ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στην Κούβα - Τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!

Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Κούβα - Τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών δεν θα περάσουν!», το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει τη νέα κλιμάκωση των επιθετικών ιμπεριαλιστικών ενεργειών ενάντια στην Κούβα και τον λαό της και συγκεκριμένα το κάλεσμα σε διαδηλώσεις με αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό περιεχόμενο στις 15 Νοέμβρη, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Κούβας. Πρόκειται για ενέργειες που ενορχηστρώνουν και χρηματοδοτούν οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την αντικουβανική μαφία που δρα στο έδαφός τους, καθώς και αντεπαναστατικές δυνάμεις μέσα στην Κούβα.

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της Κούβας έχει δώσει στη δημοσιότητα πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων για το πώς τα πρόσωπα που ηγούνται των αντεπαναστατικών ενεργειών συνδέονται και καθοδηγούνται απευθείας από μηχανισμούς στις ΗΠΑ, με σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης και να μεθοδεύσουν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, ακόμα και πραξικόπημα στην Κούβα.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προβοκατόρικες ενέργειες των ιμπεριαλιστών και κάθε σενάριο για οποιουδήποτε είδους ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κούβα, που στόχο έχουν να ανατρέψουν τις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης.

Οι κατακτήσεις του κουβανικού λαού γίνονται ακόμα πιο φανερές σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, όταν η Κούβα έχει παρασκευάσει 5 εμβόλια, έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο και ταυτόχρονα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ ταυτόχρονα έχει διοργανώσει διεθνιστική ιατρική βοήθεια σε άλλους λαούς!

Το ΚΚΕ καλεί σε ενίσχυση του αγώνα για τον τερματισμό του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού αποκλεισμού της Κούβας και την άρση των 243 πρόσθετων οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρεί στο ακέραιο η κυβέρνηση Μπάιντεν. Εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

Ο λαός της Αθήνας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, στις εκδηλώσεις και τις πορείες για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διαδηλώνοντας ενάντια στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και στις απανταχού επεμβάσεις και σχεδιασμούς του, μπορεί να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στην Κούβα.

Η Κούβα θα νικήσει!».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προετοιμάζει δύναμη ταχείας επέμβασης για «όλες τις περιστάσεις»

Τη «στρατηγική ευθύνη» της ΕΕ να προχωρήσει «μια αληθινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική», μεταξύ άλλων με τη δημιουργία «ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης έως και 5.000 στρατιωτών», ικανής «να διεξάγει επιχειρήσεις σε όλες τις περιστάσεις», τόνισε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας την προσπάθεια της ΕΕ να αντεπεξέλθει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε ένα όλο και πιο ρευστό παγκόσμιο σκηνικό, όπου η Κίνα απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και αυτές με τη σειρά τους μετατοπίζουν όλο και περισσότερο το κέντρο βάρους της παρέμβασής τους στον Ινδο-Ειρηνικό, την ίδια ώρα που η ΕΕ επιδιώκει να αναδειχτεί σε πιο ισχυρό γεωπολιτικό «παίκτη», ο Μπορέλ αναφέρθηκε στη «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της λυκοσυμμαχίας τη Δευτέρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ θα λειτουργεί «συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας ωστόσο την ίδια στιγμή ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει «να είμαστε σε θέση να δρούμε στην περιοχή μας και πέρα από αυτή, με άλλους αν χρειαστεί ή μόνοι μας αν είναι απαραίτητο».

«Η στρατηγική ικανότητα της Ευρώπης συρρικνώνεται. Το να προσποιούμαστε ότι είμαστε μια ήπια δύναμη, όταν όλα χρησιμοποιούνται ως όπλα, δεν αρκεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πάροχος ασφάλειας».

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ικανότητα ταχείας ανάπτυξης έως και 5.000 ατόμων», ανέφερε, ώστε η ΕΕ «να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις σε όλες τις περιστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη χρήση βίας, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες».

Εξίσου χαρακτηριστικά, ως παράδειγμα ιμπεριαλιστικής επέμβασης που η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοια δύναμη, ο Μπορέλ διάλεξε τη Λιβύη:«Η αποστολή δύναμης παρεμβολής στη Λιβύη μπορεί να είναι ένα σενάριο. Προβλέπεται στη Συνθήκη», είπε και θύμισε ότι «στη Λιβύη η ΕΕ ήθελε να δράσει αλλά δεν είχε τις ικανότητες, καθώς και ότι υπήρξαν δυνάμεις παρέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τέτοια σενάρια θα έχουμε όλο και περισσότερα στον κόσμο», είπε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η «Στρατηγική Πυξίδα» δίνει επίσης έμφαση στην ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και κυβερνοεπιθέσεων, τις οποίες χαρακτήρισε «την κυριότερη μορφή πολέμου στο μέλλον», καθώς και στο Διάστημα, «το νέο πεδίο των μαχών» που «θα πρέπει να το εντάξουμε στην αμυντική μας πολιτική».

Οι «διαφορετικές προσεγγίσεις» και η «ευελιξία»

Μην μπορώντας να κρύψει τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, τη διάσταση ή τη σύγκρουση συμφερόντων και εντός της ΕΕ, ο Μπορέλ είπε πως «το επίπεδο φιλοδοξίας των "27" να συμμετέχουν σε μια αληθινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι πολύ διαφορετικό» και «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ετσι, πρόσθεσε, «θα πρέπει να εισαγάγουμε ευελιξία αν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα γρήγορα. Το άρθρο 44 της Συνθήκης το επιτρέπει». Οπως εξήγησε, «ομοφωνία θα χρειάζεται για να ξεκινήσει μια επιχείρηση αλλά όχι σε κάθε βήμα. Οταν αποφασίζεται, τα κράτη - μέλη που θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να μπορούν να δρουν σύμφωνα με ορισμένη πραγματική ευελιξία».

Αντίστοιχα, ξεκαθάρισε ότι για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δεν θα απαιτούνται απαραίτητα τα προσχήματα του ΟΗΕ: «Για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα υπάρχει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά όχι απαραίτητα πάντα», τόνισε ο Μπορέλ.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη πρόβλεψη ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας αντίστοιχης με αυτή του ΝΑΤΟ και ενίσχυση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής, ο Ζ. Μπορέλ ξεκαθάρισε πως «η συλλογική άμυνα της Ευρώπης είναι στο ΝΑΤΟ, εξασφαλίζεται από το ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει εναλλακτική έναντι του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει το ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ». Την ίδια στιγμή, όμως, ανέφερε ότι «η Συνθήκη δεν θέτει όρια στη φιλοδοξία των Ευρωπαίων για να αναπτύξουν κοινή άμυνα»...

ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρεσβεία και το προξενείο των ΗΠΑ
  • Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνουν το Σάββατο 13/11, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης της Κούβας που επεξεργάζονται και προωθούν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.
  • Αντίστοιχα, στην Αθήνα, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης καλεί τα μέλη του και όλους τους φίλους του κουβανικού λαού, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, τη Δευτέρα 15/11, στις 12 το μεσημέρι. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ