ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
Ωμές...

«Κεντρική μας φιλοσοφία ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία, σκεπτόμενοι ότι έχουμε 5 μήνες να διορθώσουμε την οικονομική ζημιά του Μαρτίου και του Απριλίου». Υπάρχει πιο κυνική παραδοχή από την παραπάνω τοποθέτηση του Αδωνη Γεωργιάδη, ότι η κυβέρνηση είδε το «χρονικό παράθυρο» του καλοκαιριού ως ευκαιρία για να μπουκώσει με κέρδη το κεφάλαιο, και όχι ως περιθώριο για αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας και άλλα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των εργαζομένων και του λαού; Αν προστεθούν σ' αυτήν τη δήλωση και όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού, ότι «αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες, αντί για 4,4 εκατομμύρια», γίνεται πια κατανοητό πως η κυβέρνηση έπαιξε στα ζάρια την υγεία ενός ολόκληρου λαού. Ο Αδ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται μάλιστα ότι «πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος» και ότι «πιθανόν αν είχαμε σκεφτεί από την αρχή ότι ο ιός δεν θα έρθει τον Οκτώβριο, αλλά θα έρθει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να είχαμε κινηθεί διαφορετικά...».

... παραδοχές

Οπως αποδείχτηκε, όμως, οι επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν αποτέλεσμα «άγνοιας» ή «κακών υπολογισμών», όπως προσπαθεί να τις παρουσιάσει η ίδια, αξιοποιώντας και τη «βολική» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανικανότητας» και «ανευθυνότητας». Αντίθετα, ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να προσαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε συνεχίζει να κάνει και τώρα, αρνούμενη να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις προτάσεις σωματείων και φορέων, επειδή έχουν «δημοσιονομικό κόστος» πέρα από τις «αντοχές της οικονομίας» και θα επιβάρυναν πολλαπλά το κεφάλαιο. Αντ' αυτού, όπως το καλοκαίρι, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης» και να φορτώνει πότε στη νεολαία και πότε σε «απείθαρχους - ανεύθυνους πολίτες» το φταίξιμο της έξαρσης της πανδημίας.

Περί «αυταρχισμών»

«Από τη μία το ΚΚΕ απαιτεί την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, αλλά από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό...». Το παραπάνω σχόλιο για τις θέσεις του Κόμματος έκανε δημοσιογράφος της ΕΡΤ, χτες, σε πρωινή εκπομπή. Το μάθαμε κι αυτό λοιπόν από την κρατική τηλεόραση: Οτι είναι «αυταρχικό μέτρο», και μάλιστα ανάλογο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων (!), η έκτακτη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με κρεβάτια ΜΕΘ, χειρουργεία και κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το αμίμητο επιχείρημα λέγεται την ίδια στιγμή που στο δημόσιο σύστημα Υγείας κόβονται σχεδόν όλα τα χειρουργεία με τραγικά αποτελέσματα σε ασθενείς διαφόρων χρόνιων νοσημάτων, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι ...δουλίτσες συνεχίζονται κανονικά με κρατική κάλυψη. Αρα, μάλλον για να μη θεωρηθεί ...αυταρχική η κυβέρνηση δίνει ένα σκασμό λεφτά στους μεγαλεμπόρους της Υγείας για να «αγοράσει» υπηρεσίες, αντί να επιτάξει - κυριολεκτικά - όλο τον ιδιωτικό τομέα, μπας και πάρει μια ανάσα το σύστημα Υγείας. Βέβαια, η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας δεν προϋποθέτει τον ...σοσιαλισμό, αλλά είναι ένα αυτονόητο μέτρο για να σωθούν ζωές τώρα. Είναι φανερό όμως ότι μόλις η συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας φτάσει στο «διά ταύτα», σε αναγκαία μέτρα δηλαδή που πειράζουν έστω και μια τρίχα από τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα αντανακλαστικά των κάθε είδους απολογητών αυτού του άθλιου συστήματος διεγείρονται και ο καθένας ξεσπαθώνει με τον τρόπο του απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που υπερασπίζεται την υγεία και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Ακόμα και με χοντροκοπιές ή ανοησίες.

Υπερμεταδότης

Την ώρα που δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί δοκιμάζονται, βλέποντας το εισόδημά τους να περικόπτεται δραστικά, την ώρα που οι άνεργοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους και η εργοδοσία αλωνίζει, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανοίγει ...αλληλογραφία με την κυβέρνηση και της ζητάει να δείξει «ευαισθησία» απέναντι σε ομάδες εργαζομένων. Μούγκα για τη νέα επίθεση στο 8ωρο και την απεργία. Σιγή ιχθύος για το ρόλο της εργοδοσίας. Κουβέντα για την απεργία. Βέβαια, η στάση αυτή των εργατοπατέρων είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη, όταν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έσπευσαν να «βάλουν πλάτη», καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο στην κυβέρνηση και στα αφεντικά «για να μοιραστούμε όλοι μαζί τα βάρη της υγειονομικής κρίσης». Τώρα, παραμονές της πανεργατικής απεργίας και ενώ η επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου δυναμώνει, η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι άλλη μια απόδειξη ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη «εστία υπερμετάδοσης» ό,τι πιο σάπιου και διαλυτικού μπορεί να δηλητηριάσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Αρτα απελευθερώνεται από τους επαναστατημένους Ελληνες.

1850 Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

1864 Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.

1868 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι.

1887 «Ματωμένη Κυριακή»: Οι βρετανικές αρχές ανοίγουν πυρ κατά διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την καταπίεση του ιρλανδικού λαού, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό 400 διαδηλωτών.

1915 Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπογράφουν συνθήκη, με την οποία η τελευταία μετατρέπεται σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

1917 Οι επαναστατημένοι εργάτες επικρατούν στην Τασκένδη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση). Την ίδια μέρα η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Μπακού.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία ακυρώνει όλους τους όρους της απαράδεκτης Συνθήκης του Μπρεστ - Λιτόβσκ που της είχαν επιβάλει οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές στις 3 Μάρτη 1918.

1944 Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφασίζει τον αφοπλισμό των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1945 Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται πρόεδρος της γαλλικής κυβέρνησης.

1947 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας υπερνικούν με επιθετική ενέργεια 3 τάγματα του κυβερνητικού στρατού.

1956 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους που επέβαλαν το φυλετικό διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1957 Πεθαίνει ο Αντονίν Ζαποτότσκι, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Στη θέση του εκλέγεται ο Αντονίν Νόβοτνι.

1963 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος (Αντώνιος Πολίτης), στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την Απελευθέρωση, ο Αντώνιος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1969 Ξεσπάει μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1973 Ο υπουργός Παιδείας της χούντας, Π. Σιφναίος, επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου ώστε να σταματήσουν την πάλη τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Απείλησε, τέλος, με χρήση βίας σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

1974 Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής (πραγματικό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος).

2001 Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την οποία και καταλαμβάνουν την επόμενη μέρα.

2001 Υπογράφεται στις ΗΠΑ ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

2002 Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige», με τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ