ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
Επίταξη και όχι παζάρια με τους κλινικάρχες, για να σωθούν ζωές

Με ένα ακόμα κύμα πανδημίας να φουντώνει μέρα με τη μέρα και τη χρεοκοπία της διαχείρισής της με κριτήριο το «κόστος - όφελος» να αναβλύζει πλέον από παντού, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία ετοιμάζονται για ένα ακόμα «μπάσιμο», αντιμετωπίζοντας και τη νέα έξαρση σαν ευκαιρία για μπίζνες.

Είναι χαρακτηριστικό το σίριαλ των τελευταίων ημερών: Στα δημόσια νοσοκομεία ράντζα μπαίνουν μέχρι και στα ασανσέρ, κλινικές σε ένα βράδυ μετατρέπονται σε κλινικές COVID, ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Και την ίδια ώρα, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις, αντί να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία και να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων για να σωθεί κόσμος, είναι σε εξέλιξη το γνωστό παζάρι υπουργείου Υγείας και κλινικαρχών για τους «όρους της συνεργασίας», δηλαδή για το πόσα θα αρπάξουν από νοσήλια - νοίκια για μερικές κλίνες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η «διάθεση» (πάντα με το αζημίωτο) 368 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δωράκια πάνω στα δωράκια για τους ιδιώτες

Κι αυτό όταν η μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου», τα κλεισίματα Περιφερειακών Ιατρείων, οι συγχωνεύσεις κλινικών κ.ο.κ. ήδη έχουν προσθέσει πελατεία στους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας, αφού χιλιάδες είναι οι αποκλεισμένοι ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ.

Μετά τις εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ» εν μέσω πανδημίας, που προβλέπει ένταση της επιχειρηματικής δράσης, έρχεται και η καθημερινή πρακτική που κατοχυρώνει τέτοιες μορφές «συμπράξεων» με ιδιώτες, όπως είχε γίνει και στο προηγούμενο κύμα, με την «αξιοποίηση» από το κράτος ιδιωτικών κλινικών για την «αποσυμφόρηση» των κρατικών νοσοκομείων.

Και ενώ περισσεύουν τα μεγάλα λόγια για τους 100 πνευμονολόγους που ψάχνει η κυβέρνηση να «επιστρατεύσει», αντί να κάνει μόνιμες προσλήψεις από τους χιλιάδες γιατρούς, την περασμένη Τετάρτη έκανε συνάντηση με τους κλινικάρχες, όπου εκτός των άλλων ανακοινώθηκε και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο για απευθείας νοσηλεία ασθενών COVID σε ιδιωτικές κλινικές.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη «συνεργασία» της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, όταν είχαν φρακάρει ξανά τα δημόσια νοσοκομεία, είχε έρθει μαζί με τον διπλασιασμό του «ενοικίου» που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (από 800 σε 1.600 ευρώ ημερησίως) για κάθε κλίνη ΜΕΘ. Προβλεπόταν επίσης η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξάνουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ με μια απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες και χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, μπας και στριμώξουν περισσότερα χιλιοεξακοσάρια κάθε μέρα. Δηλαδή, μπροστά στην «ευκαιρία» πήγαν περίπατο ακόμα και στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας.

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω «τζογάρισμα» στις πλάτες των ασθενών, είχε δοθεί η δυνατότητα στους κλινικάρχες ακόμα και να ξεδιαλέγουν περιστατικά και να αποδέχονται μόνο όσα είναι ένα βήμα πριν το εξιτήριο, ώστε να κοστίζουν λιγότερο.

«Συνύπαρξη» υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Αυτό είναι το πλαίσιο της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, που αυτές τις μέρες «επικαιροποιείται». Αυτή είναι η ξινισμένη σούπα της «συνύπαρξης» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που φέρει τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων, αφού είναι η στρατηγική που έχει κορωνίδα την Υγεία - εμπόρευμα και τους ασθενείς - «πελάτες».

Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχε ξανανοίξει αυτή η συζήτηση για τους όρους της «συνεργασίας» στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχε βγει στα κεραμίδια ζητώντας «δίκαιη μοιρασιά» της πίτας και πρότεινε κι αυτός αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο (20% - 25%), επικαλούμενος πάντα τη «μείωση του τζίρου της ιδιωτικής Υγείας».

Πάνω σε αυτήν τη σύμπλευση και στην πολιτική της εμπορευματοποιημένης Υγείας, που εκφράζεται και στη συνέπεια που δείχνουν όλες οι κυβερνήσεις στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, πατάνε οι εκκλήσεις για «συναίνεση», οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για υπουργούς ή «ειδικούς» «κοινής αποδοχής», που θα διαχειριστούν τη βαρβαρότητα των εκατοντάδων θανάτων κάθε βδομάδα.

Πάλη για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Με αυτήν τη στρατηγική βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί που είναι στον αγώνα για την υγεία και τη ζωή του λαού, διατυπώνοντας και το δίκαιο αίτημα της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Γιατί δύο σχεδόν χρόνια τώρα έχει αποδειχθεί, και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού δεν μπορεί να συνυπάρξει με το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, με Υγεία και Φάρμακο εμπόρευμα. Αυτός είναι ο «γόρδιος δεσμός» που ο λαός μπορεί να κόψει με την πάλη του, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας και βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Στο «κόκκινο» ακόμη και χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Δεν αρκούν οι εμβολιασμοί για συλλογική προστασία, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα κρούσματα της Covid-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ δεν έχει μπει ακόμη ο χειμώνας, με τη νέα έξαρση να αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι από μόνοι τους οι εμβολιασμοί δεν αρκούν, αντίθετα χρειάζονται και ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των λαών, με έμφαση στους χώρους μεγάλης διασποράς, μέτρα αποφασιστικής ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας, μαζί με ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα.

«Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία»

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, έχουμε πανδημία».

Οπως σημειώνει ο Γερμανός επιδημιολόγος, «έχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους».

Η περίπτωση της Δανίας

Η Δανία έγινε το καλοκαίρι μια από τις πρώτες χώρες που επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και δύο μήνες έζησε «χωρίς κορονοϊό», με την κυβέρνηση να δηλώνει τότε πως η Covid-19 δεν αποτελούσε πλέον «μια ασθένεια που συνιστά κρίσιμη απειλή για την κοινωνία».

Στη σκανδιναβική χώρα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 88,3% των ενηλίκων και το 85,9% των άνω των 12 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, με πληθυσμό περίπου 5,8 εκατ., καταγράφεται ξανά μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία, κατά μέσο όρο 2.000 - 3.000 τη μέρα.

Την ίδια στιγμή, όμως, όχι μόνο έχουν χαλαρώσει και αυτά τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης αλλά επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση με την έναρξη της πανδημίας: Περικοπές, διαχρονικές ελλείψεις, ιδιωτικοποιήσεις δομών και υπηρεσιών.

«Ηδη τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και το προσωπικό τρέχει. Εντούτοις, δεν έχουμε την αντοχή που είχαμε στο παρελθόν, διότι ασκείται πίεση εδώ και καιρό», τόνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Υγείας, Σ. Μπρόστρεμ, περιγράφοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Μερικό lockdown στην Ολλανδία

Η Ολλανδία θα επιβάλει από αυτό το Σαββατοκύριακο το πρώτο μερικό lockdown στη Δυτική Ευρώπη μετά το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την εξάπλωση ενός νέου κύματος της Covid-19. Τα κρούσματα της Covid-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία, αφού στο όνομα του ότι το 85% των ενηλίκων εμβολιάστηκε, έπαψαν τα όποια μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 16.264 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θάνατοι.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στη Γερμανία, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο και 235 θάνατοι, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού.

OENΓΕ
Η υγεία μας δεν είναι πολυτέλεια, οι ζωές μας δεν είναι αριθμοί

Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας απαιτεί η Ομοσπονδία

«Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων», απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας. Παράλληλα απαιτεί μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μονιμοποιήσεις όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, αντίστοιχα μέτρα για την ΠΦΥ, επιστροφή όσων είναι σε αναστολή εργασίας.

«Κανένας ασθενής σε ράντζο! Κανένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ! Καμία συγχώνευση, κλείσιμο τμημάτων - κλινικών - νοσοκομείων. Κανένας περιορισμός χειρουργείων, διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων, καμία μετατροπή δημόσιου νοσοκομείου σε κοβιντάδικο», είναι διεκδικήσεις που επίσης προτάσσει η ΟΕΝΓΕ.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε πρόταση όπως οι παραπάνω που διατυπώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και «εφαρμόζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης και των μετακινήσεων, του στυψίματος κυριολεκτικά του αποδεκατισμένου προσωπικού, της απογύμνωσης της ΠΦΥ. Εξακολουθεί να αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς, που μαζί με το πολύτιμο όπλο του εμβολιασμού μπορεί να αναχαιτίσουν το 4ο επιδημικό κύμα που φουντώνει».

Σημειώνει ότι «τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, προς το καλύτερο, αν είχαν εισακουστεί οι προτάσεις που είχαμε καταθέσει ως ΟΕΝΓΕ και ως Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών ήδη από τον Μάρτη του 2020».

Αναδεικνύοντας ότι το έγκλημα είναι «προδιαγεγραμμένο», θυμίζει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, που ακόμα κι αν είχαν γίνει «θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων». Οτι «οι 2.000 προσλήψεις επικουρικών γιατρών είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανανεώσεις συμβάσεων συναδέλφων που τους κρατάνε ομήρους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Οτι «δεν είναι κρεβάτι ΜΕΘ ένας αναπνευστήρας και ένα μόνιτορ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Υγείας. Γιατί ΜΕΘ είναι ξεχωριστός χώρος νοσηλείας με γιατρούς και νοσηλευτές παρόντες 24 ώρες το 24ωρο». «Γιατί ακόμα και 1.500 κρεβάτια ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα να διαθέταμε θα ήταν πολύ λιγότερα από τα 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ανάγκη η χώρα μας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια, όπως ξεδιάντροπα είπε ο υπουργός Επικρατείας, να έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας τις αναγκαίες εφεδρείες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και έκτακτες ανάγκες».

«Ως εδώ! Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας. Είναι μονόδρομος. Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν είχαν αναπτυχθεί οι αγώνες των υγειονομικών αλλά και των σωματείων, των μαζικών φορέων που ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας και διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη ζωή!

Η υγεία μας δεν είναι πολυτέλεια, οι ζωές μας δεν είναι αριθμοί», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

55 νεκροί, 508 διασωληνωμένοι

Την Παρασκευή 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από COVID-19 και πλέον ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 16.616 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 508, οι 423 (83,27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 85 (16,73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα ήταν 6.862.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ