ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει και πάει η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Copyright 2020 The Associated

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε χτες στη Λευκωσία, σηματοδοτώντας την παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας αυτής πάνω σε ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα.

Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του μίλησε για «κοινές αρχές και αξίες», χαρακτηρίζοντας «κοινό όραμα και επιδίωξη» τη «δημιουργία περιβάλλοντος και συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ώστε να «τρέξουν» μπίζνες από κράτη - μέλη των ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τις ...αναγκαίες διευθετήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος και οι ομόλογοί του Χαρ. Πετρίδης και Β. Γκαντζ, τόσο στην τριμερή όσο και στις μεταξύ τους διμερείς, συζήτησαν τις «εξελίξεις» στην περιοχή καθώς και την «πρόοδο της συνεργασίας» τους στον αμυντικό και αμυντικό - τεχνικό τομέα.

«Επιδιώκουμε συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, διακλαδικών ασκήσεων, ανταλλαγής στρατιωτικών πληροφοριών, ναυτικής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας», είπε επ' αυτού ο Ελληνας υπουργός.

Πρόσθεσε - σε μια έμμεση αναφορά στην Τουρκία, αλλά και στο Ιράν - ότι συζήτησαν «τις σοβαρές απειλές και προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και υπογραμμίσαμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραπέρα εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επικίνδυνα σχέδια.

Παραπέρα, ο Ν. Παναγιωτόπουλος καταδίκασε τις «παράνομες, προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου», λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αποτελούν «σοβαρή υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», με γνωστή την πρεμούρα τους για τη συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα στο ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πλαίσιο συμφώνησαν να «αναπτύξουν» περαιτέρω την τριμερή καθώς επίσης «να διερευνηθεί η δυνατότητα διεύρυνσής της σε ένα πλαίσιο "3+1" πιθανώς με άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιδιώξεις για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής μας». Μην αφήνοντας ερωτήματα αναπάντητα διευκρίνισε: «Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ασφαλώς και οι ΗΠΑ, η παρουσία των οποίων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας, όπως η υλοποίηση κοινών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Τριμερούς Συνεργασίας 2021 και η θεσμοθέτηση επιτροπών σε επίπεδο υπουργείων Αμυνας για αξιολόγηση και επιλογή νέων τομέων συνεργασίας». Στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του φόρουμ για το φυσικό αέριο EastMed, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια σύγχρονη, ανοικτή πλατφόρμα περιφερειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Κυπριακό. Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπουργός, Μπέντζαμιν Γκαντζ, κάλεσε κι αυτός την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ενέργειές της, ώστε να αρχίσει ένας «παραγωγικός διάλογος».

Παρουσιάζει την εμπλοκή ως «ασπίδα» η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, με φόντο τις εκλογές στις ΗΠΑ, την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια παρουσιάζουν ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας διπλωματικοί παράγοντες, εκφράζοντας τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις για τις εξελίξεις, που εμφανίζουν το «φαρμάκι» ως φάρμακο.

Συγκεκριμένα, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων στις ΗΠΑ από πλευράς Μπάιντεν, τονίζουν πως «προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων με ΗΠΑ και στην ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα είναι καλοδεχούμενη» και ότι το «μήνυμα» αυτό περνούν συνεχώς στους Αμερικανούς «συνομιλητές» τους, παραπέμποντας και στην υπογραφείσα πέρυσι τέτοιον καιρό νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, που μετατρέπει όλη την Ελλάδα, λιμάνια, βάσεις και άλλες υποδομές, σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Η «ταύτιση» δε με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό είναι τέτοια που οι κυβερνητικές πηγές φτάνουν να επικαλούνται... «την εποχή του Ψυχρού Πολέμου (όπου) ο 6ος στόλος ήταν ανεπτυγμένος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ήταν παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για όλη την περιοχή, και εμείς προσβλέπουμε σε αυτήν την σταθερότητα»!

Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την έκθεση - παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρουσιάστηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, η οποία «κάνει πλάτες» στις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και «δείχνει» προς την κατεύθυνση «διαλόγου» εφ' όλης της ύλης και επικίνδυνων διευθετήσεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση των χωρικών υδάτων και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο» της Ελλάδας στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, στην κυβέρνηση προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό.

Φτάνουν δε να παραπέμπουν στην πρόσφατη επιστολή του Αμερικανού Μ. Πομπέο προς τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Δένδια, η οποία, όπως υποστηρίζουν, «τονίζει τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων και αυτό τα λέει όλα». Θυμίζουμε, βέβαια, ότι στην επιστολή Πομπέο εκφράζεται βασικά η πάγια θέση των ΗΠΑ για «αποφυγή της έντασης» στα «αμφισβητούμενα ύδατα» - όπως χαρακτηρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας - και για άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης.

Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι... θα απαντήσουν στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν το πώς, μόνο παραπέμπουν στις «συνεχείς επαφές» που έχουν οι 2 πλευρές, την «αγαστή σχέση» τους, τις «τακτικές επαφές» τους κ.ο.κ. Ενώ κατά τα άλλα εμφανίζουν τα παζάρια ΕΕ - Τουρκίας, όπως και τα διμερή και τριμερή σχήματα που στήνουν υπό την «αιγίδα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή και περιπλέκουν παραπέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους ανταγωνισμούς, ως δήθεν «ασπίδα» για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουν τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για διερευνητικές, εφόσον η Αγκυρα απόσχει από προκλητικές ενέργειες, προκειμένου να πάνε σε έναν «εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως παρουσιάζουν το παζάρι όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο τραπέζι του Προκρούστη για να καταλήξουν σε διευθετήσεις ώστε να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ