ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ
Ζυμώνουν παράταση της αντιλαϊκής συγκυβέρνησης

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από τα αστικά επιτελεία για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό είναι μία: Οργάνωση για αντεπίθεση στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παντού
Η διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό είναι μία: Οργάνωση για αντεπίθεση στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παντού
Το έδαφος για παράταση της θητείας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου στρώνουν τα αστικά επιτελεία και την ίδια ώρα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. σε αγαστή συνεργασία κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση με νέα βάρβαρα μέτρα. Με την πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, που ζήτησε παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου μέχρι το τέλος της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, συντάχθηκαν η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., εμμέσως πλην σαφώς, προκρίνουν την παράταση της συγκυβέρνησης και μεταθέτουν τον εκλογικό ορίζοντα στην ολοκλήρωση του αντιλαϊκού έργου. Εκφράζοντας τους γενικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος με άρθρο του την Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή» υποστηρίζει:

«Τα κόμματα οφείλουν να παύσουν να ζητούν εκλογές και να αναγνωρίσουν τον συγκεκριμένο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της τετραετίας από τις προηγούμενες εκλογές, κατά τον οποίο ο κ. Παπαδήμος θα εργαστεί υπέρ του συμφέροντος της χώρας, ώστε να μη μας εξαναγκάσουν σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη ή σε άλλες καταστρεπτικές εξελίξεις».

Ο Κ. Στεφανόπουλος, μάλιστα, κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, σημειώνει: «Δεν χρειαζόμαστε εκλογές, αλλά μία κυβέρνηση με ικανότητες και γνώση που θα εργασθεί για να βγάλει την χώρα έξω από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει. Μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό που διαθέτει αυτά τα προσόντα, με κύρος και γνωριμίες στο εξωτερικό, αλλά και ακέραιο το δικαίωμα κατά το Σύνταγμα να διορίζει και να παύει υπουργούς. Και τον έχομε. Εννοώ τον κ. Παπαδήμο».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα αστικά κόμματα να «τροποποιήσουν» την αρχική τους συμφωνία για εκλογές το Φλεβάρη, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές «δεν πρόκειται να ωφελήσουν τη χώρα αλλά θα βλάψουν με βεβαιότητα τη χώρα». Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να εθίσει τα λαϊκά στρώματα στο μονόδρομο των νέων μέτρων και στην παγιοποίηση των συσχετισμών σε βάρος του, κινδυνολογώντας ότι οτιδήποτε άλλο πέρα από την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται είναι καταστροφικό για το λαό, επειδή δεν ωφελεί το κεφάλαιο.

Γενικευμένη αναδιάταξη

Στο ίδιο πνεύμα και η Αν. Διαμαντοπούλου, με άρθρο στην προσωπική της ιστοσελίδα, αναφέρει: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια, ώστε να υλοποιήσει ένα σύνολο εξαιρετικά δύσκολων και άμεσων στόχων». Η υπουργός Παιδείας προτείνει επίσης να δοθεί η δυνατότητα στον Λ. Παπαδήμο «της επιλογής ανασχηματισμού, στελέχωσης της κυβέρνησής του, χωρίς αποτύπωση κομματικών σχεδιασμών και με διεύρυνση της σημερινής στήριξης».

Η Αν. Διαμαντοπούλου προτείνει επί της ουσίας η κυβέρνηση Παπαδήμου να αποτελέσει τη «μαγιά» για την αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος και αναφέρει ότι στην κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει «να συμμετέχουν οι πλέον κατάλληλοι και ικανοί, οι οποίοι αναπόσπαστοι από οποιοδήποτε άλλο έργο ή βλέψεις θα ασχοληθούν με τα αντικείμενα αρμοδιότητάς τους».

Από την πλευρά του ο Π. Ευθυμίου, μιλώντας στο «Real FM», υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν πρέπει να θεωρηθεί ούτε κυβέρνηση περιορισμένη, ούτε ειδικού σκοπού» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Ευρώπη, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί οικονομικά και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης».

Στο ίδιο πνεύμα, την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση συνεργασίας ζήτησαν με κείμενό τους έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγγας, Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης, Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας, Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής και Υγείας Μ. Μπόλαρης προτείνουν την ανάληψη διακομματικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προκειμένου να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, με κατάτμηση εκλογικών περιφερειών ενόψει των εκλογών που θα προκηρυχθούν σε χρόνο που θα κριθεί πρόσφορος.

Διαδοχικές διαβουλεύσεις

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την επιτάχυνση του βάρβαρου κυβερνητικού προγράμματος προωθεί ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, που χτες ξεκίνησε νέο γύρο επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης. Με στόχο την ταχύτερη εφαρμογή του αντιδραστικού κυβερνητικού έργου και στο φόντο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου και Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις τέθηκαν επί τάπητος τα πρόσθετα μέτρα που ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση (νέοι φόροι, μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, παραπέρα περικοπές στις συντάξεις, τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες κ.ά.) στο πλαίσιο και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που από χτες βρίσκεται στην Αθήνα για το νέο μνημόνιο. Την επιβολή νέων μέτρων μέσα στο 2012 προανήγγειλε εξάλλου την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος και επιβεβαίωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα πριν τις γιορτές, που θα περιλαμβάνει το πλήθος των βάρβαρων μέτρων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να οριστικοποιήσει και να εγκρίνει τα νέα σφαγιαστικά μέτρα. Σήμερα ο Λ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ - ΕΥΡΥΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στόχος για 150.000 απολύσεις ως το 2015

Τα αντιδραστικά τους σχέδια επιβεβαίωσαν Ρέππας - τρόικα

Την πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την τρόικα παρουσίασε χτες στους εκπροσώπους της ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, συζητήθηκαν η εφαρμογή του νέου βαθμολογίου στο Δημόσιο, η αξιολόγηση και η κινητικότητα των υπαλλήλων, το νέο Πειθαρχικό που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την «καλή νομοθέτηση», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και η μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων στο Δημόσιο, καθώς και η συνεργασία με την task force βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ και της Λευκής Βίβλου για τη Δημόσια Διοίκηση.

Επίσης, ο Δ. Ρέππας ενημέρωσε ότι το Γενάρη θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», το οποίο θα αφορά στους τομείς: Δομή και όργανα, Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, Παρακολούθηση προϋπολογισμού, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καλή νομοθέτηση, καταπολέμηση γραφειοκρατίας. Το προσχέδιο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αποσταλεί στην τρόικα μέχρι τα Χριστούγεννα. Σε ό,τι αφορά την πορεία εφαρμογής της «εργασιακής εφεδρείας» και της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, από τις δύο πλευρές επαναβεβαιώθηκε ότι κοινός κεντρικός τους στόχος είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Κράτος μέχρι το 2015 κατά 150.000 τουλάχιστον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ