ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονική επίθεση στο «Συνεργείο»

Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί σε δεύτερο βαθμό η δίκη για τη δολοφονική επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10 Ιούλη 2013), στην οποία τα δύο στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Λαγός και Μίχος ηγήθηκαν αυτοπροσώπως. Η δολοφονική επίθεση έγινε δύο μήνες πριν τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα.

Το δικαστήριο πρωτόδικα έχει κηρύξει ομόφωνα ενόχους για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης Λαγό και Μίχο και επίσης ενόχους ως φυσικούς αυτουργούς με την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και για οπλοχρησία ως προς αυτήν τα μέλη του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου Μπαρέκα, Γαλανάκη, Αγιοβλασίτη, Σταμπέλο και Καλπιτζή.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ο Λαγός (ο ναζί ευρωβουλευτής), αν και δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη φυλακή γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από το Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας, έχει καταδικαστεί για διεύθυνση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη και 8 μήνες, ενώ ο Μίχος βρίσκεται στη φυλακή με ποινή τα 5 χρόνια.

Επίσης, Σταμπέλος (δολοφονία Φύσσα) και Μπαρέκας (πυρηνάρχης Πειραιά) εκτίουν ποινές 9 χρόνια και 6 χρόνια και 2 μήνες αντίστοιχα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Στη μοτοπορεία συμμετείχαν επίσης, όπως έχει αποκαλυφθεί, και οι Γ. Πατέλης (πυρηνάρχης Νίκαιας), Ι. Κομιάνος, Γ. Τσακανίκας και Γ. Δήμου, όλοι μέλη του τάγματος εφόδου της Νίκαιας, που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και κάποιοι και για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά. Από τα σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία η παρουσία του ναζί Ι. Λαγού ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφτηκε από περίοικους. Το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία μίσθωσης οχημάτων, που του είχε παραχωρήσει με σύμβαση leasing στη Βουλή. Επίσης, από τα μηνύματα που είχαν βρεθεί στο κινητό του προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση. Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αγνώστων δραστών, παρότι οι δράστες ήταν γνωστοί, και ανασύρθηκε όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα...

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΦΩΤΟ 2

Στις 11 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τον θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΗΛΙΑ, μαχητή του ΔΣΕ και 32 χρόνια από τον θάνατο της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ. Στη μνήμη τους εισφέρουμε 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Εύβοιας της ΚΝΕ.

Η κόρη τους Κωνσταντινίδου Γεωργία και ο εγγονός τους Κούκης - Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος

***

Οι ΚΟΒ Διρφύων - Μεσσαπίων και Αρτάκης προσφέρουν 370 ευρώ στην ΤΕ Εύβοιας στη μνήμη της συντρόφισσας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΜΑΝΩΛΗ, που απεβίωσε στις 4 Οκτώβρη 2020.

Γεννήθηκε το 1938 στην Καστέλλα και από μικρή δούλευε σκληρά στα χωράφια, για να μεγαλώσει την οικογένειά της, καθώς είχαν ορφανέψει μικρά παιδιά από πατέρα. Ελιωσε τα νιάτα της στα χωράφια αλλά δεν το έβαζε κάτω, δεν λύγιζε από τις δυσκολίες, αντίθετα πείσμωνε για να αλλάξει αυτό το άδικο σύστημα, είχε το κεφάλι πάντα ψηλά και ακούραστα συμμετείχε πάντα στους αγώνες. Το 1990 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον Αλέκο Στούπα, στέλεχος του ΚΚΕ. Το 1997 έγινε μέλος του Κόμματος. Μέχρι την τελευταία μέρα της υπηρέτησε με αφοσίωση την υπόθεση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΤΣΙΤΙΝΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, ο Κώστας Δελής προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αυλίδας. Ο Πολυχρόνης αγάπησε το Κόμμα και υπερασπίστηκε σε κάθε περίοδο με αυταπάρνηση.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
* Στη μνήμη του συντρόφου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΤΣΙΤΙΝΗ, που όλη του τη ζωή έδωσε τις μάχες του μέσω του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Χαλκίδας.

Ανδρέας Τσάκος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου συντρόφισσας στη ζωή και τους αγώνες, ΠΟΠΗΣ ΔΡΙΤΣΑ, προσφέρω στην ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

Π.Γ.

ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΠΟΠΗ ΔΡΙΤΣΑ
ΤΣΙΤΙΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
ΤΣΙΤΙΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Πλούσια δραστηριότητα, με τίτλο «Οι εξελίξεις της εποχής μας φωνάζουν: Ρεαλισμός ο Σοσιαλισμός!», προετοιμάζει για το μήνα Νοέμβρη η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, διοργανώνοντας διαδικτυακές εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, αυτές τις μέρες γίνονται οι εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Ιστορικό - Αρχαιολογικό του ΑΠΘ και ΒΣΑΣ του ΠΑΜΑΚ πραγματοποιούν από κοινού εκδήλωση - παρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον σοσιαλισμό: Για την παραχάραξη της Ιστορίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο ZOOM. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Περδίκης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Link: https://us02web.zoom.us/j/85076142238. Κωδικός: 1234.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Μηχανολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Think outside the box! 4η βιομηχανική επανάσταση & Σοσιαλισμός». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο ZOOM. Θα μιλήσουν ο Περικλής Καλπακίδης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και ο Βαγγέλης Τσιμπλίδης, μέλος του ΤΣ Πολυτεχνείου.

Link: https://authgr.zoom.us/j/96154563622

Η ΟΒ ΤΕΦΑΑ της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο αθλητισμός την εποχή της πανδημίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο ZOOM. Θα μιλήσει η Νικολέτα Θεογνώστου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Link: https://authgr.zoom.us/j/2508708239

  • Αύριο Σάββατο:

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογίας και Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ διοργανώνουν από κοινού διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Ο ρόλος της γυναίκας στη σοσιαλιστική οικοδόμηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 μέσω ZOOM. Θα μιλήσουν η Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Link: https://us02web.zoom.us/j/88142804666. Κωδικός: 1234.

  • Την Κυριακή 15 Νοέμβρη:

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Παιδαγωγικό, Ψυχολογικό, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ καθώς και στα ΕΚΠ και ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ πραγματοποιούν διαδικτυακή παρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ με τίτλο «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 μέσω ZOOM. Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Θοδωρής Σταϊκόπουλος, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Link: https://us02web.zoom.us/j/89230283849. Κωδικός: 1234.

Νέα πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα καθώς και το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά είχε ξεσπάσει στο εσωτερικό του εργοστασίου, ενώ δεν υπήρχαν αναφορές για εγκλωβισμένους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org