ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!». Με αυτό το σύνθημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε σχολές και γειτονιές μπροστά στην 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πλήθος τέτοιων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν σε πολλές σχολές της Αθήνας από τις Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Στη Φυσικομαθηματική μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στο μουσείο της Ιστορίας, όπως θέλουν να μας πείσουν η κυρίαρχη τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, ούτε αποτελεί ένα αβλαβές εικόνισμα για να το λιβανίζουν όσοι έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και τους αγώνες. Το εξεγερτικό του πνεύμα είναι πάντα επίκαιρο. Τα διδάγματά του είναι χρήσιμα στον αγώνα που δίνουμε σήμερα για να ανατρέψουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα (...) Μαζί με παρακαταθήκες μάς άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς, στόχους και αιτήματα που παραμένουν ανεκπλήρωτα. Το μήνυμά του ήταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό. Ηταν πράξη που πήρε τα χαρακτηριστικά οργανωμένης ανυπακοής και απειθαρχίας στο καθεστώς. Ζυμώνονταν οράματα για γενικότερες ανατροπές. Τα συνθήματα που κοσμούσαν την πύλη του Πολυτεχνείου, "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", είναι πάντα επίκαιρα, αποτελούν συνδετικό κρίκο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τους σύγχρονους αγώνες και είναι βασικό κριτήριο για την ειλικρίνεια και τη συνέπεια κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στο Πολυτεχνείο».

Αντίστοιχα μαζική εκδήλωση έγινε στη Νομική, με ομιλητή τον Αντώνη Μοχιανάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συζήτηση δόθηκε βάρος στα ιστορικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, στον ρόλο της ίδρυσης της ΚΝΕ και της αύξησης της επιρροής του Κόμματος ως παράγοντα ανόδου του κινήματος, των λαϊκών διεκδικήσεων και της ταξικής πάλης. Σημειώθηκε η ανάγκη για ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σήμερα, ενάντια στους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης για βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ. Φανερώθηκε ότι με το πέρασμα από τη χούντα στη μεταπολίτευση άλλαξε μόνο η μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, της διακυβέρνησης, ότι η ιδεολογία του καθεστώτος ήταν η ιδεολογία της αστικής τάξης, με διαφορές στο νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα, που δεν αναιρούν όμως τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής εξουσίας.

Στο ΕΜΠ
Στο ΕΜΠ
Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στο ΕΜΠ, στο Γεωπονικό κ.α.

Την Κυριακή στο ΑΠΘ

Εκδήλωση με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!» οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε γειτονιές της Αττικής

Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική προγραμματίζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 13 Νοέμβρη

-- Η ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών στις 7 μ.μ., στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρόοδος» στο Αιγάλεω (Κορυτσάς 33).

-- Η ΤΟ Δυτικών Συνοικιών στις 7 μ.μ., στο Καλλιτεχνικό Καφενείο του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Ιλίου «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99). Θα μιλήσει η Ηρώ Κοτσαμπά, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης θα προβληθεί βίντεο, ενώ θα υπάρχει και έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Οι Οργανώσεις Ν. Σμύρνης στις 7 μ.μ., στο θεατράκι του «Polis Park».

  • Την Κυριακή 14 Νοέμβρη

Στη ΦΜΣ
Στη ΦΜΣ
-- Οι ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και Καλλιτεχνών στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείο) στον Βύρωνα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και μουσικό αφιέρωμα.

-- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής στις 12 μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι. Θα μιλήσει ο Νάσος Σκοτίδας, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Β/Δ Αττικής της ΚΝΕ.

-- Οι ΤΟ Α' Αθήνας και Γκράβας - Γαλατσίου στις 6 μ.μ., στο Μουσείο ΠΕΚΑΜ (Ασωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας.

-- Η ΤΟ Μεσογείων στις 6 μ.μ., στον Γέρακα (Λ. Μαραθώνος 96).

-- Οι Οργανώσεις Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου στις 6.30 μ.μ., στην Κλούβα.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

-- Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 14/11, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

-- Η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και το ΤΣ Ροδόπης της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με ομιλητή τον Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης, στο πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής την Κυριακή 14/11 στις 6.30 μ.μ.

Στη Ζάκυνθο

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ την Κυριακή 14/11, στις 7 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εργαζόμενοι, φοιτητές και φορείς τιμούν την επέτειο

Τη συμμετοχή τους στον τριήμερο αγωνιστικό εορτασμό της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία προετοιμάζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας. Για την αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, ήδη φοιτητικοί σύλλογοι δίνουν ραντεβού με συγκέντρωση στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια. Πρόκειται για τους Συλλόγους Παντείου, Ιατρικής, Τουρκικών Σπουδών, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Τοπογράφων, ΝΦΕΕΜΠ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΚΤ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και Μηχανικών ΠαΔΑ. «Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν... Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Για αυτό, φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία!», δηλώνουν.

Εργατικά Σωματεία και μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος δίνουν επίσης ραντεβού στις 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια για την αντιιμπεριαλιστική πορεία. Μεταξύ άλλων, στη συγκέντρωση καλούν το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ.

Καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο

Το ΠΑΜΕ καλεί σε κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο την Τρίτη 16 Νοέμβρη. Τόπος συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 4.30 το απόγευμα. Σε κατάθεση στεφάνων στο παραπάνω ραντεβού καλεί επίσης η ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν από κοινού τον τριήμερο εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αντηχήσει πλατιά το αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα. Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 15/11, εκδήλωση των φοιτητικών συλλόγων από κοινού με την ΕΔΥΕΘ στις 6 μ.μ. στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου.

Την Τρίτη 16/11, μεγάλη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο αίθριο του Πολυτεχνείου.

Την Τετάρτη 17/11, στις 12 μ. τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και στις 6 μ.μ. μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία με συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Στην Πάτρα

Στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, όπου συμμετείχαν η δημοτική αρχή, εκπρόσωποι Φοιτητικών Συλλόγων, Εργατικών Σωματείων και μαζικών φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του αγωνιστικού εορτασμού, προγραμματίζεται τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής, την Τρίτη 16 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., κατάθεση στεφάνων στο Παράρτημα και την παλιά Ασφάλεια και την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς το μνημείο Τεμπονέρα.

Σε άλλες πόλεις

Μαζικοί φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις.

Αμαλιάδα, Εργατικό Κέντρο, 6.30 μ.μ.

Αμφισσα, πλατεία Λαού, 6 μ.μ.

Βόλος, πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.

Γιάννενα, μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου, 6 μ.μ.

Ζάκυνθος, κτίριο του παλιού Εργατικού Κέντρου, 7.30 μ.μ.

Καβάλα, πλατεία Καπνεργάτη, 5.30 μ.μ.

Καλαμάτα, πλατεία 23ης Μαρτίου, 6 μ.μ.

Καρδίτσα, κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.

Κατερίνη, Σιντριβάνι - Πλατάνι, 7 μ.μ.

Κεφαλονιά, κεντρική πλατεία Αργοστολίου, 6 μ.μ.

Κοζάνη, κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.

Κομοτηνή, Πάρκο Περιφέρειας, 5.30 μ.μ.

Μυτιλήνη, πλατεία Σαπφούς, 6.30 μ.μ.

Πύργος, έξω από το 1ο Γυμνάσιο, 6.30 μ.μ.

Τρίκαλα, κεντρική πλατεία, 5 μ.μ.

Σάμος, πλατεία Καρλοβάσου, 6 μ.μ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
«Τι όφελος έχει ο λαός από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα;»

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (μέλος της ΟΓΕ) μπροστά στην επέτειο του Πολυτεχνείου οργανώνει την Κυριακή 14/11 στις 6 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Τι όφελος έχει ο λαός από τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα;». Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στον δημοτικό κινηματογράφο «Αλέκα» στου Ζωγράφου (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, πλατεία Αλεξανδρή - Γαρδένια).

Η προσυγκέντρωση ΚΚΕ και ΚΝΕ στην Αθήνα

Η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της Θεσσαλονίκης σε μαζική συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σε προσυγκέντρωση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στις 5 μ.μ. στο Πολυτεχνείο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ