ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προκαλεί για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, ονειρεύεται ότι θα μπουν στο «γύψο» οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Σε άλλη μια προκλητική προσπάθεια μετακύλισης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης στο λαό και τη νεολαία για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την άρνησή της να ενισχύσει ουσιαστικά το σύστημα Υγείας και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, εξελίχθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, χτες στη Βουλή, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ενώ επιτιθέμενος στους εργαζόμενους και το λαό που απαιτούν εδώ και τώρα ενίσχυση του συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και μέσα, όπως και μέτρα προστασίας της υγείας τους στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, ο πρωθυπουργός αξίωσε «σιωπητήριο» κι έφτασε να αξιώνει από το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα... να δηλώσουν ότι δεν θα καλούν σε συγκεντρώσεις με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου (βλ. και διπλανό θέμα).

Ο πρωθυπουργός ευθύς εξαρχής, εξάλλου, επιχείρησε να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για τη γιγάντωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αφού - όπως υποστήριξε ανερυθρίαστα - η κυβέρνηση πριν από την επιβολή του λοκντάουν δοκίμασε πολλά σχέδια που «προδόθηκαν από την ανευθυνότητα των λίγων», ενώ χωρίς την παραμικρή αναφορά στην κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στις δομές Υγείας και Πρόνοιας, έφτασε να πει πως «η βασική αιτία της διασποράς ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων».

Στα όρια του γελοίου ήταν και ο ισχυρισμός του πως η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι «ήταν ανθρωπίνως δυνατό» για την ενίσχυση των ΜΕΘ, όταν όλοι πια γνωρίζουν πως έστησαν άρον άρον κάποιες νέες Μονάδες για την Covid, μεταφέροντας προσωπικό και υποδομές από τις λιγοστές ΜΕΘ που αφορούν τις υπόλοιπες ασθένειες, φτιάχνοντας βασικά ένα σύστημα της μιας νόσου, με τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές, πολύ μακριά και από τις ανάγκες ακόμα και προ πανδημίας.

Παραπέρα, επιστρατεύοντας λογιστικές αλχημείες και αίολα επιχειρήματα, υποστήριξε πως «δεν ευθύνεται το άνοιγμα του Τουρισμού» για την εκτίναξη της πανδημίας, αλλά την ίδια στιγμή επανέλαβε την παραδοχή - μνημείο κυνικής ομολογίας πως η κυβέρνηση άνοιξε τον Τουρισμό με βάση τα «πρωτόκολλα» μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και μεταφορέων, λέγοντας πως «εάν λέγαμε ότι δεν θέλουμε καθόλου τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ PCR θα είχαμε αντί για 5.000.000 επισκέπτες που ήρθαν και κοντά στα 5 δισεκατομμύρια έσοδα το 20%, το 10%».

Συνολικά, εξάλλου, επιβεβαιώνοντας πως «πυξίδα» της κυβέρνησης κάτω απ' όλες τις συνθήκες είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και επιχειρώντας να παρουσιάσει όλη τη συζήτηση για τα μέτρα στο αν ήταν ή όχι απαραίτητο ένα λοκντάουν, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «έπρεπε εμείς, όπως κι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες, συχνά αντίθετες ανάγκες: Την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα είπε στη δευτερολογία του, όταν, συνεχίζοντας να αναπαράγει τα περί ατομικής ευθύνης στη νιοστή, μέσα από αερολογίες και εκμεταλλευόμενος τις πάσες που πήρε προηγουμένως από τον Αλ. Τσίπρα, επιδόθηκε σε άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε μια στατιστικολογία στα όρια της ανηθικότητας, για το πόσοι και πώς πέθαναν τους τελευταίους μήνες, πόσα τεστ γίνονται κ.λπ.

Παραπέρα, επέμεινε να παρουσιάζει ως κατόρθωμα όσα ελάχιστα έκαναν τους τελευταίους μήνες, αποσιωπώντας όσα δεν έκαναν δεκαετίες ολόκληρες. «Μέσα στην κρίση αναγκαστήκαμε να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπαιρναν περισσότερο χρόνο», είπε, σε άλλη μια έμμεση παραδοχή ότι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά τους στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που υπηρετούν, ενώ δεν παρέλειψε και τις συγκρίσεις με τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, όπου η ίδια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας οδηγεί σε εκατόμβες νεκρών, για να παρουσιάσει την κατάσταση στη ως χώρα ανεκτή. Εστω κι έτσι δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι υπήρχε στη χώρα πάντα «σταθερή έλλειψη κλινών εντατικών μονάδων».

Στο ίδιο πνεύμα συνέχισε στην τριτολογία του, όπου κλείνοντας τις τοποθετήσεις του έκανε ξανά ότι δεν ακούει το λαϊκό αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, προς άμεση κάλυψη των επειγουσών αναγκών που θεριεύουν μέρα με τη μέρα, λέγοντας πως επίταξη «σημαίνει πληρώνω κάθε μέρα που περνάει» και ισχυριζόμενος ότι αν η κυβέρνηση προχωρούσε από την άνοιξη σε επίταξη «θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα», ενώ «τώρα είναι πραγματικά απαραίτητο» και «θα το κάνουμε».

Απαράδεκτα είναι και όσα είπε για την Εκπαίδευση όπου παρέπεμψε μέχρι και στο Φλεβάρη για την προμήθεια τάμπλετ από το υπουργείο Παιδείας για παιδιά που δεν έχουν εξοπλισμό στο σπίτι για να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση, αποσιωπώντας τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά στο μεσοδιάστημα. Αφησε άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του λοκντάουν για Γυμνάσια και Λύκεια και πέραν του Νοέμβρη, λέγοντας πως αυτό θα κριθεί από «στοχευμένα τεστ» που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αρνούμενος και εδώ το αίτημα για μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ενόψει Χριστουγέννων δήλωσε ότι «θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών» και ότι η εξειδίκευση θα γίνει από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι λίγα για ελάχιστους που «έμειναν εκτός πλαισίου προστασίας». Ανέφερε ότι θα συσταθεί επιτροπή «για τη στρατηγική εμβολιασμού» για τον κορονοϊό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπενθυμίζει ότι «βάζει πλάτη» για ένα «κοινό σχέδιο» με τη ΝΔ

Εμφαση στους όρους με τους οποίους μπορεί να υπάρξει «συνεννόηση» ανάμεσα στο κόμμα του και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας έδωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Από τη σκοπιά αυτή, επανέλαβε τη διάθεση του κόμματός του «να βάλει πλάτη», κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι είναι «διχαστικός», αντί να προωθεί τη συναίνεση, κλείνοντας έτσι το μάτι στην αστική τάξη ότι είναι διαθέσιμος να συμβάλει στην υπόθεση της «εθνικής σύμπνοιας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του για εκπόνηση από κοινού με την κυβέρνηση ενός «σχεδίου σωτηρίας», με υπουργό κοινής αποδοχής, υποδεικνύοντας μάλιστα για τη θέση αυτή την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Θυμίζουμε πως η Αθ. Λινού είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Prolepsis», το οποίο έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και πρόσφατα είχε προβληθεί στο πλαίσιο της καμπάνιας της πρεσβείας των ΗΠΑ για την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιατρικής Σχολής Μάγιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου «Κέιζ Ουέστερν Ριζέρβ» στο Οχάιο των ΗΠΑ. Παράλληλα στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούλη 2011 μέχρι τον Οκτώβρη 2013 διατέλεσε ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η πρόταση αυτή συνοδεύτηκε απ' την πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε η σύμπραξη στο έδαφος της κοινής τους στρατηγικής να φέρει και «θεσμική σφραγίδα» και να θολώνει το τοπίο των ευθυνών που μοιράζονται τα κόμματα της αστικής διαχείρισης για τις τεράστιες ελλείψεις και ανεπάρκειες που ταλανίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κάλεσε την κυβέρνηση να είναι ακόμα πιο αποφασιστική στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με «ζεστό» χρήμα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση που δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας με κλίνες ΜΕΘ και προσλήψεις προσωπικού και ενώ επικαλέστηκε τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων επί ΝΔ, προσπέρασε σαν μη γενόμενη την απόφαση της δικής του κυβέρνησης να μην επαναλειτουργήσει κανένα απ' αυτά, αλλά και να μην προχωρήσει σε προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά των 30.000 και πλέον οργανικών θέσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αλλωστε, και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση υλοποίησε τη δημοσιονομική πειθαρχία και «εξυγίανση», εντείνοντας τη φοροεπιδρομή, μειώνοντας παραπέρα το σκέλος των δαπανών που αφορούσαν την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, δηλαδή τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία και Πρόνοια, την Παιδεία κ.ά.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός της για τη διαχείριση της πανδημίας, με το άγχος να γίνει «πιο αποτελεσματική» η κυβέρνηση. Πρότεινε μεταξύ άλλων προσλήψεις, όχι μόνιμου προσωπικού, μέτρα για να μην «κερδοσκοπούν» ιδιώτες, ενώ απέδωσε τις τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία σε «εμμονές και ιδεοληψίες» της ΝΔ. Κατέθεσε επίσης τις προτάσεις και για τη «στήριξη της οικονομίας», καλώντας την κυβέρνηση να «στηρίξει γενναία τις επιχειρήσεις» από το «πρόγραμμα ανάκαμψης».

Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναπαράγοντας τα διάφορα αφηγήματα της κυβέρνησης, έφτασε να αποδώσει «σε λάθος αλγόριθμο στον τουρισμό» την εκτίναξη της πανδημίας, από την προσαρμογή των πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Ζήτησε «να βρεθούμε όλοι μαζί σε μείζονα ζητήματα» και την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, «για να μη χάνει ο κόσμος το ψωμί του». Δεν παρέλειψε και αυτήν τη φορά να ρίξει το εθνικιστικό του δηλητήριο, κάνοντας λόγο για «μαγαζιά των Πακιστανών» που είναι γεμάτα όταν δεν επιτρέπουν «στον Ελληνα να πάει στην εκκλησία» κ.λπ.

Τις δικές του εποικοδομητικές προτάσεις προς την κυβέρνηση κατέθεσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης. Καταρχήν χαρακτήρισε «ασήμαντη συνεισφορά στην ελληνική οικονομία», δηλαδή προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα ποσά που θα τους δοθούν από το «Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ κατέθεσε τους «προβληματισμούς» του για το πώς θα ξεφορτωθούν οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια για να συνεχίζουν απρόσκοπτα να παρέχουν τη ρευστότητα που θέλει το κεφάλαιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ