ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Οικοδόμοι μιας νέας ζωής

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΡΜΕΤΖΟΓΛΟΥ από τον «Ελεύθερο Τύπο»
«Στην οικοδομή χτίζουμε, στη Βουλή γκρεμίζουν».

Απλή κουβέντα, απόλυτη αλήθεια. Μπας και αρχίσει να αποδομείται κάποτε το παραμύθι για το τι κάνει η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της μέσα στο «ναό» που, βεβαίως, και θα τον αξιοποιούμε σαν έναν από τους χώρους αντιπαράθεσης και προβολής των εργατικών αιτημάτων, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι οι αστικοί θεσμοί είναι το ίδιο ξεπερασμένοι όσο και το σύστημα που υπηρετούν.

Απλά πράγματα. Αρκεί να είσαι ένας απ' αυτούς που χτίζουν, ένας απ' αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο που μας περιβάλλει.

Από την ίδρυσή του το ΚΚΕ διακήρυσσε ότι η εργατική τάξη πρέπει να διεκδικήσει την εξουσία για τον εαυτό της. Κι όταν βρέθηκε «στο βουνό» έδωσε δείγματα δημιουργίας λαϊκών θεσμών που το περιεχόμενό τους ακόμα και σήμερα ενοχλεί τον αστικό κόσμο.

Ετσι την ώρα που το ΚΚΕ με καθημερινές πράξεις προσπαθεί να οργανώσει την εργατική τάξη ώστε να γίνεται όλο και πιο ικανή να διεκδικήσει την εξουσία για τον εαυτό της. Αυτήν την ώρα σπεύδουν οι αστοί να κατασκευάσουν νέα αναχώματα.

Δεν έγραψαν τίποτα για τη διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90χρονα του Κόμματος, τη μελέτησαν όμως... Και καθώς μπροστά μας έχουμε τον επόμενο χρόνο και τα 60χρονα από την εποποιία των 70 ημερών στο Γράμμο, παίρνουν θέση έγκαιρα (η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ άρχισε ήδη τα αφιερώματα στους «αιμοσταγείς»).

Πάμε γι' άλλα: έχει, λέει, τώρα λυμένα τα χέρια ο... Γιώργος. Γιατί, ποιος του τα κράταγε; Ως τώρα μαζί πηγαίνανε σε όλα, μαζί συνεχίζουνε και αύριο. Αλλο, αν η αστική τάξη βλέπει στη «συμμετοχική δημοκρατία» και βήματα με προοπτική για την αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος.

Αλί στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ έπαψε να στηρίζει το νόμο Ρέππα, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το πέρασμα των σχολείων και τομέων της Υγείας στην Αυτοδιοίκηση, ή έπαψε να στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τα Βαλκάνια ως το Αφγανιστάν. Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε επειδή επανεκλέχθηκε ο αρχηγός του, γιατί πολύ απλά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι διαμορφωμένο κόμμα με κεντρική ιδεολογική επιλογή τη στήριξη των πολιτικών του κεφαλαίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ; ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: «Δε δικαιούται κανείς στο ΠΑΣΟΚ να αγνοήσει τα πολύ καθαρά μηνύματα της λαϊκής βάσης (...) και ακόμη, δε δικαιούται κανείς να μη ζητήσει τη συμμετοχή αυτού του κόσμου ανεξάρτητα από το τι ψήφισε χθες, στις διεργασίες ανασυγκρότησης του Κινήματος και στον αγώνα για τη δύσκολη πορεία προς τη νέα αλλαγή. Δεν περισσεύει κανείς. Και πρέπει να ξαναθυμηθούν ότι ο αντίπαλος δεν είναι μέσα στο κόμμα αλλά απέναντι (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΡΕ Γ...ΤΟ»: «Το ΠΑΣΟΚ αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της εκλογικής του ήττας οφείλει από αύριο να διαμορφώσει την απάντησή του και να δώσει τη μάχη για εναλλακτικές προοδευτικές πολιτικές (...) Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουν να συμβάλουν όλα του τα στελέχη. Και για μεν την πλευρά του κ. Βενιζέλου αυτό προϋποθέτει ότι θα σταματήσουν να αμφισβητούν δημόσια ή παρασκηνιακά τον κ. Γ. Παπανδρέου. Οσο για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι πρόεδρος όλου του ΠΑΣΟΚ μοιράζοντας ρόλους και ευθύνες με κριτήριο την αξιοκρατία και τη διάθεση προσφοράς. Κάθε άλλη λογική κινδυνεύει να διαιωνίσει τον διχασμό και να υπονομεύσει την ενότητα!» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΑΓΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ; «Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως ισχυροποιήθηκε τόσο έναντι των εσωκομματικών αντιπάλων του όσο και στο επίπεδο της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. (...) "έχει πλέον τα χέρια του λυμένα" (...) θέτουν ως βασικό στόχο την "αποψίλωση" του αντίπαλου στρατοπέδου (...) θα δεχθούν επίθεση φιλίας, προκειμένου να ενταχθούν στον πολιτικό σχεδιασμό. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές τους προθέσεις, ώστε να έχει την ευκαιρία ο κ. Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει και σε πειθαρχικά μέτρα αν αυτά χρειαστούν» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βλέπουν το δρόμο τους κλειστό

«Τα προβλήματα είναι τόσο έντονα, που να δικαιολογούν το κλείσιμο των σχολείων; Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών βλέπουν τον δρόμο προς τη μόρφωση, τη ζωή με δικαιώματα, κλειστό. Μέχρι πού θα πάει η κατάσταση; Μέχρι να υλοποιηθεί το δικαίωμα του λαού στη γνώση. Γιατί, όμως, οι καθηγητές δεν κάνουν "μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας" στη διάρκεια των καταλήψεων; Μήπως είναι ώρα να διδάξουν το μάθημα του αγώνα;».

Να οργανωθούν, να διεκδικήσουν

(...) «Δημιουργείται μια νέα γενιά που θα κινδυνεύσει να μην πάρει σύνταξη; Εχει ήδη δημιουργηθεί με τις νέες σχέσεις μερικής, ελαστικής εργασίας. Ως γραμματέας της ΚΝΕ, τι έχετε να πείτε γι' αυτούς τους νέους; Το ΚΚΕ έχει πρόταση για διεκδίκηση σταθερής εργασίας με ελεύθερο χρόνο και ανατροπή της εξουσίας που υπηρετεί την εκμετάλλευση. Και για όσους δουλεύουν για 400-500 ευρώ; Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, να διεκδικήσουν με τον λαό την εξουσία».

Στηρίζουμε τις μορφές που επιλέγουν

(...) «Γιατί όμως να μη γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Γιατί η έρευνα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της νεολαίας, του λαού και όχι του κέρδους. Θα επαναληφθούν οι καταλήψεις και στα ΑΕΙ; Οι φοιτητές είναι ήδη στον δρόμο. Η ΚΝΕ στηρίζει τις μορφές πάλης που επιλέγει το κίνημα».

Πιο ικανοί στο πλευρό του κόμματός μας

(...) «Πιστεύετε ότι σήμερα η ΚΝΕ έχει την ορμή του παρελθόντος; Θέλουμε να γινόμαστε πιο ικανοί στο πλευρό του κόμματός μας. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες, δε φτάνει μόνο η ορμή. Από τα αμφιθέατρα, στη Βουλή. Η διαφορά; Ανάμεσα στην οικοδομή και στη Βουλή θέλετε να πείτε... Εστω, τα κοινά σημεία; Στην οικοδομή χτίζουμε, στη Βουλή γκρεμίζουν... (...) Θα βρείτε, επιτέλους, κοινά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είμαστε διαφορετικά κόμματα. Το ΚΚΕ δεν είναι δεκανίκι κανενός. Πάλη ενάντια στον "ευρωμονόδρομο", για να απεγκλωβίζεται ο εργατόκοσμος από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία. Τι σημαίνει η είσοδος του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή; Αξιοποίηση από το σύστημα ενός αντιδραστικού αντικομμουνιστικού κόμματος».

(αποσπάσματα από συνέντευξη του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλη στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής: για τα 90ΧΡΟΝΑ του ΚΚΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Καθαρή λύση από 800.000 ψηφοφόρους

ΕΘΝΟΣ: ΝΙΚΗ ΓΙΩΡΓΟΥ με μαζική συμμετοχή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιστροφή στην πολιτική και τα μεγάλα προβλήματα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΝΤΟΛΗ (60%) ΠΡΟΚΛΗΣΗ για Γιώργο - ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η πρώτη νίκη του Γιώργου...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ πήρε ο Γιώργος, αλλά... πόσα ΠΑΣΟΚ θα έχουμε από σήμερα;

Η ΧΩΡΑ: Ο Γιώργος πήρε και νέα εντολή

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΑΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ από Δευτέρα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σενάρια του ΠαΣοΚ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ιλιγγος στα χρηματιστήρια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οικοδομικοί συνεταιρισμοί τεμαχίζουν όλη την Πεντέλη

Η ΑΥΓΗ: Το σταυροδρόμι κι ο σταυρός

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Βρήκαμε τα όπλα και τα ναρκωτικά



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ