ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τις δαπάνες

Δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Την περιστολή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, επιδιώκει η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου «Συστήματα ελέγχου δημόσιων δαπανών, οργάνωση εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και άλλες διατάξεις», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μ' αυτό θεσπίζονται νέοι αυστηροί περιορισμοί στην εκτέλεση των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά και των δαπανών των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ειδικά των ελλειμματικών, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάζουν συνεχή μείωση των ελλειμμάτων και σε προοπτική πενταετίας να εμφανίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τίθενται όρια στις τρέχουσες δαπάνες των υπουργείων, οι οποίες δε θα πρέπει να υπερβαίνουν τα τρέχοντα έσοδα. Από τον κανόνα αυτό εξαιτούνται οι δαπάνες των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Τα νέα κριτήρια που εισάγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον έλεγχο και την αξιολόγηση των δαπανών των υπουργείων, αλλά και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι αυτά της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, κριτήρια με τα οποία λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη λογική της επίτευξης του κέρδους. Αποτελεί έναν ακόμη δρόμο, μια ακόμη προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης των κρατικών δαπανών, ειδικά αυτών που αφορούν τους κοινωνικούς τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και Εργασίας.

Αναδιατάσσεται όλο το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων με τη δημιουργία, στο υπουργείο Οικονομικών, Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, στην οποία υπάγονται: α) η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δημοσιονομικών Ελέγχων β) πέντε Κέντρα Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΚΕΔΕ) επιπέδου Διεύθυνσης, τα οποία θα έχουν αρμοδιότητες σε υπουργεία, ΟΤΑ α` βαθμού, ΟΤΑ β` βαθμού, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ γ) οι Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Προϋπολογισμού και Ελέγχων (ΔΥΠΕ), στις οποίες μετεξελίσσονται οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΠΕ).

Το πρόβλημα της διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση η κυβέρνηση το προσεγγίζει τεχνοκρατικά, επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέα συστήματα ελέγχου των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ αποφεύγει, για ευνόητους λόγους, να δει το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργεί και διαιωνίζει τη διαφθορά, την πρόσδεση της κρατικής μηχανής στις ανάγκες εξυπηρέτησης του κεφαλαίου. Ετσι, στα στενά και περιορισμένα όρια αντιμετώπισης του θέματος, με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται, μέσω της έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, η δημιουργία μονάδων εσωτερικού ελέγχου σε φορείς του Δημοσίου με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΑ ΚΑΠΝΟΥ
«Τρέχουν» σε συλλαλητήρια οι καπνοβιομήχανοι...

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Καπνοπαραγωγών στις 17 Νοέμβρη, στις Βρυξέλλες

Ακόμα και όσοι συμφωνούν με την αντιαγροτική φιλοσοφία της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, τρομάζουν με τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού, ή αλλιώς προτάσεις για την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Στις 17 του Νοέμβρη πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες πανευρωπαϊκό καπνικό συλλαλητήριο κατά των προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Καπνοπαραγωγών (UNITAB), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από καπνοπαραγωγικές χώρες. Ενδεικτικό των προβλημάτων που θα προκαλούνται από τις προτάσεις είναι ότι στο συλλαλητήριο αυτό, συμμετέχουν και φορείς που αποδέχονται την ΚΑΠ, αλλά θέλουν να ασκήσουν κάποια πίεση και να πετύχουν την εξυπηρέτηση δικών τους επιδιώξεων. Βέβαια, τα αιτήματα που θέτουν, έτσι που τα 'κανε η Κομισιόν, αφορούν σε κάποιο βαθμό και τους καπνοπαραγωγούς.

Αυτό ακριβώς ισχύει και για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού, που μαζί με τις ομόλογες οργανώσεις των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (FETRATAB), θα συμμετάσχει ενεργά στο συλλαλητήριο της ερχόμενης Δευτέρας. Σε ανακοίνωση των καπνοβιομηχάνων, μάλιστα, γίνεται ολόκληρη ανάλυση για το χαρακτήρα της παραγωγής καπνών στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί και το ρόλο που παίζουν οι εξαγωγές καπνού. Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι «οι προτάσεις της Επιτροπής με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην: εγκατάλειψη της καλλιέργειας, απερήμωση της υπαίθρου, απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας». Αλλά και στον τομέα των αιτημάτων οι βιομήχανοι δεν κάνουν τσιγκουνιές, λέγοντας μια σειρά «Οχι» σε προτάσεις και πολιτικές που οδηγούν στην απερήμωση της υπαίθρου και το μαρασμό των αγροτικών περιοχών.

Βέβαια, μη νομίσουν οι καπνοπαραγωγοί και εργαζόμενοι, ότι οι καπνοβιομήχανοι θέτουν αιτήματα για να τους σώσουν όλους ή ότι υπάρχει περίπτωση να κόψουν τον ομφάλιο λώρο με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Μπορεί τα αιτήματα όπως διατυπώνονται να δημιουργούν την εντύπωση πως συμπίπτουν, αλλά είναι απόλυτα βέβαιο ότι... από «αύριο» οι δρόμοι χωρίζουν. Αλλωστε το πόσο νοιάζονται οι καπνέμποροι για τους παραγωγούς το δείχνουν με τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν σε Τσεμπέλια, Μαύρα και Βιρτζίνια, με το ξεκίνημα της νέας εμπορικής περιόδου. Μήπως θεωρούν οι καπνοβιομήχανοι ότι με τέτοιες τιμές που δεν πληρώνουν κόπους, ποιότητα και κόστος παραγωγής, θα μείνουν οι καπνοπαραγωγοί στην καλλιέργεια καπνών;.. Για τους καπνοπαραγωγούς λύση είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παιχνίδια με την επάρκεια

Στην πλήρη επιβεβαίωση ότι η επάρκεια της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια στηρίζεται στις εισαγωγές, προχώρησε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Το θέμα προέκυψε όταν αναγκάστηκε να εξηγήσει για ποιον λόγο προωθείται η σκανδαλώδης ανάθεση σε ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 120 - 160MW στη Βοιωτία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να στηρίξουμε πλέον την ύπαρξη εφεδρειών ηλεκτρισμού από την Ιταλία». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Ιταλία δεν έδωσε ούτε μία κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές συμφωνίες, αφού η γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς δεν μπορούσε να καλύψει καν τις δικές της ανάγκες.

Το γεγονός αυτό, κατά την κυβέρνηση, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την πριμοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πολύ ακριβά. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση ακόμα δεν είναι τόσο τραγική, αλλά αξιοποιείται τεχνητά για την ικανοποίηση μιας χούφτας ιδιωτών που διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της ενεργειακής αγοράς. Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επάρκειας κατά το 2004, ωστόσο καλού - κακού ας υπάρχουν οι εφεδρείες. Το πόσο όμως θα κοστίσουν δεν αποκάλυψε.

Για να φτάσουμε όμως σ' αυτό το σημείο, ώστε με διαδικασίες - εξπρές ιδιώτες να γίνονται ηλεκτροπαραγωγοί, χρειάστηκε η εφαρμογή μιας ...συνεπούς φιλομονοπωλιακής πολιτικής, που απέτρεψε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και την κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ώστε οι ιδιώτες να βρουν το έδαφος έτοιμο.

Στις περιπτώσεις, όμως, που οι ενεργειακές επενδύσεις δε συμφέρουν τους ιδιώτες, τότε αναλαμβάνει η ΔΕΗ. Χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος κήρυξε άγονο το διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Ρόδο και την ανέθεσε (στη ΔΕΗ). Υπενθυμίζουμε ότι σε σχετικό διαγωνισμό και ενώ η ΔΕΗ κρίθηκε μειοδότης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πίεζε να κατακυρωθεί σε εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα και, αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις, είναι βέβαιο ότι θα του την παραχωρούσαν.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προκηρυχτεί και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και άλλων 3 ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.300MW, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πώληση του 35% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) στην ισπανική Γκαζ Νάτουραλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ