ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΙΚΑ
Επιχείρηση άμβλυνσης της λεηλασίας και της υποβάθμισης

Στο προεκλογικό γαϊτανάκι και οι μονάδες του Ιδρύματος με αλλεπάλληλα εγκαίνια και νέες εκχωρήσεις τομέων σε επιχειρηματίες

Να φέρουν τα «πάνω κάτω» των ολέθριων αποτελεσμάτων της πολιτικής της κυβέρνησης στο ΙΚΑ επιχείρησαν χτες ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μ. Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εγκαινίων υποκαταστημάτων στη Γλυφάδα. Ετσι ο Δ. Ρέππας μίλησε για «σφριγηλό κοινωνικό - ασφαλιστικό οργανισμό» - παρά την κλοπή 1,8 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» - ενώ ο Μ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στις ανακαινίσεις των υγειονομικών μονάδων.

Ο Δ. Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε το ΙΚΑ να «είναι πρωταγωνιστής στο νέο περιβάλλον της κοινωνικής ασφάλισης» και ότι μέσα από την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση και των πολλών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, το ΙΚΑ αναδεικνύεται σε ένα μεγάλο ασφαλιστικό οργανισμό στα επίπεδα της Ευρώπης». Ο υπουργός Εργασίας ξεχνώντας ότι οι συντάξεις έχουν εξαθλιωθεί υποστήριξε ότι αποτελεί παρελθόν η «εποχή εκείνη που το ΙΚΑ αγωνιούσε, κυρίως τέτοια εποχή παραμονές εορτών, να αναζητήσει τα ποσά που θα έπρεπε να δώσει για μισθοδοσία ή για δώρο στους ασφαλισμένους». «Το ΙΚΑ όπως αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς του είναι ένας ανεπτυγμένος, σφριγηλός κοινωνικο-ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής και να προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον», τόνισε ο Δ. Ρέππας.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ο Δ. Ρέππας είπε ότι θα στηριχτεί στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ, ενώ παρουσίασε ως λυμένο το εργασιακό πρόβλημα των 5.500 συμβασιούχων γιατρών. «Το εργασιακό καθεστώς σε καμία περίπτωση δε θα είναι δυσμενέστερο από το σημερινό, θέσεις πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης ή επιλογή να παραμείνουν ως προσωπικοί γιατροί», είπε ο Δ. Ρέππας.

Ο Μ. Νεκτάριος είπε ότι το ΙΚΑ προχωράει γρήγορα στον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του και για του λόγου το αληθές ανέφερε ότι μόλις το 15% των μονάδων υγείας του ΙΚΑ δεν έχει ανακαινιστεί. Επιχείρησε να δρέψει τα εύσημα για τη λειτουργία του «184», που εκχωρήθηκε στους επιχειρηματίες, και που ταχυδακτυλουργικά μετέφερε τις ατελείωτες ουρές των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, στην αναμονή για ραντεβού έως και δύο μήνες για ορισμένες ειδικότητες γιατρών. Υποστήριξε ότι έλυσε το πρόβλημα των αιμοληψιών με το «184», όταν έχει καθιερώσει χρόνο δυόμισι λεπτών για κάθε αιμοληψία.

Κατά τα άλλα ο Μ. Νεκτάριος ανέφερε ότι θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία και η ευθύνη για τη λειτουργία και την οργάνωση του συστήματος διασύνδεσης του ΙΚΑ με τα ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία, για να λυθεί - όπως υποστήριξε - το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Στάσεις εργασίας των γιατρών

Με τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας συνεχίζουν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ τις κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31.12.1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου, με την υπαγωγή τους στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163/55.

ΓΣΕΒΕΕ
Συμπόρευση με την αντιασφαλιστική πολιτική

Αδέξια προσπάθεια από την πλειοψηφία του προεδρείου να εμφανιστεί υπέρμαχη των κατακτήσεων του κλάδου, ενώ αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις

Με «ήξεις - αφήξεις», που καταλήγουν σε αποδοχή, αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, τις συνεχιζόμενες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ΕΒΕ από την κυβέρνηση. Στη χτεσινή ανακοίνωσή του για το ασφαλιστικό, μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ρ. Σπυρόπουλο, με αφορμή το προωθούμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το προεδρείο αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου ο κλάδος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση στις κατακτήσεις του.

Αντίθετα, αποδέχεται σημεία των κυβερνητικών προτάσεων, μερικά από τα οποία τα θεωρεί θετικά (!) και αρνείται να αντιπαραθέσει ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει ότι το ισχύον καθεστώς συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια με 35 χρόνια δουλιάς και στα 65 χρόνια με 15 χρόνια δουλιάς δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ωστόσο, αμέσως μετά, προβάλλει ως... εγγύηση τη γενικόλογη διατύπωση του Ρ. Σπυρόπουλου ότι «τα κεκτημένα δεν πρόκειται να αλλάξουν», την ίδια στιγμή που στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση να αυξηθεί η ασφαλιστική ηλικία! Εξάλλου ο ίδιος ο υφυπουργός της κυβέρνησης έκανε λόγο για εύπορους συνταξιούχους πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση δεν κρύβει τα σχέδιά της για επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης.

Το προεδρείο εκτιμά ως θετική την πρόταση της κυβέρνησης για «βελτίωση» του υπολογισμού της σύνταξης από διαδοχική ασφάλιση - έτσι την αντιμετωπίζει - αν και δεν εξαλείφεται το καθεστώς των απωλειών. Επίσης χαρακτηρίζει «αποδεκτή ρύθμιση» τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 11,5 χρόνια δουλιάς, παρόλο που αναγνωρίζει ότι το ύψος της σύνταξης που προκύπτει είναι «ιδιαίτερα χαμηλό»! Συγκαταβατικά αντιμετωπίζει και την 37ετία, επισημαίνοντας μόνο ότι αφορά μικρό μέρος των ασφαλισμένων, τον αριθμό των οποίων, όμως, «φουσκώνει», υπολογίζοντάς τους σε κάτι λιγότερο από ...5% του συνόλου!

Κάπου εκεί ανάμεσα, το προεδρείο κάνει λόγο για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας στα 35 χρόνια, ένα ήδη ξεπερασμένο αίτημα που βρίσκεται σε αναντιστοιχία τόσο με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων όσο και με την πραγματικότητα του διαρκούς πολέμου κατά των μικρών ΕΒΕ από την κυβερνητική πολιτική.

Τέλος, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε να διερευνήσει «τη σύγκληση συνεδρίου» για το ασφαλιστικό, την ώρα της επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις!

Απεργούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Παρασκευή 14 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και αμοιβών. Ενώ την ίδια μέρα θα κάνουν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 11 το πρωί.

Σε ψήφισμά τους αναφέρουν ότι εδώ και χρόνια αναγκάζονται να δουλεύουν με συμβάσεις έργου παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αμειβόμενοι με εξευτελιστικά ποσά των 200 και 300 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, ως συνέπεια αυτού του αντεργατικού καθεστώτος οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, ενώ δεν έχουν ασφάλιση και σύνταξη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν προσλήψεις με σχέση εξαρτημένη σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, αυξήσεις στις αμοιβές, καταβολή των αναδρομικών κ.ά.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Απεργοσπάστες μηνύουν τον πρόεδρο του Συλλόγου

Μήνυση εναντίον του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων του δήμου Τρικάλων, Β. Μπαλαμώτη, υπέβαλλαν δυο εργαζόμενοι του δήμου, που ήταν απεργοσπάστες στη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας στους ΟΤΑ. Οι δύο μηνυτές - ο Ν. Αγγελόπουλος, οδηγός απορριμματοφόρου και ο Γ. Οικονόμου, επόπτης καθαριότητας - κατηγορούν τον πρόεδρο του συλλόγου ότι επιχείρησε να τους εμποδίσει να εργαστούν, απειλώντας τους και βρίζοντάς τους. Βεβαίως, ο Β. Μπαλαμώτης δεν αποδέχεται τις κατηγορίες, όπως διατυπώνονται στη μήνυση και υποστηρίζει ότι το μόνο που έκανε ήταν να προσπαθήσει να εφαρμόσει την απόφαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για περιφρούρηση της απεργίας, όπως, άλλωστε, υποχρεούται από τη θέση του ως πρόεδρος του Συλλόγου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο Ν. Αγγελόπουλος πήγε να βγάλει το απορριμματοφόρο από το αμαξοστάσιο στις 3:30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο Γ. Οικονόμου, χρησιμοποιώντας το απορριμματοφόρο με το προσωπικό ασφαλείας, επιχείρησε να μαζέψει σκουπίδια από όλη την πόλη, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει και δεσμευτεί στο σωματείο, ότι θα μαζεύονταν μόνο τα σκουπίδια, από κάποιους χώρους που είχαν προεπιλεγεί, όπως νοσοκομεία, κλινικές, σχολεία. Ούτως ή άλλως πάντως οι μηνυτές βαρύνονται με δύο «λάθη». Το πρώτο είναι ότι έγιναν απεργοσπάστες και το δεύτερο ότι, στρεφόμενοι δικαστικά εναντίον του προέδρου του Συλλόγου τους, παίζουν το «παιχνίδι» της κυβέρνησης που θέλει να ποινικοποιήσει τους εργατικούς αγώνες...

«ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ»
Με επιτυχία οι στάσεις εργασίας

Ξεπέρασε το 70% η συμμετοχή των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ» στη χτεσινή 2ωρη στάση εργασίας (2μ.μ.- 4μ.μ.), που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο. Η στάση εργασίας επαναλήφθηκε και στη βραδινή βάρδια (10μ.μ. - 12μ.μ.). Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου, απαιτώντας την αύξηση των μισθών τους και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ξενοδοχείο. Οπως μας είπε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Λεωνίδας Τσουκαλάς αυτή τη στιγμή το μόνιμο προσωπικό καλύπτει μέχρι το 40% την πληρότητα του ξενοδοχείου, ενώ η επιχείρηση απασχολεί «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, αλλά και «εξτρατζήδες» είτε με δίμηνες συμβάσεις είτε και με λιγότερο. Ακόμα και αυτοί βεβαίως δε φτάνουν, για να καλύψουν τις ανάγκες γι' αυτό και παρατηρούνται έντονα φαινόμενα εντατικοποίησης. Οπως είπε ο πρόεδρος, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία θα παλέψουν στο πλευρό του κλαδικού για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που καλύπτουν τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους. Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στην κινητοποίηση εκδήλωσαν ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστές από τα γύρω ξενοδοχεία όπως το «LEDRA MARRIOTT», το «METROPOLITAN», το «ATHENS PLAZA». Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας Χρ. Κατσιώτης, ο οποίος μιλώντας στους εργαζόμενους είπε ότι και η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση όπως και η προσπάθεια που κάνει το κλαδικό μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχείων για τη συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων, είναι βήματα σταθερά που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός μαζικού και αγωνιστικού κινήματος στον κλάδο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org