ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θ. Κωνσταντινίδης

MotionTeam

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση. Στο βήμα ο Θ. Κωνσταντινίδης
Γέμισε ασφυκτικά η αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, από εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ανθρώπους όλων των ηλικιών, που το πρωί της Κυριακής πήραν μέρος στη μεγάλη εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, την οποία διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την είσοδο στο χώρο δεκάδων εν ζωή μαχητών του ΔΣΕ με συνοδεία νέων αγωνιστών, μελών της ΚΝΕ. Ο κόσμος υποδέχτηκε τους μαχητές του ΔΣΕ, φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», ενώ εκείνη τη στιγμή, νεολαίοι της ΚΝΕ στο επάνω διάζωμα της αίθουσας, κρατώντας υψωμένα χρωματιστά χαρτόνια, σχημάτιζαν το σήμα του ΔΣΕ.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Ας λυσσομανάει η αστική τάξη, δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία της κοινωνικής εξέλιξης. Υπερασπίζεται ένα σάπιο και ξεπερασμένο σύστημα με τη δύναμη της βίας και του ψέματος. Την προοπτική του μέλλοντος την καθορίζει η εργατική τάξη. Δόξα και τιμή στο ΔΣΕ. Τιμή και δόξα στο ΚΚΕ».

Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, ενώ σε όσους από αυτούς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση θα δοθούν τις επόμενες μέρες, με ευθύνη των ΚΟ.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξε η έκθεση με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ, σχετικά με την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην εκδήλωση κυκλοφόρησε και έντυπη έκδοση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τα αρχειακά υλικά της Εκθεσης.

Στην εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ παρευρέθηκαν και οι αντιπροσωπίες Ειρήνης Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έβδομης τριμερούς συνάντησής τους.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί στο επόμενο τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» του «Ριζοσπάστη», την Παρασκευή 16/12.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Με βαθιά θλίψη αποχαιρέτησαν τον σύντροφο Σωτήρη Μανούση

Στελέχη του Κόμματος και του συνδικαλιστικού κινήματος σε θέση τιμητικής φρουράς, δίπλα στον σ. Σωτήρη
Στελέχη του Κόμματος και του συνδικαλιστικού κινήματος σε θέση τιμητικής φρουράς, δίπλα στον σ. Σωτήρη
Το στερνό «αντίο» στον σ. Σωτήρη Μανούση, που «έφυγε» άδικα και πρόωρα, τα ξημερώματα της Κυριακής 11/12, σε τροχαίο δυστύχημα, είπαν χτες το μεσημέρι στην πολιτική κηδεία, στο Νεκροταφείο Ροδοτοπίου της Ζίτσας Ιωαννίνων, πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί του.

Ο Σ. Μανούσης, 35 χρόνων, ήταν μέλος της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και μέλος της ΕΟΕ της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Ιωαννίνων και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σκεπασμένο το φέρετρό του με την κόκκινη σημαία του Κόμματος, συνοδευόμενο από τη νεολαία της ΚΝΕ, στην οποία από μικρό παιδί οργανώθηκε, από μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, από εργάτες που έδιναν μαζί τη μάχη για το μεροκάματο, από φίλους και οπαδούς του Κόμματος, συγχωριανούς, από κάθε αγωνιστικό μετερίζι, μια πομπή ολόκληρη συνόδεψε τον σύντροφο Σωτήρη από το σπίτι του μέχρι το νεκροταφείο. Η φωνή του, το αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε πριν λίγες μέρες στην απεργία, για να γίνει η εργατική τάξη, ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, ακούστηκε για ακόμη μια φορά, σκορπώντας δάκρυα και συγκίνηση. Οι τουφεκιές στον αέρα τίμησαν τον σύντροφο, που με συνέπεια και αυταπάρνηση, κόντρα στα εμπόδια και τις δυσκολίες, υπηρέτησε το Κόμμα από όποιο πόστο του ζητήθηκε. Με ένα τελευταίο μοιρολόι και με υψωμένη τη γροθιά, οι σύντροφοί του, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος τον αποχαιρετούν, δίνοντας όρκο πίστης για συνέχιση του αγώνα.

Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Το χαιρετισμό απεύθυνε ο Νίκος Εξαρχος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Λευκάδας - Κέρκυρας και μέλος του Γραφείου της ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αφροδίτη Μπόμπολη, Γραμματέας του ΣΠ Ηπείρου - Λευκάδας - Κέρκυρας της ΚΝΕ, και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ο Ν. Εξαρχος, αποχαιρετώντας τον οικοδόμο κομμουνιστή Σ. Μανούση, αναφέρθηκε στη σύντομη ζωή του και στην αγωνιστική του διαδρομή, που ξεκίνησε από τα 14 του χρόνια, όταν οργανώθηκε στην ΚΝΕ, συμβάλλοντας με όλες του τις δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '90.

Απευθυνόμενος στον αδικοχαμένο Σωτήρη, πρόσθεσε: «Το 1999 κατέκτησες επάξια τον τίτλο του μέλους του τιμημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και το 2010 πέρασες εξολοκλήρου στη δουλειά του Κόμματος, συμβάλλοντας με όλες σου τις δυνάμεις στην οργάνωση της εργατικής τάξης του Νομού μας, στα δύσκολα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ησουν μπροστά σε κάθε μάχη, όσο σκληρή και αν ήταν. Ησουν από το χάραμα στις απεργιακές περιφρουρήσεις, στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα της ανακύκλωσης, στην "Πίνδο", το "Νιτσιάκο", τη "Δωδώνη". Οπου κι αν πήραμε μαζί την απόφαση να δώσουμε τη μάχη, να ξεφοβηθεί ο εργάτης, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Εκφράζοντας, τέλος, την υπόσχεση όλων των συντρόφων του Σωτήρη να βαδίσουν στα βήματά του, κατέληξε λέγοντας: «Σύντροφέ μας Σωτήρη, ο χαμός σου αφήνει τεράστιο κενό. Σου δίνουμε κομμουνιστική υπόσχεση να συνεχίσουμε, ακόμη πιο αποφασιστικά, στον δρόμο που πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Να κρατήσουμε ζωντανό το παράδειγμά σου».

Για τον άδικο χαμό του Σ. Μανούση, την οδύνη της εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Τη θλίψη τους, επίσης, εξέφρασαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λευκάδας - Βόνιτσας.

Το γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr»

Ολα τα είχε το γλέντι του «Ριζοσπάστη» και του «902.gr» το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Φιλαδέλφεια: Καλό φαΐ και κρασί, μουσική, χορό και τραγούδι. Το γλέντι οργανώθηκε με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος και ήταν πετυχημένο από κάθε άποψη. Πέρα από τις δυο Οργανώσεις που με μεράκι ετοίμασαν τη συνεστίαση, συνέβαλαν επίσης η Κομματική Οργάνωση της Κρήτης που μας «κέρασε» το κρασί, σύντροφοι και οπαδοί του Κόμματος από τις Λαϊκές Αγορές και τη λαχαναγορά με τις προσφορές τους, αλλά και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που έκαναν πιο πλούσια τη λαχειοφόρο. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, με την ορχήστρα να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, κρατώντας αμείωτο το κέφι μέχρι τέλους.

Πλατιά πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Πλατιά πολιτική εξόρμηση διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με σύνθημα «Με δυνατό ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση για την εργατική εξουσία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με στόχο να φτάσει σε χιλιάδες εργαζόμενους το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης, ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει η σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την αστική τάξη και τις συμμαχίες της.

Το πρόγραμμα για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι το εξής:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 10.30 π.μ., σε συγκέντρωση συνταξιούχων εφημεριδοπωλών και διανομέων πρακτορείων Τύπου στην «Πανηπειρωτική» (αίθουσα 3, 7ος όροφος, Κλεισθένους 15) θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στο νοσοκομείο της Νίκαιας με ομιλήτρια την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Πατησίων στο καφέ «Παρ' ολίγον Πατησίων» (Τσίλερ 55) θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟΒ Παγκρατίου στην ταβέρνα «Το χατίρι» θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Ριζούπολης στην ταβέρνα «Το μπεγλέρι» (πρώην ταβέρνα του Νίκου, Χριστιανουπόλεως 2) θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Πέμπτη 15/12

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στη μονάδα των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στον ΟΤΕ Παιανίας με ομιλήτρια την Ευανθία Ρουτζούνη, μέλος της ΤΕ Τηλεπικοινωνιών.

-- Στις 8.30 π.μ., περιοδεία στην «Intracom».

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΚΟ Πληροφορικής στη «Σύγχρονη Εποχή» θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Την Κυριακή 18/12

-- Στις 6 μ.μ., οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42, πλ. Βικτωρίας). Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org