ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»
Εξυπηρετεί ΝΑΤΟικές επεμβατικές ανάγκες
  • Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τον υπουργό Αμυνας
  • Λ. Κανέλλη: Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και την Αφρική;

Προσπάθεια, να συγκαλύψει το γεγονός ότι η πρόσφατη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων εξυπηρετεί κυρίως τις ΝΑΤΟικές επεμβατικές ανάγκες, έκανε χτες ο υπουργός Αμυνας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση που ήδη αποφασίστηκε έγινε με γνώμονα την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής, αφού συγκροτούνται πλέον «ευέλικτες, ευκίνητες και ισχυρότερες μονάδες ικανές να αντιμετωπίσουν τον πλέον ορατό κίνδυνο, που είναι θερμά επεισόδια κυρίως στο Αιγαίο».

Κατά τον Γ. Παπαντωνίου υπάρχει και το σενάριο της αλλαγής του καλού κλίματος που υπάρχει με την Τουρκία και γι' αυτό «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι».

Για την κατάργηση στρατιωτικών μονάδων στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το «αυτονόητο γεγονός ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από βορρά», αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι μονάδες αυτές ήταν εκεί με ΝΑΤΟική εντολή για την αντιμετώπιση του «από βορρά κομμουνιστικού κινδύνου» που ουδέποτε, βέβαια, υπήρχε με τα σοσιαλιστικά καθεστώτα στις χώρες της Βαλκανικής.

Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι παραμένει ενεργό το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα», που καλύπτει την Κύπρο και τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίζουν και τις «ασύμμετρες απειλές», όπως ονομάζεται κάθε ενοχλητική - «τρομοκρατική» κατά τους Αμερικανούς - φωνή διεθνώς.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να δηλώσει περήφανος για τη συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές από τα Βαλκάνια μέχρι το Αφγανιστάν, ισχυριζόμενος ότι με την παρουσία τους εκεί εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα για την επιδίωξη δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας» είπε ότι αυτή δεν αφορά κατά κανέναν τρόπο την Ελλάδα, αλλά όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων πρόκειται για διευθέτηση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η μόνη διατηρημένη σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας προέρχεται από το ΝΑΤΟ, τόνισε στην παρέμβασή της η Λ. Κανέλλη, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία εδώ και 49 χρόνια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και τυπικά αποτελεί «φίλη και σύμμαχο χώρα». Η βουλευτής, είπε ότι η κυβέρνηση μιλάει πλέον για «στοιχειώδη αμυντική κάλυψη της Κύπρου» και αναρωτήθηκε, εάν τελικά η κυβέρνηση επιδιώκει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αφού έχει εξαιρεθεί από τον Ευρωστρατό.

Σχολιάζοντας τα περί «κινδύνου από βορράν» που πλέον εξέλιπε τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτός ήταν ψεύτικος και φανταστικός ενώ τώρα με την «εξάλειψη του κομμουνισμού» στις χώρες αυτές, στην οποία εξάλειψη συμμετείχε και η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο «δημοκρατικός δυτικός εθνικισμός».

Αποκαλύπτοντας τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του «αμυντικού δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ότι η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή την Αφρική δεν εξυπηρετεί κανένα εθνικό συμφέρον αλλά αντίθετα υποτάσσεται στα συμφέροντα των πλουτοκρατών.

Για την εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων αναρωτήθηκε εάν αυτή είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, για παράδειγμα, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που κατά την Τουρκία είναι «αιτία πολέμου». Καταλήγοντας, τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κονδύλια για εξοπλισμούς μέχρι και το 2013, ο ελληνικός λαός δεν είναι καλυμμένος από απειλές, που προέρχονται από «σύμμαχες και φίλιες δυνάμεις».

Επιφυλάξεις για την αναδιάρθρωση των στρατιωτικών μονάδων εξέφρασαν βουλευτές - μέλη της επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης είπε ότι το διεθνές κύρος της χώρας δεν εξασφαλίζεται με την αποστολή στρατευμάτων σε άλλες χώρες, αλλά με τη δράση μεγάλων πολυεθνικών όπως, για παράδειγμα, η ΝΟΚΙΑ της Φινλανδίας που προσέδωσε κύρος στη χώρα!

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ακόμα πιο ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Στα πλαίσια του προεκλογικού δικομματικού καβγά για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και της λογικής της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, κινήθηκε η χτεσινή ομιλία και συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στο γεύμα που οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Με αφορμή Ερώτηση για την υπόθεση της χρηματοδότησης της λειτουργίας του νέου ΝΑΤΟικού στρατηγείου του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» στη Σούδα, επισήμανε ότι το θέμα είναι ανοιχτό, ωστόσο το Κέντρου αυτό «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί μέσα από το Κέντρο αυτό η Ελλάδα θα συμμετάσχει περισσότερο ενεργά σε ένα χώρο της δικής της ευθύνης, που είναι η επιτήρηση των θαλάσσιων μεταφορών στη Μεσόγειο. Κι αυτό είναι σημαντικό για τη χώρα μας, να υπάρχει μία βάση εδώ μέσα, από την οποία η Ελλάδα θα έχει μια συνολική εποπτεία της δράσης του ΝΑΤΟ στον ευαίσθητο αυτό χώρο».

Αναφορική με το ΝΑΤΟ «η πολιτική μας, είπε, είναι δεδομένη». Και συνέχισε: «Εμείς στηρίζουμε κατ' αρχήν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πιστεύουμε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ενιαίος ο ευρωπαϊκός αμυντικός χώρος». Και συνέχισε: «Εμείς στηρίζουμε την προσαρμογή του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή, στα νέα δεδομένα ασφάλειας, το οποίο περιλαμβάνει και τη Νατοική δύναμη ταχείας αντίδρασης η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης».

Ακολούθως διευκρίνισε: «Η στήριξη από την Ελλάδα νατοϊκών επιχειρήσεων οπουδήποτε στον κόσμο τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση που έχει αναγραφεί σε σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ότι η συμμετοχή αυτή θα είναι συμβατή με τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και θα είναι απόλυτα σύμφωνη με τις αρχές και τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Συμμετέχουμε στο Αφγανιστάν μέσω ενός λόχου μηχανικών του στρατού για να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο, αλλά δε συμφωνήσαμε στην αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων στο Αφγανιστάν, διότι αυτό δε συναρτάται με τα δικά μας ζωτικά εθνικά συμφέροντα».

Σε ερώτηση που αφορούσε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «S-300», παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι οι πύραυλοι είναι σε αχρηστία. «Πράγματι, είπε, υπήρξε ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη συντήρηση αυτών των συστημάτων από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρία, το θέσαμε αυτό στους Ρώσους, ανταποκρίθηκαν και θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα είναι και πάλι λειτουργικά».

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ηγεσία του ΣΥΝ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων δεν κατευθύνονται στη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων αλλά σε άλλες κρατικές δαπάνες. Γιατί ασκεί τέτοια κριτική;

Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ ασκεί τέτοια κριτική γιατί η πολιτική του ΣΥΝ δεν πάει πέρα από τη διαχείριση της σημερινής πραγματικότητας. Και συγκαλύπτει ταυτόχρονα το πραγματικό για τα λαϊκά στρώματα πρόβλημα που είναι αυτές καθεαυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Οπως και το γεγονός ότι αν καλυφθούν τα δημόσια ελλείμματα τίποτα προς το καλύτερο δεν πρόκειται ν' αλλάξει για το λαό.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», το οποίο εφαρμόζεται για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΟΝΕ, και που απαγορεύει την αύξηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ διαφορετικά η χώρα πληρώνει πρόστιμο στην ΕΕ, προβλέπει ρητά, ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα κατευθύνονται αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Αυτό οι κυβερνήσεις το χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για την περικοπή των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα γεγονός που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίησή τους δηλαδή σε μεγαλύτερα βάρη στο λαό. Αλλά ο ΣΥΝ δεν ασκεί κριτική γι' αυτό, αφού συμφωνεί με βάση το πρόγραμμά του και την ως τώρα πρακτική του στη συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Συμφωνεί επίσης και με τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών παραγωγικών τομέων. Επομένως ο ΣΥΝ εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τις οδηγίες της ΕΕ (!) στο συγκεκριμένο ζήτημα μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΕΠΙΣΗΣ ο ΣΥΝ δεν καταπιάνεται με το πώς δημιουργούνται τα δημόσια ελλείμματα το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι δαπάνες λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, των υπέρογκων εξοπλισμών, των επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλά ακόμη και αν μειωθούν τα ελλείμματα τίποτε ωφέλιμο δε θα προκύψει για το λαό, αφού ο προσανατολισμός των δαπανών του δημοσίου θα συνεχίσει να είναι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δικό του άλλωστε είναι το κράτος. Δεν πρόκειται δηλαδή να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών αφού εμπορευματοποιούνται, διαπλέκονται με τους επιχειρηματίες, πολιτική με την οποία ο ΣΥΝ δε διαφωνεί.

ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ για το λαό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει ο ΣΥΝ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Που μαζί με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στο κεφάλαιο αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κάνουν τον εργάτη πιο φτηνό για το κεφάλαιο, άρα βγάζει μεγαλύτερα κέρδη. Ρίχνουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών όπως π.χ. υγεία, εκπαίδευση, για τις οποίες πληρώνουν και έτσι επιδεινώνεται η θέση τους αφού το εισόδημά τους δε φτάνει να τις καλύψει. Ετσι οι εργαζόμενοι, που δέχονται όλο το βάρος των προωθούμενων πιο πάνω ανατροπών, βρίσκονται σε ολοένα και πιο δεινή οικονομική κατάσταση.

ΕΤΣΙ Η ΗΓΕΣΙΑ του ΣΥΝ ασχολείται με το πού πάνε τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αντί να εναντιωθεί συνολικά σ' αυτή την πολιτική, συγκαλύπτοντας την ταξική της ουσία, αποπροσανατολίζοντας το λαό σχετικά με το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα που είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, και αποπροσανατολίζοντας από τις διεκδικήσεις του για κάλυψη των αναγκών του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ