ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας για την «ειρηνευτική αποστολή»

Ρωσική αντιπροσωπεία επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία

Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
Μετά την πρόσφατη σύγκρουση το Αζερμπαϊτζάν έχει ανακτήσει σχεδόν όλα τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ (το διαγραμμισμένο μέρος) και τμήμα του από το νοτιότερο άκρο έως τη Σούσα, ενώ έχει δοθεί ένας διάδρομος στο Λατσίν για να συνδέεται η Αρμενία με το υπόλοιπο τμήμα του Ν. Καραμπάχ
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ρωσίας και Τουρκίας για το θέμα των «ειρηνευτικών» στρατευμάτων που επιτηρούν την εκεχειρία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σήμερα αναμένεται ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να συζητήσει το θέμα, με την Τουρκία να επιμένει πως θα στείλει στρατεύματα στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Ρωσία να το απορρίπτει.

Η τριμερής συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί αναπτύσσονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την επιτήρηση της εφαρμογής της και για να διατηρηθεί ο διάδρομος που ενώνει την περιοχή Λατσίν με την Αρμενία. Επίσης, τα ρωσικά στρατεύματα θα εξασφαλίζουν την οδική και επικοινωνιακή σύνδεση του Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο οποίος συνορεύει με την Τουρκία και δημιουργείται μια χερσαία διαδρομή από την Τουρκία προς το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν θα αποσταλούν ειρηνευτικές (στρατιωτικές) μονάδες της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», ξεκαθάρισε χτες για ακόμη μια φορά η Ρωσία μέσω του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, παραπέμποντας στη «σαφή σχετική διάταξη» στην κοινή δήλωση των ηγετών Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τη Δευτέρα το βράδυ.

Η δραστηριότητα των Τούρκων παρατηρητών θα περιοριστεί στις εγκαταστάσεις του ρωσικού - τουρκικού κέντρου ελέγχου κατάπαυσης του πυρός που θα βρίσκεται «στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, στο τμήμα του που δεν βρίσκεται κοντά στο Καραμπάχ και πρέπει να συμφωνηθεί χωριστά», πρόσθεσε ο Λαβρόφ, απαντώντας σε δηλώσεις που είχαν κάνει νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ.

«Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε μια κοινή ειρηνευτική αποστολή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας», ισχυρίστηκε χτες ο Ακάρ στο CNN Τουρκίας.

Την Τετάρτη το βράδυ υπογράφτηκε, στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής από τους υπουργούς Αμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας, μνημόνιο κατανόησης για την εγκαθίδρυση του κοινού κέντρου ελέγχου. «Το κέντρο θα είναι στάσιμο και θα λειτουργεί χωρίς αποστολή στρατευμάτων», αλλά «χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα παρακολούθησης, όπως drone» από Ρώσους και Τούρκους ειδικούς, είπε ακόμη ο Λαβρόφ.

«Με τη ρωσική αντιπροσωπεία θα συζητήσουμε (σ.σ. σήμερα) τους τρόπους λειτουργίας του κοινού κέντρου παρατήρησης και ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε χτες ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου στην αζέρικη πρωτεύουσα, Μπακού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία θα έχει τον ίδιο ρόλο με τη Ρωσία» στο κέντρο αυτό, που θα αναλάβει τη «χερσαία και αεροπορική» παρακολούθηση ενδεχόμενων παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός.

Το κέντρο θα εγκαθιδρυθεί σε τόπο που θα επιλέξει το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ωστόσο όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι απορρίπτουν ότι θα είναι σε έδαφος του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην Αρμενία, η αντιπολίτευση καλεί τον λαό να ξεσηκωθεί ενάντια στην «προδοτική», όπως τη χαρακτηρίζει, συνθηκολόγηση και τον πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, να παραιτηθεί.

«Ελπίζω πως η Αρμενία έλαβε τα μαθήματα από τα λάθη της. Η πιο υψηλόβαθμη αρμενική αρχή υπέγραψε αυτήν τη συμφωνία. Αν η Αρμενία δεν την τηρήσει, θα πληρώσει το τίμημα», προειδοποίησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Επιχειρήσεις για την αρπαγή παλαιστινιακής γης

ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκκληση για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εναντίον της οποίας έχουν ξεκινήσει την τελευταία διετία «εμπάργκο» οι ΗΠΑ, απηύθυνε χτες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ Μάλκι.

Ο Μάλκι, κατά τη συνάντηση στη Ραμάλα, με τον γενικό επίτροπο της οργάνωσης του ΟΗΕ για την Αρωγή και Στήριξη των Παλαιστινίων, αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα λειτουργίας της στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι υπάλληλοι ενώ όσοι απέμειναν έχουν μείνει απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα.

Νωρίτερα χτες, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ισοπέδωσαν τμήμα κατεχόμενης παλαιστινιακής γης κοντά στο χωριό Γιανούν στη βόρεια Δυτική Οχθη. Οι χτεσινές ενέργειες εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο επέκτασης παρακείμενου παράνομου εβραϊκού εποικισμού που είναι γνωστός σαν «777». Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν την εξέλιξη ως νέα απόπειρα απομόνωσής τους από τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν την πατρογονική γη.

Το χωριό Γιανούν έχει περικυκλωθεί, τα τελευταία χρόνια, από εποικισμούς που φτιάχτηκαν σε γη που κατάσχεσαν αυθαίρετα Εβραίοι σε βάρος των Παλαιστινίων της περιοχής.

Μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στάλθηκαν και στην Μπέιτ Τζάλα της νότιας Δυτικής Οχθης όπου κατεδάφισαν το σπίτι μιας οικογένειας με το πρόσχημα πως δεν είχε οικοδομική άδεια.

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές για ευνόητους λόγους καθυστερούν πολλά χρόνια την έκδοση οικοδομικής άδειας στους Παλαιστίνιους με στόχο να τους εξαναγκάσουν να φύγουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμφωνία - σφραγίδα στο νέο συσχετισμό που διαμορφώνεται στον Καύκασο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμφωνία «ειρήνευσης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ:

«Η πρόσφατη πολεμική σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, που κράτησε για πάνω από 40 μέρες, αιματοκυλώντας τους λαούς και πρώτα απ' όλα τη νεολαία αυτών των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, οφειλόταν στην αντιπαράθεση διαφορετικών σχεδιασμών των αστικών τάξεων, καθώς και στην κοινή επιδίωξή τους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης να ενισχύσουν το στείρο και επικίνδυνο έδαφος των εθνικισμών και της αλληλοσφαγής των λαών, για να μην κλονιστεί η εξουσία τους.

Την ίδια ώρα, σε αυτήν τη σύγκρουση έγινε ακόμη πιο φανερή η εμπλοκή και άλλων αστικών τάξεων, όπως της Τουρκίας, που απροκάλυπτα στήριξε τις πολεμικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν, για να διευρύνει τα γεωπολιτικά της στηρίγματα στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, για την ειρήνευση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, έρχεται να βάλει τη σφραγίδα της στο νέο συσχετισμό δύναμης, που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας. Η Ρωσία διευρύνει - με την ανάπτυξη "ειρηνευτικών δυνάμεων" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εξασφάλιση της οδικής διασύνδεσής του με την Αρμενία - τη στρατιωτική και πολιτική της παρουσία. Η ΝΑΤΟική Τουρκία αποκτά νέο "ρόλο" σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή, που αποτελεί "δίαυλο" σύνδεσης της Μαύρης Θάλασσας με την Κασπία, μέσα από τη συμμετοχή της στο λεγόμενο "ειρηνευτικό κέντρο", που θα συγκροτηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πολιτικο-στρατιωτική παρουσία της.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια προσωρινή συμφωνία, που έχει βασικά χαρακτηριστικά της ιμπεριαλιστικής "ειρήνης", όπως είναι η κατοχή και ανταλλαγή εδαφών και η ύπαρξη ξένων τοποτηρητών. Ωστόσο, αυτή η "διασταύρωση" των επιδιώξεων των αστικών τάξεων της Ρωσίας και της Τουρκίας, σε μια ακόμη περιοχή, αυτή του Καυκάσου και της Κασπίας, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες μιας νέας μελλοντικής ανάφλεξης.

Οι λαοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, που στο παρελθόν για δεκαετίες έζησαν ειρηνικά, οικοδομώντας μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία, σήμερα σε συνθήκες καπιταλισμού πληρώνουν με το αίμα τους την προώθηση εκείνων ή των άλλων - αλλά πάντα ξένων προς τα δικά τους - καπιταλιστικών συμφερόντων. Στο βαθμό που οι λαοί διδάσκονται από την ιστορία τους, έχουν τη δύναμη να υψώσουν μέτωπο τόσο στις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όσο και στα συμφέροντα των αστικών τάξεων, και μπορούν να οικοδομήσουν το δικό τους "τείχος" ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να χαράξουν στρατηγική σύγκρουσης με το καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά».

ΟΓΕ
Καταγγέλλει τις προσπάθειες ποινικοποίησης των αμβλώσεων

Τη «Συμφωνία της Γενεύης», που με την υπογραφή 43 κρατών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, επιχειρεί να ποινικοποιήσει τις αμβλώσεις, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Τη συγκεκριμένη «Διακήρυξη Συμφωνίας» συνυπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβρη οι ΗΠΑ μαζί με κυβερνήσεις κρατών όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Σουδάν, η Λιβύη αλλά και η Ουγγαρία και η Πολωνία. Με βάση αυτή, ποινικοποιείται το δικαίωμα των γυναικών για νόμιμη και ασφαλή άμβλωση, ενώ διατυπώνεται η αξίωση «να μην υπάρχει διεθνές δικαίωμα στην άμβλωση». Παράλληλα, η ΟΓΕ καταδικάζει την απαράδεκτη και σκοταδιστική απόφαση του Πολωνικού Δικαστηρίου για απαγόρευση των αμβλώσεων.

Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, η ΟΓΕ, ως συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, καλεί τις οργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να εκφράσουν την καταδίκη τους.

«Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι στην εποχή μας εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να υποστούν επικίνδυνες παράνομες αμβλώσεις που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις στην Πολωνία που απαίτησαν την αποποινικοποίηση και κατάφεραν την προσωρινή μη εφαρμογή της απαράδεκτης δικαστικής απόφασης», σημειώνει στο μήνυμά της. Καλεί τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο «να ακυρώσουν την πιο πάνω Διακήρυξη και να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας που θα εξασφαλίζει την επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών μέσω οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής για να εξασφαλίζεται η ασφαλής αντισύλληψη για όλες, όπως και το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ