ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμικές κινητοποιήσεις

Σήμερα στα Φάρσαλα, αύριο στη Λέσβο

Αποψη από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα τη Δευτέρα που μας πέρασε
Αποψη από την κινητοποίηση στα Τρίκαλα τη Δευτέρα που μας πέρασε
Συγκέντρωση με τρακτέρ οργανώνουν σήμερα, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων.

Η σημερινή κινητοποίηση στα Φάρσαλα έρχεται ως συνέχεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, την περασμένη Δευτέρα, στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, ενώ αύριο Παρασκευή, στον αγώνα μπαίνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου, με συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Στα νέα αντιαγροτικά μέτρα που πλήττουν άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και τους ωθούν στους δρόμους του αγώνα, περιλαμβάνονται:

  • Το κράτημα λογιστικών βιβλίων και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που θα σημάνει τη φορολόγηση των αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ συζητάνε να μπει χαράτσι και στα χωράφια.
  • Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% στο 6%, για φέτος, με άμεση προοπτική την πλήρη κατάργησή της.
  • Η μείωση κατά 30 ευρώ στις ήδη χαμηλές αγροτικές συντάξεις και η κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
  • Η αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ για την υγεία κατά 70%, η αύξηση και επέκταση της συμμετοχής στα φάρμακα στο 35% που θα αυξάνει όταν δε χρησιμοποιούνται γενόσημα. Αύξηση επιβάλλεται και στις εισφορές για την αγροτική σύνταξη με την υποχρεωτική αλλαγή κλιμακίου, ενώ, ήδη, έχει επιβληθεί μεγάλη αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ.
  • Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα κατά τουλάχιστον 30% και η νέα αύξηση που θα αποφασιστεί το Γενάρη.
  • Η εξίσωση των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο με το πετρέλαιο κίνησης και η κατάργηση της επιστροφής φόρου.
  • Οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές και στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανήματα κ.ά.).
  • Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και η μη πληρωμή πολλών παραγωγών για τη σοδειά που έχουν παραδώσει στους εμπόρους (βίκος, γάλα, κλπ).
  • Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει την καταστροφή στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και να καταβάλλει τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε όσους δεν έχουν πιάσει το πλαφόν.

Στο κάλεσμα συμμετοχής που απευθύνει η ΕΟΑΣΛ προς τους Φαρσαλινούς αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ μάς συντρίβουν με το 3ο Μνημόνιο. Η επίθεση θα οξυνθεί με την εφαρμογή των χειρότερων μέτρων της Νέας ΚΑΠ 2014-2020 που θα επιφέρει δραματική μείωση των επιδοτήσεων, νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων αλλά και διεύρυνση των εισαγωγών χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες... Η νέα ΚΑΠ, όπως και οι προηγούμενες θα φέρει νέο ξεκλήρισμα και εγκατάλειψη καλλιεργειών όπως το βαμβάκι, γι' αυτό συνδέουμε άμεσα την ανάγκη ανατροπής της ΚΑΠ της ΕΕ στον αγώνα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Διεκδικούμε άλλη πολιτική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, που θα ικανοποιεί τις δικές μας ανάγκες και θα εξασφαλίζει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φτηνά και ποιοτικά προϊόντα».


ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Δεν πέφτουν οι τιμές!

Τσουχτερές ανατιμήσεις στις δαπάνες στέγασης

Παρά την πρωτοφανή καθίζηση των μισθών και των συντάξεων τα τελευταία 2,5 χρόνια, η οποία φτάνει και το 50%, και παρά το γεγονός ότι η λεγόμενη καταναλωτική ζήτηση πέφτει συνέχεια, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε θετικά επίπεδα! Πρόκειται για ένα στοιχείο που καταρρίπτει όλους τους μύθους της αστικής πολιτικής οικονομίας, ξεκινώντας από εκείνον που λέει ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση και όταν δεν υπάρχει ζήτηση πέφτουν οι τιμές και φτάνοντας στο μύθευμα ότι για την ακρίβεια στην αγορά φταίνε οι υψηλοί μισθοί των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση το μήνα Νοέμβρη του 2012, σημείωσε αύξηση 1%.

  • Το μήνα Νοέμβρη υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Οκτώβρη.
  • Σε μέσα επίπεδα της δωδεκάμηνης περιόδου σημείωσε αύξηση 1,6%.
  • Το Νοέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των τιμών των χειμερινών ειδών ένδυσης κατά 0,7%, ενώ σε άλλες 5 ομάδες που συγκροτούν το γενικό δείκτη τιμών, οι τιμές υποχώρησαν.

Στην περίοδο Νοέμβρης 2012 προς Νοέμβρης 2011, πρωταθλητές στην ακρίβεια, είναι εμπορεύματα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με το κράτος. Βλέπουμε έτσι χαρακτηριστικά, ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε ένα μόνο έτος, σημείωσε αύξηση 39,4%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 16,3% και του φυσικού αερίου κατά 14,5%. Μεγάλες επίσης αυξήσεις έχουμε στα αεροπορικά εισιτήρια (21,2%), στα τέλη κυκλοφορίας - διόδια (9,7%), ενώ στο χώρο των τροφίμων οι τιμές στις νωπές πατάτες αυξήθηκαν κατά 12,3%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στα κρέατα (1,6%), τα νωπά ψάρια (1,4%), τα γαλακτοκομικά και αυγά ( 1,4%), ενώ στα νωπά λαχανικά υποχώρησαν κατά 11,9%. Αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και στην ένδυση - υπόδηση (2,4%) και στα νοσοκομεία και κλινικές (3,6%).

Στο επίπεδο των 12 ομάδων που συγκροτούν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, στο επίπεδο του έτους, οριακά θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά (0,1%), η ένδυση υπόδηση (2,4%), η στέγαση (11,7%)! και οι μεταφορές (1,6%), ενώ στις υπόλοιπες 8 ομάδες οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά.


Οι μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Με αφορμή τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών στην Καρδίτσα, το Γραφείο Τύπου της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η διπρόσωπη και ευκαιριακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε για μια ακόμα φορά. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 10/12/ 2012, στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Καρδίτσας κύριο αίτημα ήταν η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΤΗΣ ΕΕ που οδήγησε χιλιάδες αγρότες στο ξεκλήρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παρουσία στελεχών του και με ανακοίνωσή του, εξέφραζε τη συμπαράστασή του στους αγρότες, αλλά τάχθηκε ...υπέρ της ΚΑΠ!!

Επίσης, βασικό αίτημα των αγροτών είναι η ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το έργο είναι επιζήμιο και το καταπολεμά με όλες του τις δυνάμεις, από κοινού με την ΕΕ και προτείνει στους αγρότες να επιλέξουν "...λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες", χωρίς, βέβαια, να λέει ποιες είναι αυτές. Μάλιστα, στελέχη του προτείνουν σταμάτημα των έργων του Αχελώου και γκρέμισμα της σήραγγας εκτροπής (!!!), γεγονός που καταγγέλθηκε από τους ομιλητές του συλλαλητηρίου.

Πραγματικά, είναι δύσκολο να υπηρετείς, με απόλυτη υποταγή, την ΚΑΠ και, ταυτόχρονα, να παριστάνεις το φίλο στη μικρομεσαία αγροτιά, που καταστρέφεται εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι αγρότες το έχουν ξαναδεί το έργο τότε που η ΝΔ έλεγε ότι θα πήγαινε, αυτοπροσώπως ο κ. Καραμανλής στα Συμβούλια των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και θα έλυνε όλα τα προβλήματα των αγροτών. Ετσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεταρρυθμίσει την ΚΑΠ. Μόνο που οι ηγέτες της ΕΕ μεταρρυθμίζουν την ΚΑΠ κάθε 4 - 5 χρόνια και πάντα σύμφωνα με τις επιταγές των μονοπωλίων, με κύρια κατεύθυνση το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η λύση δε βρίσκεται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, γενικότερα, των δυνάμεων του ευρωμονοδρόμου για "μεταρρυθμίσεις" στο πεδίο της εκμεταλλευτικής καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας. Μια λαϊκή εξουσία που, στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, θα προχωρήσει στην κοινωνικοποίηση της γης και των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων, προωθώντας μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα διασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και, μέσω των καθετοποιημένων κρατικών αγροτικών μονάδων και των παραγωγικών συνεταιρισμών της μικρής ιδιοκτησίας, θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως και για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, δεν είναι στις "διαπραγματεύσεις" και στις "αναδιαπραγματεύσεις" με την ΕΕ, τους "πιστωτές" και το μεγάλο κεφάλαιο, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μονομερής διαγραφή του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση όλου του παραγόμενου πλούτου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ