαιο, κύρια το εφοπλιστικό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν πρωτοτύπησε. Ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων που δημαγωγούν ασύστολα, αλλά τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα διαρκώς οξύνονται. Το ποιος είναι με ποιον και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί καθορίζεται από αυτό που λέει ο λαός "ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες".

Οσο προσπαθούν να συσκοτίσουν τα προβλήματά μας, να τα διαστρεβλώσουν, να τα υπονομεύσουν, αυτά προβάλλουν γιατί πηγάζουν από την αντιλαϊκή - βάρβαρη πολιτική που ζούμε.

Το κέρδος αυτού του αγώνα είναι η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης των ναυτεργατών και των άλλων εργαζομένων, με κριτήριο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που διαρκώς χτυπιούνται.

Η απεργία μάς βρίσκει αξιόμαχους, με αυτοπεποίθηση για το δίκιο του αγώνα μας, σε πορεία οργάνωσης, αναμέτρησης και ανατροπής. Με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμαζόμαστε και σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους. ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Το Σάββατο η νέα πανελλαδική σύσκεψη

Στην τελική ευθεία, με συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, το Σάββατο 17/12, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας, αντικείμενο της οποίας θα αποτελέσει η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, μετά από κάλεσμα Αγροτικών Συλλόγων του νησιού πραγματοποιήθηκε παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μπούτα, εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Παράλληλα, την Πέμπτη 15/2, ο Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Γυψοχωρίου Πέλλας προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 10.30 π.μ., στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται την ίδια μέρα και στη Δυτική Μακεδονία (ΕΛΓΑ Κοζάνης).

Την Παρασκευή 16/2, τέλος, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της Αγιάς στη Λάρισα, στις 11 π.μ., μετά από απόφαση σε σύσκεψη που οργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς.

Ο

ΟΤΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στις 12 μ., στο υπουργείο Δικαιοσύνης, πραγματοποιούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και σωματεία στους δήμους, ενάντια στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου, το οποίο καταδίκασε σε ποινή 6μηνης φυλάκισης, με αναστολή, τους συνδικαλιστές Εύη Καρυδάκη και Θόδωρο Τσαλούχα, για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του κλάδου το 2012, ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Το Συνδικάτο διεκδικεί να παρθεί πίσω η καταδικαστική απόφαση, καθώς και κάθε απόφαση που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση. Την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου καταδικάζει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΛΑΡΙΣΑ: Να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις μειώσεις μισθών που αποφασίστηκαν από τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό των σχολείων, στη σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Καθαριστριών/Καθαριστών ν. Λάρισας, την Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Σωματείου, είχαν προχωρήσει σε 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Δεκέμβρη. Ταυτόχρονα, το ΔΣ του Σωματείου μαζί με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου πραγματοποίησαν παρέμβαση στη δημοτική αρχή Λάρισας, ζητώντας να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στελεχών της στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως έκανε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του εργοδότη, κάλεσε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους συνέστησε να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης του πρωτοβάθμιου σωματείου. Ο δημαρχεύων Γ. Σούλτης όχι μόνο δεν καταδίκασε τα παραπάνω, αλλά επιτίθονταν διαρκώς στο ΔΣ του Σωματείου και στο ΕΚΛ.

ΕΑΣ: Την «κλιμάκωση αυταρχισμού και τρομοκρατίας από τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ)» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, η διοίκηση των ΕΑΣ κάλεσε σε απολογία τρεις εργαζόμενους οδηγούς, γιατί κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους, όπως η διοίκηση ορίζει. Το Συνδικάτο «καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και αποφασιστικά στην επίθεση της διοίκησης των ΕΑΣ αλλά και στα συνολικά σχέδια κυβέρνησης - διοίκησης ΕΑΣ, όπου μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο ετοιμάζουν από τον καινούργιο χρόνο επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μείωση προσωπικού, κατάργηση ειδικοτήτων, μετακινήσεις εργαζομένων από εργοστάσιο σε εργοστάσιο».

ΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πάνω από ένα μήνα έχουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Επιτροπής Βάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Τούμπας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής «εξοικονόμησης κονδυλίων». Η Επιτροπή καταγγέλλει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται θέματα υγείας και ασφάλειας, ενώ καλεί να πάρουν θέση ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org