ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Μια είναι η είδηση

Από το χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»
Από το χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο»
Εχουν ένα χτυποκάρδι αυτές οι μέρες.

Κι άλλες χρονιές πλησίαζε η 17η του Νοέμβρη, αλλά περνούσε κύρια σαν επέτειος του Πολυτεχνείου. Φέτος είναι αλλιώς. Είναι τα 90 χρόνια του ΚΚΕ που κυριαρχούν. Θα πει άλλος: Ηταν και τα 80 και τα 70... Ναι, ήταν αλλιώς. Τώρα το Κόμμα έχει σηκώσει για τα καλά κεφάλι. Τώρα το Κόμμα είναι μπροστά στο 18ο Συνέδριό του. Ενα συνέδριο αντεπίθεσης. Ενα συνέδριο που η Κεντρική Επιτροπή - της επαναστατικής διαδικασίας το επιτελείο - μας καλεί να γίνουμε καλύτεροι, ικανοί να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που ο καιρός βάζει κι εμείς συλλογικά ήδη έχουμε αποφασίσει.

Είναι διαφορετική η φετινή υπενθύμιση πως πριν από 90 χρόνια μια χούφτα εργάτες αποφάσισαν να οργανωθούν σε Κόμμα, όχι όποιο και όποιο, αλλά Κόμμα Κομμουνιστικό, Κόμμα των εργατών, Κόμμα από και για τους εργάτες, Κόμμα με επιστημονική θεωρία και επίδικο την εξουσία των ίδιων των εργατών.

Στους φίλους που προτείνουν «τώρα είναι η ευκαιρία να βγάλει το Κόμμα ειδική έκδοση για την κρίση», αντιπροτείνουμε: Τώρα πρέπει να κάνουμε όλοι μας τον «Ριζοσπάστη» πρώτη καθημερινή επιλογή μας. Να μην ξεκινάει μέρα, χωρίς να έχουμε μάθει από πρώτο χέρι πώς βλέπει το ΚΚΕ την κάθε εξέλιξη, τι κριτική κάνει, τι προτείνει, τι οργανώνει. Να γίνει ο «Ρ» σαν το ψωμί. Δίπλα δίπλα είναι ο φούρνος και το περίπτερο. Κι έχουμε βάσιμους λόγους να ισχυριζόμαστε πως για τον εργάτη που ψάχνει να βρει τι να κάνει, ο «Ρ» περιέχει τις απαντήσεις.

Να το πούμε αλλιώς; Αντί ο εργάτης να ψάχνει να βρει καινούριο δάνειο για να ξεπληρώσει το προηγούμενο, καλύτερα να αγοράζει «Ρ», για να μαθαίνει κάθε μέρα και περισσότερο τι πρέπει να κάνει για να μη χρειάζεται κανένα δάνειο.

Μια είδηση λέει πως για τη Δευτέρα, 17 Νοέμβρη, εργάτες από διάφορους χώρους έχουν αποφασίσει να κάνουν εκείνη τη μέρα κόκκινο μεροκάματο, που θα το προσφέρουν στο ΚΚΕ για την κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το Αρχείο του Κόμματος. Ωραία πρωτοβουλία. Να της δώσουμε φτερά.

Βέβαια, γι' αυτό που πρέπει να γίνει με το Αρχείο του ΚΚΕ, το Αρχείο, δηλαδή, της Ιστορίας του εργατικού κινήματος, χρειάζονται πολύ περισσότερα από ένα κόκκινο μεροκάματο. Ισως είναι τώρα που πρέπει να ανταποκριθούμε έμπρακτα με πρωτοβουλίες που να αντιστοιχούν στο μέγεθος του στόχου. Μια αντιστροφή χρειάζεται στις προτεραιότητές μας. Αντί να μετράμε πώς - για παράδειγμα - με το δώρο των Χριστουγέννων θα καλύψουμε μια «τρύπα», να δούμε πώς το Κόμμα θα κάνουμε πιο ισχυρό, ώστε να μη χρειάζεται να τρέχουμε να καλύψουμε «τρύπες». Ασε που πολλές απ' αυτές τις «τρύπες» αντανακλούν κατά κύριο λόγο ό,τι μια διαφημιστική εταιρεία μάς έχει φυτέψει στο κεφάλι σαν «πρώτη ανάγκη»...

Πάμε γι' άλλα; Πάνω που αρχίσαμε να στολίζουμε με επίθετα αυτόν τον απαράδεκτο που τα 'βαλε με την οικολογική μας συνείδηση, πάνω που πήγαμε να ονειρευτούμε την «Αστον Μάρτιν» που μας περιμένει στη γωνία, ήρθε ο Αλμούνια και μας το χάλασε: Σύμφωνο Σταθερότητας και ξερό ψωμί, διέταξε. Κάτι τέτοια διαβάζουν στον ΣΥΝ, τρελαίνονται που αυτοί οι Ρωμιοί δεν είναι αρκούντως Ευρωπαίοι και σπεύδουν να καταγγείλουν την «απαράδεκτη βραδυπορία» στην εφαρμογή των κοινοτικών εντολών. Είναι να μη σου κάτσει να βαπτιστείς Ευρωπαίος. Δεν μπορείς να κρατηθείς με τίποτα.

Ασχετο: Ωραία η φωτογραφία Παπανδρέου - Βγενόπουλου στον χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο», πρώτη θέση στο αρχείο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Σ' ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΩ - ΚΑΤΩ

...ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ: «Ο δημοφιλής βασιλιάς της Ιορδανίας μεταμφιέζεται συχνά ταξιτζής, οδοκαθαριστής, γκαρσόνι κλπ. και αναμειγνύεται με τον λαό... Είναι ό,τι πρακτικότερο για έναν ηγέτη, να ζει και να βλέπει τα προβλήματα του λαού...» (ο Δ. Ρίζος στον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: «Sold out η ορκωμοσία Ομπάμα. Οργιο μαύρης αγοράς με τα εισιτήρια της τελετής παραλαβής της προεδρίας των ΗΠΑ. Εχουν τυπωθεί 250.000 "μαγικά χαρτάκια", η τιμή των οποίων φτάνει ακόμη και τις 40.000 δολάρια (...) Ορισμένοι επιτήδειοι προαγοράζουν και μεταπωλούν τα εισιτήρια μέσω ιντερνέτ. Στην ουσία πωλούν και αγοράζουν αέρα καθώς τα εισιτήρια ακόμη δεν έχουν διατεθεί (...) Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα δωμάτια ξενοδοχείων για τις επίμαχες ημέρες. Οι τιμές που ζητούν οι ξενοδόχοι για ένα δίκλινο φτάνουν μέχρι και 1.500 δολάρια με μίνιμουμ χρέωση τεσσάρων ημερών. Στη μαύρη αγορά, εξάλλου, έχουν βγει και οι εφημερίδες της επόμενης ημέρας των εκλογών (...) Μια Washington Post της 5ης Νοεμβρίου πωλείται έως και 200 δολάρια (...) Από το επιτελείο του Ομπάμα έχουν αρχίσει οι διαρροές για το τι μέλλει γενέσθαι σε φλέγοντα ζητήματα (...) Η στρατιωτική δύναμη θα αυξηθεί ενώ θα αρχίσει και πάλι το κυνήγι του Οσάμα μπιν Λάντεν» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ: «Στην κρίση δεν παίζεις ούτε πειραματίζεσαι (...) Επειδή χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση το ΠΑΣΟΚ οφείλει να γίνει ο άξονας μιας ευρύτερης, καθαρής και ουσιαστικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΓΚΕΤΟ ...ΚΑΤΩ ΜΑΣ: «Χάρη στους μετανάστες ξαναζούν υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου της πόλης και έχει αναζωογονηθεί η στάσιμη μέχρι πριν από λίγα χρόνια κτηματομεσιτική αγορά της περιοχής. Οι μετανάστες ενοικιάζουν ή αγοράζουν υπόγεια, ισόγεια και διαμερίσματα χαμηλών ορόφων. Ο κοινωνικός διαχωρισμός πραγματοποιείται σε επίπεδο... ορόφου στην πολυκατοικία κι αν υπάρχει κάτι που διαχωρίζει την Αθήνα από τις υπόλοιπες μεγαλουπόλεις είναι η απουσία γκέτο» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά μέτρα για την κρίση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι τραπεζίτες προσφεύγουν τώρα στον κ. Γ. Παπανδρέου

ΤΑ ΝΕΑ: Παράνομα τα καπέλα στις κάρτες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΡΙΞΤΕ τα επιτόκια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ ΑΠΟ ΡΕΥΣΤΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαύρο 2009 επισείουν οι τραπεζίτες

ΕΘΝΟΣ: ΓΟΛΓΟΘΑΣ διαρκείας για Καραμανλή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ έχει σημάνει ο Καραμανλής

Η ΧΩΡΑ: Καρμπόν το '93

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βραχυκύκλωμα προκαλεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ο Αθανασόπουλος

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρόεδρος της ΔΕΗ υπό προθεσμία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αποφυλάκιση 1.500 κρατουμένων

Η ΑΥΓΗ: Ενας στους δύο φοβάται ότι θα μείνει άνεργος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 14.948 προσλήψεις στο Δημόσιο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πάνω που θα γινόμασταν οικολόγοι...

«Αφού έχουμε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον πλανήτη, οι δυτικές χώρες θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των υπολοίπων και να χρησιμοποιήσουν τις πρώτες τους ύλες. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια χώρα όπως η Βραζιλία να μη χρησιμοποιήσει όλα της τα μέσα για να ξεφύγει από τη φτώχεια. Βρισκόμουν στη βράβευση ενός συγγραφέα από το Μαλί, του Αμαντού Χαμπατέ Μπα, όταν μια κυρία πλησίασε αυτόν τον υπέροχο χωρατατζή συνειδητοποιημένο Αφρικανό για να τον ρωτήσει τι σκοπεύει να κάνει για να σωθούν οι ελέφαντες. Εκείνος της απάντησε: "Κυρία μου, οι ελέφαντες είναι κάτι ηλίθια ζώα που τσαλαπατάνε τις φυτείες μας". Η κυρία έμεινε αποσβολωμένη. Είναι πολύ εύκολο να λες σε άλλες χώρες σώστε τις αρκούδες, τους λύκους σας, θα έρθουμε να τραβήξουμε φωτογραφίες, τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες απόλυτης φτώχειας» (ο Γάλλος συγγραφέας ΛεΚλεζιό στο «L' Express» / «ΤΑ ΝΕΑ»).

Πάνω που είχαμε αρχίσει να ονειρευόμαστε...

«θα βρεθούν 77 πλουσιόπαιδα, που θα διαθέσουν 1,3 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν την εκπληκτική Αστον Μάρτιν One-77; Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και αυτούς που ξόδευαν ανάλογα ποσά για να περνάει η ώρα. Φανταστείτε ότι κάνει οικονομίες και ο Αμπράμοβιτς. Πάντως, το ξεχωριστό εγγλέζικο αυτοκίνητο, πιο ακριβό και από την Μπουγκάτι Βέιρον, αξίζει τα λεφτά του. Το αμάξωμα κατασκευάζεται από ανθρακονήματα για να περιοριστεί το βάρος. Το μοτέρ θα τρελάνει ακόμη και τον Μ. Σουμάχερ. Επιλέχθηκε ένα σύνολο V12, 7.300 κ.εκ. ισχύος 700 ίππων» (η αγωνία και το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...ήρθε ο Αλμούνια και μας το χάλασε

«Η κατάσταση είναι ζοφερή και τα χειρότερα ίσως βρίσκονται μπροστά μας, εξήγησε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια (...) χώρες όπως η Ελλάδα οφείλουν να χαλιναγωγήσουν τη διάθεσή τους για μεγάλες παροχές που αποσκοπούν στον μετριασμό της κρίσης καθώς διαφορετικά θα τιμωρηθούν και μάλιστα βαρύτατα από τις αγορές (...) θεμέλιο κάθε πολιτικής οφείλει να είναι μεταξύ άλλων η προσήλωση στις αρχές και επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο όπως για πολλοστή φορά επισήμανε παραμένει αμετάβλητο και πλήρως εφαρμοστέο» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ