ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
Σύμπτωση

Τη συμφωνία τους για μια «μίνι Σένγκεν», με στόχο την ελεύθερη κίνηση πολιτών και εμπορευμάτων μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, ανακοίνωσαν προχτές στην Οχρίδα οι ηγέτες των τριών χωρών. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν ενάμιση περίπου χρόνο μετά την προηγούμενη συνάντηση των τριών ηγετών και του τότε επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, όπου συζήτησαν το συγκεκριμένο σχέδιο. Καθόλου τυχαία, η ενεργοποίησή του έρχεται λίγες μέρες μετά την απόρριψη από την ΕΕ του αιτήματος Β. Μακεδονίας και Αλβανίας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δύο χώρες. Οποιος τώρα αναρωτιέται τι σχέση έχουν μεταξύ τους αυτά τα δύο, θυμίζουμε όσα είχαν γράψει σε άρθρο τους το 2018 οι αδερφοί Σόρος, πανηγυρίζοντας για τη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών: «Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια», γιατί «αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μία ακόμη φορά τα Βαλκάνια». Στην πραγματικότητα, οι Σόρος πρότειναν τότε μια «οικονομική ένωση» των βαλκανικών χωρών, μέχρι να ωριμάσει η ένταξή τους στην ΕΕ. Ανεξάρτητα από την πατρότητα της ιδέας, δεν μπορεί να μη σχολιάσει κανείς τη σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη, στην ΕΕ και σε διάφορα κέντρα με μεγάλη ιστορία στο «ανακάτεμα» των Βαλκανίων, με αλλαγές συνόρων και όχι μόνο.

Καινοτομία

Με τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση», που περιλαμβάνει ένα πλήθος αλλαγών στις παραγωγικές δυνάμεις, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας, ασχολείται στο τελευταίο «ειδικό δελτίο» του ο ΣΕΒ, τονίζοντας πως αυτή δημιουργεί «νέες συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού και απαιτεί προσαρμογή με συντονισμένη στρατηγική». Στο πλαίσιο αυτό οι βιομήχανοι εντοπίζουν ορισμένους κύριους τομείς, που απαιτούν «άμεσες παρεμβάσεις» από τις κυβερνήσεις. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τη «συστηματική σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα», ώστε τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων να μετατρέπονται πιο γρήγορα σε πολιτικές στήριξης της ανταγωνιστικότητάς τους. Τη «δραστική ενίσχυση τεχνολογικών επενδύσεων», ώστε το κράτος να τροφοδοτήσει με «ζεστό» χρήμα και άλλες διευκολύνσεις τις «προσαρμογές». Την «ενίσχυση επενδύσεων που μετασχηματίζουν την έρευνα σε εμπορεύσιμα προϊόντα» και την «ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας για τη συνεύρεση ερευνητών και επιχειρήσεων», δείχνοντας προς την κατεύθυνση της ακόμα στενότερης σύνδεσης της Ερευνας με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων και, αντίστροφα, της ακόμα μεγαλύτερης απομάκρυνσής της από τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Με δυο λόγια, καμία «καινοτομία» δεν υπάρχει στα όσα λέει ο ΣΕΒ. Αποτελούν απλά μια ακόμα επιβεβαίωση πως οι σημερινές παραγωγικές δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες, ικανές να καλύψουν τις ολοένα και διευρυνόμενες κοινωνικές ανάγκες, αλλά οι παλιές και ξεπερασμένες καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι πολύ στενές για να χωρέσουν τις τεράστιες αυτές δυνατότητες και τις μετατρέπουν σε «κατάρα» για την εργατική τάξη.

Φτηνές αντιγραφές

Η αλήθεια είναι ότι δεν φημίζονται ούτε για την οξύνοια ούτε για την ευρηματικότητά τους οι ακροδεξιοί και οι ρατσιστές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το «μπάρμπεκιου» ενάντια στους πρόσφυγες που στήθηκε στα Διαβατά από την περιθωριακή ακροδεξιά ομάδα ήταν μια καρικατούρα αντίστοιχης ενέργειας Ισραηλινών ομοϊδεατών τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Απρίλη του 2017 μια ομάδα Ισραηλινών από διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις πήραν την πρωτοβουλία να στήσουν ψησταριές με κρέατα έξω από το κελί κρατούμενου Παλαιστίνιου που είχε ξεκινήσει απεργία πείνας ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα στα «αιτήματα» των εκεί ακροδεξιών ήταν να χειροτερεύσουν οι όροι κράτησης των Παλαιστινίων, ενώ οι εδώ ακροδεξιοί ήθελαν με τον τρόπο αυτό να δείξουν ότι είναι ανεπιθύμητοι οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες. Η απανθρωπιά στα Διαβατά είχε «δάσκαλο» λοιπόν και μάλιστα τους Ισραηλινούς. Καμιά πρωτοτυπία...

Αηδία

Ενα κατάπτυστο σκίτσο δημοσίευσε η χτεσινή «Καθημερινή» στην τελευταία της σελίδα: Ανδρες των ΜΑΤ με πλήρη εξοπλισμό έχουν αντικαταστήσει τους φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου, την ίδια ώρα που ένα τανκ, με διάφορα σύμβολα του αναρχισμού και της «τρομοκρατίας», ετοιμάζεται να εισβάλει. Ο συμβολισμός αυτός, παραμονές του Πολυτεχνείου, είναι απαράδεκτος και προκλητικός. Δεν προσβάλλει μόνο τον αγώνα του λαού ενάντια στη δικτατορία, αλλά περιγράφει και την άθλια «κανονικότητα» στη σημερινή εποχή, όπως θέλουν να την επιβάλουν η αστική τάξη και τα επιτελεία της, παρουσιάζοντας τις δυνάμεις καταστολής ως «θεματοφύλακες» του Πολυτεχνείου και ταυτίζοντας όποιον αντιδρά στην πολιτική της κυβέρνησης με ομάδες και πρακτικές που καμία σχέση δεν έχουν με το κίνημα και τους φοιτητικούς αγώνες. «Μία εικόνα χίλιες λέξεις» λέει το ρητό, αλλά στην περίπτωση της «Καθημερινής» η εικόνα ισοδυναμεί με μία μόνο λέξη: Αηδία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Αρτα απελευθερώνεται από τους επαναστατημένους Ελληνες.

1850 Γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον.

1864 Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η συνταγματική μοναρχία και καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

1868 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι.

1887 «Ματωμένη Κυριακή»: Οι βρετανικές αρχές ανοίγουν πυρ κατά διαδήλωσης διαμαρτυρίας για την καταπίεση του ιρλανδικού λαού, με αποτέλεσμα το θάνατο 3 και τον τραυματισμό 400 διαδηλωτών.

1915 Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπογράφουν συνθήκη με την οποία η τελευταία μετατρέπεται σε αμερικανικό προτεκτοράτο.

1917 Οι επαναστατημένοι εργάτες επικρατούν στην Τασκένδη (Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση). Την ίδια μέρα η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Μπακού.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία ακυρώνει όλους τους όρους της απαράδεκτης Συνθήκης του Μπρεστ - Λιτόφσκ που της είχαν επιβάλει οι Γερμανοί ιμπεριαλιστές στις 3/3/1918.

1944 Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφασίζει τον αφοπλισμό των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1945 Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ εκλέγεται Πρόεδρος της γαλλικής κυβέρνησης.

1947 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας υπερνικούν με επιθετική ενέργεια 3 τάγματα του κυβερνητικού στρατού.

1956 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους που επέβαλλαν τον φυλετικό διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1957 Πεθαίνει ο Αντονίν Ζαποτότσκι, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Στη θέση του εκλέγεται ο Αντονίν Νόβοτνι.

1963 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος (Αντώνιος Πολίτης), στέλεχος του ΕΑΜ και εθνοσύμβουλος της ΠΕΕΑ. Μετά την Απελευθέρωση, ο Αντώνιος κηρύχθηκε έκπτωτος από την Ιερά Σύνοδο λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1969 Ξεσπάει μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσιγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1970 Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1973 Ο υπουργός Παιδείας της χούντας Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις Επιτροπές Αγώνα των 5 σχολών του Πολυτεχνείου ώστε να σταματήσουν την πάλη τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Απείλησε τέλος με χρήση βίας σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.

1974 Πεθαίνει ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Βιτόριο ντε Σίκα.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.

1979 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μαρής (πραγματικό όνομα Γιάννης Τσιριμώκος).

2001 Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την οποία και καταλαμβάνουν την επόμενη μέρα.

2001 Υπογράφεται στις ΗΠΑ ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος, που επιτρέπει τη στρατιωτική επέμβαση σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

2002 Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige», με τη διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ