Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Νοέμβρη 2005 - αριθ. φύλλου: 9328

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝ.ΣΥΝΔ. ΚΚΕ: ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ"
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Αθήνα 29 - 30 Οκτώβρη 2005

Το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ απευθύνεται για ανταλλαγή απόψεων και γνωμών, αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις, σε φίλους του Κόμματος, σε συνεργαζόμενους, σε ειδικούς επιστήμονες, που θέλουν να προσφέρουν στον προβληματισμό του, στις αποφάσεις του, επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια υλοποίησής τους.

Στους εργαζόμενους, στη λαϊκή οικογένεια, που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται συλλογικός κοινωνικός αγώνας για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Δε φθάνει σήμερα η προσπάθεια της οικογένειας με ατομική λύση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα, να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών.

Σε όλους εκείνους, που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να αντισταθούν και να αγωνιστούν για ριζική αλλαγή.

Στη νεολαία, με το επίκαιρο σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός». Επιδιώκει να αναπτύξει ενεργητικό διάλογο σε συνθήκες κοινής δράσης και πάλης για την αναγκαιότητα του Μετώπου, το ρόλο του νεολαιίστικου κινήματος, τη συμμαχία του με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την πάλη για τη Λαϊκή Εξουσία - Οικονομία.

Είναι συμφέρον για τη νεολαία να ενδιαφερθεί να μάθει από πρώτο χέρι τι λέει το ΚΚΕ, τι λέει η ΚΝΕ. Να πειστεί, με βάση και τη δική της πείρα, ότι η ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι βασική προϋπόθεση για αντίσταση - αντεπίθεση.


Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι η δύναμη αντίστασης και επίθεσης στην προσπάθεια να υποταχθεί και να συμβιβαστεί η νεολαία. Σήμερα έχει τη δύναμη να γονιμοποιήσει όσα στοιχεία αναζήτησης, απειθαρχίας στην καταπίεση και εκμετάλλευση και ριζοσπαστισμού εμφανίζονται στις μικρές και τις νεαρότερες ηλικίες.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις των δυνάμεων, που θέλουν να υποτάξουν τη νεολαία, να τη μετατρέψουν σε αδιάφορη και συνένοχη, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της να γίνεται στόχος χειραγώγησης, το ΚΚΕ πιστεύει σταθερά και αταλάντευτα ότι δεν είναι τελειωμένη υπόθεση η ριζοσπαστικοποίησή της, ιδιαίτερα της νεολαίας που ανήκει στα εργατικά και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα.

Τα προβλήματα της νεολαίας και η προοπτική της δεν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν στενά μόνον από τους δικούς της αγώνες, ακόμα κι αν αυτοί αποκτήσουν δυναμισμό και σωστό προσανατολισμό. Το παρόν και το μέλλον της νεολαίας συνδέεται με τις γενικότερες κοινωνικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της ταξικής πάλης. Γι' αυτό δεν επεξεργαζόμαστε και δεν προβάλλουμε ένα ξεχωριστό για τη νεολαία, αυτόνομο πρόγραμμα αιτημάτων, αλλά ένα πλαίσιο ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, που μόνον αυτή μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες της νεολαίας και τις διεκδικήσεις του κινήματός της. Απέναντι στην πολιτική των καπιταλιστικών μονοδρόμων, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που εκπορεύονται από την ιμπεριαλιστική νέα τάξη (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), στηρίζουμε και αντιπαραθέτουμε αιτήματα και στόχους του λαϊκού κινήματος, που προβάλλουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς και απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της. Γύρω από τα κρίσιμα μέτωπα που αναδείχνονται κι εμπλουτίζονται στην καθημερινή πάλη για μόρφωση, δουλιά, ζωή με δικαιώματα, μπορούν να συναντηθούν ο ριζοσπαστισμός, η αμφισβήτηση, η δημιουργικότητα και οι αγωνιστικές διαθέσεις της νεολαίας με τη δύναμη και την προοπτική του εργατικού κινήματος. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί, ώστε τα προβλήματα της νεολαίας και η προοπτική της να γίνουν υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα μέσα από τη δράση τους πολιτικούς όρους αντιμετώπισής τους.


Το ΚΚΕ αναφέρεται και παλεύει συνολικά για τα προβλήματα της ελληνικής νεολαίας και της νεολαίας της μετανάστευσης, για κάθε νέο και νέα, ανεξάρτητα από ιθαγένεια, θρησκεία, ανεξάρτητα πώς αυτοπροσδιορίζεται.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
1. ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Παλεύουμε για Παιδεία και επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, ενάντια στην παθητική προσαρμογή των νέων στο σύστημα της κοινωνικής ανισότητας και αδικίας και την ένταση της υλικής και πνευματικής τους εκμετάλλευσης. Σε αντίθεση με την ταξικά διαφοροποιημένη εκπαίδευση της κοινωνικής επιλογής μιας ελίτ και της ιδεολογικής χειραγώγησης των πολλών από τους λίγους, αγωνιζόμαστε για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία μέσα από δωρεάν δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, έτσι που ο καθένας ν' αναπτύσσει αρμονικά τις ικανότητές του και το κοινωνικό σύνολο να υψώνεται για τη δημιουργία ενός ολοένα ανώτερου πολιτισμού. Αντί για υποκατάσταση της μαζικής εκπαίδευσης από ατομικές μορφές «διά βίου μάθησης», εμπορεύσιμα «πακέτα» αθεμελίωτων γνώσεων και εμπειρικών δεξιοτήτων, εμείς ξεκινάμε από την αναγκαία, και δυνατή στην εποχή μας, ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της βασικής - γενικής μόρφωσης όλων, σαν ελάχιστη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επιλογή ζωής και για την αναβάθμιση της επαγγελματικής ή της επιστημονικής μόρφωσης. Αγωνιζόμαστε έτσι για τον αναπροσανατολισμό όλης της εκπαίδευσης, ώστε κοινωνικά να διαπαιδαγωγεί νέους ανθρώπους, που θα τείνουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους, συνειδητούς συντελεστές της κοινωνικής προόδου. Αυτή είναι η συλλογικά οργανωμένη εκπαίδευση, που απαιτεί μια νέα κοινωνική οργάνωση της εργασίας.


Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν στόχο την αναπαραγωγή νέου εργατικού δυναμικού διασπασμένου κι ευάλωτου, για την αποδοτικότητά του στις πιο απάνθρωπες συνθήκες καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
  • Βασική - Γενική Εκπαίδευση έως τα 18 χρόνια μέσα από Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, συνέχεια δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με σκοπό την καλλιέργεια και την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή ή ειδίκευση. Ζητάμε την κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου (Γενικό - Επαγγελματικό Λύκειο), που αναπαράγει το διαχωρισμό διανοητικής και χειρωνακτικής εργασίας, αλλά και της διάσπασης σε Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, που εκφράζει ιστορικά ξεπερασμένα στάδια μόρφωσης του λαού μας. Απαιτούμε την ακύρωση κάθε μέτρου αξιολόγησης - κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, όπως και της «αποκέντρωσης» - εμπορευματοποίησης κρίσιμων εκπαιδευτικών λειτουργιών (υποδομές, βιβλία, προγράμματα), που διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στη μόρφωση και μάλιστα από τις μικρότερες ηλικίες. Θέλουμε σχολείο κοινό για όλους της νέους, με ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία - σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και ενιαία - δωρεάν βιβλία, ενιαία διοίκηση και λειτουργία, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με ενιαία εργασιακά δικαιώματα. Σχολείο, που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή σε όμοιες συνθήκες της απαραίτητης σε όλους μόρφωσης, παίρνοντας ιδιαίτερα μέτρα για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών και των μειονοτήτων (διαχωρισμός της θρησκείας από την εκπαίδευση, διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας και της ιστορίας, αντιμετώπιση οξυμένων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειας). Σχολείο, που θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική εργασία του, χωρίς να χρειάζεται κανένα φροντιστήριο μέσα ή έξω από αυτό, γιατί θα παρέχει όλα τα εφόδια για το μέλλον πρώτα πρώτα με το να βοηθά το παιδί και τον έφηβο να καλύψουν τις ανάγκες και να ζήσουν τις χαρές της ηλικίας τους.
  • Από τη θέση τέτοιου σχολείου ολοκληρωμένης διαπαιδαγωγητικής εργασίας, αντιπαλεύουμε το ασυνάρτητο δεύτερο πρόγραμμα του ολοήμερου «ανταποδοτικού» παιδοφυλακτήριου, απ' όπου οι γονείς παραλαμβάνουν τα παιδιά τους σωματικά και πνευματικά εξοντωμένα. Διεκδικούμε κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό και άλλο βοηθητικό προσωπικό. Μείωση μαθητών ανά τμήμα. Υποδομή για ιατρική πρόληψη και υγιεινή σε όλα τα σχολεία, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια, εξοπλισμένα με εργαστήρια, γυμναστήρια, μουσικά όργανα, βιβλιοθήκες, τραπεζαρίες και σχετικό με την παιδαγωγική τους λειτουργία σχεδιασμό. Καθορισμό με παιδαγωγικούς όρους ενιαίου ωρολογίου προγράμματος για όλα τα παιδιά, που θα τους αφήνει χρόνο για παιχνίδι κι άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, και θα έχει προοπτική το δωδεκάχρονο σχολείο βασικής μόρφωσης, ώστε και μαθήματα που κακώς στριμώχνονται στο Δημοτικό να μπορούν με επάρκεια να διδαχθούν (βλ. εκμάθηση και πιστοποίηση των ξένων γλωσσών με χορήγηση τίτλου γλωσσομάθειας σε μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα), αλλά και να εξοικονομηθεί χρόνος με την κατάργηση των επικαλύψεων της ύλης, που σήμερα ανακυκλώνεται από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και μετά στο Λύκειο. Στην κατεύθυνση αυτή, διεκδικούμε απεξάρτηση του συστήματος και των σχολικών εξετάσεων από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για να πάψει το σχολείο να λειτουργεί σαν φροντιστήριο και να αποκτήσει μορφωτική αποστολή.
  • Απαιτείται ριζική αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων, που σήμερα αποτελούν σύνοψη των γνωστικών αντικειμένων της επόμενης βαθμίδας, ώστε το σχολείο να προσανατολίζει στη γενικότερη επιστημονική θεώρηση του κόσμου, χρησιμοποιώντας νέα βιβλία, κατανοητά κι επικεντρωμένα στα πιο σταθερά και ουσιαστικά στοιχεία της γνώσης, στις αρχές και τους νόμους που κυβερνούν τη φύση και εφαρμόζονται στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, αφιερώνοντας χρόνο στην αισθητική και φυσική αγωγή και την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα, το σχολικό πρόγραμμα οφείλει ν' αναπτύσσει σώμα και πνεύμα και κοντά στη γνώση να καλλιεργεί το συναισθηματικό κόσμο και τη βούληση του μαθητή. Το πρόγραμμα και η όλη λειτουργία του σχολείου πρέπει να ξεφύγουν από τη στείρα, δογματική διδασκαλία, κι από τα λόγια να περάσουμε στο σχολείο των έργων, που θα κινητοποιεί τους μαθητές, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη, θα τους ανοίγει στ' αλήθεια πολυτεχνικό ορίζοντα, αποκαλύπτοντας την επιστήμη που εφαρμόζεται σε όλους τους σύγχρονους κλάδους της παραγωγής και τον κοινωνικό χαρακτήρα της εργασίας, και θα τους βοηθά να δημιουργήσουν κριτήριο της αλήθειας και δημιουργική ζωή, όχι με ηθικολογίες, αλλά μέσα από ομαδική εργασία στο μάθημα, τη συλλογική οργάνωση της σχολικής ζωής και τη γενικότερη κοινωνική τους δραστηριοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της «ευέλικτης ζώνης» στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, που, στο όνομα της σύνδεσης σχολείου και κοινωνίας, έρχεται με σύγχρονους όρους και με την άμεση εμπλοκή εταιριών - «χορηγών» να διαλύσει τη σκέψη των μαθητών με αποσπασματικές και ασύνδετες μαθήσεις και να προπαγανδίσει τις κάλπικες «αξίες» του συστήματος (επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, ευρωπαϊκή ιδέα). Η ευέλικτη ζώνη και το ολοήμερο σχολείο αποτελούν μέρος γενικότερων, ευρωενωσιακών σχεδιασμών για την ταξική διαφοροποίηση και την τραγική υποβάθμιση της πλειονότητας των σχολείων.
  • Την αναδιοργάνωση, ενίσχυση και βελτίωση της νυχτερινής εκπαίδευσης, ώστε ν' αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους εργαζόμενους που εμποδίζονται να ολοκληρώσουν τη γενική τους εκπαίδευση. Αντιπαλεύουμε την υποκατάστασή της από τα «σχολεία» β` ευκαιρίας, προγράμματα συγκάλυψης της έλλειψης μόρφωσης όσων δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Την καθιέρωση συστήματος δημόσιων και δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών για να εξασφαλίζεται ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση. Κατάργηση των ΙΕΚ - ΚΕΚ και των άλλων μορφών εφήμερης και επιφανειακής «επαγγελματικής κατάρτισης», που σπέρνει μόνο ψευδαισθήσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους χιλιάδες άνεργους νέους.
  • Την αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ισότιμα ιδρύματα, τμήματα και σχολές, που θα συνεργάζονται - αντί να ανταγωνίζονται - για να εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση των πτυχιούχων και για ν' αναπτύσσουν την επιστήμη με κριτήριο τη γενική πρόοδο και ευημερία και όχι τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στα χέρια των λίγων. Κατάργηση του διαχωρισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κατευθύνσεις (πανεπιστημιακή - μη πανεπιστημιακή, τεχνολογική), που αναπαράγει τις αλληλοκαλύψεις και την ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ, την αναχρονιστική διάκριση επιστήμης και τεχνολογίας. Προσδιορισμό της θέσης των τμημάτων των ΤΕΙ και ορισμένων των ΑΕΙ στο εκπαιδευτικό σύστημα, μετά από την αποσαφήνιση του επιστημονικού τους αντικειμένου και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής. Ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ώστε οι πρώτες να παρέχουν πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα, οι δεύτερες να προωθούν την παραγωγή της νέας γνώσης και να ολοκληρώνονται με την απονομή διδακτορικού διπλώματος. Κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο επάγγελμα με την απόκτηση του πτυχίου και κατάργηση κάθε φορέα διαπίστευσης της επαγγελματικής ικανότητας. Γι' αυτό αγωνιζόμαστε για την ακύρωση των μέτρων της Μπολόνια, που με εργαλείο την αξιολόγηση έρχονται να επιβάλουν την ολοσχερή πρόσδεση της ανώτατης εκπαίδευσης στους στόχους της καπιταλιστικής αγοράς, οδηγώντας σε μια πρωτοφανή υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της επιστημονικής γνώσης και διαμορφώνοντας εκπαίδευση δύο ταχυτήτων με ελάχιστα «κέντρα αριστείας», από τη μια, και πολλά ιδρύματα μεταλυκειακής κατάρτισης, από την άλλη. Ταυτόχρονα, αντιπαλεύουμε τη δημιουργία Ινστιτούτων Διά Βίου Μάθησης και την καθιέρωση του συστήματος συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων, μέτρα που αποσκοπούν στην αποσύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών από το επιστημονικό αντικείμενο, με τη μετατροπή τους σε άθροισμα κατακερματισμένων εφήμερων μαθήσεων, προσαρμοσμένων στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε εκπαιδευτική ή εργασιακή ρύθμιση, που συνεπάγεται την εξίσωση των πεντάχρονων και τετράχρονων σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ με τις τρίχρονες σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
  • Τον αναπροσανατολισμό της έρευνας, ώστε να υπηρετεί το λαό, αντί τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτών χρηματοδοτών της. Γενναία χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι τομείς της και να συμμετέχει σ' αυτήν το σύνολο των ιδρυμάτων και των ερευνητών.
  • Την οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο σύνθετο λειτούργημά τους. Στήριξη, που θα ξεκινά με την παιδαγωγική εκπαίδευσή τους σε ενιαίες παιδαγωγικές σχολές, όπου θα συνεχίζεται και η περιοδική επιμόρφωσή τους. Κάλυψη της ανάγκης για καλλιτεχνική παιδεία στα ΑΕΙ με θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο. Κατοχύρωση της αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, σε συνδυασμό με την κάλυψη των σύγχρονων οικονομικών αναγκών τους.
  • Την κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, προϋπόθεση του ενιαίου χαρακτήρα και της κοινωνικής της αποστολής. Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, άμεση ή έμμεση. 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Εκπαίδευση, ώστε να σταματήσει η καταλήστευση των λαϊκών οικογενειών από τους κάθε λογής εμπόρους της γνώσης. Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία τα σχολεία και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οχι δημοτικά τέλη για τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, κανένας ιδιώτης χορηγός στην Εκπαίδευση. Κατάργηση των κάθε λογής ιδιωτικών «πανεπιστημίων», ακύρωση κάθε μέτρου για την αναγνώριση και διεύρυνσή τους, καθώς και των μορφών επιχειρηματικής λειτουργίας των κρατικών ΑΕΙ. Εξασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών, κατάργηση όλων των διδάκτρων. Παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
  • Την κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην Εκπαίδευση, ξεκινώντας από την κατάργηση όλων των αυταρχικών, κατασταλτικών ρυθμίσεων, που παρεμποδίζουν συλλογικές διαδικασίες και ακυρώνουν την ελευθερία της σκέψης και δράσης στην Εκπαίδευση (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «καθηκοντολόγιο» των εκπαιδευτικών, εσωτερικοί κανονισμοί σχολείων και ΑΕΙ - ΤΕΙ, μείωση της φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα διοίκησης, κατάργηση του ασύλου κλπ.). Δημιουργία προϋποθέσεων για συλλογικό - λαϊκό έλεγχο της εκπαίδευσης, ώστε η επιστήμη να γίνει σύμμαχος της εργατιάς και το σχολείο να διαπλάθει, όχι καλούς υπηρέτες, αλλά αφεντικά της νέας ζωής.
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΟΥΛΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ - ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ


Διεκδικούμε το δικαίωμα σε σταθερή εργασία για όλους τους νέους που βρίσκονται σε ηλικία ικανή για εργασία (μετά τα 18) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε κατά του καπιταλιστικού συστήματος, που μαζικά καταστρέφει νέους ανθρώπους, πετώντας τους έξω από την παραγωγική διαδικασία στην πιο δημιουργική στιγμή της ζωής τους.

Αγωνιζόμαστε κατά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στους εργασιακούς χώρους με αιχμή παραβιάσεις εργατικών δικαιωμάτων, καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων, ωραρίου, απλήρωτη δουλιά, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, εργοδοτική τρομοκρατία με πρώτα θύματα τους νέους που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή και τους νέους μετανάστες.

Διεκδικούμε:

  • Σταθερή εργασία με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. 1.300 ευρώ βασικό μισθό.
  • Ελεύθερο χρόνο σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, την εξασφάλιση του δικαιώματός του στην κοινωνική ζωή και δράση, και τη δημιουργία οικογένειας.
  • Την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση της ομηρίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την αυτόματη μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Τη μείωση των ορίων συνταξιοδοτικής ηλικίας. Στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50, αντίστοιχα, για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Παλεύουμε για ουσιαστική προστασία του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση, του δικαιώματος στην απεργία.
Για τους άνεργους νέους


Διεκδικούμε μέτρα προστασίας τους μέχρι να βρουν δουλιά:

  • Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού, χωρίς καμία προϋπόθεση από την 1η μέρα ανεργίας.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και βιβλιάριο ασθενείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιδότηση ενοικίου για τους νέους και τις νέες άνεργες που νοικιάζουν σπίτι.
  • «Πάγωμα» των δανείων στη διάρκεια της ανεργίας.
  • Οι μέρες ανεργίας να ασφαλίζονται.
Για τους εργαζόμενους μαθητές, φοιτητές - σπουδαστές

Κανένας νέος έως τα 18 του χρόνια έξω από το δημόσιο σχολείο. Μέτρα αντιμετώπισης της σχολικής διαρροής, με πολύπλευρη ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας κι άλλες προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι και οι νέες να μπορούν να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται. Μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, διεκδικούμε για τους εργαζόμενους μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές 6ωρη εργασία με αποδοχές οχταώρου, άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων, και ειδικότερα για τους νυχτερινούς μαθητές κατάργηση του 4ου χρόνου, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της νυχτερινής εκπαίδευσης. Για τις σχολές και τους νέους που κάνουν πρακτική, αυτή να γίνεται με ευθύνη του ιδρύματος, του οργανισμού και του υπουργείου όπου ανήκει η σχολή, οι ώρες της πρακτικής να πληρώνονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να μην αξιοποιούνται οι σπουδαστές σε δουλιές άσχετες με την πρακτική τους.

Για τους χώρους κατάρτισης


Απορρίπτουμε την υποβάθμιση και υποκατάσταση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από την κατάρτιση (σκόρπιες γνώσεις επί πληρωμή). Διεκδικούμε κατάργηση κάθε τέτοιου είδους καταρτισιακών ιδρυμάτων (π.χ. ΙΕΚ), όπου οι επιχειρηματίες κερδοσκοπούν σε βάρος της νεολαίας εμπορευόμενοι τις αγωνίες και τα όνειρά τους για δουλιά. Διεκδικούμε ενιαία, δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, με σχολές σε «μεταλυκειακό» επίπεδο που θα παρέχουν επαγγελματική επάρκεια κατοχυρωμένη από το πτυχίο τους.

Για τη μαθητεία

Σε επαγγέλματα που δε χρειάζονται ιδιαίτερη εκπαίδευση μέσα από σχολή, οι νέοι μαθητευόμενοι - εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μετά το πέρας της μαθητείας, να προσλαμβάνονται σε δουλιές αντίστοιχες με την ειδικότητά τους.

Για τις νέες εργαζόμενες

Αγώνας κατά των μέτρων που δήθεν αποβλέπουν στο δικαίωμα των γυναικών να εργάζονται, η ουσία των οποίων είναι η μερική ευκαιριακή απασχόληση με το σύνθημα της εργασιακής ευελιξίας. Μείωση του συντάξιμου χρόνου στα 55 και 50 για βαριά και ανθυγιεινά ή στα 30 χρόνια δουλιάς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυξήσεις συντάξεων με βάση το 80% του συντάξιμου μισθού.

Διεκδικούμε συνδυασμένα κοινωνικά και εργασιακά μέτρα: Αδειες κυήσεων, τοκετού και θηλασμού για όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δουλεύουν. Δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειωμένο ωράριο, δηλαδή δύο και μία ώρες, αντίστοιχα, στα πρώτα δύο και τέσσερα χρόνια για τον άνδρα ή τη γυναίκα κατά την επιλογή τους.


Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την παρακολούθηση της εκπαίδευσής τους.

Να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιομηχανία. Για ορισμένα άλλα επαγγέλματα, όπως π.χ. το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, να ισχύει η απαγόρευση νυχτερινής δουλιάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και για όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών.

Τα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών να εργάζονται μόνο πρωινή βάρδια μέχρι τα παιδιά να φθάσουν στην ηλικία των 10 ετών.

Μειωμένο ωράριο εργασίας κατά δύο ώρες για τις μονογονεϊκές οικογένειες με ανάπηρα παιδιά και αυξημένη κατά μία βδομάδα καλοκαιρινή άδεια.

Για τους νέους μετανάστες

Απλοποίηση των διαδικασιών για τις άδειες εργασίας και παραμονής και νομιμοποίηση όσων μεταναστών βρίσκονται στη χώρα μας.

Ισα δικαιώματα στη δουλιά, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Μέτρα για την εκμάθηση από τα παιδιά των μεταναστών της μητρικής γλώσσας και της ιστορίας τους, διατήρηση και ανάπτυξη των πολιτιστικών παραδόσεων τους.

Κρατικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας

Η ανεργία και η φτώχεια, η κακή διατροφή, η ανθυγιεινή κατοικία, το μολυσμένο περιβάλλον, o πόλεμος, ο μεγάλος ημερήσιος εργάσιμος χρόνος, που τρώει κυριολεκτικά τον ελεύθερο χρόνο και την υγεία των εργαζομένων, τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες, η ταξική εκμετάλλευση, η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και ο εκχυδαϊσμός των αξιών, η ιδεολογία της μοιρολατρίας, της συναίνεσης και της υποταγής, η κρατική και εργοδοτική βία υποσκάπτουν κυριολεκτικά τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων, την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Η χαρά της μητρότητας και της πατρότητας μετατρέπεται σε άγχος, σε βάσανο, σε αγωνία. Ποτέ άλλοτε ο αγώνας για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευεξία δεν ήταν τόσο στενά δεμένος με τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα, κατά των στρατηγικών επιλογών του καπιταλιστικού συστήματος, κατά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.


Η νεολαία από τα μαθητικά της ακόμα χρόνια, αυτοτελώς, αλλά και μαζί με το εργατικό και το γενικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να διεκδικήσει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ασφάλισης, με δωρεάν φάρμακα και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και ασφαλιστικής εισφοράς από τους εργαζόμενους.

Το σύστημα Υγείας να είναι καθολικό, για όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, είτε εργάζονται είτε όχι. Να παρέχει δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες σε εργαζόμενους και μη, στους ανέργους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους, στους μετανάστες, πρόσφυγες και στρατευμένους. Να στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης και της τεχνολογίας. Να δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών με βάση ειδικές μελέτες για το γυναικείο οργανισμό. Προληπτική Ιατρική και ιδιαίτερη παρακολούθηση της εγκύου και των παιδιών της.

Η πρόληψη πρέπει να είναι καθολική, εξειδικευμένη, με βάση την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, το περιβάλλον, την κατοικία.

Να παρέχονται δωρεάν, υποχρεωτικά, όλες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες στους γονείς για τη διαπαιδαγώγηση, την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία θετικών στάσεων στο παιδί, στη διατροφή του, στην ατομική και ψυχοσωματική του υγεία.


Στη σχολική και εφηβική ηλικία να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες Σχολικής Υγιεινής, στελεχωμένης με ομάδες ειδικών επιστημόνων, όπως παιδιάτρου, οδοντιάτρου, κοινωνικού λειτουργού, ειδικού παιδοψυχολόγου - παιδαγωγού. Να παρέχονται υπηρεσίες υγείας για την ψυχοκοινωνική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, να εντοπίζονται προβλήματα και να γίνονται παρεμβάσεις, όπως για το πρόβλημα του καπνίσματος, του αλκοόλ, τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τις δυσκολίες μάθησης, τις διαταραχές συμπεριφοράς.

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και μέσα από το κρατικό σύστημα Υγείας να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Δημόσιας Υγείας, Ιατρικής της Εργασίας, Σχολικής Υγιεινής.

Το Κέντρο Υγείας αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης με τα υπόλοιπα επίπεδα του συστήματος Υγείας, το δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο και με το ΕΚΑΒ, που πρέπει να είναι αναπτυγμένο πανελλαδικά.

Κάθε άτομο αποκτά το δικό του φάκελο Υγείας από τη στιγμή που γεννιέται και σε όλη τη ζωή του.

Κάλυψη όλων των οικογενειών με οικογενειακό γιατρό, που θα παρακολουθεί όλα τα μέλη της οικογένειας και από τη σκοπιά που σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα.

Ο οικογενειακός παιδίατρος έχει την ευθύνη παρακολούθησης των παιδιών της οικογένειας.


Απαγόρευση κάθε μορφής παιδικής εργασίας και από τη σκοπιά της ψυχοσωματικής υγείας.

Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής στους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης κλπ., παίρνοντας υπόψη και τον παράγοντα φύλο και ηλικία.

Η οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόληψη, τη θεραπεία και την αγωγή, για την καλή στοματική υγεία όλων και με ιδιαίτερη φροντίδα για τα παιδιά.

Το κάθε Κέντρο Υγείας να διαθέτει, ανάλογα με τον πληθυσμό, τη γεωγραφική θέση, τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα επιδημιολογικά δεδομένα, αριθμό Κέντρων Γυναίκας και Παιδιού, στελεχωμένων με γυναικολόγο, παιδίατρο, ψυχολόγο, μαία, νοσηλεύτρια, κοινωνική λειτουργό. Να τηρείται ατομική κάρτα Υγείας για τις γυναίκες, με ειδική στήλη γυναικολογικής κατάστασης. Να υλοποιούνται προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού και προγεννητικού ελέγχου του ζευγαριού. Κρατικά κέντρα για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, όλα τα νοσοκομεία να διαθέτουν επαρκή για τον πληθυσμό μαιευτικά, γυναικολογικά και παιδιατρικά κρεβάτια, με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό.

Στο τριτοβάθμιο επίπεδο να δημιουργηθούν με ειδικά κρατικά κονδύλια κεντρικά ερευνητικά προγράμματα πρόληψης σοβαρών ασθενειών και γύρω από θέματα για την υπογεννητικότητα, τους νοσογόνους παράγοντες, σε συνεργασία με νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Με όρους εξειδίκευσης κατά περιοχή, φύλο και ηλικία.


Υπάρχει ανάγκη για δημιουργία δημόσιων κέντρων αποκατάστασης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, με στόχο τη φυσική - ιατρική αποκατάσταση και επανένταξη στην παραγωγή και την κοινωνία.

Νεαρά ζευγάρια

Η προστασία της μητέρας και του παιδιού, οι ανάγκες του νέου ζευγαριού, που θέλει να αποκτήσει παιδί, είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο κρατική. Το ίδιο ισχύει για τις πολύτεκνες οικογένειες και αυτές με ένα γονιό.

Διεκδικούμε ολοκληρωμένα μέτρα και υποδομές, που ανατρέπουν τα αντικειμενικά εμπόδια τα οποία υπάρχουν σήμερα στα νέα ζευγάρια να οργανώσουν τη ζωή τους με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Οι νέοι και οι νέες από τα 18 και μετά πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα πότε θα αποκτήσουν οικογένεια.

Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού, που υποκριτικά προβάλλεται, δεν μπορεί να γίνει αν δεν αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στο πρόβλημα, όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, το κόστος ζωής. Η ελευθερία επιλογής, αν και πόσα παιδιά θα αποκτήσει μια οικογένεια, μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι λυμένα, με ευθύνη του κράτους, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γέννηση και ανάπτυξη του παιδιού.

Απαιτούνται μέτρα, τα οποία στηρίζουν την οικογένεια και όχι υποκριτικά μέτρα που αναφέρονται μόνο στο άτομο χωρίς να παίρνουν υπόψη τις συνολικές συλλογικές ανάγκες της οικογένειας και μάλιστα στα πρώτα δύσκολα βήματά της.


Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα συμβάλει και στη βελτίωση της ζωής της γυναίκας, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου της, αφού με τα σημερινά δεδομένα και καθιερωμένα το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας πέφτει στις πλάτες της. Απαιτούνται κρατικοί δωρεάν σύγχρονοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων. Κατ' οίκον στήριξη του νέου ζευγαριού που απέκτησε παιδί, για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματά του.

Δημιουργία δικτύου κρατικών παιδικών κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Προτεραιότητα στις οικογένειες με άνεργο, στις μονογονεϊκές, φτωχές λαϊκές οικογένειες, στους μετανάστες.

Παροχή υπηρεσιών και φροντίδα με κρατική υποδομή και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων κακοποίησης του παιδιού. Βοήθεια σε παιδιά που έχουν δυσπροσαρμοστικούς γονείς ή και επικίνδυνους, οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα που δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα.

Να καταργηθεί ο νόμος που ανάγει την πορνεία σε επάγγελμα, στο όνομα της προστασίας της υγείας, στο όνομα της νομιμοποίησης της παρανομίας.

Η πορνεία ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι απόδειξη της σήψης και της διαφθοράς της κοινωνίας της εκμετάλλευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταργηθούν οι παράγοντες που εκτρέφουν το αντικοινωνικό και απάνθρωπο αυτό φαινόμενο βίας.

Μέτρα προστασίας των οικογενειών με μειονεκτούντα παιδιά και των ίδιων των παιδιών


ICON

Δημόσια δωρεάν υποχρεωτική ειδική αγωγή, που να καλύπτει 100% τα παιδιά που έχουν ανάγκη, από τον ειδικό βρεφονηπιακό σταθμό και το σχολείο όπου χρειάζεται (για τυφλούς, κωφούς, με αυτισμό, μέση νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία) ή ειδικές τάξεις ή στήριξη με ειδικούς παιδαγωγούς στα κοινά σχολεία.

Η ειδική αγωγή να ενσωματώνει τις σύγχρονες κατακτήσεις της Παιδαγωγικής. Να καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση στο ανάπηρο παιδί, την αγάπη στη ζωή, στη γνώση, στα αγαθά του πολιτισμού.

Δωρεάν παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων στους ανάπηρους μαθητές και φοιτητές, αναγκαίων για την εκπαίδευση και την καθημερινή τους ζωή.

Η ειδική αγωγή να προβλέπει συγκεκριμένα και να σχεδιάζει την ένταξη των παιδιών αυτών στην παραγωγή. Ειδικός εργονομικός σχεδιασμός και μέτρα που θα φροντίζουν να γίνονται προσαρμογές στις υπηρεσίες και επιχειρήσεις για να είναι δυνατή η ένταξη νέων ανάπηρων εργαζομένων. Ανάπτυξη ειδικού μαζικού αθλητισμού και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Κέντρα ημέρας κλειστής ή ανοιχτής, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής για παιδιά σε κρίση, παιδιά με αυτισμό, βαριά νοητική υστέρηση, ψύχωση και πολλαπλά ανάπηρα παιδιά.

Κοινωνικές υπηρεσίες, που θα στηρίζουν ολόπλευρα το νέο ζευγάρι ή το γονιό, που μόνος του μεγαλώνει ανάπηρο παιδί ή έχει στην ευθύνη του χρόνιο πάσχοντα.


Συγκεκριμένος προγραμματισμός με μέτρα τα οποία θα στηρίζουν την οικογένεια του ανάπηρου ζευγαριού που απέκτησε παιδί.

Ιδρυση κέντρων ιατροκοινωνικής διάγνωσης, ψυχολογικής στήριξης του ζευγαριού ώστε να προσαρμοστεί με σωστό τρόπο στη νέα κατάσταση, όταν μαθαίνει ότι το παιδί έχει χρόνιο πρόβλημα ή αναπηρία.

Αυτοαπασχολούμενοι

Η πάλη των αυτοαπασχολούμενων θα αναπτύσσεται από καλύτερες θέσεις, στο βαθμό που συνδέεται με το γενικότερο αντιμονοπωλιακό αγώνα για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας.

Υποστηρίζουμε το λαϊκό παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα οργανώνεται δίπλα στον κρατικό τομέα στον οποίο θα ανήκουν ως λαϊκή περιουσία τα βασικά, συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Ο παραγωγικός συνεταιρισμός θα λειτουργεί σε τομείς όπου κυριαρχεί η μικρή ιδιοκτησία, θα εξουδετερώνει τα μειονεκτήματα της μικροεπιχείρησης.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των νέων αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων ΕΒΕ για:

  • Φορολογικές ελαφρύνσεις τα πρώτα, τουλάχιστον, 5 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της μικροεπιχείρησης.
  • Χρηματοδότηση με επιτόκιο στο ύψος του πληθωρισμού.
  • Εξασφάλιση από το κράτος υποδομών, βιοτεχνικών πάρκων για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, 60 για τους άνδρες.
  • Κάλυψη της ασφαλιστικής εισφοράς από το κράτος κατά τα 2/3 και 1/3 από τους ασφαλισμένους, μέχρι τα 4.050 ένσημα.
Η νεολαία στην ύπαιθρο - αγροτική νεολαία


Ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Γι' αυτό ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών και των νέων πρέπει να είναι αναπόσπαστα δεμένος με το γενικότερο πολιτικό αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας Λαϊκής Οικονομίας. Γι' αυτό η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών και των νέων θα πρέπει να έχει στο στόχο της και τη δημιουργία του ΑΑΔΜ, το οποίο θα αναδείξει και θα στηρίξει μια Λαϊκή Εξουσία που θα εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας Υγείας.
  • Την ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, των μικρομεσαίων αγροτών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα που περιλαμβάνει τα βασικά και συγκεκριμένα μέσα παραγωγής.
  • Τον αναπτυξιακό παραγωγικό χαρακτήρα του δημόσιου τομέα (κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, αγροτικοί οργανισμοί και ιδρύματα κ.ά.), που ασχολείται με την αγροτική οικονομία.
  • Τη λύση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου με αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Περίθαλψη, με ικανοποιητικές αγροτικές συντάξεις και με δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.


Οι νέοι αγρότες την πάλη τους για ριζικότερες αλλαγές, που θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας Λαϊκής Οικονομίας, μπορούν και πρέπει να τη συνδέσουν με ένα διεκδικητικό πλαίσιο άμεσων αιτημάτων, κυριότερα από τα οποία είναι:

  • Αλλαγή των κριτηρίων καταβολής των επιδοτήσεων και κινήτρων, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σ' αυτά και οι φτωχοί νέοι αγρότες, που με τα υπάρχοντα κριτήρια αποκλείονται.
  • Εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν δικαιωμάτων παραγωγής και απαλλαγή τους από πρόστιμα συνυπευθυνότητας, ώσπου να καταργηθούν οι ποσοστώσεις.
  • Δωρεάν εκπαίδευση και επιστημονικοτεχνική στήριξή τους από δημόσιους οργανισμούς και ιδρύματα έρευνας, για ορθολογική χρήση των γεωργικών εφοδίων και εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων, απαραίτητων στο αγροτικό νοικοκυριό.
  • Τιμές και επιδοτήσεις που να εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.
  • Ατοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και χαμηλότοκα δάνεια για την αντιμετώπιση των εξόδων πρώτης εγκατάστασης.
  • Δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στην ύπαιθρο και δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν συστήματα Υγείας, Παιδείας, που θα παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες στους νέους αγρότες, στον τόπο που ζουν και δουλεύουν.
  • Δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο, για να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο οι νέοι αγρότες και, γενικότερα, οι κάτοικοι της υπαίθρου.
3. ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΖΩΗΣ, ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Ο ελεύθερος χρόνος είναι ζήτημα - κλειδί, ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες, που διαμορφώνουν κατ' αρχήν την προσωπικότητά τους και την πολιτική τους συνείδηση. Η διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου για δημιουργία είναι σύνθετο πεδίο πάλης της εργατικής τάξης, καθώς αποτελεί όρο για την ολόπλευρη μόρφωση δημιουργικής προσωπικότητας, προϋποθέτει μείωση του εργάσιμου χρόνου, συνδέεται με την ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού και του μαζικού αθλητισμού, την ανθρώπινη ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και γενικότερα την ενεργητική στάση ζωής.

Το σύστημα επιδιώκει, βέβαια, με σύγχρονα μέσα, τη μέγιστη παθητικοποίηση των νέων ανθρώπων, σε σημείο που να γίνονται θεατές της ίδιας τους της ζωής, να βολεύονται με τα προκατασκευασμένα υποκατάστατα των αναγκών τους και να προσαρμόζονται στα κυρίαρχα πρότυπα που προβάλλονται από τα πάνω, από το κράτος και τα μονοπώλια θεάματος - ακροάματος - νέων τεχνολογιών, να καταναλώνουν τα διεθνή προϊόντα ιμπεριαλιστικής υποκουλτούρας. Ετσι, από τη μια, οι καπιταλιστές - ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής εκμεταλλεύονται την ανάπτυξη της τεχνολογίας για το συμφέρον τους, για την αύξηση του εργάσιμου χρόνου και της κερδοσκοπίας τους, αποξενώνοντας το δημιουργό από την εργασία του και μειώνοντας τον υπόλοιπο χρόνο και τις δυνατότητες που διαθέτει ο άνθρωπος να επιλέξει πώς και τι θα δημιουργήσει. Από την άλλη, οι ίδιοι γίνονται ιδιοκτήτες μέσων παραπληροφόρησης και πολύμορφης χειραγώγησης, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μουσικές εταιρίες και αθλητικές ομάδες, υπαγορεύοντας γούστα και ιδεώδη. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.


Κι εμείς με τη σειρά μας συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο - και πρέπει να το εκφράσουμε με έργα - ότι η διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων στη μόρφωση και την εργασία, η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση των τεχνών και το χουλιγκανισμό της κερκίδας και η απαίτηση για δημοκρατική πληροφόρηση και επικοινωνία της νεολαίας, η πρόληψη των ναρκωτικών κλπ. δεν μπορούν ν' αναπτυχθούν και να δώσουν καρπούς, αν δεν εξασφαλίσουμε από τα κάτω την πολύπλευρη δραστηριοποίηση των ίδιων των νέων σε όλους τους τομείς διαμόρφωσης της συνείδησης και της προσωπικότητάς τους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι παρακάτω στόχοι αντίστασης - διεκδίκησης θα είναι αποτελεσματικοί στο βαθμό που θα συνδυάζονται με πολύμορφες πρωτοβουλίες πρωτοπόρας, συλλογικής δημιουργίας από την πλευρά του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, του Κόμματος και της ΚΝΕ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των όρων για αυθεντικό λαϊκό πολιτισμό.

Για τον Πολιτισμό

Η ταξικότητα στον πολιτισμό και την τέχνη, εκτός από την καπιταλιστική κερδοφορία, εκφράζεται και με τη διοχέτευση ιδεών και αξιών της αστικής τάξης για τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και διανομής πολιτιστικών έργων, των μέσων διασκέδασης και ικανοποίησης αναγκών στον ελεύθερο χρόνο σε ελάχιστα μονοπωλιακά συγκροτήματα και η ανάπτυξη συστηματικής πολιτικής σε βάρος του ελεύθερου χρόνου οδηγεί σε διαρκή χειροτέρευση το πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο της νεολαίας και του λαού. Χρειάζεται άμεση κοινωνική αντίσταση και δράση με προσανατολισμό:

  • Τα βασικά κέντρα και οι δομές παραγωγής τέχνης και πολιτισμού να ανήκουν στο λαό, να εξυπηρετούν τις ανάγκες του και την κοινωνική πρόοδο.
  • Αντιπαλεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων, ιδρυμάτων και οργανισμών που σχετίζονται με την πολιτιστική δραστηριότητα. Αντιπαλεύουμε όλα τα μέτρα που στρώνουν το έδαφος στην εμπορευματοποίηση.
  • Διεκδικούμε την κατάργηση νόμων και αποφάσεων που προωθήθηκαν σ' αυτήν την κατεύθυνση τα προηγούμενα χρόνια.
  • Η πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της λαϊκής συνείδησης, ως τέτοια διεκδικούμε τη διάσωση και ανάδειξή της.
  • Διεκδικούμε την αναβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής και της Καλλιτεχνικής Παιδείας στην Εκπαίδευση, που θα διαπερνά όλη τη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου και δε θα περιορίζεται στη διδασκαλία κάποιων καλλιτεχνικών μαθημάτων από ειδικούς. Να γίνει ουσιαστικό στοιχείο του προγράμματος και όλης της λειτουργίας του σχολείου η Αισθητική Αγωγή των νέων σαν αναπόσπαστο κομμάτι της αρμονικής ανάπτυξης των ικανοτήτων και του ψυχισμού τους, της ολόπλευρης συγκρότησης της κοινωνικής προσωπικότητάς τους. Η Αισθητική Αγωγή στο σχολείο οφείλει να αναπτύσσει αισθητικό κριτήριο στους νέους, με την καλλιέργεια της αίσθησης του μέτρου, της αρμονίας, της απλότητας, του σεβασμού της φύσης και του περιβάλλοντος μέσα από την επαφή με το λαϊκό πολιτισμό και τον πλούτο της παγκόσμιας τέχνης. Οφείλει ακόμα να βοηθά τους νέους να ξεχωρίζουν το πραγματικά ωραίο της εποχής, να πλουτίζει το συναισθηματικό τους κόσμο ώστε να μπορούν να συγκινούνται και να παρακινούνται σε μια δημιουργική στάση ζωής.
  • Διεκδικούμε ουσιαστική αύξηση των κρατικών πόρων και αξιοποίησή τους με τρόπο που να δίνει ώθηση στις δημιουργικές ικανότητες του λαού, της νεολαίας, στην ανάδειξη μαζικά ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, στην ουσιαστική ενασχόληση της Τέχνης με την κοινωνία και την απόδοση με καλλιτεχνικά μέσα των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.
  • Να διευρυνθούν τα τμήματα καλλιτεχνικών σπουδών των Ανωτάτων Σχολών, ώστε η εκπαίδευση των νέων που θέλουν να ασχοληθούν ουσιαστικά και επαγγελματικά με τις τέχνες να είναι ανώτατη. Να αντιμετωπιστούν ζητήματα της υποδομής, των προγραμμάτων σπουδών κ.ά. έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο επιστημονικός χαρακτήρας και το ανώτατο επίπεδο στο καλλιτεχνικό αντικείμενο των σπουδών.
  • Να καταργηθούν όλες οι ιδιωτικές σχολές που επιβαρύνουν οικονομικά τη λαϊκή οικογένεια, προσφέροντας αποσπασματικές γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας και διαμορφώνονται με ιδιωτικά κριτήρια των ιδιοκτητών και των ισχυρών επιχειρηματιών.
  • Κέντρα καλλιτεχνικής αγωγής και δημιουργικής δραστηριότητας στους δήμους, με κρατική χρηματοδότηση και επιστημονική στήριξη, δωρεάν για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν ή να εκπαιδευτούν σε όργανα, στο τραγούδι και άλλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, ανεξάρτητα του επαγγελματικού προσανατολισμού.
  • Αγωνιζόμαστε η αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση του λαού και της νεολαίας να στηρίζεται και να καλλιεργείται μέσα σε ένα αντίστοιχα αναβαθμισμένο αισθητικά και ποιοτικά περιβάλλον.
  • Διεκδικούμε την προστασία των ελεύθερων χώρων και την κατάκτηση νέων. Την αξιοποίησή τους για πράσινο και λειτουργίες που ενισχύουν τη συλλογική κοινωνική δραστηριότητα και, γενικότερα, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.
  • Διεκδικούμε την ανάπτυξη ενός πλατιού πολύμορφου κινήματος ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής δραστηριότητας, που αγκαλιάζει φορείς, συλλόγους και σχήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των γυναικών και αναπτύσσει πολύμορφη δράση συνενώνοντας χιλιάδες νέους.
Για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό


Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν όσο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα και την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες. Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός ως στοιχεία του εποικοδομήματος έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Ο ίδιος ο χαρακτήρας των σχέσεων παραγωγής προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά τους. Στη χώρα μας, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του, με στόχο το οικονομικό όφελος και κυρίως την πολιτική χειραγώγηση, αξιοποιούν τους σημαντικούς αυτούς τομείς.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς και λόγω των συνθηκών ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, όπως τα ιδιωτικά γυμναστήρια, οι πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα κλαμπ κλπ. Από το 1979, με το Ν. 879, η ΝΔ επίσημα παρέδωσε το ποδόσφαιρο στο μεγάλο κεφάλαιο και έβαλε το θεμέλιο λίθο γι' αυτό που ονομάζεται επαγγελματικός αθλητισμός. Ανοιξαν οι πόρτες, σε όλο το φάσμα του αθλητισμού και σε όλα τα αθλήματα, στα μονοπώλια. Ακόμα και οι κανονισμοί των αθλημάτων αλλάζουν στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα θέαμα από λίγους για κατανάλωση από τους πολλούς. Νέα αθλήματα δημιουργούνται με σκοπό το θέαμα και τα κέρδη των πολυεθνικών.


Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου.

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός, αποτελώντας ενιαίο σύνολο δικαιωμάτων, μπορούν να παίξουν ρόλο και στην αφύπνιση, στη μεταστροφή των συνειδήσεων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί τη χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου, που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση.

Διεκδικεί:

  • Τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην εκπαίδευση, βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες για τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης των νέων.
  • Οργανωμένη προσχολική αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων, καθώς και διορισμό των απαιτούμενων καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
  • Για κάθε φάση της σχολικής ζωής, ανάλογα με τις ανάγκες σωματικής ανάπτυξης και συναισθηματικής ωρίμανσης των νέων, τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός προγράμματος, που να ανταποκρίνεται σ' αυτές τις ανάγκες (διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού), καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.
  • Την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
  • Καθιέρωση κάρτας υγείας πλήρως ενημερωμένης και κάρτας εξέλιξης για κάθε μαθητή.
  • Στα πανεπιστήμια να ενθαρρύνεται και να στηρίζεται η συμμετοχή των φοιτητών στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, να στηρίζονται οι φοιτητικοί σύλλογοι με μέσα και υποδομές.
  • Ανάπτυξη της άθλησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας με καθηγητές Φυσικής Αγωγής και τα απαιτούμενα μέσα.


Στην ανάπτυξη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού οι ΟΤΑ έχουν σημαντικό ρόλο. Πρέπει να διαμορφώνουν προϋποθέσεις άθλησης δωρεάν για όλους, ιδιαίτερα για τους νέους. Γι' αυτό, στο γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό χρειάζεται να αποτυπώνονται πλήρως οι ανάγκες αυτές. Να δεσμεύονται συγκεκριμένοι χώροι και να απαλλοτριώνονται με κρατικούς πόρους. Να διαμορφώνονται αίθουσες γυμναστικής και τα κατάλληλα γήπεδα, τα οποία να διαθέτουν οργανωμένα προγράμματα με το απαιτούμενο προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση. Να αξιοποιούνται σχολικές γιορτές, να διοργανώνονται εκδρομές και άλλες δραστηριότητες με αθλητικό περιεχόμενο. Να διαμορφώνονται ιδιαίτερα προγράμματα για Τσιγγάνους, ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες πληθυσμού.

Το κράτος οφείλει να υποστηρίζει την αθλητική δραστηριότητα σωματείων και φορέων των εργαζομένων. Υποχρεωτικά μεγάλες μονάδες και υπηρεσίες πρέπει να διαθέτουν αίθουσες γυμναστικής με όργανα και προσωπικό.

Σωματειακός αθλητισμός

Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, είναι η βάση του αθλητισμού. Πρέπει να συγκροτείται και να λειτουργεί σε πλατιά δημοκρατική βάση και να συσπειρώνει ευρύτερα τους εργαζόμενους του χώρου.

Να καταργηθεί ο επαγγελματικός αθλητισμός που βασίζεται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχει μεταβληθεί σε επιχείρηση. Να καταργηθούν οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες. Η βάση του Αθλητισμού είναι το σχολείο και η γειτονιά, και σ' αυτήν τη βάση αναπτύσσεται ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων, ο οποίος στηρίζεται από το κράτος.


Το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του σωματείου.

Να καλύπτει τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους σπόνσορες. Αποτελεί ένα μέτρο, ειδικά για τους νέους αθλητές, για να σταματήσει η παθογένεια των αναβολικών.

Η συμμετοχή όλων να είναι ελεύθερη, η συνδρομή μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.

Να καθιερωθεί σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα.

Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των αθλητών, με ύπαρξη κάρτας υγείας και παρουσία γιατρού σε όλους τους αγώνες.

Να μετέχουν στους αθλητικούς συλλόγους οι ίδιοι οι αθλητές.

Για τα ναρκωτικά

Οι νέοι που κάνουν χρήση των ναρκωτικών ουσιών προσπαθούν να ξεφύγουν από μια κοινωνία που τους συνθλίβει.

Το γεγονός ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, αν υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας.

Η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου δε συμβαδίζουν με τη μαχητική λογική της νίκης σε βάρος της τοξικομανίας, προσθέτουν καθημερινά νέα εμπόδια στους νέους και τις νέες. Το χειρότερο σήμερα είναι η κυρίαρχη λογική της ανοχής και του συμβιβασμού με το φαινόμενο, η λογική του περιορισμού της βλάβης, η ανοχή στα «μαλακά», η ανοχή στο συμβιβασμό και τη συναίνεση και μάλιστα η ταύτιση της ανοχής με τη λεγόμενη λογική του ρεαλισμού.


Σήμερα, μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο μόνον ένα κοινωνικό κίνημα ριζοσπαστικό και σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, που συνδυάζει αιτήματα και στόχους πάλης με τη μάχη για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στην εξάπλωση της τοξικομανίας.

Εκτός από την τοξικομανία δεν πρέπει να υποτιμηθούν και άλλες μορφές εξάρτησης, όπως ο αλκοολισμός, ο οποίος επίσης διαδίδεται στις μικρότερες ηλικίες.

Στόχοι συσπείρωσης και πάλης σήμερα είναι:

ΟΧΙ

σε όλα τα ναρκωτικά.

στο διαχωρισμό «σκληρών» και «μαλακών».

στην αποποινικοποίηση του χασίς.

στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν και δε θεραπεύουν.

στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης.

Πολιτική «μείωσης της ζήτησης» και «μείωσης της διαθεσιμότητας» και όχι «πολιτική μείωσης της βλάβης».

Αύξηση των κονδυλίων για κοινωνική πολιτική και εφαρμογή πανελλαδικού αντιναρκωτικού σχεδίου δράσης, που να βασίζεται στο τρίπτυχο πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη.

Ανάπτυξη των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπευτικών προγραμμάτων στο επίπεδο των αναγκών της χώρας.

Περισσότερες προσλήψεις προσωπικού στις ήδη υπάρχουσες μονάδες απεξάρτησης.

Οικονομικά, επιστημονικά κίνητρα στους εργαζόμενους στην απεξάρτηση.

Πολιτική για την κοινωνική επανένταξη με ιδιαίτερη μέριμνα και μέτρα για εργασιακή προοπτική.


Η ευθύνη της πολιτικής να βρίσκεται αποκλειστικά στο κράτος που πρέπει να έχει και την ευθύνη επιχορήγησης και στήριξης των προγραμμάτων.

4. ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Οι δημοκρατικές ελευθερίες για τους νέους είναι αξεχώριστες με τα δικαιώματα στη δουλιά και τη μόρφωση, με τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Μόνο σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, σε συνθήκες εργατικού, κοινωνικού ελέγχου στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας, μπορεί να γίνει λόγος για δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας. Στις σημερινές συνθήκες, ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη κατά της κρατικής και εργοδοτικής βίας και καταστολής, κατά των αντιδημοκρατικών νόμων της ΕΕ που έχουν νομιμοποιηθεί και στην Ελλάδα, κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που ανάγει την ταξική πάλη σε τρομοκρατία, που αρνείται το δικαίωμα του κάθε λαού, επομένως και της νεολαίας, να καθορίζει την τύχη του.

Οι σημερινοί θεσμοί «έκφρασης» της νέας γενιάς δε χωρούν στις ανησυχίες και τις δυνατότητές της για πάλη και μαχητική συμμετοχή. Σε εναντίωση με τους θεσμούς ενσωμάτωσης, τους θεσμούς που ανήκουν στον κρατικό μηχανισμό, εκείνους που χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση και την εξαγορά, το νεολαιίστικο κίνημα χρειάζεται να αναπτύξει τον προβληματισμό και την αναζήτηση, μέσα από τη δράση, νέων αγωνιστικών θεσμών και μορφών οργάνωσης με κύρος στην ίδια τη νεολαία.

Για την εργαζόμενη νεολαία


Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλιάς, σε χώρους εκπαίδευσης. Πάλη κατά του φακελώματος και του δουλεμπορίου μέσω «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», ενάντια στη χρησιμοποίηση ανέργων για τη συγκρότηση μηχανισμών χαφιεδισμού και αστυνόμευσης στους δήμους και αλλού.

Απαγόρευση της χρήσης καμερών και άλλων συστημάτων παρακολούθησης των εργαζομένων στους τόπους δουλιάς.

Για τους χώρους εκπαίδευσης

Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και του αυταρχικού σχολικού κανονισμού. Να ανακληθούν οι διώξεις που εκκρεμούν. Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων. Κατοχύρωση ελεύθερης και ανεμπόδιστης λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, διεύρυνση της δικαιοδοσίας τους.

Ελεύθερες μαθητικές εκλογές σε σταθερή ημερομηνία πανελλαδικά στην αρχή κάθε έτους, με δυνατότητες προετοιμασίας από τους μαθητές.

Να σταματήσει η χρησιμοποίηση των σχολικών φυλάκων για την αστυνόμευση των μαθητών και τη συνεργασία τους με την αστυνομία.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση στις ιδιωτικές σχολές.

Διεύρυνση της συμμετοχής των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στη λειτουργία των σχολών.

Κατοχύρωση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατάργηση των αντιδραστικών κανονισμών στη λειτουργία των Ιδρυμάτων.


ICON

Η φύλαξη των Ιδρυμάτων να είναι στην ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπερασπίζοντας το άσυλο και κατάργηση της φύλαξης από ιδιωτικές αστυνομίες και σώματα ασφαλείας.

Για τη στρατευμένη νεολαία

Η νεολαία είναι αναγκαίο, μέσα και από την ίδια της την πείρα, αλλά και τη γενικότερη πείρα του κινήματος, στη χώρα μας και παγκόσμια, να βγάλει σωστά συμπεράσματα για τις συνέπειες που προκύπτουν για το λαό από την ένταξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς). Από τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει θητεία με δημοκρατικά δικαιώματα για τους στρατευμένους, κατάργηση των αντιδραστικών κανονισμών, 20-1 20-2, που εκφράζουν το πνεύμα του αυταρχισμού. Πλήρη κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατοχύρωση του δικαιώματος ίδρυσης συνδικαλιστικών ενώσεων στο μόνιμο προσωπικό.

Εκλογή επιτροπών στρατιωτών και υπαξιωματικών με ουσιαστικές αρμοδιότητες για κάθε ζήτημα που αφορά στις συνθήκες διαβίωσής τους. Να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες στρατωνισμού, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.


Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε μεγάλες μονάδες να προβλέπεται μόνιμο πολιτικό προσωπικό για τη διεκπεραίωση βασικών βοηθητικών εργασιών (τεχνικές υπηρεσίες, καθαριότητα, σίτιση κλπ.).

Ουσιαστική οικονομική στήριξη των στρατευμένων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα βασικά προσωπικά τους έξοδα, αντί για το εξευτελιστικό ποσό των 8,62 ευρώ το μήνα.

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία να απαγορεύει ρητά στις Ενοπλες Δυνάμεις και τμήματά τους να χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα αστυνόμευσης σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ή ενάντια σε εκδηλώσεις μαζικών οργανώσεων και το κίνημα του λαού.

Για την Ενημέρωση και την Πληροφόρηση

Το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην ολόπλευρη ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στη γνωριμία της με τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, γενικά στην κατάκτηση γνώσης, ώστε να διαμορφώνει προσωπικότητα σκεπτόμενη, με κριτική ματιά, είναι ασυμβίβαστο με την ιδιοκτησία, άρα και με τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης από το κεφάλαιο.

Το λαϊκό κίνημα μαζί με τη νεολαία πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στην πάλη για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Οι συχνότητες που παραχωρούνται στα μονοπώλια είναι δημόσιες και πρέπει να τους αφαιρεθούν.


Μέσα από τη συλλογική τους δράση, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες για αντικειμενική ενημέρωση και ουσιαστική ψυχαγωγία, για όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες ισότιμη προβολή των θέσεων όλων των κομμάτων, αλλά και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, της δράσης κοινωνικών φορέων που παλεύουν.

Αλληλεγγύη και κοινή δράση με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, με τους εργαζόμενους νέους και νέες στα ΜΜΕ που ένα μεγάλο μέρος τους είναι αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης, είναι ανασφάλιστο, δουλεύει με εξοντωτικό ωράριο, με μισθούς πείνας. Ζει στην αβεβαιότητα, με την απειλή της απόλυσης, ζει τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης, κάτω από την πίεση να προβάλλει ό,τι χειραγωγεί και αποχαυνώνει.

Νέες Τεχνολογίες

Η μαζική χρήση τους σε όλους τους κλάδους της παραγωγής αυξάνει θεαματικά την παραγωγικότητα της εργασίας. Επομένως, αυξάνει αντικειμενικά τις δυνατότητες να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να αναβαθμιστούν οι συνθήκες ζωής και εργασίας του εργαζόμενου.

Ομως αυτές οι αυξημένες δυνατότητες, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, μετατρέπονται σε όπλο του μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει το βαθμό εκμετάλλευσης, να εντατικοποιήσει την εργασία, να διατηρήσει μεγάλο εφεδρικό στρατό ανέργων. Να αναβαθμίσει τις μεθόδους καταστολής του λαϊκού κινήματος και χειραγώγησης της συνείδησης των εργαζομένων.


Σ' αυτό το έδαφος αναδεικνύεται η αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη του κεφαλαίου για γρήγορη διάδοση και αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας από την εργατική τάξη και στην επιβράδυνση που γεννά η εμπορευματοποίηση των σχετικών υπηρεσιών και ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός. Οξύνονται, επίσης, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στον τομέα αυτό.

Η αστική προπαγάνδα, μάταια, προσπαθεί να συσκοτίσει την όξυνση της βασικής αντίθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας, με τη μυθοπλασία του περάσματος σε ένα δήθεν νέο τρόπο παραγωγής, της «μεταβιομηχανικής κοινωνίας», της «νέας κοινωνίας», της «κοινωνίας της γνώσης και της πληροφορίας».

Η ανάπτυξη της «νέας τεχνολογίας» εδράζεται και οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση της παραγωγής, που τα αποτελέσματά της καρπώνονται σήμερα οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Και μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, βεβαιώνεται η ωρίμανση των αντικειμενικών προϋποθέσεων για πολιτική λύση, με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ο αγώνας σήμερα πρέπει να έχει βασικούς άξονες ως προς τις νέες τεχνολογίες:

  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • Προστασία της εργασιακής και δημόσιας υγείας και ασφάλειας από την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Καθολικό δικαίωμα φθηνής, γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης στα μέσα και τις υπηρεσίες που εδράζονται στη σύγχρονη τεχνολογία.
  • Κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων των μονοπωλίων και των σχετικών νόμων που τα προωθούν.
  • Ανάπτυξη της αναγκαίας κρατικής έρευνας και προσδιορισμός των προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη χρήσιμων εφαρμογών με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον.
5. ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Ο αγώνας της νεολαίας για μόρφωση και δουλιά, για την απόλαυση του πολιτισμού, του αθλητισμού, για ζωή με δικαιώματα, είναι αδιαίρετος με τη δράση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά της πολιτικής των ΗΠΑ. Είναι αγώνας διεθνής, αλλά και εσωτερικός, αφού η Ελλάδα, με ευθύνη της κυρίαρχης τάξης και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετέχει ενεργά, σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των ιμπεριαλιστών.

Η νεολαία μπορεί να δώσει μια νέα δυναμική στον αγώνα για την ειρήνη, για το δικαίωμα του ελληνικού λαού, όλων των λαών, να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποιο δρόμο κοινωνικής εξέλιξης θέλουν, αναπτύσσοντας μέτωπα πάλης και συσπείρωσης, όπως:

  • Κατά του ΝΑΤΟ και της νέας δομής του, της διεύρυνσής του με χώρες - νέα μέλη ή μέσω του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη». Να καταδικαστεί η πολιτική του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, η δράση εκτός συνόρων, η δυνατότητα προληπτικού χτυπήματος, η χρήση μικρών πυρηνικών, η απειλή και η χρήση βίας.
  • Ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η οποία θεσμοθέτησε τις ΝΑΤΟικές συνταγές για επεμβάσεις «όπου θίγονται τα συμφέροντα της Ενωσης». Να καταδικαστεί η συγκρότηση του Ευρωστρατού, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και η ανάληψη καθηκόντων στρατού κατοχής στα Βαλκάνια και την Αφρική.
  • Ενάντια στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε μισθοφορικό στρατό, για δράση εκτός συνόρων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και πολέμων.
  • Καμιά δράση εκτός συνόρων, να επιστρέψουν στη χώρα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία, στην ΠΓΔΜ, στο Αφγανιστάν. Καμιά εμπλοκή στη Μ. Ανατολή, καμιά ενίσχυση οικονομική και εκπαίδευση των «Ταγμάτων Ασφαλείας» στο Ιράκ.
  • Να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα, της Σούδας, του Ακτίου, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της «Φωνής της Αμερικής», το Κέντρο Ναυτικών Αποστολών. Να μην παραχωρηθούν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ζώνες του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Να ανατραπεί η δήλωση της Μαδρίτης που αναγνωρίζει στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο. Η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο είναι αγώνας κατά των σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να παίζουν το ρόλο του επιδιαιτητή στην περιοχή, με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του Αιγαίου. Καμιά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων άμυνας σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Οχι στις στρατιωτικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς που υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες. Τα εξοπλιστικά προγράμματα να υπηρετούν αποκλειστικά την άμυνα της χώρας, οπλικά συστήματα σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους, ανάπτυξη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας.
  • Κατά των τρομονόμων και της τρομοφιλολογίας που ένα στόχο έχουν: Να ταυτίσουν την πάλη των λαών για κοινωνική απελευθέρωση, για κοινωνική πρόοδο, για το σοσιαλισμό, με την τρομοκρατία. Η νεολαία έναν τρομοκράτη έχει απέναντί της, τον ιμπεριαλισμό, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.


Η νεολαία πρέπει να στρέψει την πλάτη της, να ζητήσει την κατάργηση του μισθοφορικού στρατού και την επιχείρηση παγίδευσής της στα σώματα τύπου ΕΠΟΠ, ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ο μισθοφορικός στρατός όχι μόνο δεν απαντά στο πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος του λαού και της νεολαίας που διεκδικεί τα δικαιώματά της, με βάση το δόγμα δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των μισθοφόρων στο εσωτερικό της χώρας.

Το ΚΚΕ εναντιώνεται στο θεσμό, όχι στους νέους, οι οποίοι, σπρωγμένοι από την ανεργία, πείθονται να μετέχουν.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο και το ρόλο του νεολαιίστικου κινήματος

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για να λυθούν τα προβλήματα της νεολαίας, όπως και του λαού, δεν αρκεί να δυναμώσουν απλά οι αγώνες για τα προβλήματά τους. Ο συνδικαλιστικός αγώνας ασφαλώς είναι πολύτιμος, γιατί μπορεί να οργανώσει παραπέρα όσους αγωνίζονται, να συμβάλει στη συνειδητοποίησή τους, μπορεί να κόψει κάπου τη φόρα της επίθεσης του κεφαλαίου, να δώσει κάποια ανακούφιση. Ομως, για την πραγματική ουσιαστική διέξοδο, για ριζική αλλαγή της κατάστασης, την ανατροπή των αιτιών που αναπαράγουν και οξύνουν τα προβλήματα της νεολαίας, χρειάζεται κάτι περισσότερο. Χρειάζεται ο αγώνας του λαού και της νεολαίας να ανέβει σε μιαν ανώτερη βαθμίδα για τη ριζική αλλαγή πολιτικής και της εξουσίας που ορίζει τη ζωή μας.


Χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στην οποία έχει θέση η νεολαία. Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό, Μέτωπο πάλης, με πρωτοπόρα δύναμη την εργατική τάξη, θ' αλλάξει ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς, φέρνοντας τον ίδιο το λαό στην εξουσία. Το ΚΚΕ δε θέτει όρο για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης και εναλλακτικής λύσης τη συμφωνία με τη δική του αντίληψη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η Λαϊκή Εξουσία:

Θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ, θα είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των άλλων λαών ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, που θα τους ενισχύει και θα ενισχύεται από αυτούς.

Θα ελέγχει και θα διευθύνει σχεδιασμένα στους βασικούς κρίκους της οικονομίας, με την κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Θα οργανώσει τη Λαϊκή Οικονομία με σχέδιο και σκοπό όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά την κάλυψη των πραγματικών, διευρυμένων αναγκών του λαού και της νεολαίας.

Θα έχει τους εργαζόμενους, τη νεολαία ενεργητικά στο προσκήνιο της κοινωνικοπολιτικής ζωής, στη διεύθυνση των κρατικών υποθέσεων με νέους θεσμούς, φτιαγμένους μέσα στη λαϊκή δράση και την ταξική πάλη.


Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πολλές ριζικές εναλλακτικές λύσεις και προοπτικές, μπορεί να υπάρχουν πολλές μορφές αγώνα, διαφορετικά καθήκοντα στη μια ή στην άλλη φάση της ενιαίας πορείας, διάφορες μορφές προσέγγισης της εναλλακτικής λύσης. Ομως η ίδια η εναλλακτική λύση πρέπει να είναι σαφώς αντικαπιταλιστική, δηλαδή σοσιαλιστική.

Η ωρίμανση των προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή δε θα είναι έργο μιας πράξης, αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας με διάφορες φάσεις, στροφές και καμπές, οι οποίες θα καθορίζονται:

Από το συσχετισμό δυνάμεων, την ετοιμότητα και τη θέληση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία, την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την αναζωογόνηση των ιδανικών του σοσιαλισμού και κομμουνισμού.

Η νεολαία, που έχει όλη τη ζωή μπροστά της να ζήσει και να δημιουργήσει μια καλύτερη κοινωνία, έχει επιλογή:

Να στρατευτεί με την εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Να ανοίξει το φωτεινό πέρασμα από την προϊστορία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ





Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ